A DAB a Fradi egyik utolsó szalmaszála

   

A MOL Liga második helyezett csapatával még oda-vissza játszik a Ferencváros, ha elmarad a bravúr, elmehet a rájátszás is.

A pesterzsébeti jégcsarnokban történt szénmonoxid-mérgezés miatt elhalasztott meccsek közül az elsőt szerdán pótolják a MOL Ligában. Nehéz helyzetbe került Szakács Ferenc együttese az UTE keddi, Debrecen elleni győzelmével. A lilák az újabb három ponttal hétre növelték a különbséget a Fradival szemben. Az UTE teljesítménye különösen impresszív a tabella alsó felében található csapatok ellen. A Brassóval szemben 50%-os a mérlege, a Fraditól a megszerezhető 15 pontból 12-t elvettek, de a HSC-től is 11-et. A sormintához a héten a Debrecen is csatlakozott, amellyel szemben utóbbi két győzelmükkel nulláról 40%-ra tornázták fel a teljesítményüket. A Fradi ezzel szemben képes volt értékes győzelmeket aratni a Miskolc vagy az Érsekújvár ellen, azonban közvetlen riválisai ellen már közel sem volt ennyire sikeres. Ahhoz, hogy a január 21-i UTE elleni mérkőzésnek legyen még tétje, muszáj az erősebb csapatok ellen is bravúrt bemutatnia Novakéknak. A DAB számára a legfontosabb a második hely megszerzése. Mint Donald MacLean alábbi nyilatkozatából kiderül, elsősorban erre koncentrál a csapat, ehhez pedig nagyon fontos lehet a Ferencváros ellen még megszerezhető összes pont begyűjtése.

DABFTC3

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

Ráadásul a Dab.Docler az egyetlen csapat a ligában, aki ellen eddig még nem szereztek pontot a zöld-fehérek. Igaz, ettől olyannyira nem álltak messze, hogy az eddig lejátszott négy mérkőzés összesített gólaránya mindössze 14-9 a DAB javára, ami azt jelenti, hogy egyszer volt kétgólnyi a különbség a két csapat között, a másik három alkalommal egyetlen gól választotta el a Fradit a pontszerzéstől. A DAB azonban egyre jobb formát mutat, stabil védekezésből gyűjtögeti a győzelmeket, sorozatban hat meccsen nem találtak legyőzőre Somogyiék. A fiatal csatár csapata egyik erőssége lett, a legutóbbi, Brassó elleni mérkőzésen ugyan nem szerzett pontot, de előtte négy mérkőzésen betalált, öt meccsen pedig pontot szerzett. Hasonlóan fontos láncszeme a sikerszériának Azari Zsolt, aki e hat meccs alatt szintén öt alkalommal volt pontszerző, összesen hét egységgel járult hozzá a győzelmekhez. A siker másik kulcsfontosságú tényezője a kapus, Janis Kalnins, aki a rendszeresen lehetőséget kapó kapusok között a legjobb teljesítménnyel büszkélkedhet, a kapujára tartó lövések 94%-át hatástalanítja.

A túloldalon legutóbb Rafaj Attila volt ellenállhatatlan, az Érsekújvár elleni győzelemből három góllal vette ki a részét, mindháromszor Novak passzából talált be, kettejük játékkapcsolatának semlegesítése lesz a DAB-védelem elsődleges feladata szerdán. A cseh légiós teljesítménye egyelőre ugyan elmarad attól, amire Csíkszeredában volt képes, de azért figyelembe véve, hogy sérült is volt, nem lebecsülendő mutató, hogy 29 meccsből mindössze 7 olyan akadt, amikor nem szerzett pontot, ezt pedig bőven ellensúlyozta azokon a találkozókon, amikor kettő vagy több pontot is szerzett. A Fradi legnagyobb problémája éppen az, hogy nincs olyan játékos, aki tartósan fel tudna lépni Novak mellé, így pedig nagyon egysíkú a zöldek játéka. Jellemző, hogy Novak és Kiss Gábor, a csapat két legeredményesebb játékosa együtt szereztek annyi pontot, mint a kanadai táblázat élén álló Jozef Mihalik. A játékosoknak még van kilenc meccsük a szezonból, hogy bizonyítsák, képesek kiemelkedő teljesítményre.

 Szakács Ferenc (vezetőedző, Ferencváros): Majdnem teljes létszámban készülünk. Nagyon fontos lenne pontokat szereznünk annak érdekében, hogy elérjük a célunkat, a rájátszásba kerülést. Tudjuk, hogy a Dunaújváros a liga egyik legjobb formájában lévő csapata, így nehéz mérkőzés lesz ez számunkra. Örülök, hogy újra Pesterzsébeten tudunk készülni, hiszen a Népligetben nehéz volt alkalmazkodnunk a kisebb pályához.

Donald MacLean (vezetőedző, Dab.Docler): Természetesen nagyon elégedettek vagyunk az Erdélyben szerzett hat ponttal, főleg, hogy összesen egy kapott góllal térhettünk haza. Nagy dicséret ez a védekezésnek és a kapusteljesítménynek. A legutóbb elmaradt FTC-meccs pótlása fontos lesz, hiszen most egy kis levegőhöz jutottunk a második helyen az Érsekújvár előtt, ugyanakkor szükségünk van minden apró pontra a végelszámoláshoz, ami egyre közelebb van. A Ferencváros egyszerű hokit játszik, nekünk is ezt kell tennünk, gyorsan, hatékonyan kell játszanunk ellenük és akkor nem lehet gond. Az utóbbi hetek is azt mutatták, hogy nem szabad elbíznia magát senkinek, hiszen hiába állnak utolsó előtti helyen a zöld-fehérek, képesek bárkit meglepni. Ennek tudatában fogunk jégre korcsolyázni, s remélhetőleg három ponttal térünk haza.

Ferencváros–Dab.Docler 1-2

   

Jó iramú, a szezon talán legfolyamatosabb játékát hozó mérkőzésen nagyon felszívta magát a Ferencváros, ez azonban csak a büntetőkre volt elég, a szezonban először szereztek pontot a DAB ellen a zöldek, de legyőzni ezúttal sem sikerült a dunaújvárosiakat.

Nagy lendülettel vetette bele magát a küzdelembe a Ferencváros, a pörgős első percek alatt felváltva forogtak veszélyben a kapuk. Mindez az ötödik perc végéig tartott, amikor Kiss Gábor szabálytalankodott Pozsgaival szemben, a megítélt emberelőnyt pedig az Acélbikák mindössze 11 másodperc alatt értékesítették az Acélbikák, egy Azari, Szappanos, Galanisz összjátékot követően, Szappanos tálalt a kapu mögül Galanisz elé, aki be is passzolta a pakkot a hálóba (1-0). Átmeneti zavar után a Fradi gyorsan rendezni tudta sorait, Moravec nem egészen öt perc múlva egalizált (1-1). Magosi kiállítása nyomán a hazaiak emberelőnyös játékát is megismerhettük, ettől azonban sokkal okosabbak nem lettünk, másképpen fogalmazva a DAB hozta az utóbbi időben megszokott feszes hátrányos védekezését. A harmad vége felé a láthatóan roppant motiváltan játszó kiállítása nyomán ismét nagy nyomás alá került a hazaiak kapuja, ám ezt most jobban bírták a zöldek, így az újabb gól elmaradt, 1-1-es döntetlennel mehettek első szünetre a csapatok. Összességében a DAB jóval veszélyesebb volt ellenfelénél, de az egál egyáltalán nem volt érdemtelennek mondható.

DABFTC

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

Nagy elánnal kezdtek a középső harmadot is a Ferencváros, Dubek kétszer is tesztelhette Kalninst, azonban a legnagyobb helyzetek is kimaradtak. Hamar felvette a tempót a Dab.Docler, innentől pedig egy változatos periódus vette kezdetét, mindkét csapat elsősorban a támadásokra koncentrált, és mindketten közel is jártak a gólszerzéshez és mindeközben a hangulat is egyre paprikásabb lett. A játékvezetők engedték a kemény játékot, így alig volt játékmegszakítás, az első 10 perc 11 alatt lement. Az első kiállítást Nathan Martine kapta a 32. percben, amiért sípszó után próbált korongot szerezni a Fradi kapusától, Martontól. A nagy tempó mellett sok pontatlanság csúszott a játékba, nem volt ez másként előnyben sem, így igazi helyzet nélkül telt el ez a két perc. Maradt a nagy tempó és a sok helyzet, talán többet folyt a játék a Fradi harmadában, de a nagy helyzetek egyenlő számban oszlottak meg a csapatok között, 40 perc után is igazságos volt a döntetlen.

Kiss Ákos szólója vezette be az utolsó húsz percet, a DAB-tól érkezett csatár többször is komoly gondot okozott a vendégek védelmében. Ismét nagyon megnyomta a harmad elejét a Fradi, ami közel három perc után emberelőnyt is eredményezett a számukra. Ez volt a legjobban megjátszott fór a hazaiak részéről, több mint egy percig tartották bent az újvárosiak harmadában a pakkot Novákék, azonban az őket váltó második sor emberelőnyben is beszorult saját kapuja elé, kétszer ütöttek tilost. Az előny után is a Fradi támadott többet, továbbra is folyamatos játék mellett ez a harmad egyértelműen a hazaiaké volt, Kalnins bravúrok sorát mutatta be. A harmad felén túl aztán Azari lépett ki egy tűpontos indítással, ekkor Marton védett óriásit, az eredmény nem változott. A helyzet felhozta a dunaújvárosiakat, kiegyenlítettebbé vált a játék, mindkét oldalon nagy helyzetek maradtak ki, a levegőben lógott a hosszabbítás. Négy perccel a vége előtt hatalmas lehetőséghez jutott a Fradi, Pozsgait küldték ki két percre, ám negyedik előnyét sem tudták kihasználni a zöldek. Az eredmény a továbbiakban már nem változott, 1-1-es döntetlen után jöhetett a ráadás.

A 4-4 elleni játék a DAB-nak ment jobban, Pozsgai kétszer is helyzetbe került, de kimaradt Azari és Galanisz kísérlete is. A túloldalon a Novak, Dubek páros okozott jelentős zavart. Egy perccel a vége előtt Rafaj szabálytalankodott Galanisszal szemben, ami után a DAB került emberelőnybe. A 4-3 elleni szituációt többnyire Mestyán kékvonalas lövéseire játszották meg Azariék, de Marton stabilan őrizte kapuját a góltól, a kipattanóknál pedig a hátvédek takarítottak hatékonyan, így hősiesen kivédekezték a hazaiak a meccs legnehezebb periódusát, következtek a büntetők. Az első három párból Galanisz, Azari, Novak és Guren kihagyta, míg Kiss Ákos és Somogyi beverte. Ezt követően a két góllövő próbálkozhatott újra, Kiss Ákos másodjára kihagyta, Somogyi viszont ezt is magabiztosan értékesítette, így nyert a DAB.

Szakács Ferenc, vezetőedző, Ferencváros: ”Gratulálok a DAB-nak, de a saját csapatomnak is. A Dunaújváros a liga egyik legjobb csapata, ellenük az egy pont is roppant értékes, amely akár még sokat is érhet a végelszámolásnál. A második harmadnak voltak olyan periódusai, amikor úgy éreztem, hogy akár meg is nyerhetjük a meccset, sajnos ez nem sikerült végül.”

Donald MacLean, vezetőedző, Dab.Docler: ”Azt mondhatom, elégedett vagyok a megszerzett két ponttal, bár a három nyilván sokkal jobb lett volna. Mindkét kapus nagyon jól védett ma, Fradi kapusa is remekelt, és a mienk is. Nem mondtunk le az első helyről, kétszer játszunk még a Miskolccal az alapszakaszban, még nincs veszve semmi.”

MOL Liga, Pesterzsébet Jégcsarnok , 150 néző. Játékvezetők: Dalibor, Druga, Soltész, Mizsák.
Marton: 92,3% (Budai)
K
Kalnins: 96,2% (Hajek)
Moravec, Guren, Dubek, Novák, Rafaj
1
Pozsgai, Hüffner, Galanisz, Azari, Szappanos
Hegyi, Cerny, Galló, Kiss G., Kiss Á.
2
Martine, Mestyán, Eskelinen, Gröschl, Peterdi
Lencsés, Lévai, Németh, Farkas, Papp Cs.
3
Hruby, Nagy, Somogyi, Szepessy M., Papp V.
Géczi, Mach, Hardi, Pál, Revák
4
Erdélyi, Kovács, Magosi, Léránt
Szakács Ferenc, Orbán György
E
MacLean Donald
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 05:05 DAB PP Galanisz Martine Azari
1-1 09:28 FTC Moravec Novák Guren
1-2 65:00 DAB GWS Somogyi
26 Kapura lövések száma 26
6 Kiállításpercek 8

Az FTC–DAB góljai

   

Cimkék: , ,

Összes (87)

Utolsó hozzászólások

 1. Leon61
    #82
  Leon61,   

  Én játszottam a frasdiban.! Még hóban,esőben is kitartota közönség! A 2000 néző,az volt a minimum,az átlag a 6-7000 néző volt! Ez utoljára a lehellel vívott döntőkön fordult elő! De ez nem jelenti,hogy nem lesz újból! Én mint szurkoló,most már Ujvárosi vagyok mert ez a csapat volt,amely óriásít lendített a magyar hokin! De minden magyar klubot szeretek,és ha lenne olyan nemzetközi sorozat,mint fociban a BL vagy UEFA,nem esnénk ki egyik magyar csapat sem,az első fordulóban! HAJRÁ MAGYAR HOKI:!

 2. technojedi
    #83
  technojedi,   

  @Leon61: akkor esetleg valami régi kapcsolatot felhasználhatnál és emlékeztethetnéd az illetékeseket erre, ha eljön az ideje ;)

 3. budapestijeti
    #84
  budapestijeti,   

  Vesztettünk 2 pontot, szerintem a DAB kapus hozta Nekik a győzelmet.
  A büntetőt Kockával lövettem volna...
  Jó gyors meccs volt, GRT Fradi!

 4. Leon61
    #85
  Leon61,   

  @technojedi: Mi már könyöröügtünk,zsaroltunk,de 1964-óta az alapkő letétel volt amit kaptunk.! Ha Almássy Kornélon,a mostani szakosztályvezetőn múlik akkor meglessz,a Fradi jégcsarnok,ezt mondta nekem!

 5. technojedi
    #86
  technojedi,   

  @Leon61: "mókás" történet. mindegyik szakosztályvezetőnek célja a jégcsarnok :)

 6. Leon61
    #87
  Leon61,   

  Igy van.! De fontos,hogy legyen rá pénz! Eddig még senki nem tudott anyagi forrást,a jégcsarnok építéshez.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
CEHC 18:30 AVSOHC 
EBJL 19:00 MACDMJ 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
U18 19:40 KMHUTE 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk