Már csak két hely kiadó a felsőházban

   

Kezdődik az EBEL alapszakaszhajrája, a Fehérvárnak először a nagyszerű játékosokból álló Klagenfurtot kell legyőznie. A szezonban harmadszor is.

Négy fordulóval az alapszakasz vége előtt már csak két hely kiadó az EBEL felsőházában, hiszen a december óta megtáltosodott Villach csütörtök este győzni tudott a Linz ellen, és ezzel negyedikként biztosította a helyét a legjobb hat között. A két helyre nagyjából 4 csapatnak van esélye odaérni, a 46 pontos Znojmo, a 43 pontos Fehérvár, a 42 pontos Bolzano és a 39 pontos Graz táplálhat még reális reményeket a felsőházra. Ahogy azt írtuk is, a legvalószínűbb, hogy a harc végül egy Fehérvár–Bolzano ki-ki csatára egyszerűsödik.

Az első etap péntek este a rekordbajnok KAC elleni hazai ütközet lesz. A KAC immár második éve mélyen az elvárások és a elithagyományok alatt teljesít, gyakorlatilag egyetlen pillanatig sem volt esélye a felsőházra. Pedig játékoskerete és szakvezetése alapján azon sem kéne csodálkoznunk, ha éppenséggel a bajnoki címért küzdene. Válogatottak sora és kiváló légiósok erősítik a KAC-ot.

Ugyanakkor a középszakasz és az a tény, hogy ott a pontokat eltörlik és bónuszpontokkal indulnak a felek a csatába, új reményt ad a piros-fehéreknek is, akik nyilván azért küzdenek, hogy a rajtvonalnál minél kedvezőbb pozíciót foglalhassanak el. Így aztán hiába érezhetjük első nekifutásra azt, hogy a pénteki csata a Fehérvárnak sokkal, de sokkal fontosabb, ez közel sincs így, éppen elég olyan cél van a KAC előtt is, amelyért érdemes megszakadni a pályán az alapszakasz vége előtt néhány meccsel.

Kovacs Csaba AVSKAC

Az új évben egyelőre egyik csapat sem tudta elkényeztetni a szurkolóit. A KAC-nak 2, a Fehérvárnak 3 győzelme van eddig 2015-ben. A KAC a Villach elleni idegenbeli vereséggel, a Fehérvár a Linz elleni idegenbeli győzelemmel a puttonyában érkezik. Két Fehérvár-győzelemmel kezdődött a szezonban a két klub csatája, legutóbb, karácsony előtt 2 nappal azonban a KAC hazai jégen megszerezte első győzelmét és első pontjait, tehát jelen pillanatban 4-2 a Fehérvár javára a megszerzett pontokat illetően. A cél az, hogy péntek este a Fehérvár neve mellett ebben a párharcban 6 pont álljon, hogy a KAC neve mellett 2 marad-e vagy 3 lesz, az szinte mindegy, bár mindenki számára egészségesebb lenne egy izgalommentes, sima fehérvári győzelem.

Ez viszont nem jön magától. Fehérváron LoVecchio távozása miatt kellett egy picit alakítani a sorokon, Klagenfurtban sérültek nehezítik az életet. Az amerikai csatár helyén Kóger Dániel rohamozhat az első sorban Sarauer és Banham mellett. A KAC-nál Manuel Geier és David Schuller semmiképpen sem játszik ezúttal, és Stefan Geier szereplése is kérdéses.

“A KAC-ban a legnagyobb veszélyt Thomas Koch és Jamie Lundmark jelenti – kezdte az esélyek latolgatását Rob Pallin, a Fehérvár AV19 vezetőedzője –. Ha mindketten jégen vannak, különösen fel kell kötnünk a gatyát. Alapvetően a védekezésre kell helyezni a hangsúlyt, és ha lesznek kínálkozó alkalmak, azokat ki kell használnunk. A speciális egységeknek döntő szerepük lehet. Emberelőnyben törekednünk kell arra, hogy sok helyzetet alakítsunk ki. Bár szombaton már jön is az Innsbruck, péntek estig kizárólag a Klagenfurttal foglalkozunk.”

“A jelenlegi helyzetünkben minden pontra szükségünk van – mondja a fiatal klagenfurti játékos, Florian Kurath –, a derbin elszenvedett vereséget követően újra össze kell álljunk csapatként. Ha képesek leszünk követni a tervezett játékunkat, akkor sikeresek lehetünk. A Fehérvár ellen mindig apróságok döntenek, ezeket az apró dolgokat szeretnénk tisztán és pontosan végrehajtani. Karácsony előtt, a legutóbbi meccsünkön ez sikerült is nekünk, most szeretnénk ugyanazt a teljesítményünket megismételni.”

Fehérvár–Klagenfurt 3-2

   

A magyar EBEL-csapat remek védekezésének köszönhetően, megérdemelten begyűjtötte a két pontot a KAC ellen, mellyel újabb komoly lépést tett a felsőházi középszakasz felé.

A mérkőzést pontatlan játékkal kezdte a Fehérvár, ugyanis két tilos felszabadítást is ütött. A csapatok megfontolt játékot nyújtottak, nem született sok eladott korong. Az 5. percben Kóger és Sarauer is próbált közelről a KAC kapujába találni, végül utóbbi hátraadta a korongot, a kapuval szemben érkező Banham pedig hatalmas kapásgólt lőtt (1-0). A vezető találat után is megbecsülték a csapatok a korongot, a 8. percben Vincze kipattanója után Benk a kapunak háttal állva behúzhatta volna a korongot, de elütött fölötte. A harmad közepén a két kapus közül Tuokkolának volt több feladata, a magyar védelem jól dolgozott Rajna előtt. A 17. percben Bartalis hiába tette középre a korongot Marinónak, egy blokkoló osztrák elsodorta a korongot, ám ezután szabálytalankodtak a Volán légiósával, így emberelőnybe került a Fehérvár. A kék-fehérek felálltak 5 a 4 ellen, Boivin első közeli lövését még védte Tuokkola, a felpergő korongot viszont beütötte a Fehérvár-játékos (2-0). A gól után nem sokkal Rajnának kellett nagyot védenie. A harmad végén a KAC hajtott az egyenlítésért, a Volán számára nagyon jól jött a dudaszó.

AVSKAC 2

A második játékrész magyar lehetőségekkel indult, Sikorcin lőtt éles szögből, valamint Varga próbálkozását közelről blokkolták. Az első néhány perc fehérvári fölénye után kiegyenlítődött a játék, a 24. percben egy kapu mögüli osztrák passz után a szemből érkező játékos próbálkozását hárította Rajna. Két perccel később túljutott rajta a korong, ám a gólvonalon mentett egy magyar védő. Nem sokkal később pedig Rajna lepkés kesztyűvel megfogta a korongot, Lundmark viszont kesztyűstől kiütötte azt a kezéből, ezért 2 perces büntetést kapott. Az emberelőnyt nagyon rosszul játszotta meg a Volán, közel fél percet a magyar harmadban töltöttek az osztrákok. A 29. percben szépített a Klagenfurt, egy védelmi hibát kihasználva Strömberg lövését még védte Rajna, a kipattanót viszont értékesítette Pither (2-1). Egy perccel később Németh Attila vezette Tuokkolára a korongot, kettejük csatáját a finn kapus nyerte. A 32. percben Boivin és Harand összekülönbözött, a játékosokat megelőző szándékkal kiküldték 2-2 percre a játékvezetők. A 4 a 4 elleni játék a Fehérvárnak kedvezett, Banham lövését Tuokkola tolta fölé fejjel, majd Marino estében tette a kapu elé Kovács Csabának. A büntetőpadról visszatérő Boivin majdnem gólt szerzett, de a KAC kapusa a gólvonalon hárított. A harmad hajrájában jobban játszott a Klagenfurt, a 37. percben emberelőnybe került Sarauer kiállítása nyomán. Az emberhátrányt kivédekeztük, ahogyan a játékrész utolsó két percét is.

A záró húsz percet az osztrákok kezdték jobban, viszont az első magyar akció majdnem gólt hozott, Bartalis kapu mögüli passzára Varga érkezett, de Tuokkola védett. A 43. percben Siklenka bottal lökte Sarauert, ám nem csak a vendégjátékos ült ki a büntetőpadra, hanem a fehérvárit is kiküldték színészkedésért. A 4 a 4 elleni játék során Boivin elmért egy ütközést, amibe belesérült. A KAC hajtott az egyenlítésért, a fehérváriak hősiesen védekeztek. Az 52. percben Sikorcint látták szabálytalannak a játékvezetők, az emberhátrányt Rajna vezetésével kibekkeltük. 6 perccel a rendes játékidő vége előtt Rob Pallin időt kért, másfél percre rá pedig korongkilövésért kiállították Benk Andrást, Rob Pallin emiatt pörölt a játékvezetővel. A hátrányt kivédekeztük, Marino pedig előbb kihagyott egy ziccert, majd szabálytalankodott, után pedig reklamálással együtt 2+2 perces büntetést kapott. A Klagenfurt időt kért, lehozta kapusát, így 6 a 4 ellen játszhatott, a lehetőséget pedig Hundertpfund kihasználta (2-2). Marino második büntetése miatt továbbra is emberelőnyben maradt a KAC, ám azt nem használta ki.

A hosszabbításba átnyúló 18 másodpercet is kibekkelte a Fehérvár. A hátralévő időben óvatos játék folyt, a 63. percben viszont Szirányi kiugratta Kovács Csabát, aki higgadtan átemelte fonákkal a korongot Tuokkolán (3-2). Az Alba Volán a győzelmével újabb fontos lépést tett a felsőházba jutás felé.

Egyre jobban érződik, hogy közeleg a középszakasz

   

Rob Pallin a lefújást követően már a szombati mérkőzésre gondolt.

Rob Pallin (vezetőedző, Fehérvár): Alapvetően az volt a célunk, hogy stabilan védekezzünk és a kínálkozó lehetőségeinket próbáljuk gólra váltani. Emberelőnyben igyekeztünk minél több helyzetet kialakítani, ezek közül egyet sikerült is belőnünk. A meccs felénél éreztem először némi bizonytalanságot, sok korongot eladtunk, ilyen szituáció után esett a KAC szépítő találata is. Ezután kissé beszorultunk, de akkor még semmi sem utalt arra, hogy hosszabbítás is lehet. Mindent megtettünk a győzelemért, sokat dolgoztunk, de ugyanilyen kemény munkára lesz szükségünk az Innsbruck ellen is.

Doug Mason (vezetőedző, Klagenfurt): Jelen helyzetünkben minden pontra szükségünk van. Majd két harmadon keresztül képtelenek voltunk tervezett játékunkat megvalósítani, és nehezen tudtunk érdemleges helyzetet kidolgozni. A Fehérvár ellen mindig nüanszok döntenek, ellenfelünk most jól megszervezte a védelmét, kevés volt az olyan megingás, amelyre alapozhattunk. A harmadik harmad egyértelműen domináltunk, volt sanszunk arra is, hogy nyerjünk. Mindent egybevéve fantasztikus összecsapást játszottunk, egyre jobban érződik, hogy közeleg a középszakasz.

Forrás: nso.hu

EBEL, 3174 néző. Játékvezetők: Dremelj, Hofstätter, Johnston.
Rajna: 93,9% (Engstrand)
K
Tuokkola: 91,4% (Swette)
Wehrs, Szirányi, Kóger, Sarauer, Banham
1
Siklenka, DeSantis, Lundmark, Koch, Setzinger
Ejdepalm, Varga, Kovács, Bartalis, Marino
2
Furey, Reichel, Jacques, Pither, Strömberg
Boivin, Orbán, Benk, Sikorcin, Vincze
3
Vallant, Pöck, Kurath, Harand, Ban
Hetényi P., Reiter, Németh, Erdély, Magosi
4
Rodman, Hundertpfund
Rob Pallin, Sille Tamás
E
Doug Mason, Jarmo Myllys
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 05:04 AVS Banham Kóger Sarauer
2-0 16:59 AVS PP Boivin Kóger Sarauer
2-1 28:54 KAC Pither Strömberg Jacques
2-2 58:18 KAC PP Hundertpfund Setzinger DeSantis
3-2 62:49 AVS Kovács Szirányi Bartalis
35 Kapura lövések száma 33
14 Kiállításpercek 8

A Fehérvár–Klagenfurt képei

 

A teljes galériát itt találják.

A Fehérvár–Klagenfurt góljai

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
január 19., péntek
ROM 17:30 BRAGAL 7-0VÉGE
ROM 17:30 STESCC 5-8VÉGE
január 20., szombat
EWHL 11:25 SAVKMH 3-2VÉGE
U18 11:30 GEPZEG 3-7VÉGE
U18 14:30 KMHMIS 4-5VÉGE
U18 16:15 KACAVS 5-2VÉGE
MK 17:15 MISUTE 4-0VÉGE
    • M4 SPORT
U20 17:15 RBSAVS 5-4VÉGE
ROM 17:30 BRAGAL 10-3VÉGE
ROM 17:30 SCCSST 15-0VÉGE
DEBL 17:45 MARGEP 2-5VÉGE
U18 18:15 UTEOKW 1-0VÉGE
U18 19:10 VASETO 5-6 HVÉGE
EBEL 19:15 RBSAVS 2-0VÉGE
U18 20:00 ZNOMAC 2-1 HVÉGE
január 21., vasárnap
ROM 10:30 SSTSCC 0-24VÉGE
U20 14:15 ZNOAVS 3-6VÉGE
U18 14:20 MISOKW 4-5 HVÉGE
U18 14:30 RBSAVS 8-3VÉGE
U20 15:10 VASHCI 8-1VÉGE
U18 16:00 ETOVSV 2-4VÉGE
EBEL 17:30 DECAVS 3-2 HVÉGE
U20 18:00 RBSMAC 6-3VÉGE
U20 18:40 KMHUTE 3-1VÉGE
január 22., hétfő
EL 17:30 BRAVC2 INFO
EL 20:00 TITFTC INFO
    • M4 SPORT
január 23., kedd
VIS 18:00 NITMIS 
    • SPORT 2
január 24., szerda
U18   AVSMAC 
U20   PEFKMH 
EL 18:00 FTCTIT 
EL 18:00 SCCVC2 
U20 19:00 MISDHK 
U18 19:05 EHLKMH 
január 25., csütörtök
U18   MISKMH 
U18   ZEGPEF 
U20 15:45 UTEOHC 
KHL 17:30 DMISBA 
    • SPORT 2
U20 17:40 VASG99 
U18 18:45 UTEVAS 
január 26., péntek
ROM 17:30 PROSTE 
EL 18:00 FTCSCC 
EL 18:00 MACUTE 
EL 18:30 MISDAB 
január 27., szombat
DEBL   KMHGGV 
U18   AVSRBS 
U18   VSVETO 
U18   ZEGGEP 
U20   HDJMAC 
U20   VSVAVS 
U20 12:45 ETODHK 
EWHL 13:00 KMHSAE 
U18 15:50 MACKAC 
EL 18:30 TITBRA 
U18 18:45 UTEMIS 
U18 19:40 VASEHL 
január 28., vasárnap
DEBL   GEPGGV 
U18   OHCMIS 
U20   HDJAVS 
U20   OHCDHK 
U20   VICVAS 
U20   VSVMAC 
U20 11:30 UTEKMH 
EWHL 13:00 KMHSAE 
U18 13:20 MACRBS 
U18 15:20 UTEETO 
U18 16:35 KMHEHL 
EL 18:30 UTEDAB 
EL 19:50 VC2SCC 
január 29., hétfő
EL 18:00 FTCBRA 
EL 20:00 MACMIS 
    • M4 SPORT
Partnerünk