Hat éve tartó rossz sorozat

   

Az a Dab.Docler látogat kedden Újpestre, amelyik évek óta megoldhatatlan feladatot jelent a lila-fehéreknek.

Utoljára 2009. január 18-án tudott nyerni az UTE a Dab.Docler ellen, az akkori 5-1 óta 33 mérkőzést játszottak a csapatok a MOL Ligában, és nemhogy győzni, még pontot szerezni sem sikerült a liláknak. Kedden este tehát a Dab.Docler megszerezheti az utolsó újpesti győzelem óta a 100. pontját is. Az azóta elmúlt majdnem hat év összesített gólkülönbsége újpesti szemszögből 60-225. Ráadásul a remény is alig-alig volt meg arra, hogy egy meccsen meg lehetne fogni az Acélbikákat, hiszen a 33 között mindössze egyetlen egygólos és 5 kétgólos vereség akad.

2014.10.10. ute-dab 3-6-7805

Fotó: Rózsa Zoltán

Volna tehát miért visszavágni az év utolsó mérkőzésén a liga legerősebb támadósora vezette lila-fehéreknek, de ez nem lesz egyszerű feladat, hiszen ez a szezon is azt mutatta eddig, hogy az Újváros tud valamit, amivel Újpesten nem nagyon tudnak mit kezdeni. Pedig kellene, hiszen a Ferencváros sikertelen erdélyi túrájával az UTE esélyt kapott arra, hogy ismét viszonylag megnyugtató előnyre tegyen szert legnagyobb riválisa előtt a rájátszásért folyó csatában.

A Dab.Docler számára a tét az, hogy beérheti-e a ligaelső Miskolcot szilveszterre. Bár ebben a szezonban koránt sem olyan meggyőző a társulat, mint a korábbi években, azért most is a liga topcsapatai közé tartozik. A mezőny végén tanyázó csapatok ellen általában sikerül hozni a kötelező győzelmet, a gond inkább az erősebbek ellen mutatkozik meg. Most viszont, ahogy azt fentebb írtuk is, az elmúlt évek kedvenc ellenfele következik. Ugyanakkor nagyon észnél kell lenniük Szappanoséknak, hiszen minden sorozat véget szokott érni egyszer.

“Nagyon kemény összecsapásra számítok, úgy gondolom, az Újpestet nehéz legyőzni hazai pályán – nyilatkozta a csapat előzetesében Donald MacLean, a DAB vezetőedzője. A liga egyik legjobb sora az övék a két finnel és Mihalikkal, hozzájuk csatlakozott még Csanyi, aki szintén kiváló játékos. A Debrecen elleni mérkőzésből erőt kell meríteni, fontos, hogy hogyan zárjuk a 2014-es évet. Egy Debrecen elleni kapusteljesítménnyel és helyzetkihasználással azt hiszem jogos elvárás a három pont, ezért utazunk kedden.”

UTE–Dab.Docler 2-3

   

Nagyon közel állt a győzelemhez az UTE, de ezúttal be kellett érnie a pontszerzéssel, mert a szétlövésben a DAB volt koncentráltabb. 33 ponttalan meccses szériának vetett véget Szilassy Zoltán csapata.

Az első harmad jó iramú, változatos játékot hozott. Kiss Dániel négyperces kiállítása miatt az elején a DAB dominált, de az UTE emberhátrányos védekezése igen feszes volt, így gól nem született. Amint kiegészültek a hazaiak el is kezdték rohamozni Kalnins kapuját, Turbucz be is lőtte a kapuba Csányi Kalninsról kipattanó korongját, de a játékvezetők már korábban megállították az akciót, így a gól érvénytelen volt. A túloldalon Azari hagyta ki a legnagyobb helyzetet, a kiváló csatár az UTE elleni mesternégyese óta eltelt hét meccsen mindössze egy gólt szerzett, pedig a helyzetek általában megvannak.

Ha ez első játékrész kiegyenlített játékot hozott, akkor a második egyértelműen a liláké volt. A csatárok közül az első sor mellett főleg Csányi, Turbucz és Tóth Gergő okozott sok fejtörést a vendégeknek, míg hátul Kiss Dániel hozta azt a teljesítményt, amiért Dunaújvárosban is a szurkolók kedvence lett. A DAB-nak az is problémát jelentett, hogy saját harmadából kihozza a korongot, egyrészt mert az újpestiek agresszíven letámadtak, másrészt mert a csatárok gyakran nagyon messze helyezkedtek a védőktől, kevés segítséget adva nekik. Az Acélbikák örülhettek, hogy megúszták egyetlen góllal ezt a harmadot, amiben Kalninsnak is hatalmas szerepe volt. De a 25. percben már ő is tehetetlen volt, Tapio vert be egy emberelőnyt (1-0).

A harmadik harmadot nagy elánnal kezdte a DAB, míg az UTE többnyire védekezésre kényszerült. A 45. percben aztán Tóth Gergő küzdött harciasan Martine-nal a félpályánál, majd korongot szerezve nagy iramban vitte be azt a támadóharmadba, kicselezett minden szembe jövő játékost, majd nagyon szép gólt lőtt a hosszú felsőbe, kettőre növelve az előnyt. Nem sokáig örülhettek azonban a vezetésnek, hiszen Eskelinen egy percen belül szépített, majd újabb három perc elteltével a vendégek legkreatívabb játékot mutató csatára, Galanisz egyenlített egy Tóth Gergőéhez hasonlóan szép találattal (2-2). Így a rendes játékidő utolsó tíz percének egállal mentek neki a csapatok. Ennek során az UTE támadt többet és veszélyesebben, egy ízben Mihalik kapuvasig jutott. Eldönteni azonban nem sikerült a meccsen, 33 mérkőzés után először szerzett pontot a lila-fehér csapat a dunaújvárosiak ellen. A hosszabbítás első felében az UTE, a másodikban a DAB játszott veszélyesebben, a legnagyobb helyzet Somogyi előtt adódott, azonban a kapunak háttal nem sikerült bekotornia a Pleszkánról kipattanó korongot a kapuba. Jöhettek a büntetőlövések. Érdekes módon idén a DAB még nem jutott el a szétlövésig, míg az UTE mérlege kettőből semmi. Ezúttal a nézők kiváló formában védő kapusokat és többnyire meglehetősen tanácstalan próbálkozókat láthattak, és bár az első párban Tapio és Azari is sikerrel járt, a következő gólszerző a hetedik körben Somogyi Balázs volt, aki ezzel el is döntötte a pluszpont sorsát.

Szilassy Zoltán (UTE): ”Szerintem jól játszottunk. Azt hoztam fel a fiúknak is, amikor volt a csapatépítő programunk, és főztünk pörköltet, hogy elég egy csipet cukor a só helyett és ki van dobva a kukába az egész. Két cserénk volt a hatvan percben, amikor két nagyot hibáztunk, amit ez a jó képességű csapat megbüntetett, és csak egy pontot szereztünk. Ez az egy pont még sokat jelenthet később, de ez könnyen lehetett volna három is, mert jól hokiztunk és a játék képe alapján megérdemeltük volna.Azt is meg kell tanulni, hogy cseréről cserére koncentráltan kell játszani és végig kell dolgozni. Kétszer mentünk le a térképről, kétszer megbüntették. A többi pedig már csak lottóhúzás volt.”

Donald MacLean (DAB): ”Le a kalappal az Újpest előtt, amilyen fizikális hokit az első két harmadban játszott, sokat ütköztek, meg is szerezték a vezetést. A harmadik harmadban már úgy jöttünk ki, hogy azt játszottuk, amire képesek vagyunk, és szerencsénk volt, hogy ki is tudtunk egyenlíteni, és még szerencsésebbek, hogy aztán büntetőkkel nyertünk. Nem is emlékszem mikor fejeztünk be utoljára meccset büntetőlövésekkel, de nagyon izgalmas volt, és szerintem a szurkolók is élvezték, persze mindig az a legjobb, ha te nyered meg végül. Csalódott vagyok, amiért vesztettünk egy pontot, de összességében boldogak vagyunk ezzel a kettővel is.”

Erste Liga, Megyeri út, 307 néző. Játékvezetők: Kincses, Halassy, Muzsik, Kis-király.
Pleszkán: 91,7% (Ágoston)
K
Kalnins: 94,1% (Hajek)
Hegyi, Durák, Mihálik, Tapio, Elomo
1
Hruby, Martine, Galanisz, Azari, Szappanos
Lindgren, Kiss, Coleman, Turbucz, Csányi
2
Pozsgai, Hüffner, Eskelinen, Somogyi, Gröschl
Garbacz, Sommer, Reiter, Dömötör, Tóth
3
Nagy, Mestyán, Szepessy M., Papp, Peterdi
Zalavári
4
Erdélyi, Kovács, Magosi, Léránt
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
E
Donald MacLean
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 24:13 UTE PP Tapio Elomo Durák
2-0 44:53 UTE Tóth
2-1 45:56 DAB Eskelinen Mestyán Peterdi
2-2 49:01 DAB Galanisz Azari Szappanos
2-3 65:00 DAB GWS Somogyi
34 Kapura lövések száma 35
12 Kiállításpercek 20

Az UTE–Dab.Docler képei

 

Az UTE–DAB góljai

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum