Igazságot Couturier-nek!

   

És le a plusz-mínuszokkal! Így érvel egy nemrégiben napvilágot látott elemzés annak kapcsán, hogy a Philadelphia Flyers hétfői mérkőzésén a csapat egyik centere, Sean Couturier hat gólnál volt a jégen, így mínusz öttel zárta az estét.

Hétfőn a Philadelphia Flyers 7-4-es vereséget szenvedett a New York Islanders otthonában. A statisztikákat nagy hévvel, de különösebb hozzáértés nélkül használó szakírók, azonnal megtalálták a bűnöst Sean Couturier személyében, aki ?5-tel zárta az estét. Voltak, akik buzgalmukban odáig mentek, hogy Couturier sorának mínusz 14 pontot tulajdonítottak, összeadva a tagok mínuszait, ami természetesen teljes képtelenség, hiszen ugyanazokért a gólokért kapták azokat és nem 14 gólt szedtek be. E nyilvánvaló túlzáson kívül is van azonban miért kritizálni a plusz-mínusz mutatókat.

A gólok alaposabb elemzése ugyanis rávilágít, hogy bár e statisztikai mutató szerint messze Couturier volt a mérkőzés legrosszabb játékosa, valójában egyik gólról sem tehetett. Ha pedig előfordulhat, hogy ennyire mellélő egy mutató, akkor joggal merül fel a kérdés, mit mér valójában, mennyi értelme van egyáltalán. Nos, a broadstreethockey.com elvégezte a gólonként elemzést, és arra jutott, semmit és nem sok. Ezt a cikket ismertetjük az alábbiakban.

Couturier mínusz 5 pontja úgy jött ki, hogy a hétből hat kapott gólnál volt jégen, míg egyszer akkor épp fenn volt, amikor a Flyers szépített. Íme a hat gól:

1. gól: Michael Grabner

couturier11

Mint látható, ennél a gólnál Couturier a pálya közepén védekezik, éppen a kiváló villachi csatár felé menő passznak próbálja útját állni. Tökéletesen helyezkedik a passzvonalon, a korong mégis eljut a címzetthez. Nem nagyon tehetett ennél többet, már csak azért sem, mert egy villámgyors kontráról volt szó, megfordulni alig volt ideje, a passz pillanatában talán még fel sem vette a védekező pozíciót. Vele ellentétben a hátvéd Colaiacovónak lett volna elég ideje arra, hogy lefülelje a passzt, ám rosszul számolta ki annak útját és idejét, így Grabner könnyedén jutott túl rajta.

2. gól: Nyikolaj Kuljomin

couturier2

Az kétségtelen, hogy a védekező harmadban elég nagy a fejetlenség, nem nagyon vannak meg az emberek. És bár Couturier talán helyezkedhetett volna valamivel beljebb, Kuljominhoz közelebb, de egy centernek nem csak a passzvonalak fedezése a feladata, hanem az ellenfél centere előtti kilátás zavarása is. Tekintetbe véve pedig, hogy Kuljomin oldalán már így is ketten voltak, elméletileg Couturier jól döntött, hogy inkább Brock Nelson elé állt. Kuljomin semlegesítését Schennek és Lecavalier-nek is meg kellett volna tudni oldania. Ha mondjuk nem méterekre állnak tőle, biztosan nem veri be ilyen könnyen a kipattanót.

3. gól: Nyikolaj Kuljomin

Ehhez még videó sem szükséges, Matt Read lövése levágódik Kuljominról, az orosz csatár pedig kontrából emberhátrányos gólt szerez. Couturier mindettől olyan messze volt, hogy aligha tehetett bármit.

c31

4. gól: Josh Bailey

Couturier kétperces kiállítást kapott, hallható a felvételen, hogy nagyjából 2 másodperccel azelőtt nyílik a büntetőpad ajtaja, hogy Bailey csapata negyedik találatát szerzi, nyilvánvalóan esélye sem volt közbeavatkozni. Az elemzés szerint ha ez a találat nem mutatja meg a plusz-mínusz statisztikák tökéletes abszurditását, akkor semmi.

c41

5. gól: Nick Leddy

Gyönyörű lövés, belegondolni is szörnyű, hány tízezerszer kellett ezt gyakorolni, hogy akár egyetlenegyszer is összejöjjön. Az azonban videó nélkül is látható, hogy Couturier-nek ezzel a góllal sem volt dolga, a környéken sem járt.

c51

6. gól: Anders Lee

Újabb fejezet az abszurditás netovábbjából: Couturier-nek beírnak egy mínuszt egy üres kapura elért találatnál.

c61

A Flyers-fan szerzők arra is hoznak példát, amikor a plusz-mínusz mutató az ellenkező irányban torzít ugyanekkorát. 2011-ben az akkoriban szintén a Flyersben játszó svéd hátvéd, Erik Gustafsson produkált egy +6-os meccset a Columbus ellen. Kétségtelen, hogy Gustafsson kiemelkedően játszott, hiszen körülbelül három gólban aktívan benne volt, na de mégsem hatban. És az is tény, hogy hétfőn Couturier sem játszott élete formájában, mint ahogy az egész csapat sem. De mint láthattuk, ennek mérésére a plusz-mínusz statisztikák vajmi kevéssé alkalmasak, túl sok tényezőre érzéketlenek ugyanis.

Az is igaz ugyanakkor, hogy egy statisztikai mutató mirevalóságát nem a legszélsőségesebb példák alapján érdemes megítélni, hanem aszerint, hogy nagy átlagban mennyire mutat valós képet. Arról pedig végképp nem a statisztika tehet, ha hozzá nem értők rosszul használják.

c0

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum