Nagy lépést tehet az UTE a rájátszásba jutásért

   

Az alapszakasz hajrájába érve különösen az alsóházban számíthatunk kiélezett küzdelmekre. A vasárnapi UTE–HSC a házigazdáknak kiemelten fontos, de vázolunk egy lehetséges forgatókönyvet a rájátszásba kerülésre, amely még a HSC számára is nyitva áll.

Fontos meccs lesz ez az UTE számára, hiszen a két csapat idei egymás elleni eredményeit alapul véve egyértelműen esélyesnek számít. A két újpesti meccset 4-1 és 4-2 arányban behúzta Szilassy Zoltán együttese, míg Csíkszeredában egyszer büntetőkkel kapott ki, egyszer pedig hosszabbításban győzött. Az UTE szempontjából tehát már-már kötelező hazai pályán a győzelem, amelynek különös jelentőséget ad, hogy az alapszakasz végének közeledtével ezek azok az alkalmak, amelyeken a legkönnyebben tarthatja meg vagy növelheti előnyét legnagyobb riválisával, a hetedik helyen álló Ferencvárossal szemben. Jelenleg az UTE még éppen elcsípi a rájátszást érő hatodik helyet 30 meccsen szerzett 30 pontjával. A Fradi hátránya két pont, igaz, egy meccsel többet játszott a liláknál. A két csapat még egyszer játszik egymás ellen Pesterzsébeten, kulcsfontosságú a lilák számára, hogy ezt az elméleti ötpontos előnyt megőrizzék addig.

Az alsóház küzdelmei az alapszakasz végén

  BRA DAB DHK FTC NZÁ HSC MIS UTE Pont/meccs
UTE 1/1 1/0 2/1 0/1 1/0 1/1 1/1 30/12
FTC 1/1 1/1 1/0 1/1 1/1 0/1 1/0 28/11
HSC 1/0 1/1 1/1 1/1 1/1 1/0 1/1 17/12

Megjegyzés: A táblázatban összefoglaltuk a 6–8. helyezett csapatok hátralévő mérkőzéseit (otthon/idegenben), illetve a pontjaikat és a még lejátszandó mérkőzéseik számát.

UTEHSC

Fotó: Rózsa Zoltán

A HSC helyzete elég speciális, hiszen 17 pontjával messze elmarad a hatodik és hetedik helyezett ellenfeleitől. Ha azonban vasárnap sikerül meglepnie az UTE-t, akkor még egy csodaszámba menő nagy hajrával akár szorossá is teheti a versenyt. Hátránya ebben az esetben tíz pont lesz, az utolsó 12 meccséből azonban nyolcat hazai pályán játszik, ahol ha nem is acélos a teljesítménye, de sokkal jobb, mint idegenben és főleg az utóbbi időben. Ráadásul mind az UTE-val, mind a Fradival még kétszer játszik a csapat, ezek mindegyike duplán számít a versenyfutásban. Könnyen lehet tehát, hogy eleve a két előttük álló csapat elleni, illetve a hazai meccseikre koncentrálnak. Ebben az esetben a miskolci 8-0 nem szabad, hogy megtévessze a lilákat, különben könnyen pórul járhatnak. Emiatt is nagy érvágás a vendégek számára, hogy az év legfontosabb szakaszában nem számíthatnak Pasi Salonen, illetve Bíró Gergő játékára. A finn csatár például 10 idei meccsén 9 pontot szerzett a MOL Ligában.

UTE–HSC Csíkszereda 4-3

   

Fordulatos mérkőzésen büntetőkkel nyert az UTE a HSC Csíkszereda ellen, és négy pontra növelte az előnyét a Ferencváros ellen a hatodik helyért folytatott küzdelemben.

Rendkívül feszült hangulatú, nagyon izgalmas, jó iramú, de nem túl magas színvonalú mérkőzést játszott egymással a két csapat. A nyílt sisakos, férfias küzdelemben rengeteget hibáztak a játékosok mindkét oldalon, az utolsó harmad pedig óriási fordulatokat hozott.

Remekül kezdett az UTE, alig telt el egy perc, amikor a kapu elé keveredő Mihalik a kapuvas mellé lőtte a pakkot. A Csíkszereda nem kapott sokkot, két perccel később Satek lógott meg egy koronggal és magabiztosan lőtte be a szólót. Az UTE emelt a fordulatszámon, jóval többet tartózkodott a csíki kapu előterében, mint ellenfele az újpesti kapunál. A lövések számát illetően hatalmas fölény alakult ki, azonban a rendkívül elszánt és koncentrált szeredaiak Raitums kapus vezérletével minden kísérletet meghiúsítottak. Eközben a hazaiak oldalán Lindgren követett el szinte végzetes hibát. A kapu mögött passzolgatott a jégre hosszú sérülése után ezen a meccsen visszatérő Zalavárival, majd előrehozta a korongot az alapvonal elé. A szeredaiaktól Satek rontott rá, és ezzel úgy megzavarta, hogy a rutinos légiós védő lányos zavarában a szlovák csatár ütőjére passzolt. Satek köszönte, és kapásból varrta be a korongot Ágoston hálójába. Ezt követően a svéd-osztrák hátvéd már nem is kapott szerepet a meccsen.

Jóval kiegyenlítettebb második harmadot láthattunk. A szeredaiak óriási erőket mozgósítottak, rendkívül harcosak voltak, bátor játékkal eredményesen védték előnyüket. Ugyanakkor az újpesti légiósok túlpörögtek, sorozatban szedték össze a kiállításokat, fegyelmiket, márpedig a büntetőpedon ülő légiósnál rosszabb nem nagyon akad. Nem is csoda, hogy a legnagyobb helyzetek is kimaradtak hazai részről, sosem sikerült a jó megoldást választani az utolsó mozzanatoknál. Miközben az első harmad végén azt mondhattuk el, hogy szerencsével és remek helyzetkihasználással vezet a HSC, teljesen megérdemelt volt, hogy a székelyek megtartották előnyüket a második szünetre.

Újpesti kiállítással kezdődött a harmadik harmad is, de olcsón úszta meg ezzel a lila-fehér csapat. Csányi adott el könnyelműen egy korongot a saját harmadában, majd ráütött a korongot lopó csíki játékos ütőjére. A helyzet kimaradt, Csányi két percre kiült, az emberhátrányt pedig kivédekezte az UTE. A 47. percben aztán kisebb bunyó alakult ki, a tumultusból Tóth Gergő és Bíró Ottó vált ki. Bíró állt talán közelebb a győzelemhez, de mielőtt a végkifejletet megismerhettük volna, a játékvezetők közbeléptek, a két játékos pedig mehetett zuhanyozni. kicsivel később Elomo kapott büntetést egy támadóharmadban elkövetett szabálytalanságért, újabb 2 perc látszott veszendőbe menni az egyenlítésért küzdő liláknál. Az 50. perc hozta meg az első fordulatot a harmadik harmadban. Az addig hiábavalóan küzdő lilák 20 másodperc alatt kettős emberelőnybe kerültek, Papp Szabolcsot Heffernan követte egy meglehetősen ostoba szabálytalansággal. A bulit az UTE hozta el, a korong Kiss Dánielhez került, aki a kék vonaltól elemi erejű gólt lőtt. Négy perccel később Csányi lépett ki a jobb oldalon, három lépéssel faképnél hagyta a védőjét, majd a palánk közeléből nagy gólt lőtt. A HSC megpróbált küzdeni az egyenlítésért, de ahogy az idő fogyott, egyre inkább úgy tűnt, meglehet az újpesti győzelem. Dreberg mester 59:20-nál hozta le a kapusát, és ezúttal bejött a húzás, Salló hatalmas lövése talált utat Ágoston hálójába. A gólt Sateknek írták be, valószínűleg beleérhetett a csatár a lövésbe. Ezzel Satek mesterhármast ért el.

És majdnem megszerezte a negyedik gólját is, hiszen a gól nélküli hosszabbítást követően az ő lövésével szerzett vezetést a HSC a büntetőkben. Elomo egalizált, majd Mihály Ede lőtt hatalmas kapuvasat, a hazai oldalon Kiss hagyta ki a következő kísérletet. A harmadik párban Spady hibázott, Csányi viszont nagy gólt lőtt, ezzel az UTE két pontal gazdagodott, míg a rendkívül motivált HSC csak eggyel.

Szilassy Zoltán, vezetőedző, UTE: “Jól kezdtünk, utána kaptunk két gólt a semmiből. Ezután tanácstalanná váltunk, de a kettős előnyt mi ki tudtuk használni, és utána már dominálni tudtunk a meccs vége felé. Sajnos ez sem volt elég, a legvégén újra előjött az a hibánk, hogy nyomás alatt nem tudjuk magabiztosan tartani az egygólos előnyt. Ilyenkor higgadtabban kellene védeni a kapunk előterét. A hatvan perc alapján igazságosnak mondható a döntetlen, de a végjátékban nagyon fontos két pontot tartottunk itthon.”

Christer Dreberg, vezetőedző, HSC Csíkszereda: “Jó és szoros meccset játszottunk az Újpesttel. Sikerült vezetnünk 2:1-re az első harmadban, majd a másodikban tartani tudtuk az előnyünket. A végén az Újpest volt a jobb. Mindkét csapat nyerhetett volna, mi megtettük a magunkét, 65 percen át jól játszottunk. A büntetőkkel aztán elment a meccs, amit nagyon sajnálok. Ezen javítanunk kell.”

MOL Liga, Megyeri út, 297 néző. Játékvezetők: Lauff, Jura, Berger, Soltész.
Ágoston: 90,3% (Pleszkán)
K
Raitums: 91,3% (Ruczuj)
Hegyi, Durák, Mihálik, Tapio, Elomo
1
Salló, Spady, Heffernan, Sátek, Molnár Zs.
Lindgren, Kiss, Coleman, Turbucz, Csányi
2
Bors, Papp, Mihály, Tranca, Farkas
Garbacz, Sommer, Virág Cs., Tóth, Gágyor
3
Nagy, Gecse, Bíró O., Bíró M., Bíró T.
Zalavári, Reiter, Dömötör, Pichler
4
Molnár Z., Geréb, Rokaly
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
E
Dreberg Christer, Gál Sándor
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 01:10 UTE Mihálik Elomo Tapio
1-1 03:15 SCC Sátek Spady Salló
1-2 16:18 SCC Sátek
2-2 49:40 UTE PP2 Kiss Elomo Mihálik
3-2 53:49 UTE Csányi Sommer
3-3 59:40 SCC Sátek Salló Spady
4-3 65:00 UTE GWS Csányi
46 Kapura lövések száma 31
57 Kiállításpercek 57

Az UTE–HSC képei

   

Az UTE–HSC góljai

   

Cimkék: , ,

Összes (27)

Utolsó hozzászólások

 1.   #22
  gabute,   

  de hülye meccs volt. Nem érdemeltünk 3 pontot, de kettőt igen.

  A jövő hetünk szebb lesz!

  HAJRÁ LILÁK!!!!

 2. forestjr
    #23
  forestjr,   

  Gratulálok a csapatnak, nagyot küzdöttünk! A gratuláció jár a Csíkszeredának is, a fotelből úgy tűnt, hogy megérdemelték az egy pontot, nagyon motiváltak voltak. A légiós sor sajnos ma felült a provokációknak, de így is tevékeny részt tudtak vállalni a két pont megszerzésében. A védelmet össze kell szedni, illetve az agresszív forechecking ellen ki kellene találni valamit, és akkor meg lehet a playoff. Mostanában többször kritizáltam a sporikat, így a korrektség azt kívánja, hogy ma megdicsérjem őket, igaz ma volt egy segítségem, a visszajátszás. :)

 3. progmet
    #24
  progmet,   

  Kis morális válságot érzékeltem ma a csapatnál. Talán túl korán jött a vezetés, a szeredai fordítás után meg alig tudtunk visszajönni a meccsbe.
  Még szerencse,hogy van már egy Csányink. Megmutatta,hogyan kell büntetőt lőni. No meg akciógólt... :)

 4.   #25
  szito,   

  1-0-nál beszéltük,hogy nagy hiba ha azt hisszük megvan a meccs.Sajna be is jött.A 2.harmad az kuka volt teljesen,értékelhetetlen.Eladott korongok tömkelege,egymásnak korcsolyázások,rossz volt nézni.Elomo,Kiss,Csányi állt bele úgy a meccsbe szerintem ahogy kell.Tapio,Lindgreen,Hegyi,Coleman kifejezetten gyengén játszottak ma sajna.Miháliknak nem ez volt a legjobb napja,provokálták is ,van ilyen.A csíkiak mentek mint a mérgezett egér,rászolgáltak a pontra.Nem úgy gyenge csapat mint MI voltunk pár évig,nem bajnokesélyesek most de nem rossz kis csapat.A két pontnak viszont örülök,a 2.harmadban erre semmi jel nem volt,bár ez miatt is szeretem ezt a játékot.Reményeim szerint 42-43 pont elég lesz a 6.helyhez,32 van most remélem sikerül!!Hajrá lilák mindörökké!!!

 5. Anke
    #26
  Anke,   

  @progmet: +1
  Érdemes volt Csányira várni :)
  Bár ő is "túlpörgött", sokat hibázott (rengeteget is dolgozott), a gólja és a büntetője is profi volt. Az "Ez nem igaz" kommentem a gólt követő védelmi töketlenkedéseknek és bekapott gólnak szólt :)

 6. Mackey
    #27
  Mackey,   

  Elég érdekes meccs volt. Első harmad kiegyenlített, másodikban a Szereda szétszedett minket, a harmadikban mi tudtunk felpörögni. Akármennyire is bosszantó, hogy 20 másodperccel a vége előtt bekaptuk azt a gólt, két ilyen totál ordenáré védelmi armageddon és kiegyenlített erőviszonyoknál igazából a döntetlen 60 perc után igazságos volt.

  És el sem hiszem, hogy egy büntetőpárbajt egyszer mi nyertünk. Hogy ezt még megélem...

  Ami ma viszont feltűnt, hogy Mihalik ma elég fegyelmezetlen volt. Kétszer is totál baromság miatt állíttatta ki magát. Lindgrent meg remélem a mai bakija még üldözi egy ideig az álmaiban, mert ez így nagyon durva volt.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk