A MOL Liga rájátszástörténete

   

Két negyeddöntővel kezdődik a MOL Liga kieséses szakasza, két olyan csarnokban, ahol még soha nem került sor playoffmeccsre. Ennek kapcsán visszatekintünk az eddigi szezonokra is.

Hogy Debrecen új helyszín, az aligha lephet meg bárkit is, hiszen újonc csapat hazai pályájáról van szó. De ugyanez a helyzet Újpesten is. Bár a lilák három szezonban is a rájátszásba kerültek, eddig egyszer sem adatott meg nekik, hogy hazai közönség előtt léphessenek jégre. Ennek oka nagyrészt a MOL Liga korábbi lebonyolítási rendjében keresendő. Az első évben az elődöntőket két nyert meccsig játszották, és az első két mérkőzésre a jobbik csapat otthonában került sor. A második szezonban négyes döntőt rendeztek, ennek helyszíne Dunaújváros volt. Hiába volt az egyik mérkőzés pályaválasztója az UTE, Dunaújvárosban volt “hazai” csapat. A harmadik idényben a negyeddöntőbe jutásért vívott selejtezőn, amelyet ismét két győzelemig játszottak, az első évhez hasonló rendszer volt, így az UTE Bukarestben vívta ki a legjobb 8 közé jutást. Utána pedig a HSC Csíkszereda ellenfeleként lemondott pályaválasztói jogáról, így hazai mérkőzését is Csíkszeredában játszotta le. Először mehetnek tehát a lila hívek a Megyeri útra, hogy a rájátszásban a kedvenceiknek szurkoljanak.

MOL Liga 2011

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

A legtöbb, 24 rájátszás-meccset Csíkszeredában láthatták a szurkolók, nem kis részben annak köszönhetően, hogy az első szezonban két klub, a Sport Club (19 PO-meccs) és a HC Csíkszereda (4 PO-meccs) is ott játszott, továbbá egy hazai mérkőzését az UTE is ott játszotta le. Őket Dunaújváros követi 21-gyel, ebből 19 a hazai, kettő pedig a második évi négyesdöntő két semleges mérkőzése. Miskolc 13, Brassó 10, Érsekújvár 6 mérkőzésnek adott eddig otthont a rájátszásban.

A most véget ért alapszakasz minden idők legkiegyenlítettebb MOL Liga idénye volt, ha hihetünk a statisztikának, amelyet magunk készítettünk. Matematikai módszerrel úgy lehet ezt mérni, hogy kiszámítjuk a csapatok összesített teljesítményéhez kapcsolódó mutatóinak (hogy a szezononként eltérő mérkőzésszám hatását kiküszöböljük, mi erre a célra a szezonban elért százalékos teljesítményt vettük) szórását. Minél közelebb vannak egymáshoz (és átlagos értékükhöz) a vizsgált adatok, annál kisebb a szórás értéke, jelen esetben tehát annál kiegyenlítettebb bajnokság. A MOL Liga esetében ez így alakul:

MOLLiga_szoras

Utoljára 2012 nyarán néztünk összesített adatokat a MOL Ligából, ideje tehát újra megnézni, mi történt a MOL Ligában eddig.

Három éve még fej fej mellett haladt a Dab.Docler és a HSC Csíkszereda, ám azóta nagyot változott a világ. Az összesített teljesítményt tekintve a dunaújvárosiak több, mint 100 pontot vertek székely vetélytársaikra, akikre viszont erősen felzárkózott a Miskolc.

MOLLiga_osszes

Ami a százalékos teljesítményt illeti, a HC Csíkszereda vezet, ők egyetlen szezonjukat 86,18%-os összesített teljesítménnyel abszolválták. Nem az övék azonban a valaha volt legerősebb szezon, azt a Dab.Docler produkálta a 2009/10-es idényben, 87,18%-kal. Emlékezetes, hogy mindez akkor mégsem ért bajnoki címet, az elődöntőben ugyanis a Vasas megtréfálta az Acélbikákat, és a másik ágon a Sport Clubot búcsúztató UTE ellen megnyerte a sorozatot. Az elmúlt évek krónikájához tartozik még, hogy a Brassó megelőzte a Ferencvárost, az UTE négyéves mélyrepülése pedig azt eredményezte, hogy már egyedül csak a Fehérvár 3 szezonjának százalékos összesített teljesítményét előzik meg. A két csapat közti kis különbség alapján ehhez azonban gyaníthatóan az idei év erősebb produkciója is kellett. Jelentősen romlott a HSC és az UTE százalékos teljesítménye, nagyot javult a Brassó és a Miskolc, lényegében nem változott a Ferencváros és a Dunaújváros produkciója.

Mivel a rájátszás előtt állunk, nézzük meg, mit produkáltak a csapatok ebben a speciális műfajban. Az alábbi táblázat a rájátszásban nyújtott teljesítményeket mutatja szezononként és csapatonként, a legerősebb sorozatot előre rangsorolva. Mint látható, azok az idők elmúltak, amikor söpréssel lehetett valaki bajnok, a legutóbbi győztes Érsekújvár például a rájátszásban 63,33%-os teljesítménnyel nyerte meg a MOL Liga vándordíjat.

MOLLiga_PO

Mindez csapatonkénti összesítésben így néz ki:

MOLLiga_PO_total

A Dab.Docler tehát meglehetősen biztosan vezeti a rájátszás-táblázatot a HSC Csíkszereda előtt. E két klub jutott eddig legtöbbször el a kieséses szakaszig, ez előtt a szezon előtt mindketten ötször szerepeltek a végjátékban. A Miskolc szorgos munkával már a harmadik helyig kapaszkodott. Hazai jégen a HSC a legerősebb csapat, de mivel idén nincs lehetőségük további pontokat gyűjteni, így ha csak valami nagy katasztrófa nem történik, a Dab.Docler előzni fog:

MOLLiga_PO-home

Idegenben már most is a dunaújvárosiaké a legjobb pozíció, pedig a HSC egy idegenbeli meccsét hazai jégen játszhatta az UTE ellen, ahol 14-0-ra győzött:

MOLLiga_PO-away

Mint látható, a rájátszásban elég kiegyenlítettek az erőviszonyok eddig. A hazai csapatoknak a pontok 54,73%-a jutott, az idegenben játszóknak pedig 45,27%. természetesen a korábbi évek históriájának felelevenítése csak játék a számokkal. Új szezonban sokszor új csapatok korcsolyáznak ki a jégre azonos név alatt, a mai játékosoknak az a feladatuk, hogy ha a csapat eddig jól vette az akadályokat, akkor a hagyományokhoz méltón szerepeljenek, ha pedig a korábbiakban nem termett sok babér az elődöknek, akkor most itt az alkalom a renomé javítására. A magunk részéről ehhez kívánunk sok sikert játékosoknak, csapatoknak, a szurkolóknak és magunknak pedig élvezetes, izgalmas, színvonalas rájátszást.

Cimkék: , , ,

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
augusztus 13., kedd
FELK 17:00 MHKAVS 
augusztus 14., szerda
FELK 17:00 KOLAVS 
augusztus 16., péntek
FELK   JESGYE 
FELK 17:40 BJAKOS 
FELK 18:00 FHASWL 
augusztus 17., szombat
FELK   OLLGYE 
augusztus 18., vasárnap
FELK 17:30 DEBMIS