Mennyit ér a plusz/mínusz adat?

   

Az idei szezonban talán minden eddiginél több szó esett e mutatóról. Az ok természetesen Alekszandr Ovecskin, aki a legtöbb gólt lőtte a ligában, egyúttal csapata leggyengébb játékosának bizonyult a lőtt és a kapott gólokat illetően, mínusz 35-tel.

Az arciticehockey.com szerzőjének, Daniel Lipsonnak elege lett a dologból, és nagyon egyszerű matematikai képletekkel érvelt amellett, hogy ez a statisztikai adat talán a leggyengébb azok közül, amelyeket hokiban a teljesítmény mérésére használnak. Vegyünk két játékost, hozza a példát a szerző, akik minden mutatóban megegyeznek: jégidő, lövések száma és az ebből elért gólok száma, lövések engedélyezése az ellenfél számára és az ebből születő gólok száma, ütközések, minden elképzelhető mutatóban ugyanazt a teljesítményt nyújtják. Ha csak egy tényezőt megváltoztatok, például az egyik játékosnak csökkentem a jégidejét, akkor annak a plusz/mínusz mutatója a jégidő csökkenésének arányában szintén csökkenni fog, miközben valódi teljesítményükben továbbra sem azonosítható semmilyen különbség.

A probléma nem is ez, hanem hogy a jégkorong annyira összetett sport, hogy azon külső, tehát a játékos teljesítményétől független mutatók száma, amelyek mégis befolyásolják a plusz/mínuszok alakulását, szinte végtelen. Ha a két játékos mondjuk ugyanabban a csapatban játszik, könnyen előfordulhat, hogy akár a hazai, akár az ellenfél kapusának védési hatékonysága egy mérkőzésen belül is úgy változik, hogy az jelentős különbségeket eredményez a játékosok teljesítményében. Persze a statisztikák általában kellően nagy számú adat esetén működnek igazán, így pedig nehéz elképzelni, hogy ugyanaz a kapus tartósan másképpen teljesítsen két egyforma teljesítményű játékos mögött vagy velük szemben.

Egy szezonon belül azonban kialakulhatnak emiatt jelentős különbségek. És ha megnézzük Ovecskin statisztikai adatlapját, láthatjuk is, hogy e mutatóbeli teljesítménye szezononként igen változó, volt például +45-ös szezonja is. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a plusz/mínusz olyan fontos elemeket definíció szerint nem is mér, mint az emberelőnyös vagy az emberhátrányos játék.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum