Az agyrázkódás komoly anyagi probléma is egyben

 

Természetesen ezt nem lehet az egészségkárosodás következményeivel összehasonlítani, ugyanakkor kézzelfogható és azonnali veszteségként jelentkezik.

Tovább tart az agyrázkódások elleni kampány az NHL-ben. Több éve már, hogy a liga kiemelt prioritásként kezeli az agyrázkódások számának csökkentését és jelentős eredményeket is fel tudnak mutatni. A kampány során igyekeznek a kérdés minden oldalát alaposan körbejárni, így az egészségügyi hatásokat és folyamatokat, a szabályok és szabályváltozások összefüggéseit a regisztrált esetek számával és a körből nem maradhat ki az anyagi veszteségek számbavétele sem. Ez utóbbi azért is fontos, mert ahhoz, hogy valódi és tartós csökkenést tudjanak elérni, nélkülözhetetlen hogy a játékosok is felismerjék, mennyire súlyos problémáról van szó. Márpedig az agyrázkódások rendkívül káros következményei többnyire időben elnyújtva jelentkeznek, ezáltal tompítva az ok-okozati összefüggések erejét, hasonlóan a dohányzás és a tüdőrák kapcsolatához.

Feltehetően ebből a megfontolásból végeztek kutatómunkát kanadai orvosok és kutatókat, amelynek eredményeit e hétvégén Torontóban rendezett konferencián ismertették. A publikáció a Sportpályafutás végét eredményező agyrázkódások pénzügyi vámja a professzionális jégkorongban címet viseli, a szerzők az 1995-2014. közötti húsz év eseteit dolgozták fel benne. Összesen 35 játékost találtak ez idő alatt, akiknek agyrázkódás következtében kellett befejezniük karrierjüket, ami összesen 117 millió dollárnál is nagyobb kárt okozott az érintett sportolóknak. Íme a lista, amely a klub és a játékos nevén kívül a visszavonulás évét, a sportoló életkorát, a karrier során elszenvedett (regisztrált) agyrázkódások számát és a bér nagyságát tartalmazza.

A tényleges kár természetesen ennél nagyobb, hiszen csak tényadatokra támaszkodik, arra vonatkozóan nem végeztek becslést a szakemberek, hogy hány évvel és hány millió dollárral lett kurtább egy-egy játékos fizetése az agyrázkódás miatt. Például a lista a neves játékos Eric Lindros öccsével, Brettel kezdődik, aki 19 évesen, harmadik agyrázkódása után vonult vissza az Islanders csapatából. Ez a sérülés mintegy négymillióval dobta meg a Szigetlakók bérköltségét. A listán olyan neves játékosok állnak, mint a már említett Eric Lindros, Paul Kariya, Pat LaFontaine, Chris Pronger vagy Steve Moore. Íme a 35 játékost tartalmazó lista.

salarytable

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT ÉLŐ
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum