Jégpálya-evolúció

 

Megmutatjuk, miként változott a jégkorongpálya az elmúlt 6,5 évtizedben.

Aki egy kicsit is foglalkozik a hokival, az nagyjából tudja és ismeri egy átlagos jégpálya méreteit és kinézetét. Az NHL-ben minimálisak a különbségek, első ránézésre semmi különbség sincs, csak a palánkon lévő feliratok és a jég minőségében vannak eltérések az egyes csarnokokban. Ám az avatott szem már ezekből a minimális különbségekből, mint például a jégfelületen elhelyezett logó meg tudja mondani, hogy hol járunk. De ez nem volt mindig így, ezért most bemutatjuk a játéktér fejlődését és változásait, a pálya rajzolatának módosításait, ami mégis egységessé teszi az NHL arénáit.

1950 előtt. A hőskorban lehetetlen volt kitalálni, hol játszanak a csapatok a pályán, ugyanis a korongon kívül mást nem nagyon lehetett felfedezni. Még a vonalakat sem nagyon, hiszen a játéktér szürke volt és nem fehér, ráadásul a vonalakat közvetlenül a jégre festették.

1950-1960. Ebben az évtizedben meghíztak a vonalak és felfestették az első bedobóköröket. Mindez annak volt köszönhető, hogy a televízió egyre több mérkőzést sugárzott, márpedig a nézőket ki kellett szolgálni. Először jelent meg a játékvezetők háza, ami mind a mai napig változatlan.

1961-1973. Megjelentek az első reklámok, illetve csarnokazonosítók a kezdőkörben. Jelentős változás volt, hogy a kapuk előtti buli ponthoz egy kis függőleges “hasmark” került. Ennél közelebb nem mehettek egymáshoz a bulizó játékosok. A semleges zóna mérete 59 láb.

1974-1982. A bedobókörök tovább csiszolódtak, még több felfestés jelezte azt, hogy a játékosok milyen módon állhatnak fel a bulihoz.

1983-1985. Az évtized fordulóján rendszeressé váltak a reklámok, de csak a pályával párhuzamosan lévő palánkon. A másik fontos változás, hogy a kapu előtti bedobópontokról eltűntek a jelzések, csak a külső körön maradt meg.

1986-1991. A reklámok most már körülölelik az egész ringet és megjelent a kapuk előterében a félkörív nagyobb mozgást biztosítva a kapusoknak.

1992/93. A kapu előtti terület egységes kékbe öltözött és megjelentek a hirdetők a játékfelületen is, egészen pontosan a semleges harmadban. Ekkoriban kezdődött, hogy próbálta a liga egységesíteni az arculatot.

1994/95. Apróbb módosítások a palánkon elhelyezett hirdetések között, amit ekkoriban kezdtek el szabályozni.

1996. A kapu területéről eltűnik a kék felfestés, az csak az előtérben marad meg. A meghosszabbított gólvonal és a palánk találkozásánál megjelennek az első NHL -logók.

1997. Visszatér a jó öreg hasmark a bedobókörbe, ami változatlan marad a mai napig. Az utolsó esztendő, amikor még nagy semleges harmadban játszottak.

1998. A középső játéktér 54 láb szélesre csökken, amivel értelemszerűen megnő a támadóhoki tere, a taktikai repertoárban csökken a trap szerepe.

1999-2002. Ismét változik a kapu előtti játéktér mérete, a félkörív helyett téglalap és körív lesz. A régi stílus az alsóbb ligákban és Európában több helyen megmarad.

2003/04. A legkisebb változtatás. A semleges harmadban lévő bedobópontok ugyanolyanok lesznek, mint a kapu előttiek, nem tiszta piros, hanem piros két kis fehér körívvel.

2006/07. A lockout után három nagyobb változás látható a jégen. Továbbcsökkent a középső harmad mérete, már csak 50 láb. A kapu mögött megjelent a trapéz, ami a kapusok játékát befolyásolta, befolyásolja mind a mai napig. A harmadik, hogy a két kék vonal és piros vonal a palánkon folytatódik, amin megjelenik az NHL hivatalos mezszállító cégének a neve.

2008. A sarkokban elhelyezett NHL-webcímek méretei megváltoztak és minden reklám egységesen fehér hátteret kapott.

2009-14. Ismételten módosították a liga webcímének kinézetét. Továbbá új dizájnt kapott a piros és kék vonalak meghosszabbításában a már említett főszponzor neve.

2015. Az egyetlen változás, hogy a trapéz mérete mindkét hosszanti irányba két-két lábbal megnőtt.

A szabályok után nézzünk néhány szabálytól való eltérést, érdekességet a mából és a múltból:

Rexall Place: Napjainkra az edmontoni maradt az egyetlen csarnok, ahol a kispad mögött helyezkednek el a tv-kamerák a közvetítések során.

Buffalo Memorial Auditorium: A semleges harmad kisebb volt az előírtnál.

Boston Garden: Az egyik támadó harmad kisebb volt.

Chicago Stadium: A semleges harmad a legkisebb volt a ligában.

Detroit Olympia: Szélességében két lábbal keskenyebb volt.

Maple Leaf Gardens: Nem voltak egységesek a sarkok.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum