Az első harmadok még nem kellően erősek

   

Hol tartunk most, mindek köszönhető a jelentős minőségi ugrás, mi vár még ránk és miben kell javulni ahhoz, hogy meglegyen a rájátszás? Nem csak erről beszélgettünk Marty Raymond Fehérvár-vezetőedzővel.

A Sapa Fehérvár AV19 egy meglehetősen ambivalens alapszakasz követően szárnyal az EBEL középszakaszában. A 12 csapat közül egyedül nyújtott 100%-os teljesítményt. Eközben a gólkülönbsége is a legjobb, a 14 lőtt gólra csak 4 válasz érkezett, azaz meccsenkénti átlagban egyszer képesek az ellenfelek mattolni Hetényi Zoltánt. A Volán a 7. helyen áll, a 9. helyezett Dornbirnt 4 ponttal előzi meg.

Csütörtökön és szombaton a Ljubljanával játszik csapatunk, majd három hét szünet következik, hogy aztán hétfőtől vasárnapig lezavarják a felek a hátralévő négy fordulót. Az egy brutális menet lesz mindenki számára, de a magyar csapatnak végképp, hiszen egy innsbrucki túrával indul majd a hét és egy dornbirnival zárul, miközben szerdán a Klagenfurt, pénteken a Graz lesz a vendégünk. Éppen ezért nagyon fontos a szlovénokkal szemben minél több pontot szerezni.

Marty Raymond vezetőedzővel az újabb kulcsfontosságú találkozó előtti délután beszélgettünk.

Miként lettek egy csapásra ilyen jók az eredmények, és ezzel párhuzamosan mitől javult ennyire látványosan a játék minősége?

Az utóbbi 5-8 hétben már jó játékot mutattunk, éreztem, hogy kezdenek összeállni egyes részletek, de mindig volt, ami mégis hiányzott, vagy nem úgy működött, ahogy szerettük volna. Az utóbbi meccseken viszont szinte minden egyben volt, a csapat nagyon ihletetten játszott, rendben volt a kapusjáték, a védekezés, az emberhátrányos játék, gólokat tudtunk szerezni, a középszakaszban szezonbeli legjobb játékunkat hoztuk eddig, pontosan akkor, amikor az a legfontosabb.

Raymond AVS2

Megfelel az elvárásnak, ahol tart a csapat, vagy afölött szerepel?

Minden meccsnek úgy megyünk neki, hogy győzni szeretnénk. Ilyen értelemben tehát azt kell mondjam, hogy az az elvárás, ahogy eddig szerepeltünk ezen a 4 mérkőzésen. Természetesen ez messze nem ilyen egyszerű dolog. Valóban nagyon szép az eddigi sorozat a középszakaszban, nem lehetett volna a csapat szemére vetni, ha nem szerez 8 pontot 4 meccsen. A legfontosabbnak az első két mérkőzést tartottuk. Egy jó kezdés mindig önbizalmat ad egy csapatnak, felszabadulnak a gátlások, kisebb az eredménykényszer, a játékosok bátrabbak lesznek. Pontosan ez a folyamat figyelhető meg nálunk.

Látványosan csökkent a kapott gólok száma. Hetényi Zoltán fantasztikus teljesítményt nyújt, ez egyértelmű. Emellett a védekezés is fejlődött?

Igen, mindenképpen sokat fejlődött a védőjátékunk. A hoki csapatjáték, az egyes játékelemek és az egyes játékosok, csapatrészek egymást erősíthetik vagy gyengíthetik. Itt bizalomról és önbizalomról is szó van. Bálizs Bence és Rajna Miklós is tehetséges kapus, mégis Hetényi Zoltán érkezésével az egész csapat magabiztosabbá vált a védekező feladatában. Hátulról olyan támogatást kaptak, ami a mezőnyjátékosok teljesítményére is rendkívül jó hatással volt. Sokan mondják, hogy a hokiban a legfontosabb játékos a kapus, és ez az eset is egy adalék ehhez.

A középszakaszra külön készültek, vagy inkább minden jól alakult?

Az előbbi a valóság. Az alapszakasz vége felé elkezdtünk a középszakaszra készülni. Időnként speciális edzéseket tartottunk, miközben az edzések tempóját megemeltük, azaz immár a korábban begyakorolt feladatokat is magasabb sebességen végezzük. Ezen kívül fejben is készültünk, sokat elemeztük videón a saját játékunkat, különös tekintettel a gyenge pontjainkra. Természetesen emellett az egyes mérkőzések előtt az aktuális ellenfél játékát is modellezzük. Próbálunk fejben is sokkal összeszedettebbek, fókuszáltabbak lenni, minden egyes mérkőzésen.

Raymond AVS1

Mi az, amin még a leginkább változtatni kell a hátralévő időben?

Mindig vannak dolgok, amiken lehet javítani, vagy éppen csiszolni. Az egész szezonban gyenge pontunk, hogy az első harmadok nem sikerülnek olyan erősre, mint kellene. Igyekszünk erre mindig nagy hangsúlyt fektetni, de még van teendőnk ezen a területen. Fontos, hogy a játékosok mindig eltökéltek legyenek, sose dőljenek hátra, egy percig se játsszanak a komfortzónájukban. Például ezekben a dolgokban is van még lehetőség a további előrelépésre.

Ha most kellene tippelne, mit mondana, meglesz a rájátszás?

Erre a kérdésre nem szeretnék válaszolni. Nagyon örülünk az elmúlt meccsek sorozatának, de továbbra is a földön kell járnunk. Nagyon fiatal csapatunk van, az egyik legfiatalabb a ligában, nincs miért elégedetten hátradőlnünk, mert akkor nagyot csalódhatunk. Ahogy eddig is, lépésről lépésre kell haladnunk. Egy csere, egy harmad, egy meccs, ezekben a lépésekben kell gondolkodnunk. Megígérhetem, hogy a tőlünk telhető legjobbunkat fogjuk adni a hátralévő hat mérkőzésen is, aztán meglátjuk, mire lesz ez elég.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum