A DAB a Fradi egyik utolsó szalmaszála

   

A MOL Liga második helyezett csapatával még oda-vissza játszik a Ferencváros, ha elmarad a bravúr, elmehet a rájátszás is.

A pesterzsébeti jégcsarnokban történt szénmonoxid-mérgezés miatt elhalasztott meccsek közül az elsőt szerdán pótolják a MOL Ligában. Nehéz helyzetbe került Szakács Ferenc együttese az UTE keddi, Debrecen elleni győzelmével. A lilák az újabb három ponttal hétre növelték a különbséget a Fradival szemben. Az UTE teljesítménye különösen impresszív a tabella alsó felében található csapatok ellen. A Brassóval szemben 50%-os a mérlege, a Fraditól a megszerezhető 15 pontból 12-t elvettek, de a HSC-től is 11-et. A sormintához a héten a Debrecen is csatlakozott, amellyel szemben utóbbi két győzelmükkel nulláról 40%-ra tornázták fel a teljesítményüket. A Fradi ezzel szemben képes volt értékes győzelmeket aratni a Miskolc vagy az Érsekújvár ellen, azonban közvetlen riválisai ellen már közel sem volt ennyire sikeres. Ahhoz, hogy a január 21-i UTE elleni mérkőzésnek legyen még tétje, muszáj az erősebb csapatok ellen is bravúrt bemutatnia Novakéknak. A DAB számára a legfontosabb a második hely megszerzése. Mint Donald MacLean alábbi nyilatkozatából kiderül, elsősorban erre koncentrál a csapat, ehhez pedig nagyon fontos lehet a Ferencváros ellen még megszerezhető összes pont begyűjtése.

DABFTC3

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

Ráadásul a Dab.Docler az egyetlen csapat a ligában, aki ellen eddig még nem szereztek pontot a zöld-fehérek. Igaz, ettől olyannyira nem álltak messze, hogy az eddig lejátszott négy mérkőzés összesített gólaránya mindössze 14-9 a DAB javára, ami azt jelenti, hogy egyszer volt kétgólnyi a különbség a két csapat között, a másik három alkalommal egyetlen gól választotta el a Fradit a pontszerzéstől. A DAB azonban egyre jobb formát mutat, stabil védekezésből gyűjtögeti a győzelmeket, sorozatban hat meccsen nem találtak legyőzőre Somogyiék. A fiatal csatár csapata egyik erőssége lett, a legutóbbi, Brassó elleni mérkőzésen ugyan nem szerzett pontot, de előtte négy mérkőzésen betalált, öt meccsen pedig pontot szerzett. Hasonlóan fontos láncszeme a sikerszériának Azari Zsolt, aki e hat meccs alatt szintén öt alkalommal volt pontszerző, összesen hét egységgel járult hozzá a győzelmekhez. A siker másik kulcsfontosságú tényezője a kapus, Janis Kalnins, aki a rendszeresen lehetőséget kapó kapusok között a legjobb teljesítménnyel büszkélkedhet, a kapujára tartó lövések 94%-át hatástalanítja.

A túloldalon legutóbb Rafaj Attila volt ellenállhatatlan, az Érsekújvár elleni győzelemből három góllal vette ki a részét, mindháromszor Novak passzából talált be, kettejük játékkapcsolatának semlegesítése lesz a DAB-védelem elsődleges feladata szerdán. A cseh légiós teljesítménye egyelőre ugyan elmarad attól, amire Csíkszeredában volt képes, de azért figyelembe véve, hogy sérült is volt, nem lebecsülendő mutató, hogy 29 meccsből mindössze 7 olyan akadt, amikor nem szerzett pontot, ezt pedig bőven ellensúlyozta azokon a találkozókon, amikor kettő vagy több pontot is szerzett. A Fradi legnagyobb problémája éppen az, hogy nincs olyan játékos, aki tartósan fel tudna lépni Novak mellé, így pedig nagyon egysíkú a zöldek játéka. Jellemző, hogy Novak és Kiss Gábor, a csapat két legeredményesebb játékosa együtt szereztek annyi pontot, mint a kanadai táblázat élén álló Jozef Mihalik. A játékosoknak még van kilenc meccsük a szezonból, hogy bizonyítsák, képesek kiemelkedő teljesítményre.

 Szakács Ferenc (vezetőedző, Ferencváros): Majdnem teljes létszámban készülünk. Nagyon fontos lenne pontokat szereznünk annak érdekében, hogy elérjük a célunkat, a rájátszásba kerülést. Tudjuk, hogy a Dunaújváros a liga egyik legjobb formájában lévő csapata, így nehéz mérkőzés lesz ez számunkra. Örülök, hogy újra Pesterzsébeten tudunk készülni, hiszen a Népligetben nehéz volt alkalmazkodnunk a kisebb pályához.

Donald MacLean (vezetőedző, Dab.Docler): Természetesen nagyon elégedettek vagyunk az Erdélyben szerzett hat ponttal, főleg, hogy összesen egy kapott góllal térhettünk haza. Nagy dicséret ez a védekezésnek és a kapusteljesítménynek. A legutóbb elmaradt FTC-meccs pótlása fontos lesz, hiszen most egy kis levegőhöz jutottunk a második helyen az Érsekújvár előtt, ugyanakkor szükségünk van minden apró pontra a végelszámoláshoz, ami egyre közelebb van. A Ferencváros egyszerű hokit játszik, nekünk is ezt kell tennünk, gyorsan, hatékonyan kell játszanunk ellenük és akkor nem lehet gond. Az utóbbi hetek is azt mutatták, hogy nem szabad elbíznia magát senkinek, hiszen hiába állnak utolsó előtti helyen a zöld-fehérek, képesek bárkit meglepni. Ennek tudatában fogunk jégre korcsolyázni, s remélhetőleg három ponttal térünk haza.

Ferencváros–Dab.Docler 1-2

   

Jó iramú, a szezon talán legfolyamatosabb játékát hozó mérkőzésen nagyon felszívta magát a Ferencváros, ez azonban csak a büntetőkre volt elég, a szezonban először szereztek pontot a DAB ellen a zöldek, de legyőzni ezúttal sem sikerült a dunaújvárosiakat.

Nagy lendülettel vetette bele magát a küzdelembe a Ferencváros, a pörgős első percek alatt felváltva forogtak veszélyben a kapuk. Mindez az ötödik perc végéig tartott, amikor Kiss Gábor szabálytalankodott Pozsgaival szemben, a megítélt emberelőnyt pedig az Acélbikák mindössze 11 másodperc alatt értékesítették az Acélbikák, egy Azari, Szappanos, Galanisz összjátékot követően, Szappanos tálalt a kapu mögül Galanisz elé, aki be is passzolta a pakkot a hálóba (1-0). Átmeneti zavar után a Fradi gyorsan rendezni tudta sorait, Moravec nem egészen öt perc múlva egalizált (1-1). Magosi kiállítása nyomán a hazaiak emberelőnyös játékát is megismerhettük, ettől azonban sokkal okosabbak nem lettünk, másképpen fogalmazva a DAB hozta az utóbbi időben megszokott feszes hátrányos védekezését. A harmad vége felé a láthatóan roppant motiváltan játszó kiállítása nyomán ismét nagy nyomás alá került a hazaiak kapuja, ám ezt most jobban bírták a zöldek, így az újabb gól elmaradt, 1-1-es döntetlennel mehettek első szünetre a csapatok. Összességében a DAB jóval veszélyesebb volt ellenfelénél, de az egál egyáltalán nem volt érdemtelennek mondható.

DABFTC

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

Nagy elánnal kezdtek a középső harmadot is a Ferencváros, Dubek kétszer is tesztelhette Kalninst, azonban a legnagyobb helyzetek is kimaradtak. Hamar felvette a tempót a Dab.Docler, innentől pedig egy változatos periódus vette kezdetét, mindkét csapat elsősorban a támadásokra koncentrált, és mindketten közel is jártak a gólszerzéshez és mindeközben a hangulat is egyre paprikásabb lett. A játékvezetők engedték a kemény játékot, így alig volt játékmegszakítás, az első 10 perc 11 alatt lement. Az első kiállítást Nathan Martine kapta a 32. percben, amiért sípszó után próbált korongot szerezni a Fradi kapusától, Martontól. A nagy tempó mellett sok pontatlanság csúszott a játékba, nem volt ez másként előnyben sem, így igazi helyzet nélkül telt el ez a két perc. Maradt a nagy tempó és a sok helyzet, talán többet folyt a játék a Fradi harmadában, de a nagy helyzetek egyenlő számban oszlottak meg a csapatok között, 40 perc után is igazságos volt a döntetlen.

Kiss Ákos szólója vezette be az utolsó húsz percet, a DAB-tól érkezett csatár többször is komoly gondot okozott a vendégek védelmében. Ismét nagyon megnyomta a harmad elejét a Fradi, ami közel három perc után emberelőnyt is eredményezett a számukra. Ez volt a legjobban megjátszott fór a hazaiak részéről, több mint egy percig tartották bent az újvárosiak harmadában a pakkot Novákék, azonban az őket váltó második sor emberelőnyben is beszorult saját kapuja elé, kétszer ütöttek tilost. Az előny után is a Fradi támadott többet, továbbra is folyamatos játék mellett ez a harmad egyértelműen a hazaiaké volt, Kalnins bravúrok sorát mutatta be. A harmad felén túl aztán Azari lépett ki egy tűpontos indítással, ekkor Marton védett óriásit, az eredmény nem változott. A helyzet felhozta a dunaújvárosiakat, kiegyenlítettebbé vált a játék, mindkét oldalon nagy helyzetek maradtak ki, a levegőben lógott a hosszabbítás. Négy perccel a vége előtt hatalmas lehetőséghez jutott a Fradi, Pozsgait küldték ki két percre, ám negyedik előnyét sem tudták kihasználni a zöldek. Az eredmény a továbbiakban már nem változott, 1-1-es döntetlen után jöhetett a ráadás.

A 4-4 elleni játék a DAB-nak ment jobban, Pozsgai kétszer is helyzetbe került, de kimaradt Azari és Galanisz kísérlete is. A túloldalon a Novak, Dubek páros okozott jelentős zavart. Egy perccel a vége előtt Rafaj szabálytalankodott Galanisszal szemben, ami után a DAB került emberelőnybe. A 4-3 elleni szituációt többnyire Mestyán kékvonalas lövéseire játszották meg Azariék, de Marton stabilan őrizte kapuját a góltól, a kipattanóknál pedig a hátvédek takarítottak hatékonyan, így hősiesen kivédekezték a hazaiak a meccs legnehezebb periódusát, következtek a büntetők. Az első három párból Galanisz, Azari, Novak és Guren kihagyta, míg Kiss Ákos és Somogyi beverte. Ezt követően a két góllövő próbálkozhatott újra, Kiss Ákos másodjára kihagyta, Somogyi viszont ezt is magabiztosan értékesítette, így nyert a DAB.

Szakács Ferenc, vezetőedző, Ferencváros: ”Gratulálok a DAB-nak, de a saját csapatomnak is. A Dunaújváros a liga egyik legjobb csapata, ellenük az egy pont is roppant értékes, amely akár még sokat is érhet a végelszámolásnál. A második harmadnak voltak olyan periódusai, amikor úgy éreztem, hogy akár meg is nyerhetjük a meccset, sajnos ez nem sikerült végül.”

Donald MacLean, vezetőedző, Dab.Docler: ”Azt mondhatom, elégedett vagyok a megszerzett két ponttal, bár a három nyilván sokkal jobb lett volna. Mindkét kapus nagyon jól védett ma, Fradi kapusa is remekelt, és a mienk is. Nem mondtunk le az első helyről, kétszer játszunk még a Miskolccal az alapszakaszban, még nincs veszve semmi.”

Erste Liga, Pesterzsébet Jégcsarnok , 150 néző. Játékvezetők: Dalibor, Druga, Soltész, Mizsák.
Marton: 92,3% (Budai)
K
Kalnins: 96,2% (Hajek)
Moravec, Guren, Dubek, Novák, Rafaj
1
Pozsgai, Hüffner, Galanisz, Azari, Szappanos
Hegyi, Cerny, Galló, Kiss G., Kiss Á.
2
Martine, Mestyán, Eskelinen, Gröschl, Peterdi
Lencsés, Lévai, Németh, Farkas, Papp Cs.
3
Hruby, Nagy, Somogyi, Szepessy M., Papp V.
Géczi, Mach, Hardi, Pál, Revák
4
Erdélyi, Kovács, Magosi, Léránt
Szakács Ferenc, Orbán György
E
MacLean Donald
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 05:05 DAB PP Galanisz Martine Azari
1-1 09:28 FTC Moravec Novák Guren
1-2 65:00 DAB GWS Somogyi
26 Kapura lövések száma 26
6 Kiállításpercek 8

Az FTC–DAB góljai

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
január 19., péntek
ROM 17:30 BRAGAL 7-0VÉGE
ROM 17:30 STESCC 5-8VÉGE
január 20., szombat
EWHL 11:25 SAVKMH 3-2VÉGE
U18 11:30 GEPZEG 3-7VÉGE
U18 14:30 KMHMIS 4-5VÉGE
U18 16:15 KACAVS 5-2VÉGE
MK 17:15 MISUTE 4-0VÉGE
    • M4 SPORT
U20 17:15 RBSAVS 5-4VÉGE
ROM 17:30 BRAGAL 10-3VÉGE
ROM 17:30 SCCSST 15-0VÉGE
DEBL 17:45 MARGEP 2-5VÉGE
U18 18:15 UTEOKW 1-0VÉGE
U18 19:10 VASETO 5-6 HVÉGE
EBEL 19:15 RBSAVS 2-0VÉGE
U18 20:00 ZNOMAC 2-1 HVÉGE
január 21., vasárnap
ROM 10:30 SSTSCC 0-24VÉGE
U20 14:15 ZNOAVS 3-6VÉGE
U18 14:20 MISOKW 4-5 HVÉGE
U18 14:30 RBSAVS 8-3VÉGE
U20 15:10 VASHCI 8-1VÉGE
U18 16:00 ETOVSV 2-4VÉGE
EBEL 17:30 DECAVS 3-2 HVÉGE
U20 18:00 RBSMAC 6-3VÉGE
U20 18:40 KMHUTE 3-1VÉGE
január 22., hétfő
EL 17:30 BRAVC2 INFO
EL 20:00 TITFTC INFO
    • M4 SPORT
január 23., kedd
VIS 18:00 NITMIS 
    • SPORT 2
január 24., szerda
U18   AVSMAC 
U20   PEFKMH 
EL 18:00 FTCTIT 
EL 18:00 SCCVC2 
U20 19:00 MISDHK 
U18 19:05 EHLKMH 
január 25., csütörtök
U18   MISKMH 
U18   ZEGPEF 
U20 15:45 UTEOHC 
KHL 17:30 DMISBA 
    • SPORT 2
U20 17:40 VASG99 
U18 18:45 UTEVAS 
január 26., péntek
ROM 17:30 PROSTE 
EL 18:00 FTCSCC 
EL 18:00 MACUTE 
EL 18:30 MISDAB 
január 27., szombat
DEBL   KMHGGV 
U18   AVSRBS 
U18   VSVETO 
U18   ZEGGEP 
U20   HDJMAC 
U20   VSVAVS 
U20 12:45 ETODHK 
EWHL 13:00 KMHSAE 
U18 15:50 MACKAC 
EL 18:30 TITBRA 
U18 18:45 UTEMIS 
U18 19:40 VASEHL 
január 28., vasárnap
DEBL   GEPGGV 
U18   OHCMIS 
U20   HDJAVS 
U20   OHCDHK 
U20   VICVAS 
U20   VSVMAC 
U20 11:30 UTEKMH 
EWHL 13:00 KMHSAE 
U18 13:20 MACRBS 
U18 15:20 UTEETO 
U18 16:35 KMHEHL 
EL 18:30 UTEDAB 
EL 19:50 VC2SCC 
január 29., hétfő
EL 18:00 FTCBRA 
EL 20:00 MACMIS 
    • M4 SPORT
Partnerünk