Feláll-e a 8-ból 7 meccset bukó Brassó?

   

Ha azt írtuk, hogy a HSC–Érsekújvár meccsnek nem sok tétje van, akkor itt az ellenpélda: sorsdöntő mérkőzést játszik egymással a Brassó és a Ferencváros.

A Ferencváros kis segítséget kapott Miskolcról péntek este, hiszen a Jegesmedvék biztosan győzte le a tartalékos Újpestet. Ezzel annak az első feltétele teljesült, hogy ne dőljön el biztosan az utolsó playoffhely már péntek este. Most jön a feladat következő része, a zöld-fehéreknek rendes játékidőben kell nyerniük Brassóban. Nem lesz ez egyszerű mutatvány, hiszen a Ferencvárosnak ebben a szezonban még nem termett babér a Cenk alján, mi több, Pesterzsébeten is csak egy hosszabbításos győzelemre futotta. Ugyanakkor a Brassó szinte be van betonozva a negyedik helyre az alapszakasz végén, az öt ponttal előtte álló Érsekújvár a jelentősen kiürült, nyolc játékosát kölcsönadó és minimális létszámmal felálló HSC ellen játszik, és a papírforma alapján a negyedik helyhez szükséges pontokat meg is tudja szerezni.

Mégis lesz mi motiválja a brassóiakat is a Ferencváros elleni meccsen. Egyrészt rettenetes túrán van túl a csapat, 3 meccsből 0 pont a mérleg, ilyenre a szezonban eddig még egyszer sem volt példa. Másrészt a nemzetközi szünetben nem lesz adott a nyugodt munka minden feltétele, hiszen számos játékos a román vagy a magyar válogatottal lesz a lengyelországi EIHC-tornán, így minden percet ki kell használni arra, hogy a játékosok felpörögjenek a rájátszásra, ahol aztán nagy valószínűséggel a Debrecen ellen kell bizonyítaniuk. Jerry Andersson és Hakan Nygren tehát minden valószínűség szerint egy már playoff-fordulatszámon pörgő csapatot szeretne látni szombaton este a brassói jégcsarnok jegén.

braftcSIM_3089

Fotó: Tamási Zoltán

A Ferencváros esetében pedig egyenesen az életben maradásról van szó. Esetükben a képlet nagyon egyszerű: ha nem szerzik meg mind a három pontot, akkor elbúcsúzhatnak a rájátszástól, marad a Magyar Kupa. Ehhez képest vannak gondok a zöld-fehérek háza táján is. Az ígéretesen bemutatkozó szlovák csatár, Lichanec megsérült, és a Csíkszereda elleni hazai meccsen nem sikerült az a feszes védekezés és stabil kapusteljesítmény sem, ami az alapja lehet bármiféle reménykedésnek. Azonban számos rutinos játékos játszik a Ferencvárosban ahhoz, hogy a legfontosabb pillanatokban képesek legyenek összeszedni magukat. A lámpaláz és a vizsgadrukk nem lehet elfogadható mentség ilyen rutinos csapattól, viszont elvárás a hideg fej és a tudatos, célratörő játék.

A hazaiak kriminális formát mutatnak január eleje óta. A legutóbbi 0 pontos túra előtti meccset ugyan megnyerték Szeredában, de előtte négy hazai meccset vesztettek egy héten belül. Nagy kérdés, hogy éppen a Ferencváros ellen össze tudják-e kapni magukat Mihály Árpádék. Tegyük hozzá, a csúnya 8 meccses széria előtt éppen Pesterzsébeten nyertek, 7-1 arányban.

“A legfontosabb jelen pillanatban a csapat erőnléte – kezdte az esélylatolgatást Jerry Andersson, a Brassó vezetőedzője. – Egyre jobbak és jobbak akarunk lenni. Az elmúlt hónapok nagyon nehezek voltak, folyamatosan több játékosunk is egészségügyi problémákkal küszködött. Így volt ez a legutóbbi túránkon is. Ebben a pillanatban nemcsak a játékosok között vannak betegek, hanem Hakan Nygrennel mi ketten sem vagyunk teljesen egészségesek. Mindez azonban nem lehet kifogás, erősek akarunk lenni, és úgy akarjuk befejezni a MOL Liga-alapszakaszt, ahogy az illik, jó szellemben, jó játékkal, különösen azért, mert hazai pályán játszunk. Két jó meccset akarunk játszani, mert erősek akarunk lenni a rájátszásban. Van néhány technikai kérdés, amit finomítanunk kell még addig, elsősorban a stratégiát, taktikát illetően. De mindezek előtt a legfontosabb dolog az egészség. Tudom, hogy a csapatorvosunk mindent megtesz a fiúk érdekében. Remélhetőleg frissek és erősek lesznek a következő meccseken.”

“Az új fiú, Lichanec sajnos sérült, nem tudott elutazni velünk, Farkas Simon pedig eligazolt – nyilatkozta Szakács Ferenc, a Ferencváros vezetőedzője. – Így kevesebben megyünk kicsit, a cél az, hogy három pontot gyűjtsünk a Brassó ellen. Ez nagyon fontos lesz szombaton, mert pénteken úgy alakult az UTE-meccs, hogy megmaradtak az esélyeink a rájátszásra.”

Brassó–Ferencváros 3-2

   

Egy sérülésekkel és betegségekkel sújtott Ferencváros egy harmadra tudott méltó ellenfele lenni a legerősebb felállásában játszó Brassónak, kis híján ez is elég volt a bravúrhoz. Az UTE a hatodik résztvevője a playoffnak.

Alaposan megfogyatkozott Ferencváros állt fel a Brassó ellen, Szakács Ferenc mindössze 16 mezőnyjátékost tudott nevezni a mérkőzésre. A zöld-fehérek többek között legjobb játékosukat, Vaclav Novakot is nélkülözni voltak kénytelenek, így fordulhatott elő, hogy például Géczi Gergely csatárt játszott kényszerűségből. A gondokat tetézte, hogy Klouda révén a hazaiak már fél percet követően megszerezték a vezetést. Ez láthatóan megzavarta a Fradit, akik innentől kissé fejetlenül mentek előre. Elöl ezzel együtt sem tudtak komolyabb helyzeteket kialakítani, hátul viszont kinyíltak, a Brassó kedvére vezethette a legkülönbözőbb kombinációjú kontrákat. Már az első percekben eldönthették volna a meccset Salugáék, azonban minden helyzet kimaradt, Budai sem tűnt magabiztosnak ebben a periódusban. Aztán ahogy sorra maradtak ki a legnagyobb hazai lehetőségek, az egykori válogatott kapus teljesítménye is stabilizálódott. Olyannyira, hogy a meccs végére csapata legjobb emberévé vált, olykor teljesen kiszolgáltatott helyzetben is meccsben tartotta csapatát. A második harmadban sem sokat változott a játék képe, valamivel feljebb jött a Fradi, egy alkalommal kapuvasig jutottak. Ezzel párhuzamosan valamelyest csökkent a brassói dominancia, bár a játékrész végén Saluga így is kihagyott egy büntetőt.

Igazi változást a harmadik periódusban láthattak a nézők, amikor egy teljesen más felfogásban játszó Ferencváros korcsolyázott ki. Látszott, hogy ha ez az utolsó tétre menő harmaduk a szezonban, akkor azt nagyon meg akarják nyomni. Így is lett, a brassóiak beszorultak saját kapujuk elé, főként a Papp Csaba, Kiss Ákos és Galló Illés alkotta támadótrió okozott nagy zavarokat. Ezzel együtt gólt még emberelőnyben sem sikerült szerezni. A Brassó a harmad felénél érezte meg, hogy nem jó irányba mennek a dolgok, két villámgyors kontrájuk bármelyike bemehetett volna, de az eredmény továbbra sem változott. Pörögtek a percek, a vendégek számára egyre sürgetőbbé vált az első gól megszerzése. Ez végül öt perccel a vége előtt sikerült is, Kiss Ákos elképesztő cselsorozattal rázta le magáról védőjét, majd egy fonák emeléssel megszerezte a szezon talán legszebb találatát. Ezzel azonban még csak közelebb kerültek a célhoz, a rájátszáshoz rendes játékidős győzelem kellett. Ez azonban nagyon hamar nagyon messze került, hiszen a brassóiak legjobbja, Martin Saluga 84 másodpercen belül visszaszerezte övéinek. A Fradi azonban nem adta fel, újabb 77 másodperc elteltével ismét egyenlő volt az állás. Az utolsó percben Kiss Ákost látták szabálytalannak a játékvezetők, elúszni látszott a mérkőzés. Azonban a Brassó kék vonalánál Rafaj szerzett korongot, amivel egyedül törhetett kapura, azonban a szólót nem sikerült értékesíteni. Ráadásul újabb vendégjátékost láttak szabálytalannak a bírók, Mihály Árpád pedig egy másodperccel a vége előtt szép mozdulat végén ki is használta a dupla fórt, beállítva a 3-2-es végeredményt.

MOL Liga, Patinoarul Olimpic Brasov, 1200 néző. Játékvezetők: Lascar, Gergely, Siko, Trandafir.
Polc: 89,5% (Béres)
K
Budai: 92,3% (Marton)
Filip, Obsut, Fodor, Saluga, Klouda
1
Moravec, Guren, Hardi, Dubek, Rafaj
Piszarenko, Hietamaki, Molnár, Mihály, Virág
2
Hegyi, Cerny, Galló, Kiss G., Kiss Á.
Imecs, Nagy, Antal, Zsók, Petres
3
Lencsés, Lévai, Németh, Pál, Papp
János, Mátyás, Bálint, Péter Zs., Márton
4
Géczi
Andersson Jerry Bjorn, Nygren Hakan
E
Szakács Ferenc, Orbán György
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 00:31 BRA Klouda Fodor Saluga
1-1 55:01 FTC Kiss Á. Papp Cerny
2-1 56:25 BRA Saluga Fodor Klouda
2-2 57:42 FTC Guren Rafaj
3-2 59:59 BRA PP2 Mihály Nagy Obsut
39 Kapura lövések száma 19
12 Kiállításpercek 20

A Brassó–FTC fotói

 
Cimkék: , ,

Összes (169)

Utolsó hozzászólások

 1. blackiii a rezidens DJ
    #164
  blackiii a rezidens DJ,   

  @forestjr: Most komolyan, nincs jobb dolgotok, mint tőrt forgatni belénk? :( Épp ezért IS írtam, innentől KisFradi és az Öreg. Ez a szezon úgy el lett rontva, ahogy Hakan menesztése. Nézegesd nyugodtan, ha ettől jobban alszol. Én inkább a válogatottra koncentrálok.

 2. blackiii a rezidens DJ
    #165
  blackiii a rezidens DJ,   

  Merném megírni, az U14es tippmix székely, mit kapnék? :(

 3. blackiii a rezidens DJ
    #166
  blackiii a rezidens DJ,   

  Hajrá magyarok!

 4. blackiii a rezidens DJ
    #167
  blackiii a rezidens DJ,   

  @forestjr: Bocsi, ha vége támadásra sikeredett, sokat vesztettünk a szezonban.

 5. forestjr
    #168
  forestjr,   

  @blackiii a rezidens DJ: Szerintem félreértettél, nem akartam belétek forgatni a tőrt és szerintem senki sem tette előttem se, a Brassó légiós sorát kritizáltam. A felvételt pedig azért vártam, mert élőben nem láttam a meccset, és csak hallomásból tudtam a végén történtekről.

 6. blackiii a rezidens DJ
    #169
  blackiii a rezidens DJ,   

  @forestjr: OK, peace.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB 6-1VÉGE
EBJL 14:30 RBSAVS 1-6VÉGE
KK 14:30 MISGAL 5-1VÉGE
EBJL 16:00 KACVAS 8-2VÉGE
EBJL 16:00 MARMAC 3-6VÉGE
EWHL 16:00 KMHSAE 3-2 HVÉGE
EBJL 16:10 VSVETO 6-2VÉGE
EBYSL 16:10 VASZNO 5-4VÉGE
EBJL 16:25 OHCUTE 1-4VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCB 2-4VÉGE
EBJL 18:00 VICDMJ 5-2VÉGE
EBYSL 18:00 RBSAVS 5-4 HVÉGE
KK 18:00 TYCJES 1-2 HVÉGE
EBYSL 18:15 TRKMAC 3-2VÉGE
MOL 18:30 DABMAC 6-5VÉGE
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT INFO
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
NHL 01:30 MTLPHI 
  • SPÍLER TV
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk