Máris javíthat a Ferencváros

   

Két nap elteltével jön a visszavágó. Pavuk Attila visszatérésére is van esély.

A Pesterzsébeti Jégcsarnok körüli mizéria miatt klasszikus back-to-back mérkőzést játszik egymással a Ferencváros és a Dab.Docler, azaz egymás utáni két játéknapon oda-vissza megütközik egymással a két csapat. Az ilyet imádják Észak-Amerikában, most meglátjuk, hogy fogja ezt szeretni a magyar közönség. Az első mérkőzés remek étvágygerjesztő volt, igazán színvonalas 70 percet produkált a két csapat. Nagy iramú, folyamatos játékot láthatott a közönség, amelyen mindkét csapat kapuja folyamatosan veszélyben forgott. A kapusok nagyszerű napot fogtak ki, így a mezőnyjátékosok által kialakított jobbnál jobb helyzetekből is mindössze 1-1 gól esett mindkét oldalon.

A Dab.Docler gyakorlatilag az erdélyi túrájából érkezett Pesterzsébetre, ez sokak szerint erősen meg is látszott a csapaton. Nem volt könnyű dolguk a játékosoknak, de sikerült kijönniük a karácsony körüli gödörből, jelenleg hetes nyerő szériában van a csapat, még ha a 7 győzelemből 3 is túlórában esett. Bár Szappanos és Azari a klub két legeredményesebb játékosa, a Ferencváros ellen is a mérkőzések óta dicsért Somogyi nyújtotta a legfigyelemreméltóbb teljesítményt – persze Kalnins kapus mellett. A csapathoz hosszabb kihagyás után csatlakozhat Pavuk Attila is, aki a december 13-i, Brassó elleni mérkőzésen szenvedett térdsérülést. “A héten már edzettem, és bár még nem megy ugyanúgy minden, mint a sérülés előtt, jó ütemben gyógyulok, bizakodó vagyok – mondta el blogunknak a kiváló csatár. – Mi, jégkorongosok szeretjük egy kicsit feszíteni a dolgokat, én is mielőbb szeretnék visszatérni. Ezzel együtt még nem biztos, hogy játszom, pénteken a délelőtti edzésen derül ki, játékra képes állapotban vagyok. Ha csak egy-két shiftet tolhatok, már az is sokkal jobb lenne, mint kívülről nézni a meccset. A csapat újra nagyon egyben van, jó a hangulat, bár egy kicsit fárasztó volt, hogy az erdélyi meccseket követően szerdán már játszani kellett. Ezért is nagyon fontos, hogy megcsípjük az első két hely valamelyikét, hosszú és intenzív volt ez a szezon, jól jönne, ha fel lehetne tölteni az elemeket a rájátszás előtt.”

dabftcLC5A0003_resize

A rájátszás reményéért küzdő Fradi számára majdnem a lehető legrosszabb eredmény született, hiszen végül büntetők után a Dab.Docler 2, a Ferencváros 1 ponttal gazdagodott. Így a zöldek hátránya a 6. helyért folytatott küzdelemben 6 pont az UTE ellen, 14 pont a DHK mögött. 8 meccs van még hátra az alapszakaszból az újpestieknek és a ferencvárosiaknak, 7 a Debrecennek, azt nagy valószínűséggel elmondhatjuk, hogy a két fővárosi csapat közül csak egynek lesz helye a legjobb 6 között. Hogy ne így legyen, ahhoz budapesti szempontból óriási mázlira és a debreceniek mélyrepülésére lenne szükség. A Ferencvárosnak így csak az UTE lehet reálisan a célkeresztjében, ehhez azonban győzni kellene péntek este Dunaújvárosban. A szerdán látottak alapján nem reménytelen az ügy, ám pénteken már nem egy fárasztó erdélyi túra utáni csapat néz farkasszemet Kiss Gáborékkal.

“Szerdán minden valószínűség szerint a lábakban és fejekben volt még az erdélyi túra – nyilatkozta Don MacLean, a Dab.Docler vezetőedzője. – Azt azért látni kell, hogy 48 órán belül összességében 24-26 órát buszon tölteni nem éppen a legkellemesebb feladat, főleg, ha profi sportoló az ember. Persze nem kifogásokat keresünk, hiszen az ellenfél kőkeményen beleállt az ütközetbe, látszott, hogy az életükért küzdenek. Janis Kalnins továbbra is elképesztő formában véd, ha minden kötél szakad, akkor ő még mindig ott van és az esetek nagy többségében megment minket a bajtól. Pénteken sokkal összeszedettebb játékot várok, csütörtökön azért is kaptak szabadnapot a srácok, hogy egy kicsit rendbe lehessen tenni a fejeket és testeket. A védekezésünknek keményebbnek kell lennie, a támadásainknak pedig pontosabbaknak. Úgy gondolom, hogy a taktikánkat játszva otthon kell tudnunk tartani a három pontot. Pavuk Attila játékára van némi esély, Sevela pedig ujjsérüléssel bajlódik jó ideje – rajtuk kívül azonban mindenki száz százalékos”

Dab.Docler–Ferencváros 5-4

   

Rettenetes kezdést követően háromgólos hátrányból tudott fordítani a Dab.Docler, egy furcsa gól döntött az Acélbikák javára. A Ferencváros playoff esélyei egyre csökkennek.

Elképzelni sem tudjuk, mit gondolhattak a dunaújvárosi játékosok a meccs előtt, hiszen abszolút friss a szerdai élmény, amikor a Ferencváros nagyon közel állt a győzelemhez Galaniszék ellen. Az ilyenből egy csapat általában tanulni szokott, most az volt a benyomásunk, hogy nem így történt ez a piros-fehérek esetében. Így aztán valami megmagyarázhatatlan okból sikerült rosszul beleállniuk a meccsbe, aminek egyferencvárosi szempontból fenomenális, dunaújvárosi szempontból katasztrofális első harmad lett az eredménye. Az alaphangot nem egészen 2 perc elteltével Papp Csaba adta meg, az utóbbi időben rendkívül agilisan játszó, dunaújvárosi nevelésű csatár egyedül lógott meg egy koronggal, és megnyerte a Kalnins elleni párbajt. Jó 10 perc kellett, hogy felocsúdjanak a hazaiak, addig a vendégek számos helyzetet hagytak még ki. A harmad második felében vette át a kezdeményezést a Dab, ezt több óriási Budai-védés is jelezte. Az utolsó percek azonban ismét a vendégeké voltak. A 17. percben Gurent állították ki szabálytalan felszerelésért, emberhátrányt jobban kihasználni pedig nem nagyon lehet annál, mint ahogy azt a zöldek tették, az Acélbikák hathatós asszisztálásával. Előbb ugyanis Dubek rohant végig a pályán egy megszerzett koronggal, és lőtt Kalnins hálójába, majd nem egész egy perc múlva Kiss Ákos ért bele egy távoli lövésbe, amivel mattolta a lett hálóőrt. A harmad végén újabb kiállítás érkezett, 20 másodpercig 5 a 3 ellen játszott a Fradi, de elpazarolta a lehetőséget, nem tudta növelni előnyét.

Egészen más Dunaújváros jött ki a második harmadra, és ennek hamar meg is lett az eredménye. A sorozatban kapott harmadik emberelőnyt már úgy használta ki a Dab.Docler, ahogy kell, Pozsgai bombázott középről Budai hálójába. Több helyzete volt a hazaiaknak, ám Budai rendre jól védett, ahogy a ritkább ellentámadásoknál Kalnins is. A 30. percben aztán Egy kapuvas után a kipattanót Eskelinen kotorta be, a vendégvédők nem voltak elég erélyesek vele szemben. 6 perccel később nyugodhattak meg ismét egy kicsit a ferencvárosi hívek, amikor a megújuló támadásaikat Pál Zoltán révén váltották gólra. Ezúttal is egy lecsorgó korongot talált meg előbb a csatár, mint a védők. De nem tartott sokáig a zöldek öröme, a 37. perc elején Papp Viktor ziccerét még hárította Budai, de a második hullámban érkező Peterdire nem jutott ember, így be tudta kotorni a pakkot a hálóba. Kicsit több, mint fél perccel a harmad vége előtt aztán a sorban negyedik lecsorgó pakkból bekotort gól is megszületett, ezúttal Azari Lövését védte Budai, de a védőknél előbb eszmélt Galanisz, aki a kiszolgáltatott kapus mellett a hálóba talált. A második 20 perc végére tehát utolérte ellenfelét a Dab.Docler, következhetett a mindent eldöntő harmadik harmad.

Ebben folytatódott a hazaiak nyomása, a ferencvárosiak alapvetően kontrákkal operáltak. Budai sokáig tartotta a várat, de a 48. percben utolérte a kapussors, a sok remek védés után ő hibázott egyet, Martine lövése csorgott át rajta, pedig úgy tűnt, fogja a korongot. Az utolsó percekre mindent egy lapra tett fel a Fradi, próbált támadni, de a dunaújvárosi támadások a kinyílt védelem mellett életveszélyesek voltak. Az utolsó percekben aztán Galló szedett össze egy kisbüntetést, jelentősen csökkentve a zöld-fehér esélyeket. Másfél perccel a vége előtt Szakács Ferenc időt kért, 46 másodperc volt vissza, amikor Budai is lejött, a végén egy újvárosi kiállítás is esett még, de gólt már nem sikerült szerezni, a Dab.Docler borzalmas kezdés után nagyon mélyről felkapaszkodva nyert az életéért küzdő Ferencváros ellen.

Donald MacLean, vezetőedző, Dab.Docler: “Az első harmadot hamar el kellett felejtenünk, hogy egyáltalán keresnivalónk legyen ezen a mérkőzésen. Szerencsére ez sikerült is. Voltak olyan játékosok, akikkel kifejezetten elégedett voltam – például a negyedik sor jól dolgozott – ugyanakkor voltak olyanok is, akiknek magukba kell nézniük egy kicsit. Örülök a három pontnak, ez a legfontosabb.”

Erste Liga, Dunaújvárosi Jégcsarnok, 450 néző. Játékvezetők: Németh, Halassy, Abonyi, Vas.
Kalnins: 90,2% (Sevela)
K
Budai: 91,9% (Marton)
Pozsgai, Hüffner, Galanisz, Azari, Szappanos
1
Géczi, Guren, Dubek, Novák, Rafaj
Martine, Mestyán, Eskelinen, Gröschl, Peterdi
2
Hegyi, Cerny, Galló, Kiss G., Kiss Á.
Hruby, Erdélyi, Somogyi, Szepessy M., Papp V.
3
Lencsés, Lévai, Németh, Farkas, Papp Cs.
Pavuk, Kovács, Magosi, Léránt
4
Mach, Hardi, Pál, Revák
MacLean Donald
E
Szakács Ferenc, Orbán György
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 01:52 FTC Papp Cs.
0-2 17:12 FTC SH Dubek Cerny Hegyi
0-3 18:05 FTC SH Kiss Á. Kiss G. Hegyi
1-3 22:14 DAB PP Pozsgai Eskelinen Hüffner
2-3 29:23 DAB Eskelinen Mestyán Erdélyi
2-4 35:12 FTC Pál Lencsés Rafaj
3-4 36:17 DAB Peterdi Papp V. Gröschl
4-4 39:20 DAB PP Galanisz Azari Szappanos
5-4 47:16 DAB Martine Azari Hruby
62 Kapura lövések száma 41
8 Kiállításpercek 52

A DAB–FTC képes összefoglalója

   

A DAB–FTC góljai

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum