A DAB a Fradi egyik utolsó szalmaszála

   

A MOL Liga második helyezett csapatával még oda-vissza játszik a Ferencváros, ha elmarad a bravúr, elmehet a rájátszás is.

A pesterzsébeti jégcsarnokban történt szénmonoxid-mérgezés miatt elhalasztott meccsek közül az elsőt szerdán pótolják a MOL Ligában. Nehéz helyzetbe került Szakács Ferenc együttese az UTE keddi, Debrecen elleni győzelmével. A lilák az újabb három ponttal hétre növelték a különbséget a Fradival szemben. Az UTE teljesítménye különösen impresszív a tabella alsó felében található csapatok ellen. A Brassóval szemben 50%-os a mérlege, a Fraditól a megszerezhető 15 pontból 12-t elvettek, de a HSC-től is 11-et. A sormintához a héten a Debrecen is csatlakozott, amellyel szemben utóbbi két győzelmükkel nulláról 40%-ra tornázták fel a teljesítményüket. A Fradi ezzel szemben képes volt értékes győzelmeket aratni a Miskolc vagy az Érsekújvár ellen, azonban közvetlen riválisai ellen már közel sem volt ennyire sikeres. Ahhoz, hogy a január 21-i UTE elleni mérkőzésnek legyen még tétje, muszáj az erősebb csapatok ellen is bravúrt bemutatnia Novakéknak. A DAB számára a legfontosabb a második hely megszerzése. Mint Donald MacLean alábbi nyilatkozatából kiderül, elsősorban erre koncentrál a csapat, ehhez pedig nagyon fontos lehet a Ferencváros ellen még megszerezhető összes pont begyűjtése.

DABFTC3

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

Ráadásul a Dab.Docler az egyetlen csapat a ligában, aki ellen eddig még nem szereztek pontot a zöld-fehérek. Igaz, ettől olyannyira nem álltak messze, hogy az eddig lejátszott négy mérkőzés összesített gólaránya mindössze 14-9 a DAB javára, ami azt jelenti, hogy egyszer volt kétgólnyi a különbség a két csapat között, a másik három alkalommal egyetlen gól választotta el a Fradit a pontszerzéstől. A DAB azonban egyre jobb formát mutat, stabil védekezésből gyűjtögeti a győzelmeket, sorozatban hat meccsen nem találtak legyőzőre Somogyiék. A fiatal csatár csapata egyik erőssége lett, a legutóbbi, Brassó elleni mérkőzésen ugyan nem szerzett pontot, de előtte négy mérkőzésen betalált, öt meccsen pedig pontot szerzett. Hasonlóan fontos láncszeme a sikerszériának Azari Zsolt, aki e hat meccs alatt szintén öt alkalommal volt pontszerző, összesen hét egységgel járult hozzá a győzelmekhez. A siker másik kulcsfontosságú tényezője a kapus, Janis Kalnins, aki a rendszeresen lehetőséget kapó kapusok között a legjobb teljesítménnyel büszkélkedhet, a kapujára tartó lövések 94%-át hatástalanítja.

A túloldalon legutóbb Rafaj Attila volt ellenállhatatlan, az Érsekújvár elleni győzelemből három góllal vette ki a részét, mindháromszor Novak passzából talált be, kettejük játékkapcsolatának semlegesítése lesz a DAB-védelem elsődleges feladata szerdán. A cseh légiós teljesítménye egyelőre ugyan elmarad attól, amire Csíkszeredában volt képes, de azért figyelembe véve, hogy sérült is volt, nem lebecsülendő mutató, hogy 29 meccsből mindössze 7 olyan akadt, amikor nem szerzett pontot, ezt pedig bőven ellensúlyozta azokon a találkozókon, amikor kettő vagy több pontot is szerzett. A Fradi legnagyobb problémája éppen az, hogy nincs olyan játékos, aki tartósan fel tudna lépni Novak mellé, így pedig nagyon egysíkú a zöldek játéka. Jellemző, hogy Novak és Kiss Gábor, a csapat két legeredményesebb játékosa együtt szereztek annyi pontot, mint a kanadai táblázat élén álló Jozef Mihalik. A játékosoknak még van kilenc meccsük a szezonból, hogy bizonyítsák, képesek kiemelkedő teljesítményre.

 Szakács Ferenc (vezetőedző, Ferencváros): Majdnem teljes létszámban készülünk. Nagyon fontos lenne pontokat szereznünk annak érdekében, hogy elérjük a célunkat, a rájátszásba kerülést. Tudjuk, hogy a Dunaújváros a liga egyik legjobb formájában lévő csapata, így nehéz mérkőzés lesz ez számunkra. Örülök, hogy újra Pesterzsébeten tudunk készülni, hiszen a Népligetben nehéz volt alkalmazkodnunk a kisebb pályához.

Donald MacLean (vezetőedző, Dab.Docler): Természetesen nagyon elégedettek vagyunk az Erdélyben szerzett hat ponttal, főleg, hogy összesen egy kapott góllal térhettünk haza. Nagy dicséret ez a védekezésnek és a kapusteljesítménynek. A legutóbb elmaradt FTC-meccs pótlása fontos lesz, hiszen most egy kis levegőhöz jutottunk a második helyen az Érsekújvár előtt, ugyanakkor szükségünk van minden apró pontra a végelszámoláshoz, ami egyre közelebb van. A Ferencváros egyszerű hokit játszik, nekünk is ezt kell tennünk, gyorsan, hatékonyan kell játszanunk ellenük és akkor nem lehet gond. Az utóbbi hetek is azt mutatták, hogy nem szabad elbíznia magát senkinek, hiszen hiába állnak utolsó előtti helyen a zöld-fehérek, képesek bárkit meglepni. Ennek tudatában fogunk jégre korcsolyázni, s remélhetőleg három ponttal térünk haza.

Ferencváros–Dab.Docler 1-2

   

Jó iramú, a szezon talán legfolyamatosabb játékát hozó mérkőzésen nagyon felszívta magát a Ferencváros, ez azonban csak a büntetőkre volt elég, a szezonban először szereztek pontot a DAB ellen a zöldek, de legyőzni ezúttal sem sikerült a dunaújvárosiakat.

Nagy lendülettel vetette bele magát a küzdelembe a Ferencváros, a pörgős első percek alatt felváltva forogtak veszélyben a kapuk. Mindez az ötödik perc végéig tartott, amikor Kiss Gábor szabálytalankodott Pozsgaival szemben, a megítélt emberelőnyt pedig az Acélbikák mindössze 11 másodperc alatt értékesítették az Acélbikák, egy Azari, Szappanos, Galanisz összjátékot követően, Szappanos tálalt a kapu mögül Galanisz elé, aki be is passzolta a pakkot a hálóba (1-0). Átmeneti zavar után a Fradi gyorsan rendezni tudta sorait, Moravec nem egészen öt perc múlva egalizált (1-1). Magosi kiállítása nyomán a hazaiak emberelőnyös játékát is megismerhettük, ettől azonban sokkal okosabbak nem lettünk, másképpen fogalmazva a DAB hozta az utóbbi időben megszokott feszes hátrányos védekezését. A harmad vége felé a láthatóan roppant motiváltan játszó kiállítása nyomán ismét nagy nyomás alá került a hazaiak kapuja, ám ezt most jobban bírták a zöldek, így az újabb gól elmaradt, 1-1-es döntetlennel mehettek első szünetre a csapatok. Összességében a DAB jóval veszélyesebb volt ellenfelénél, de az egál egyáltalán nem volt érdemtelennek mondható.

DABFTC

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

Nagy elánnal kezdtek a középső harmadot is a Ferencváros, Dubek kétszer is tesztelhette Kalninst, azonban a legnagyobb helyzetek is kimaradtak. Hamar felvette a tempót a Dab.Docler, innentől pedig egy változatos periódus vette kezdetét, mindkét csapat elsősorban a támadásokra koncentrált, és mindketten közel is jártak a gólszerzéshez és mindeközben a hangulat is egyre paprikásabb lett. A játékvezetők engedték a kemény játékot, így alig volt játékmegszakítás, az első 10 perc 11 alatt lement. Az első kiállítást Nathan Martine kapta a 32. percben, amiért sípszó után próbált korongot szerezni a Fradi kapusától, Martontól. A nagy tempó mellett sok pontatlanság csúszott a játékba, nem volt ez másként előnyben sem, így igazi helyzet nélkül telt el ez a két perc. Maradt a nagy tempó és a sok helyzet, talán többet folyt a játék a Fradi harmadában, de a nagy helyzetek egyenlő számban oszlottak meg a csapatok között, 40 perc után is igazságos volt a döntetlen.

Kiss Ákos szólója vezette be az utolsó húsz percet, a DAB-tól érkezett csatár többször is komoly gondot okozott a vendégek védelmében. Ismét nagyon megnyomta a harmad elejét a Fradi, ami közel három perc után emberelőnyt is eredményezett a számukra. Ez volt a legjobban megjátszott fór a hazaiak részéről, több mint egy percig tartották bent az újvárosiak harmadában a pakkot Novákék, azonban az őket váltó második sor emberelőnyben is beszorult saját kapuja elé, kétszer ütöttek tilost. Az előny után is a Fradi támadott többet, továbbra is folyamatos játék mellett ez a harmad egyértelműen a hazaiaké volt, Kalnins bravúrok sorát mutatta be. A harmad felén túl aztán Azari lépett ki egy tűpontos indítással, ekkor Marton védett óriásit, az eredmény nem változott. A helyzet felhozta a dunaújvárosiakat, kiegyenlítettebbé vált a játék, mindkét oldalon nagy helyzetek maradtak ki, a levegőben lógott a hosszabbítás. Négy perccel a vége előtt hatalmas lehetőséghez jutott a Fradi, Pozsgait küldték ki két percre, ám negyedik előnyét sem tudták kihasználni a zöldek. Az eredmény a továbbiakban már nem változott, 1-1-es döntetlen után jöhetett a ráadás.

A 4-4 elleni játék a DAB-nak ment jobban, Pozsgai kétszer is helyzetbe került, de kimaradt Azari és Galanisz kísérlete is. A túloldalon a Novak, Dubek páros okozott jelentős zavart. Egy perccel a vége előtt Rafaj szabálytalankodott Galanisszal szemben, ami után a DAB került emberelőnybe. A 4-3 elleni szituációt többnyire Mestyán kékvonalas lövéseire játszották meg Azariék, de Marton stabilan őrizte kapuját a góltól, a kipattanóknál pedig a hátvédek takarítottak hatékonyan, így hősiesen kivédekezték a hazaiak a meccs legnehezebb periódusát, következtek a büntetők. Az első három párból Galanisz, Azari, Novak és Guren kihagyta, míg Kiss Ákos és Somogyi beverte. Ezt követően a két góllövő próbálkozhatott újra, Kiss Ákos másodjára kihagyta, Somogyi viszont ezt is magabiztosan értékesítette, így nyert a DAB.

Szakács Ferenc, vezetőedző, Ferencváros: ”Gratulálok a DAB-nak, de a saját csapatomnak is. A Dunaújváros a liga egyik legjobb csapata, ellenük az egy pont is roppant értékes, amely akár még sokat is érhet a végelszámolásnál. A második harmadnak voltak olyan periódusai, amikor úgy éreztem, hogy akár meg is nyerhetjük a meccset, sajnos ez nem sikerült végül.”

Donald MacLean, vezetőedző, Dab.Docler: ”Azt mondhatom, elégedett vagyok a megszerzett két ponttal, bár a három nyilván sokkal jobb lett volna. Mindkét kapus nagyon jól védett ma, Fradi kapusa is remekelt, és a mienk is. Nem mondtunk le az első helyről, kétszer játszunk még a Miskolccal az alapszakaszban, még nincs veszve semmi.”

Erste Liga, Pesterzsébet Jégcsarnok , 150 néző. Játékvezetők: Dalibor, Druga, Soltész, Mizsák.
Marton: 92,3% (Budai)
K
Kalnins: 96,2% (Hajek)
Moravec, Guren, Dubek, Novák, Rafaj
1
Pozsgai, Hüffner, Galanisz, Azari, Szappanos
Hegyi, Cerny, Galló, Kiss G., Kiss Á.
2
Martine, Mestyán, Eskelinen, Gröschl, Peterdi
Lencsés, Lévai, Németh, Farkas, Papp Cs.
3
Hruby, Nagy, Somogyi, Szepessy M., Papp V.
Géczi, Mach, Hardi, Pál, Revák
4
Erdélyi, Kovács, Magosi, Léránt
Szakács Ferenc, Orbán György
E
MacLean Donald
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 05:05 DAB PP Galanisz Martine Azari
1-1 09:28 FTC Moravec Novák Guren
1-2 65:00 DAB GWS Somogyi
26 Kapura lövések száma 26
6 Kiállításpercek 8

Az FTC–DAB góljai

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum