Farmcsapatokat szeretnének Ausztriában

 

Általános meglepetés fogadta, hogy az osztrák szövetség (ÖEHV) elnöke, Dieter Kalt részt vett az EBEL legutóbbi ülésén december elején, írja a Kleine Zeitung.

Kaltnak azonban jó oka volt arra, hogy így tegyen: a liga és a szövetség közötti közeledést a versenyrendszerre is szeretnék kiterjeszteni. Korábban az osztrák jégkorong minden lényeges szereplője a saját pecsenyéjét próbálta sütögetni, és ezen az Austrian Hockey Board létrejötte sem segített sokat. A ligát csak a klubjainak az érdeke és a biznisz foglalkoztatta, a szövetség pedig minden világverseny előtt azzal támadott, hogy az osztrák játékosok kevés játéklehetőséghez jutnak. Az ellentétes érdekek mellett a frontok megmerevedtek.

Most azonban a liga által képviselt EBEL (és az EBYSL, valamint az EBJL) és a szövetség legmagasabb sorozata, az INL között valamiféle együttműködés kezd alakulni. A tervek szerint a 2015/16-os szezonban kizárólag az osztrák állampolgárságú játékosok számára bármely liga bármely csapata közötti kölcsönszerződéseket lehetne kötni. Így bármilyen bürokratikus akadály nélkül az EBEL-ben csak kiegészítő, netán tartalékszerepre kárhoztatott játékosok a másodosztályú csapatokat erősíthetnék. Már ebben a szezonban is több parkolópályára tett spílert kerestek meg az INL-klubok azzal, hogy szeretnék leigazolni őket. De vagy szerződéses problémák, vagy az érdeklődés hiánya miatt ezek nyomán általában nem történt klubcsere.

A javaslat számos mellőzött játékos számára megváltásként érkezhet, ugyanis ezentúl nem kellene a szerződésüket a cserepad végén vagy a lelátón kitölteniük. Ugyanakkor a liga és a szövetség azzal is törődik, hogy megakadályozza a lehetőség rosszhiszemű kihasználását. Ezért Kalt azt jelezte, hogy egy bizottság fogja a javaslat összes körülményeit és lehetséges következményeit végiggondolni. Annyi biztos, az ÖEHV azt szeretné, hogy a másodosztályban az átlagéletkor csökkenjen.

Kalt következő célja, hogy az INL egyfajta farmcsapatligává váljon az EBEL alatt. “Egyszer már ez a kísérlet bevált ? mondja erről a prezident ?, amikor jó 16 éve a “Team Kärnten 2006″ nevű alakulat két idényen át játszott az akkori Nationalligában. Abból a csapatból olyan játékosok nőttek fel, mint Marco Pewal, Daniel Welser, Sven Klimbacher, Thomas Pöck, Herbert Ratz, Thomas Koch, Roland Kaspitz vagy Gregor Hager.

“Sok 24 év feletti játékos túl sok pontot visz el a ligában az engedélyezett 60 pontos keretből, számukra a farmcsapat-koncepció a kölcsönszerződésekkel ideális lehetne, és remekül meg is lehetne valósítani” ? mondta erről a szövetség elnöke. A javaslat legkritikusabb pontja, hogy vajon van-e elegendő számú kellően képzett fiatal játékos. Ugyanakkor egyszer megálljt kell parancsolni annak, hogy a klubok középszerű légiósok tucatjaira szórják el a pénzüket anélkül, hogy abból az osztrák hoki valamit is profitálna, szól a szövetség álláspontja.

Cimkék: , , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum