Már csak két hely kiadó a felsőházban

   

Kezdődik az EBEL alapszakaszhajrája, a Fehérvárnak először a nagyszerű játékosokból álló Klagenfurtot kell legyőznie. A szezonban harmadszor is.

Négy fordulóval az alapszakasz vége előtt már csak két hely kiadó az EBEL felsőházában, hiszen a december óta megtáltosodott Villach csütörtök este győzni tudott a Linz ellen, és ezzel negyedikként biztosította a helyét a legjobb hat között. A két helyre nagyjából 4 csapatnak van esélye odaérni, a 46 pontos Znojmo, a 43 pontos Fehérvár, a 42 pontos Bolzano és a 39 pontos Graz táplálhat még reális reményeket a felsőházra. Ahogy azt írtuk is, a legvalószínűbb, hogy a harc végül egy Fehérvár–Bolzano ki-ki csatára egyszerűsödik.

Az első etap péntek este a rekordbajnok KAC elleni hazai ütközet lesz. A KAC immár második éve mélyen az elvárások és a elithagyományok alatt teljesít, gyakorlatilag egyetlen pillanatig sem volt esélye a felsőházra. Pedig játékoskerete és szakvezetése alapján azon sem kéne csodálkoznunk, ha éppenséggel a bajnoki címért küzdene. Válogatottak sora és kiváló légiósok erősítik a KAC-ot.

Ugyanakkor a középszakasz és az a tény, hogy ott a pontokat eltörlik és bónuszpontokkal indulnak a felek a csatába, új reményt ad a piros-fehéreknek is, akik nyilván azért küzdenek, hogy a rajtvonalnál minél kedvezőbb pozíciót foglalhassanak el. Így aztán hiába érezhetjük első nekifutásra azt, hogy a pénteki csata a Fehérvárnak sokkal, de sokkal fontosabb, ez közel sincs így, éppen elég olyan cél van a KAC előtt is, amelyért érdemes megszakadni a pályán az alapszakasz vége előtt néhány meccsel.

Kovacs Csaba AVSKAC

Az új évben egyelőre egyik csapat sem tudta elkényeztetni a szurkolóit. A KAC-nak 2, a Fehérvárnak 3 győzelme van eddig 2015-ben. A KAC a Villach elleni idegenbeli vereséggel, a Fehérvár a Linz elleni idegenbeli győzelemmel a puttonyában érkezik. Két Fehérvár-győzelemmel kezdődött a szezonban a két klub csatája, legutóbb, karácsony előtt 2 nappal azonban a KAC hazai jégen megszerezte első győzelmét és első pontjait, tehát jelen pillanatban 4-2 a Fehérvár javára a megszerzett pontokat illetően. A cél az, hogy péntek este a Fehérvár neve mellett ebben a párharcban 6 pont álljon, hogy a KAC neve mellett 2 marad-e vagy 3 lesz, az szinte mindegy, bár mindenki számára egészségesebb lenne egy izgalommentes, sima fehérvári győzelem.

Ez viszont nem jön magától. Fehérváron LoVecchio távozása miatt kellett egy picit alakítani a sorokon, Klagenfurtban sérültek nehezítik az életet. Az amerikai csatár helyén Kóger Dániel rohamozhat az első sorban Sarauer és Banham mellett. A KAC-nál Manuel Geier és David Schuller semmiképpen sem játszik ezúttal, és Stefan Geier szereplése is kérdéses.

“A KAC-ban a legnagyobb veszélyt Thomas Koch és Jamie Lundmark jelenti – kezdte az esélyek latolgatását Rob Pallin, a Fehérvár AV19 vezetőedzője –. Ha mindketten jégen vannak, különösen fel kell kötnünk a gatyát. Alapvetően a védekezésre kell helyezni a hangsúlyt, és ha lesznek kínálkozó alkalmak, azokat ki kell használnunk. A speciális egységeknek döntő szerepük lehet. Emberelőnyben törekednünk kell arra, hogy sok helyzetet alakítsunk ki. Bár szombaton már jön is az Innsbruck, péntek estig kizárólag a Klagenfurttal foglalkozunk.”

“A jelenlegi helyzetünkben minden pontra szükségünk van – mondja a fiatal klagenfurti játékos, Florian Kurath –, a derbin elszenvedett vereséget követően újra össze kell álljunk csapatként. Ha képesek leszünk követni a tervezett játékunkat, akkor sikeresek lehetünk. A Fehérvár ellen mindig apróságok döntenek, ezeket az apró dolgokat szeretnénk tisztán és pontosan végrehajtani. Karácsony előtt, a legutóbbi meccsünkön ez sikerült is nekünk, most szeretnénk ugyanazt a teljesítményünket megismételni.”

Fehérvár–Klagenfurt 3-2

   

A magyar EBEL-csapat remek védekezésének köszönhetően, megérdemelten begyűjtötte a két pontot a KAC ellen, mellyel újabb komoly lépést tett a felsőházi középszakasz felé.

A mérkőzést pontatlan játékkal kezdte a Fehérvár, ugyanis két tilos felszabadítást is ütött. A csapatok megfontolt játékot nyújtottak, nem született sok eladott korong. Az 5. percben Kóger és Sarauer is próbált közelről a KAC kapujába találni, végül utóbbi hátraadta a korongot, a kapuval szemben érkező Banham pedig hatalmas kapásgólt lőtt (1-0). A vezető találat után is megbecsülték a csapatok a korongot, a 8. percben Vincze kipattanója után Benk a kapunak háttal állva behúzhatta volna a korongot, de elütött fölötte. A harmad közepén a két kapus közül Tuokkolának volt több feladata, a magyar védelem jól dolgozott Rajna előtt. A 17. percben Bartalis hiába tette középre a korongot Marinónak, egy blokkoló osztrák elsodorta a korongot, ám ezután szabálytalankodtak a Volán légiósával, így emberelőnybe került a Fehérvár. A kék-fehérek felálltak 5 a 4 ellen, Boivin első közeli lövését még védte Tuokkola, a felpergő korongot viszont beütötte a Fehérvár-játékos (2-0). A gól után nem sokkal Rajnának kellett nagyot védenie. A harmad végén a KAC hajtott az egyenlítésért, a Volán számára nagyon jól jött a dudaszó.

AVSKAC 2

A második játékrész magyar lehetőségekkel indult, Sikorcin lőtt éles szögből, valamint Varga próbálkozását közelről blokkolták. Az első néhány perc fehérvári fölénye után kiegyenlítődött a játék, a 24. percben egy kapu mögüli osztrák passz után a szemből érkező játékos próbálkozását hárította Rajna. Két perccel később túljutott rajta a korong, ám a gólvonalon mentett egy magyar védő. Nem sokkal később pedig Rajna lepkés kesztyűvel megfogta a korongot, Lundmark viszont kesztyűstől kiütötte azt a kezéből, ezért 2 perces büntetést kapott. Az emberelőnyt nagyon rosszul játszotta meg a Volán, közel fél percet a magyar harmadban töltöttek az osztrákok. A 29. percben szépített a Klagenfurt, egy védelmi hibát kihasználva Strömberg lövését még védte Rajna, a kipattanót viszont értékesítette Pither (2-1). Egy perccel később Németh Attila vezette Tuokkolára a korongot, kettejük csatáját a finn kapus nyerte. A 32. percben Boivin és Harand összekülönbözött, a játékosokat megelőző szándékkal kiküldték 2-2 percre a játékvezetők. A 4 a 4 elleni játék a Fehérvárnak kedvezett, Banham lövését Tuokkola tolta fölé fejjel, majd Marino estében tette a kapu elé Kovács Csabának. A büntetőpadról visszatérő Boivin majdnem gólt szerzett, de a KAC kapusa a gólvonalon hárított. A harmad hajrájában jobban játszott a Klagenfurt, a 37. percben emberelőnybe került Sarauer kiállítása nyomán. Az emberhátrányt kivédekeztük, ahogyan a játékrész utolsó két percét is.

A záró húsz percet az osztrákok kezdték jobban, viszont az első magyar akció majdnem gólt hozott, Bartalis kapu mögüli passzára Varga érkezett, de Tuokkola védett. A 43. percben Siklenka bottal lökte Sarauert, ám nem csak a vendégjátékos ült ki a büntetőpadra, hanem a fehérvárit is kiküldték színészkedésért. A 4 a 4 elleni játék során Boivin elmért egy ütközést, amibe belesérült. A KAC hajtott az egyenlítésért, a fehérváriak hősiesen védekeztek. Az 52. percben Sikorcint látták szabálytalannak a játékvezetők, az emberhátrányt Rajna vezetésével kibekkeltük. 6 perccel a rendes játékidő vége előtt Rob Pallin időt kért, másfél percre rá pedig korongkilövésért kiállították Benk Andrást, Rob Pallin emiatt pörölt a játékvezetővel. A hátrányt kivédekeztük, Marino pedig előbb kihagyott egy ziccert, majd szabálytalankodott, után pedig reklamálással együtt 2+2 perces büntetést kapott. A Klagenfurt időt kért, lehozta kapusát, így 6 a 4 ellen játszhatott, a lehetőséget pedig Hundertpfund kihasználta (2-2). Marino második büntetése miatt továbbra is emberelőnyben maradt a KAC, ám azt nem használta ki.

A hosszabbításba átnyúló 18 másodpercet is kibekkelte a Fehérvár. A hátralévő időben óvatos játék folyt, a 63. percben viszont Szirányi kiugratta Kovács Csabát, aki higgadtan átemelte fonákkal a korongot Tuokkolán (3-2). Az Alba Volán a győzelmével újabb fontos lépést tett a felsőházba jutás felé.

Egyre jobban érződik, hogy közeleg a középszakasz

   

Rob Pallin a lefújást követően már a szombati mérkőzésre gondolt.

Rob Pallin (vezetőedző, Fehérvár): Alapvetően az volt a célunk, hogy stabilan védekezzünk és a kínálkozó lehetőségeinket próbáljuk gólra váltani. Emberelőnyben igyekeztünk minél több helyzetet kialakítani, ezek közül egyet sikerült is belőnünk. A meccs felénél éreztem először némi bizonytalanságot, sok korongot eladtunk, ilyen szituáció után esett a KAC szépítő találata is. Ezután kissé beszorultunk, de akkor még semmi sem utalt arra, hogy hosszabbítás is lehet. Mindent megtettünk a győzelemért, sokat dolgoztunk, de ugyanilyen kemény munkára lesz szükségünk az Innsbruck ellen is.

Doug Mason (vezetőedző, Klagenfurt): Jelen helyzetünkben minden pontra szükségünk van. Majd két harmadon keresztül képtelenek voltunk tervezett játékunkat megvalósítani, és nehezen tudtunk érdemleges helyzetet kidolgozni. A Fehérvár ellen mindig nüanszok döntenek, ellenfelünk most jól megszervezte a védelmét, kevés volt az olyan megingás, amelyre alapozhattunk. A harmadik harmad egyértelműen domináltunk, volt sanszunk arra is, hogy nyerjünk. Mindent egybevéve fantasztikus összecsapást játszottunk, egyre jobban érződik, hogy közeleg a középszakasz.

Forrás: nso.hu

EBEL, 3174 néző. Játékvezetők: Dremelj, Hofstätter, Johnston.
Rajna: 93,9% (Engstrand)
K
Tuokkola: 91,4% (Swette)
Wehrs, Szirányi, Kóger, Sarauer, Banham
1
Siklenka, DeSantis, Lundmark, Koch, Setzinger
Ejdepalm, Varga, Kovács, Bartalis, Marino
2
Furey, Reichel, Jacques, Pither, Strömberg
Boivin, Orbán, Benk, Sikorcin, Vincze
3
Vallant, Pöck, Kurath, Harand, Ban
Hetényi P., Reiter, Németh, Erdély, Magosi
4
Rodman, Hundertpfund
Rob Pallin, Sille Tamás
E
Doug Mason, Jarmo Myllys
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 05:04 AVS Banham Kóger Sarauer
2-0 16:59 AVS PP Boivin Kóger Sarauer
2-1 28:54 KAC Pither Strömberg Jacques
2-2 58:18 KAC PP Hundertpfund Setzinger DeSantis
3-2 62:49 AVS Kovács Szirányi Bartalis
35 Kapura lövések száma 33
14 Kiállításpercek 8

A Fehérvár–Klagenfurt képei

 

A teljes galériát itt találják.

A Fehérvár–Klagenfurt góljai

   

Cimkék: , ,

Összes (75)

Utolsó hozzászólások

 1. FrankK
    #70
  FrankK,   

  A védekezésünk igazán zseniális volt, így kellene folytatni. Viszont egy igazán jó szélső szerintem kellene még.. talán Josh és Jeff távozásával jut egy a csapatnak.

 2. drtibke
    #71
  drtibke,   

  @andree: Van valami konkrét infód Robinsonról? Tegnap, mint általában ott volt a meccsen "civilben".

 3. drtibke
    #72
  drtibke,   

  Eliteprospects szerint a Missouri Mavericks ECHL csapatába megy?! Sok sikert!

 4. kokenyr3
    #73
  kokenyr3,   

  Köszönjük Josh...!

 5.   #74
  zsenge,   

  @Raon: jogos, főleg hogy a rájátszáshoki általában nem a szép játékról szól. És ezek az uccsó meccsek már ahhoz állnak inkább közel.

 6. trollfeeder
    #75
  trollfeeder,   

  Ne csak Igor vigye el a balhét, Ulrich Erd neve mellé is feljegyezhetünk még egy strigulát!

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk