Tömeges szén-monoxid mérgezés Pesterzsébeten

   

Szemtanúk szerint a pesterzsébeti jégcsarnok szén-monoxid mérője riasztott, ennek ellenére nem ürítették ki az épületet. Több mint 30-an kerültek kórházba. A csarnokot a Katasztrófavédelem bezárta, vasárnap itt nem lesz FTC–DAB MOL Liga-meccs.

Elsőként az Index számolt be a pesterzsébeti eseményekről. Szombaton végigjátszottak az MTK–KMH U14-es meccset, utána megérkezett a Katasztrófavédelem, a Tűzoltóság és a mentők, és bezárták a létesítményt.

Több érintettel és szemtanúval is beszéltünk, Preisinger Gábor, a KMH Budapest vezetőségi tagja névvel is vállalta nyilatkozatát. “A mérkőzés után játékosaink mindegyike fejfájásra panaszkodott. Feltűnő volt, hogy a meccs alatt folyamatosan szellőzteti a rolbás a jégcsarnokot, ezt akkor még nem nagyon értettük. Amikor a lefújás után körülbelül 30 perccel lefényképeztem a CO-mérőt, 191-es értéket mutatott. Mint a rolbás kérdésemre elmondta, a műszer a mérkőzés alatt folyamatosan jelzett. Elmondása szerint a második harmadban a csarnok CO-szintje túllépte a kiürítési határértéket. Mint mondta, ekkor 208-ra ment fel, a csarnokot 200-nál ki kell üríteni. Erről a csapatoknak nem szóltak, és engedték, hogy a gyerekek lejátsszák a hátralévő nagyjából másfél harmadot. Szombaton délután a pályára lépő összes játékost megvizsgálták, majd benntartották a Heim Pál Kórházban. Több játékosnál nagyon magas értéket mértek, ők oxigénmaszkban fekszenek a különböző osztályokon, mert a toxikológiai osztályt hamar megtöltötték a jégkorongozók. Felnőttek is vannak a mérgezést szenvedők között, benntartották például az MTK edzőjét is. Nem tudom, ki hozhatott olyan döntést, hogy a jégcsarnokot a magas szén-monoxid szint ellenére nem ürítik ki, de az biztos, hogy a KHM az ügyben ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz.”

Pesterzsebeti jegcsarnok

A Ferencvárosi TC-től kapott tájékoztatás szerint, a vasárnapi FTC-DAB MOL Liga-mérkőzésre biztosan nem kerülhet sor Pesterzsébeten, hogy lesz-e valahol máshol, arról minden bizonnyal még szombaton döntés születik. Pap Gábor vezetőségi tag blogunknak elmondta, a Katasztrófavédelem vizsgálatai szerint a jégcsarnokban minden bizonnyal a nyáron felújított kompresszorházban alakult ki technológiai probléma, a szellőzőrendszer is érintett lehet. Ezúttal a korábbi esetektől eltérően a rolbával nem volt gond. A Tűzoltóság jelezte, a jégcsarnok akkor nyithat ki, ha teljeskörűen kivizsgálták a problémát és 100%-os biztonsággal működik a hűtőrendszer. A tapasztalatok szerint ez nem megy egy-két nap alatt, így az FTC-nek a keddi mérkőzését is át kell helyeznie. A Megyeri út és a Jégpalota jöhet szóba átmeneti otthonként. A kieső időben minden bizonnyal a népligeti sátras jégpályán edz majd a felnőtt csapat.

Mint emlékezetes, nehezen indult a szezon Erzsébeten, a nyári szünet után elsőre nem indult a rendszer, műszaki hiba miatt 4 hetes késéssel kezdődött az idény.

Cimkék: , , , , ,

Összes (73)

Utolsó hozzászólások

 1.   #68
  go88,   

  Persze én is azt kívánom, hogy rohadjon rá a műanyag lakat arra aki hagyta, hogy a gyerekek gázban játszanak. Azt viszont jó lenne tudni, hogy mitől keletkezik ez a CO. A gázos rolbától? A fiam már nagyon sokszor panaszkodott különböző pályákon, hogy úgy érezte elment az ereje, hányingerre, fejfájásra is panaszkodott. Nem tudtam vele mit kezdeni, de könnyen elképzelhető, hogy ez volt a gond máshol is. Mi lehet a megoldás? Mindenki CO mérővel a zsebében járjon meccsre és edzésre /!!!/, és ha pittyeg akkor hívja a 107-et?
  Milyen műszaki probléma okozza sorozatban a mérgezést?
  Szerintem a probléma a súlyát nem az jelzi, hogy melyik, és hány nyálcsorgató szennycsatorna hozza a hírt.

 2.   #69
  mosolyogj,   

  Jelzett a mérő, de nem reagáltak rá?
  Foglalkozás körében elkövetett bűncselekmény, tömeges... Mi az, hogy akinek ez a felelőssége az nem figyel erre? Vagy lehet, hogy nem is érdekelte, hogy ennyi gyerek, felnőtt van ott?
  Emellett még nagy anyagi hátrányt okozó bűncselekmény is, hiszen most az erzsébeti srácok nem tudnak edzeni/játszani, a felnőtt pedig nem tud ott játszani/edzeni.
  Azért ne sikáljunk már el egy ekkora felelőtlenséget!
  Remélem nem hagyják annyiban.
  Ki van írva a Pesterzsébet honlapjára, hogy az üzemeltető megbüntette az egyesületet, mert szemetes volt az öltöző... No comment...
  --- Most mennyit kell fizetnie ezért az üzemeltetőnek, mert ugye nyilván ő alkalmazta azt a felelőst akinek figyelnie kellett volna erre is.

 3.   #70
  VillaVilla,   

  Láttátok a mai rtl híradóban a polgármester nyilatkozatát?! Na abból nyilvánvaló, hogy elkapják szerencsétlen rollbás tökét, s aki valóban felelős, a vezetőség, megússza.

  Ha a feljelentést Erzsébeten tették meg, akkor abból sem lesz semmi...

  A rollbás nem kútfőből nem ürítette ki a csarnokot, hanem vezetői utasításra, és nem először... amatőr csapatok is játszottak már 200-as értéknél, ugyanis a rollbásoknak azt mondták, hogy 300 a határérték...

  A gyerekek többször jöttek haza fejfájással, rosszulléttel az edzésekről, csak senki nem gyanakodott, hogy ez állhat a háttérben. Most is az volt a legnagyobb problémája, hogy minek hívták a katasztrófa védelmet, minek kellett a cirkusz... EZ a hozzáállás az egészhez. Az, hogy kitudja mióta mérgezi gyerekek, felnőttek százait, rohadtul mellékes.

 4.   #72
  VillaVilla,   

  @prgprg: igen, ebből látszik, hogy a rollbást szivatják majd meg... Van e-mailed? Küldenék valamit...

 5.   #73
  Pogy,   

  Megdöbbentő, hogy kérdésként merül fel az üzemeltető és a fenntartó felelősége! Nagyon egyszerű, Mindig a vezetőséget terheli a felelősség. Nincs az az Isten, hogy a rolbások ne az utasításokat követve intézkednének, ha rosszul képezték ki Őket, az is a vezetőség hibája. A fentnartót pedig terheli az üzemeltetés rosz, szakszerűtlen üzemeltetőre bízásának felelősége. Egy hajó ha emberi mulasztás miatt elsüllyed, az a kapitány felelősége, nincs kérdés. Sajnos ilyen balesetekre van szükség ahhoz, hogy észrevegyék milyen fontos a rend és tűzvédelmi szabályok betartása, ellenőrzése és betartatása. Szerencse, hogy nem lett nagyobb baj, mert ha ezeken az embereken múlt volna, sokkal csúnyább kimenetele is lehetett volna az ügynek.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
augusztus 26., péntek
U18 15:30 ZVO18HUN 5-3VÉGE
U20 15:30 HUNBIE 0-5VÉGE
FEL 16:00 ISPKMH 5-2VÉGE
U18 16:00 SVKPOL 9-1VÉGE
FEL 17:00 SCCGAL 4-5VÉGE
FEL 17:30 BRAPRO 3-2VÉGE
FEL 18:00 DTVUTE 4-1VÉGE
FEL 18:00 FTCDAB 3-2VÉGE
U18 19:15 HUNBLR 3-5VÉGE
augusztus 27., szombat
U18 12:00 POLBLR 4-6VÉGE
U18 15:15 HUNSVK 1-4VÉGE
U20 15:30 HUNAUT 3-5VÉGE
FEL 17:00 SCCGAL 4-3VÉGE
augusztus 28., vasárnap
U20 14:30 HUNFBK 1-7VÉGE
augusztus 29., hétfő
FEL 18:00 MISMCH 4-2VÉGE
FEL 18:00 PROGAL 5-8VÉGE
augusztus 30., kedd
FEL 17:00 DABDHK 2-1VÉGE
FEL 17:00 SKAUTE 2-3 BVÉGE
KHL 18:30 SZKAKB 5-6 BVÉGE
  • SPORT 2
FEL 19:00 MACOLL 2-3 HVÉGE
augusztus 31., szerda
FEL 18:00 TOPUTE 
KHL 19:00 SBASZO 
  • SPORT 2
szeptember 2., péntek
FEL 17:00 MCHDHK 
FEL 18:00 MARMIS 
FEL 18:30 DABBEO 
BL 20:00 LHCJYP 
  • SPORT 2
szeptember 3., szombat
EBJL   AVSETO 
OG 16:00 MACG99 
EBJL 17:40 MACKMH 
FEL 17:45 FTCTIT 
EBJL 18:45 DMSUTE 
OG 19:00 AVSCRA 
szeptember 4., vasárnap
EBYSL 12:15 DMSAVS 
EBYSL 13:40 VASJES 
OG 15:00 bronz
EBYSL 15:40 MACKMH 
OG 18:00 döntő
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk