Az utóbbi évek egyik legnagyobb rangadója

   

A MOL Ligát vezető Dab.Docler ebben az idényben még nem játszott a második Miskolc otthonában. Ez lesz a pénteki játéknap főmeccse.

Mindkét csapat impresszív mutatókkal rendelkezik, teljesen megérdemelten vezetik a tabellát. A DAB az eddig megszerezhető 54 pontból 44-et begyűjtött, ami 81,5%-os mutató. A Miskolc esetében ugyanezek a számok, azonos meccsszám mellett, 37 és 68,5%. A képet némileg árnyalja, hogy a Dab.Docler sorsolása a szezon elején könnyebb volt, eddig mindössze 6 meccset játszott Dunaújvárostól távol, míg a Miskolc 10-et. Ennek azért van különös jelentősége, mert a két csapat hazai mutatója nagyjából megegyezik, idegenben azonban a 90%-hoz közeli teljesítmény drasztikusan csökken, a listavezető esetében 67%-ra, a borsodiaknál 53,3%-ra. Más megfogalmazásban a két csapat közötti jelenlegi különbség oka valahol éppen abban a négy meccsben keresendő, amellyel a DAB többet játszott otthon. Ezért is van különös jelentősége a pénteki miskolci találkozónak.

DABMIS 5

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

És az elmúlt évek párharcai miatt is. Mint arra emlékezhetünk, a DAB eddig egyetlen alkalommal nem jutott a rájátszásba, míg a Miskolc első alkalommal 2010/11-es szezonban. Akkor a Brassóval szemben túlélték az első kört, a döntőbe jutásért viszont a DAB-bal szemben maradtak alul, amelyet ugyan két meccsen is alaposan megszorongattak, de ezzel együtt söpréssel estek el a további küzdelmektől. Egy évvel később, a HSC ellen egy emlékezetes fordítást produkálva meg sem álltak a döntőig, ahol azonban ismét a DAB-tól szenvedtek vereséget, ismét csak söpréssel. A 2012/13-as szezon rájátszásában megint a négy között találkozott egymással a két együttes, ebből újfent a DAB jött ki nyertesen, de 2013. március 3-án a Miskolc a MOL Ligában először tudott nyerni Dunaújvárosban és az egész párharcban közel volt ellenfeléhez, az utolsó meccsen csak a hosszabbítás döntött. Tavaly is mindenki készült a két csapat mindig látványos összecsapására, ám a párharc ezúttal elmaradt, a DAB a Brassót választotta és sorozatban megvívott három döntő után kiesett az elődöntőben.

Az elmúlt évek során tehát mind a játékosokban, mind a szurkolókban felgyűlt annyi plusz, amennyi ahhoz kell, hogy helyezéstől függetlenül is nagy meccsre lehet számítani, főleg úgy, hogy a két csapat foglalja el a tabella első és második helyét. Jelenleg 7 pont a különbség, de a Miskolc tűnik a jobb formában lévő csapatnak, hiszen sorozatban 4 győzelmen van túl, míg a DAB a Kontinentális Kupa kudarca óta keresi önmagát. Nagy feladat hárul majd a vendégekre, akik az eddigi két újvárosi találkozón összesen két gólt engedélyeztek a Miskolcnak. Annak a csapatnak, amely az egyik legtöbb gólt lövi a liga csapatai közül és amely egyértelműen a legnagyobb arányú győzelmeket aratja: gólkülönbsége közel kétszerese a DAB-énak. Az is igaz ugyanakkor, hogy góljainak 30%-át az UTE ellen szerezte, amely valamiért egyelőre egyáltalán nem találja a miskolci attakok ellenszerét. Az élmezőnyhöz tartozó csapatokkal szemben elért eredmények jóval kiegyenlítettebb képet mutatnak: az első néggyel lejátszott meccseken az Acélbikák a megszerezhető pontok 70, míg a Jegesmedvék csak a 60%-át zsebelték be, de a dunaújvárosiak több hazai meccsének torzító hatása miatt a valós különbségnek egyelőre még az iránya sem látható.

Döntő lehet a sérültek helyzete, a legfrissebb hírek szerint Metcalfe Tyler egyik kézközépcsontja eltört, bokája zúzódott, így kihagyni kényszerül a mérkőzést, a klub tájékoztatása szerint még azt sem lehet pontosan tudni, hogy mikor játszhat legközelebb. Kiesése érzékeny veszteség a Miskolcnak, hiszen eddigi 18 meccsén 9 gólt lőtt és 14 asszisztot szerzett, amivel kilencedik helyen áll a kanadai táblázaton, harmadik legjobb miskolciként. Ezzel szemben a DAB-nál Martine és Dörök játéka kérdéses, ők önmagukban talán nem jelentenek akkora veszteséget a csapat számára, mint Metcalfe a túloldalon, azonban mindketten hátvédek, így a védelemnek különösen nehéz dolga lesz, ha valóban nem játszhatnak. Mindenesetre MacLean úgy számol, mindenkire számíthat.

Szintén fontos lesz a kapusok pillanatnyi formája közötti különbség. Kalnins eddig kimagaslott a mezőnyből, azonban az utóbbi két-három meccsen majdnem egy teljes százalékot romlott a teljesítménye és volt néhány potyája is. Ezért elképzelhető, hogy Donald MacLean vezetőedző ezúttal Sevelának szavaz bizalmat. Az is érdekes kérdés, hogy Majoross Gergely kit választ a Duschek, Bálizs kettősből. Akár így, akár úgy, kiváló mérkőzésre van kilátás pénteken este hét órától a Népkertben.

Majoross Gergely (vezetőedző, Miskolc): Ha az eddigi meccseinket nézzük, akkor röviden azt mondhatnám, hogy a jó támadójáték hiányzott, hiszen egy-egy lőtt góllal nehéz legyőzni a DAB-ot. Az első mérkőzésen volt pár fordulópont, amiből nem jöttünk ki jól, és több játékelem is akadozott. A második meccsben már sokkal több volt, de amíg mi csak egy gólt tudtunk ütni, ők találtak kettőt. Szóval a támadójátékunk lesz a kulcskérdés. Szerencsére mostanában újra jó százalékkal értékesítjük a helyzeteinket, ez azonban még nem garancia arra, hogy pénteken is így lesz. De most úgy érzem, hogy nincs olyan játékelem, amellyel óriási gondok lennének. Sajnos lesz egy komoly hiányzónk, Tyler Metcalfe személyében, akit 2-3 hétre veszítettünk el. Ez érzékenyen érint bennünk, de abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy viszonylag hosszú a padunk. Abban biztos vagyok, hogy akik egy sorral feljebb lépnek, azok meg fogják oldani a feladatukat. A hazai közönség nagyon lényeges szerepet játszik a csapat életében. Nagy segítséget tudnak nyújtani egy-egy fontos pillanatban, felerősítik a pozitív momentumokat, a játékosoknak könnyebb elkapni a fonalat, ha ilyen sok ember biztatja őket.

Donald MacLean (vezetőedző, Dab.Docler): Szerencsére minden eddigi sérültünk és betegünk visszatért már, így teljes kerettel vághatunk neki pénteken a Miskolc elleni csatának. Kőkemény harcra számítok, úgy gondolom, a Miskolc még annál is jobb csapat otthon, mint amit idegenben mutatott. Minden egyes játékosunknak egy irányba kell húznia a szekeret és százszázalékosan be kell tartania a kért utasításokat. Sokat elemeztünk a héten, s a videófelvételek azt bizonyították, hogy amennyiben nem játszunk csapatként, fegyelmezetten és taktikusan, akkor a játékunk szétesik. Ha mindenki a csapat elé helyezi magát, ha egyénenként próbálunk játszani, akkor nagyon megnehezítjük a dolgunkat, viszont meggyőződésem, hogy csapatként mi vagyunk a legjobbak az egész ligában. Nagyon fontos tehát, hogy pénteken megmutassuk, hatvan percen keresztül is tudunk koncentrálni egy adott feladatra.

Miskolc–Dab.Docler 6-0

   

Nem volt egy súlycsoportban a két csapat a MOL Liga pénteki rangadóján, a játék minden elemében sokkal jobb volt a Miskolc, Bálizs shutouttal hozta le a mérkőzést.

A Miskolc ellenállhatatlanul kezdett, az Acélbikák az első öt percben többnyire csak nyomozták a pakkot. Az újvárosi kapuban Sevela kezdett, ami jó döntésnek bizonyult, hiszen óriási védéseket mutatott be Hajós, Nagy Krisztián és Becze helyzeténél is. Érdekes módon először a vendégek negyedik sora tudta huzamosabb ideig a támadóharmadban tartani a korongot a hatodik percben. Az első gólra a hetedik percig kellett várni, ekkor a Becze, Cohen, Nagy Krisztián játszott meg gyönyörűen egy akciót, velük szemben a két dunaújvárosi védő tehetetlen volt, a nullára játszott helyzet végén Becze szerezte meg a vezetést csapatának. Támadásban maradtak a Macik, három perccel később Hajós villant egy bulielhozatal után, Sevela az első kísérletet még hárította, a másodiknál azonban már ő is tehetetlen volt. Ezt követően a vendégek játéka határozottan szabálytalanabbá vált, sok felesleges kiállítással nehezítették amúgy sem könnyű helyzetüket. Az első kettős előnyt ugyan még elkapkodta a Miskolc és elcserélte magát, de a 4-3 elleni játékban is otthon érezték magukat, egy villámgyors akció végén Gőz a kékről tette be hajszál pontosan a pakkot a középen érkező Hajósnak, aki megszerezte saját maga második, csapata harmadik gólját a 14. percben. A harmad további részében még kétszer játszott hátrányban a DAB, ebből azonban nem tudtak újabb gólt szerezni a hazaiak, Sevelán kívül tulajdonképpen az 5-4 elleni védekezéssel lehetett egyedül elégedett Donald MacLean, a Miskolc ilyen arányban is megérdemelten vezetett az első húsz perc után.

Ahogyan azt várni lehetett, háromgólos vezetése birtokában a Miskolc visszavett a tempóból, engedte, hogy a DAB próbáljon meg támadni, miközben kontrákból igyekezett veszélyeztetni Sevela kapuját. Így is történt, a DAB igyekezett nyomás alá helyezni Bálizs kapuját, míg a Hajós, Tóth kettős már a harmad elején bemutatta, mire számíthat az újvárosi védelem, ha túlságosan előre merészkednek. Az első vendéggól ugyanakkor csak nem akart megszületni, legközelebb ehhez Martine állt, aki elé Szepessy tálalta nagyon ügyesen a korongot. A negyedik sor az egész meccsen jól és viszonylag sokat játszott, nem rajtuk múlt. A meccs felénél emberelőnybe kerültek a Bikák, Azariék viszonylag hamar fel is álltak, jól játszották az emberelőnyt, Galanisz is jól kevergetett, azonban a befejezésekbe hiba csúszott. A második speciális egység már közel sem volt ennyire veszélyes, a kiegészülés után pedig nem sokkal kontrát vezetett a hazai csapat, Miskolczi nagyon pontosan helyezett a kapuvas mellé, Sevela tehetetlen volt. Lelkileg nagyon fontos pillanatban növelték tehát négy gólra előnyüket a Macik, utólag talán ez volt a meccs dramaturgiailag legfontosabb találata. A gól után kiegyenlítettebb lett a játék, feljött a Miskolc, amit segített két újabb újvárosi kiállítás is. A másodikban ráadásul Cohen és Becze ismét varázsolt, ezúttal Dudas volt a harmadik játszótárs, ötre növelve a hazai előnyt.

A harmadik harmadra egy kérdés maradt, megússzák-e kiütéses vereség nélkül az első miskolci túrát vagy sem. Ehhez képest Martine már a második percben kiállíttatta magát, a társak azonban ismét jól védekeztek emberhátrányban. Az előny után mintha mindkét csapat kissé megnyugodott volna, határozottan csökkent a tempó. Ebből a Jegesmedvék tudtak újítani először, előbb Nagy Krisztián, majd a meccs egyik legjobbja, Becze Tihamér vezetett veszélyes támadást. Ezután a DAB-on volt a sor, hogy mutasson valamit támadásban, az egyik játékmegszakításnál aztán Popovics és Martine akaszkodott egymásnak, a nézők legnagyobb örömére. Miután mindkét érintett fél megkapta a maga végleges kiállítását, folytatódhatott a játék. Nyolc perccel a rendes játékidő vége előtt Láda vezette kapura a korongot, az akciót Fliszár kísérte a túloldalon. A rutinos Láda bemutatta a passzcselt, majd Sevela mellett a kapuba helyezte a korongot. A nagyon fegyelmezetten játszó Miskolc az 53. percben került másodszor emberhátrányba, de a DAB ebből sem tudta megszerezni a becsületgólt. Majd az 56. percben Kovács ült ki a vendégektől két percre, Sevela bámulatos bravúrokat bemutatva állt a hetedik miskolci gól útjába. A későbbiekben az eredmény már nem változott, Miskolcon sokáig fogják emlegetni ezt a győzelmet, Dunaújvárosban pedig igyekeznek majd minél előbb elfelejteni.

Majoross Gergely, vezetőedző, Miskolc: “A mai játékunk 50 percig közel volt a kiválóhoz. Tíz percre letértünk a helyes útról, de időben észrevettük, hogy milyen veszélyes, ha kiengedünk. Utána megint felpörögtünk és végül megérdemelt győzelmet arattunk.”

Donald Maclean, vezetőedző, Dab.Docler: “Nagyon gyengén játszottunk ma, a Miskolc megérdemelten győzött.”

MOL Liga, Miskolci Jégcsarnok, 1000 néző. Játékvezetők: Halassy, Kincses, Muzsik, Soltész.
Bálizs: 100% (Duschek)
K
Sevela: 82,9% (Kalnins)
Boyle, Dudas, Nagy K., Cohen, Becze
1
Pozsgai, Hüffner, Papp, Azari, Szappanos
Gőz, Dósa, Hajós, Tóth, Dansereau
2
Martine, Mestyán, Pavuk, Peterdi, Galanisz
Sagert, Vojtkó, Popovics, Láda B., Miskolczi
3
Nagy R., Erdélyi, Somogyi, Gröschl, Kiss Á.
Ritó, Budai, Roczanov, Szilágyi, Fliszár
4
Hruby, Léránt, Kovács, Szepessy M., Magosi
Majoross Gergely, Mart Eerme
E
Donald MacLean
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 06:30 MIS Becze Cohen Boyle
2-0 09:34 MIS Hajós Tóth Dansereau
3-0 13:13 MIS PP Hajós Gőz Tóth
4-0 32:00 MIS Miskolczi Popovics Sagert
5-0 38:40 MIS PP Cohen Becze Dudas
6-0 51:52 MIS Láda B. Fliszár Gőz
35 Kapura lövések száma 25
31 Kiállításpercek 41

A Miskolc–DAB képes összefoglalója

   

A Miskolc–DAB góljai

   

Cimkék: , , , ,

Összes (224)

Utolsó hozzászólások

 1. fermentator
    #219
  fermentator,   

  @atawolf: Nem értek veled egyet. Ma igenis egy nagyon jó, bár gyenge formában lévő csapatot vertünk meg. Számomra történelmi értékű ez a 6-0. Nagyok voltak tegnap a Macik, bárki nem győzött volna 6-0 a Bikák ellen!

  ui: Teljesen mellékes, de a bunyót Patrik nem "nyerte" meg. Nem mintha bármiféle jelentősége lenne ennek.

 2. zergling
    #220
  zergling,   

  Sevela hatalmasakat védett. Emlékszik vki h miért is nem játszott a válogatott tornán?
  Volt vmi baja vagy csak kiesett szűkítésnél?
  Sztem Zolika távollétében ma ő a legstabilabb hálóőrünk.

 3.   #221
  miklossy,   

  @zergling: eü-i problémája volt, ezért le kellett mondania a szereplést

 4. Pocok
    #222
  Pocok,   

  @eszel59: Most egy kicsit megnyugodtam!! :-) Voscsynak és Szilárdéknak hála, jól sikerült a mi bemelegítésünk, ezen oknál fogva nem voltam biztos benne, hogy tényleg találkoztunk, vagy csak álmodtam!!! :-) Ettől függetlenül grat nektek!!

 5. kiralyfi
    #223
  kiralyfi,   

  @Pocok: és a legendás eszel féle könyvtár még ki sem nyitott :D

 6. Pocok
    #224
  Pocok,   

  @kiralyfi: Szilárd és Gaba is könyvtárból hozta a dobozos sört és a páleszt, úgyhogy a Tháliában már nem voltam szomjas!! :-)

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB 6-1VÉGE
EBJL 14:30 RBSAVS 1-6VÉGE
KK 14:30 MISGAL 5-1VÉGE
EBJL 16:00 KACVAS 8-2VÉGE
EBJL 16:00 MARMAC 3-6VÉGE
EWHL 16:00 KMHSAE 3-2 HVÉGE
EBJL 16:10 VSVETO 6-2VÉGE
EBYSL 16:10 VASZNO 5-4VÉGE
EBJL 16:25 OHCUTE 1-4VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCB 2-4VÉGE
EBJL 18:00 VICDMJ 5-2VÉGE
EBYSL 18:00 RBSAVS 5-4 HVÉGE
KK 18:00 TYCJES 1-2 HVÉGE
EBYSL 18:15 TRKMAC 3-2VÉGE
MOL 18:30 DABMAC 6-5VÉGE
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
NHL 01:30 MTLPHI 
  • SPÍLER TV
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk