Debrecenben rájátszásba juthat az UTE

   

Kedden lezárhatja a MOL Liga legfontosabb nyitott kérdését az UTE. Ehhez nem kell mást tennie, mint rendes játékidőben legyőznie a Debrecent.

Ez a feladat viszont nem lesz könnyű, hiszen eddig még pontot sem tudott szerezni az újonc otthonában a Szilassy Zoltán edzette együttes. Mindkét csapatnak meglehetősen vékony lett a kerete a szezon végére. A Debrecen eleve úgy vágott neki a szezonnak, hogy nincs meg a négy teljes sora, és a sok idény közbeni sérülés miatt ezen az igazolások sem sokat segítettek. Újpesten is sok játékos kidőlt menet közben, így általában a lilák is három sorral és legfeljebb néhány tartalékkal tudtak rohamozni. Igaz, mindkét gárda igazolt is minőségi játékosokat menet közben.

Az idény kezdetén Jevgenyij Muhin együttese remekül használta ki, hogy a kisebb pálya szokatlan az ellenfeleknek. Elsősorban orosz játékosaik jóvoltából borzasztó sebességgel játszottak, ez a harcmodor sokszor értékes győzelmekhez, máskor viszont vereségekhez vezetett. Úgy tűnik, a szezon vége felé a rohanás helyét a szervezettség vette volna át. A debreceniek rendkívül tudatos játékot játszanak, igyekeznek megfelelően készülni az ellenfelekre, és minden csapat ellen kitalálni valami célravezető taktikát. Ezt remek egyéni teljesítmények is segítik, például a fiatal debreceni kapusok szinte mindig biztos támaszt adnak a csapatnak. A rendkívül szimpatikus orosz edző munkáját dicséri, hogy számos fiatal játékos épült be a csapatba. Csíki Zoltán vagy Könczei Áron alapember lett, ami különösen Csíki esetében a szezon egyik legkellemesebb meglepetése.

Újpesten a terhet elsősorban a MOL Liga legveszélyesebb sorává vált Tapio, Mihalik, Elomo hármas cipeli a vállán, akiket a védők közül Durák támogat, változó társakkal. Ami aggasztó, az az, hogy ezen a négyesen kívül egyedül a fiatal Szűcs Istvánnak van pozitív plusz-mínusz mutatója, mindenki más masszív mínuszokban van. Az egész szezonra kiesett Feil Arnold, Maklári és Virág Tamás, de menet közben érkezett erősítésnek Kiss Dániel és Victor Lindgren, Csányi Karol pedig megkapta az állampolgárságot. Ales Sila érkezésével a kapusteljesítmény is jelentősen javult, több mint 4%-kal, a kapott gólátlagban pedig 2 góllal jobb a szlovén kapus mutatója, mint az idei évben bravúrok sorozata mellett időnként bakikat is bemutató Pleszkán, Ágoston kettősé.

DHKUTE

Fotó: Molnár Dénes

A kedd esti debreceni meccs tétje a lilák számára óriási. Utolsó 3 mérkőzéséből a legkönnyebben verhető ellenféllel játszanak majd, és pontot tehetnek az izgalmak végére, ha 60 perc alatt nyernek. Szilassy Zoltán a Ferencváros elleni vereséget követően úgy fogalmazott, eljött a tökös legények ideje. Kedden Debrecenben érkezik el a következő lehetőség arra, hogy ki-ki megmutassa, mennyire az. A Debrecenből legutóbb hiányzott Borogyin kapus és Ladányi Balázs, de visszatért Szicsov, az Újpestben Sila kapus miatt aggódhatnak a szurkolók, akit sérülés miatt kellett lecserélni az Érsekújvár elleni mérkőzés utolsó perceiben. Sérülése a hírek szerint nem komoly, de keddi játéka bizonytalan.

“Nagyon nehéz hét vár a csapatunkra: három kemény mérkőzés következik – nyilatkozta Jevgenyij Muhin, a debreceniek orosz vezetőedzője –, ráadásul pontszerzési kényszer is nyomja a játékosok vállát. A sorozat kedden az UTE ellen veszi kezdetét, ellenük újabban nem nagyon megy nekünk a játék, kettőből kétszer legyőztek minket az utóbbi időben. Korábban viszont hazai pályán kétszer is nyertünk, aránylag meggyőző gólkülönbséggel. Nehezen megjósolható, ki az esélyesebb, de remélem, hogy az átgondolt felkészülés és a játékosok lelkesedése, a hazai pálya előnyével párosulva győzelemre vezeti a mieinket.”

“A saját kezünkben van a sorsunk – mondta blogunknak Szilassy Zoltán, az UTE mestere. – A játékosok is tisztában vannak azzal, hogy mik a céljaink a bajnokságban és milyen célokkal utazunk el Debrecenbe. A legutóbbi mérkőzéseken elégedett lehettem a csapatommal, a fiúk jól álltak bele a meccsekbe. Ugyanazt az elszántságot, ugyanazt a fegyelmezettséget kell ma este is mutatnunk. Megfelelő energiaszinten kell játszanunk végig, fegyelmezetten, meg kell valósítanunk a játéktervünket. Mihalik továbbra is beteg, és csatlakozott hozzá Tóth Gergő, egyikük sem fog játszani. A Mihalik helyén játszó Coleman teljesítményével elégedett voltam, nagyon jól dolgozott együtt a sortársaival. Sila is pihenni fog a legutóbbi sérülése után. Legutóbb Pleszkán remekül kapcsolódott bele a játékba, jól állt bele a meccsbe, és úgy látom, továbbra is éhes a sikerre. A terveink szerint ő kezd majd a kapuban.”

Debrecen–UTE 1-2

   

A lila-fehérek csak büntetőkkel nyertek, így nincs még meg számukra a playoff, de felettébb kedvező a helyzetük. A Debrecen az egy ponttal megszerezte az 5. helyet.

A mérkőzés óvatos játékkal, illetve sok pontatlan passzal indult. A 7. percben kiállították fogásért Jemeljanovot, emberelőnybe került az UTE. A lila-fehérek felálltak 5 a 4 ellen, hiába, egy perccel később Kiss Dániel szabálytalankodott, így később debreceni előnybe fordult át a helyzet, Pleszkánnak többször védenie kellett. A 15. percben Hegyi és Könczei kaptak 1-1 kisbüntetést, de nem történt érdemi esemény a 4 a 4 elleni játék során, akárcsak teljes létszámnál.

DHKUTE

Fotó: Molnár Dénes

A második harmad egy Ladányi-lehetőséggel indult, de Pleszkán védett. A középső játékrész első felét is ugyanaz jellemezte, mint az elsőt, azaz óvatos, kiegyenlített játék zajlott. A mérkőzés második felébe fordulva viszont aktívabbá váltak a csapatok. A 33. percben Zalavári büntetésével emberelőnybe került a DHK, ám a hazaiak nem tudtak komolyabb helyzetet kialakítani. Másfél perccel az újpesti kiegészülés után emberelőnyben játszhattak a vendégek, sokáig járatták a korongot, Lindgren a kék vonalról lőtt, Virág Csaba beleért, sikerrel, így vezetéshez jutott az UTE (0-1).

A harmadik játékrész 48. másodpercében egyenlített a Debrecen, Szicsov lövését még védte Pleszkán, Kaszkov viszont betalált a kapuba (1-1). A hazaiak a góljuk után többet támadtak, az 50. percben pedig emberelőnybe kerültek, nem használták ki, de ugyanúgy nyomtak tovább. Másfél perccel a vége előtt a Debrecen elcserélte magát, Szilassy Zoltán időt kért. Több gólt nem hozott a rendes játékidő, így eldőlt, szerdán nem biztosítja be rájátszásbeli helyét az UTE.

A hosszabbítás 28 másodpercnyi újpesti emberelőnnyel indult, Borogyinnak egyszer hatalmasat kellett védenie. A 4 a 4 elleni játékban is az UTE dominált, kapuvasat is lőtt, fél perccel a vége előtt viszont hazai részről Vaszjunyin hagyott ki egy szólót. Jöhettek a büntetők, ami az UTE-nak ment jobban, a győztes találat Elomo nevéhez fűződik.

Az UTE két meccsel a vége előtt 5 ponttal vezet az erdélyi túrára utazó FTC előtt. Mivel a két csapat egymás elleni eredménye is a liláknak kedvez, ez azt jelenti, hogy az FTC már csak abban az esetben veheti el a rájátszásba jutást az UTE-tól, ha mindkét mérkőzését rendes játékidőben nyeri, miközben a lilák mindkétszer 60 perc alatt vesztenek.

Jevgenyij Muhin (vezetőedző, Debrecen): Egy nagyon összeszedett, jól játszó csapattal kerültünk szembe, akik mostanában sorra nyerik a mérkőzéseiket és minden bizonnyal bekerülnek a rájátszásba. A két kapus sokat tett a döntetlen érdekében, egy-egyre lehozták a mérkőzést, a vége pedig lutri volt, amiből sajnos az ellenfél jött ki jobban. Mostanában gyengébben megy nekünk a góllövés. Akkor tudunk jobb eredményt elérni, ha gyorsabbak vagyunk a támadóharmadban, gyorsabbak a passzok és gyorsabban tudunk lefordulni az ellenfeleinkről. Lassan vége az alapszakasznak, és bár továbbra is minden mérkőzésre külön készülünk, kicsit megpróbálunk előre  gondolkodni, felkészülni a rájátszásra.

Szilassy Zoltán (vezetőedző, UTE): Nagyon elégedett vagyok, már csak azért is, mert ezen a pályán a mérete miatt nem egyszerű játszani. Ráadásul az ellenfelet egy nagyon okos edző irányítja, így a védelmüket sem egyszerű feladat feltörni. Egyébként nagyon foghíjasak voltunk, sokan betegek a játékosaim közül. Akik ma a pályán voltak, egytől egyig dicséretet érdemelnek. Pleszkán remekül védett, a védelem jól működött, egy gólon tartották a nagyon offenzív, erős ellenfelet, de mindenki komoly munkát végzett. A Debrecen jól játszott, nekik és nekünk is voltak helyzeteink. A hosszabbítás utáni döntetlent igazságosnak éreztem, a büntetőlövés pedig mindig inkább a szerencse dolga.

Erste Liga, Debreceni Jégcsarnok, 245 néző. Játékvezetők: Kincses, Németh, Soós, Muzsik.
Borogyin: 93,3% (Tőke)
K
Pleszkán: 97,4% (Ágoston)
Jemeljanov, Csíki, Ladányi, Hári, Könczei
1
Durák, Kiss, Tapio, Coleman, Elomo
Szagyikov, Voronov, Berta, Kaszkov, Sijka
2
Lindgren, Hegyi, Dömötör, Virág Cs., Csányi
Prakab, Tőkési, Dancsfalvi, Vaszjunyin, Szicsov
3
Zalavári, Garbacz, Reiter, Pichler, Turbucz
Wéber, Okos, Barabás
4
Sommer, Hodos
Muhin Jevgenyij, Razov Igor
E
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 36:58 UTE PP Virág Cs. Lindgren Turbucz
1-1 40:48 DHK Kaszkov Szicsov
1-2 65:00 UTE GWS Elomo
39 Kapura lövések száma 30
10 Kiállításpercek 10

A Debrecen–UTE képes összefoglalója

   

A Debrecen–UTE góljai

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
január 20., szombat
EWHL 11:25 SAVKMH 3-2VÉGE
U18 11:30 GEPZEG 3-7VÉGE
U18 14:30 KMHMIS 4-5VÉGE
U18 16:15 KACAVS 5-2VÉGE
MK 17:15 MISUTE 4-0VÉGE
    • M4 SPORT
U20 17:15 RBSAVS 5-4VÉGE
ROM 17:30 BRAGAL 10-3VÉGE
ROM 17:30 SCCSST 15-0VÉGE
DEBL 17:45 MARGEP 2-5VÉGE
U18 18:15 UTEOKW 1-0VÉGE
U18 19:10 VASETO 5-6 HVÉGE
EBEL 19:15 RBSAVS 2-0VÉGE
U18 20:00 ZNOMAC 2-1 HVÉGE
január 21., vasárnap
ROM 10:30 SSTSCC 0-24VÉGE
U20 14:15 ZNOAVS 3-6VÉGE
U18 14:20 MISOKW 4-5 HVÉGE
U18 14:30 RBSAVS 8-3VÉGE
U20 15:10 VASHCI 8-1VÉGE
U18 16:00 ETOVSV 2-4VÉGE
EBEL 17:30 DECAVS 3-2 HVÉGE
U20 18:00 RBSMAC 6-3VÉGE
U20 18:40 KMHUTE 3-1VÉGE
január 22., hétfő
EL 17:30 BRAVC2 7-1VÉGE
EL 20:00 TITFTC 5-2VÉGE
    • M4 SPORT
január 23., kedd
VIS 18:00 NITMIS Ö:7-6 BVÉGE
    • SPORT 2
január 24., szerda
EL 18:00 FTCTIT 
EL 18:00 SCCVC2 
U18 18:40 AVSMAC 
U20 19:00 MISDHK 
U18 19:05 EHLKMH 
január 25., csütörtök
U18   MISKMH 
U18   ZEGPEF 
U20 15:45 UTEOHC 
KHL 17:30 DMISBA 
    • SPORT 2
U20 17:40 VASG99 
U18 18:45 UTEVAS 
január 26., péntek
ROM 17:30 PROSTE 
EL 18:00 FTCSCC 
EL 18:00 MACUTE 
EL 18:30 MISDAB 
január 27., szombat
DEBL   KMHGGV 
U18   AVSRBS 
U18   VSVETO 
U18   ZEGGEP 
U20   HDJMAC 
U20   VSVAVS 
U20 12:45 ETODHK 
EWHL 13:00 KMHSAE 
U18 15:50 MACKAC 
EL 18:30 TITBRA 
U18 18:45 UTEMIS 
U18 19:40 VASEHL 
január 28., vasárnap
DEBL   GEPGGV 
U18   OHCMIS 
U20   HDJAVS 
U20   OHCDHK 
U20   VICVAS 
U20   VSVMAC 
U20 11:30 UTEKMH 
EWHL 13:00 KMHSAE 
U18 13:20 MACRBS 
U18 15:20 UTEETO 
U18 16:35 KMHEHL 
EL 18:30 UTEDAB 
EL 19:50 VC2SCC 
január 29., hétfő
EL 18:00 FTCBRA 
EL 20:00 MACMIS 
    • M4 SPORT
január 30., kedd
U20 15:30 PEFKMH 
EL 18:30 TITSCC 
január 31., szerda
DEBL   MRLCFH 
U20   KMHMIS 
U20   PEFUTE 
U20 15:00 DHKOHC 
U18 17:15 ETOKMH 
EL 17:50 VC2BRA 
Partnerünk