Feláll-e a 8-ból 7 meccset bukó Brassó?

   

Ha azt írtuk, hogy a HSC–Érsekújvár meccsnek nem sok tétje van, akkor itt az ellenpélda: sorsdöntő mérkőzést játszik egymással a Brassó és a Ferencváros.

A Ferencváros kis segítséget kapott Miskolcról péntek este, hiszen a Jegesmedvék biztosan győzte le a tartalékos Újpestet. Ezzel annak az első feltétele teljesült, hogy ne dőljön el biztosan az utolsó playoffhely már péntek este. Most jön a feladat következő része, a zöld-fehéreknek rendes játékidőben kell nyerniük Brassóban. Nem lesz ez egyszerű mutatvány, hiszen a Ferencvárosnak ebben a szezonban még nem termett babér a Cenk alján, mi több, Pesterzsébeten is csak egy hosszabbításos győzelemre futotta. Ugyanakkor a Brassó szinte be van betonozva a negyedik helyre az alapszakasz végén, az öt ponttal előtte álló Érsekújvár a jelentősen kiürült, nyolc játékosát kölcsönadó és minimális létszámmal felálló HSC ellen játszik, és a papírforma alapján a negyedik helyhez szükséges pontokat meg is tudja szerezni.

Mégis lesz mi motiválja a brassóiakat is a Ferencváros elleni meccsen. Egyrészt rettenetes túrán van túl a csapat, 3 meccsből 0 pont a mérleg, ilyenre a szezonban eddig még egyszer sem volt példa. Másrészt a nemzetközi szünetben nem lesz adott a nyugodt munka minden feltétele, hiszen számos játékos a román vagy a magyar válogatottal lesz a lengyelországi EIHC-tornán, így minden percet ki kell használni arra, hogy a játékosok felpörögjenek a rájátszásra, ahol aztán nagy valószínűséggel a Debrecen ellen kell bizonyítaniuk. Jerry Andersson és Hakan Nygren tehát minden valószínűség szerint egy már playoff-fordulatszámon pörgő csapatot szeretne látni szombaton este a brassói jégcsarnok jegén.

braftcSIM_3089

Fotó: Tamási Zoltán

A Ferencváros esetében pedig egyenesen az életben maradásról van szó. Esetükben a képlet nagyon egyszerű: ha nem szerzik meg mind a három pontot, akkor elbúcsúzhatnak a rájátszástól, marad a Magyar Kupa. Ehhez képest vannak gondok a zöld-fehérek háza táján is. Az ígéretesen bemutatkozó szlovák csatár, Lichanec megsérült, és a Csíkszereda elleni hazai meccsen nem sikerült az a feszes védekezés és stabil kapusteljesítmény sem, ami az alapja lehet bármiféle reménykedésnek. Azonban számos rutinos játékos játszik a Ferencvárosban ahhoz, hogy a legfontosabb pillanatokban képesek legyenek összeszedni magukat. A lámpaláz és a vizsgadrukk nem lehet elfogadható mentség ilyen rutinos csapattól, viszont elvárás a hideg fej és a tudatos, célratörő játék.

A hazaiak kriminális formát mutatnak január eleje óta. A legutóbbi 0 pontos túra előtti meccset ugyan megnyerték Szeredában, de előtte négy hazai meccset vesztettek egy héten belül. Nagy kérdés, hogy éppen a Ferencváros ellen össze tudják-e kapni magukat Mihály Árpádék. Tegyük hozzá, a csúnya 8 meccses széria előtt éppen Pesterzsébeten nyertek, 7-1 arányban.

“A legfontosabb jelen pillanatban a csapat erőnléte – kezdte az esélylatolgatást Jerry Andersson, a Brassó vezetőedzője. – Egyre jobbak és jobbak akarunk lenni. Az elmúlt hónapok nagyon nehezek voltak, folyamatosan több játékosunk is egészségügyi problémákkal küszködött. Így volt ez a legutóbbi túránkon is. Ebben a pillanatban nemcsak a játékosok között vannak betegek, hanem Hakan Nygrennel mi ketten sem vagyunk teljesen egészségesek. Mindez azonban nem lehet kifogás, erősek akarunk lenni, és úgy akarjuk befejezni a MOL Liga-alapszakaszt, ahogy az illik, jó szellemben, jó játékkal, különösen azért, mert hazai pályán játszunk. Két jó meccset akarunk játszani, mert erősek akarunk lenni a rájátszásban. Van néhány technikai kérdés, amit finomítanunk kell még addig, elsősorban a stratégiát, taktikát illetően. De mindezek előtt a legfontosabb dolog az egészség. Tudom, hogy a csapatorvosunk mindent megtesz a fiúk érdekében. Remélhetőleg frissek és erősek lesznek a következő meccseken.”

“Az új fiú, Lichanec sajnos sérült, nem tudott elutazni velünk, Farkas Simon pedig eligazolt – nyilatkozta Szakács Ferenc, a Ferencváros vezetőedzője. – Így kevesebben megyünk kicsit, a cél az, hogy három pontot gyűjtsünk a Brassó ellen. Ez nagyon fontos lesz szombaton, mert pénteken úgy alakult az UTE-meccs, hogy megmaradtak az esélyeink a rájátszásra.”

Brassó–Ferencváros 3-2

   

Egy sérülésekkel és betegségekkel sújtott Ferencváros egy harmadra tudott méltó ellenfele lenni a legerősebb felállásában játszó Brassónak, kis híján ez is elég volt a bravúrhoz. Az UTE a hatodik résztvevője a playoffnak.

Alaposan megfogyatkozott Ferencváros állt fel a Brassó ellen, Szakács Ferenc mindössze 16 mezőnyjátékost tudott nevezni a mérkőzésre. A zöld-fehérek többek között legjobb játékosukat, Vaclav Novakot is nélkülözni voltak kénytelenek, így fordulhatott elő, hogy például Géczi Gergely csatárt játszott kényszerűségből. A gondokat tetézte, hogy Klouda révén a hazaiak már fél percet követően megszerezték a vezetést. Ez láthatóan megzavarta a Fradit, akik innentől kissé fejetlenül mentek előre. Elöl ezzel együtt sem tudtak komolyabb helyzeteket kialakítani, hátul viszont kinyíltak, a Brassó kedvére vezethette a legkülönbözőbb kombinációjú kontrákat. Már az első percekben eldönthették volna a meccset Salugáék, azonban minden helyzet kimaradt, Budai sem tűnt magabiztosnak ebben a periódusban. Aztán ahogy sorra maradtak ki a legnagyobb hazai lehetőségek, az egykori válogatott kapus teljesítménye is stabilizálódott. Olyannyira, hogy a meccs végére csapata legjobb emberévé vált, olykor teljesen kiszolgáltatott helyzetben is meccsben tartotta csapatát. A második harmadban sem sokat változott a játék képe, valamivel feljebb jött a Fradi, egy alkalommal kapuvasig jutottak. Ezzel párhuzamosan valamelyest csökkent a brassói dominancia, bár a játékrész végén Saluga így is kihagyott egy büntetőt.

Igazi változást a harmadik periódusban láthattak a nézők, amikor egy teljesen más felfogásban játszó Ferencváros korcsolyázott ki. Látszott, hogy ha ez az utolsó tétre menő harmaduk a szezonban, akkor azt nagyon meg akarják nyomni. Így is lett, a brassóiak beszorultak saját kapujuk elé, főként a Papp Csaba, Kiss Ákos és Galló Illés alkotta támadótrió okozott nagy zavarokat. Ezzel együtt gólt még emberelőnyben sem sikerült szerezni. A Brassó a harmad felénél érezte meg, hogy nem jó irányba mennek a dolgok, két villámgyors kontrájuk bármelyike bemehetett volna, de az eredmény továbbra sem változott. Pörögtek a percek, a vendégek számára egyre sürgetőbbé vált az első gól megszerzése. Ez végül öt perccel a vége előtt sikerült is, Kiss Ákos elképesztő cselsorozattal rázta le magáról védőjét, majd egy fonák emeléssel megszerezte a szezon talán legszebb találatát. Ezzel azonban még csak közelebb kerültek a célhoz, a rájátszáshoz rendes játékidős győzelem kellett. Ez azonban nagyon hamar nagyon messze került, hiszen a brassóiak legjobbja, Martin Saluga 84 másodpercen belül visszaszerezte övéinek. A Fradi azonban nem adta fel, újabb 77 másodperc elteltével ismét egyenlő volt az állás. Az utolsó percben Kiss Ákost látták szabálytalannak a játékvezetők, elúszni látszott a mérkőzés. Azonban a Brassó kék vonalánál Rafaj szerzett korongot, amivel egyedül törhetett kapura, azonban a szólót nem sikerült értékesíteni. Ráadásul újabb vendégjátékost láttak szabálytalannak a bírók, Mihály Árpád pedig egy másodperccel a vége előtt szép mozdulat végén ki is használta a dupla fórt, beállítva a 3-2-es végeredményt.

Erste Liga, Patinoarul Olimpic Brasov, 1200 néző. Játékvezetők: Lascar, Gergely, Siko, Trandafir.
Polc: 89,5% (Béres)
K
Budai: 92,3% (Marton)
Filip, Obsut, Fodor, Saluga, Klouda
1
Moravec, Guren, Hardi, Dubek, Rafaj
Piszarenko, Hietamaki, Molnár, Mihály, Virág
2
Hegyi, Cerny, Galló, Kiss G., Kiss Á.
Imecs, Nagy, Antal, Zsók, Petres
3
Lencsés, Lévai, Németh, Pál, Papp
János, Mátyás, Bálint, Péter Zs., Márton
4
Géczi
Andersson Jerry Bjorn, Nygren Hakan
E
Szakács Ferenc, Orbán György
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 00:31 BRA Klouda Fodor Saluga
1-1 55:01 FTC Kiss Á. Papp Cerny
2-1 56:25 BRA Saluga Fodor Klouda
2-2 57:42 FTC Guren Rafaj
3-2 59:59 BRA PP2 Mihály Nagy Obsut
39 Kapura lövések száma 19
12 Kiállításpercek 20

A Brassó–FTC fotói

 
Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
január 15., hétfő
ROM 17:30 BRASTE 4-1VÉGE
EL 20:30 MACVC2 7-0VÉGE
  • M4 SPORT
január 16., kedd
ROM 17:00 GALSCC 1-7VÉGE
U20 17:00 MISPEF 3-2VÉGE
ROM 17:30 STEBRA 
január 17., szerda
U18 17:15 ETOUTE 4-3VÉGE
MK 18:30 MISFTC 5-1VÉGE
U18 18:40 VASKMH 0-3VÉGE
MK 20:15 MACUTE 4-5 HVÉGE
  • M4 SPORT
január 18., csütörtök
U20 14:15 OHCKMH 5-4 HVÉGE
U18 15:30 PEFGEP 15-2VÉGE
U20 17:40 VASSLL 5-0VÉGE
U20 17:45 ZNOMAC 4-6VÉGE
U20 18:45 UTEDHK 4-1VÉGE
január 19., péntek
KHL 17:30 AKBSBA 
  • SPORT 2
ROM 17:30 BRAGAL 
ROM 17:30 STESCC 
január 20., szombat
EWHL   SAVKMH 
U18 11:30 GEPZEG 
U18 13:40 KMHMIS 
KHL 15:00 SZKAMR 
  • SPORT 2
U18 16:15 KACAVS 
MK 17:15 MISUTE 
  • M4 SPORT
ROM 17:30 BRAGAL 
DEBL 17:45 MARGEP 
U18 18:15 UTEOKW 
ROM 18:30 SCCSST 
U18 19:10 VASETO 
EBEL 19:15 RBSAVS 
U18 20:00 ZNOMAC 
január 21., vasárnap
ROM 10:30 SSTSCC 
U18 13:30 KACMAC 
U18 14:20 MISOKW 
U18 14:30 RBSAVS 
U18 16:00 ETOVSV 
EBEL 17:30 DECAVS 
január 22., hétfő
EL 17:30 BRAVC2 
EL 20:00 TITFTC 
  • M4 SPORT
január 23., kedd
VIS 18:00 NITMIS 
  • SPORT 2
január 24., szerda
U18   AVSMAC 
EL 18:00 FTCTIT 
EL 18:00 SCCVC2 
U18 19:05 EHLKMH 
január 25., csütörtök
U18   MISKMH 
U18   UTEVAS 
U18   ZEGPEF 
U20   UTEOHC 
U20 17:40 VASG99 
január 26., péntek
ROM 17:30 PROSTE 
EL 18:00 FTCSCC 
EL 18:00 MACUTE 
EL 18:30 MISDAB 
Partnerünk