Miért nem esik jól most a Volán?

   

Azt mondja F. Kapus kolléga, nemigen tudná megírni, mi is volt, hogy is volt ebben a szezonban (ebben az alapszakaszban) a Sapa Fehérvár AV19-cel. Arra gondoltam, hogy akkor én megpróbálok összegezni, mert tanulságok vannak. Ráadásul nagyon fontos tanulságok. Roppant szubjektív szöveg következik.

Többször is meséltem már, A csoportos jégkorongon nőttem fel, a magyar sokáig egyáltalán nem érdekelt, az itteni klubhoki annyira sem, egyetlen Fradi-Újpesten sem voltam a Kisstadionban, nem láttam élőben Ancsint és Pindákot, Palla Antal 1983-as góljára sem emlékszem. Válogatottunkra az ezredfordulón kezdtem figyelni, a 2002-es világbajnokságot már végigszurkoltam, a 2003-ast még inkább, attól kezdve levakarni sem lehet engem rólunk.

A Volán iránti rajongásom egy-két évvel később szökkent szárba, a Kontinentális Kupa-mutatványok idején, majd az EBEL-kalandok elején teljesedett ki. Ez a csapat egyszerűen egy válogatott 2. volt, lett számomra, amely több meccset játszik, tehát több élményt, kalandot, extázist kínál, mint a piros-fehér zöld gárda, amely csak évente néhányszor hozhatott lázba. Az idények csúcspontja így is mindig áprilisban következett nyilván.

AVS preseason 2

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Nem volt nagy trükk szurkolói szemmel pótszelekciónak tekinteni a Fehérvárt. Elsősorban nem is azért, mert Ocskay Gáborék egyrészt felnevelték (Palkovics, Ocskay, Sofron), másrészt összegyűjtötték (Ladányi, a Vas testvérek, Tokaji, Horváth) a legmenőbb magyar hokisokat, hanem azért, mert a csapat idegen zsoldosseregekkel küzdött hétről hétre. Egyáltalán nem vertek le a vereségek, viszont őrülten örültem a győzelmeknek, és annak a megdöbbentő, ám annál felemelőbb tapasztalásnak, hogy legjobbjaink akár harminc fölött is képesek olyan szinten teljesíteni, ami korábban nemhogy elérhetetlennek, egyenesen megközelíthetetlennek tűnt.

Mindez eleinte csak az önbecsülésünket fokozta jelentősen, ám utóbb az elvárásainkat is. Úgy értem, feltétlenül hozzájárult ahhoz, hogy ha az EBEL-szezonokba nem is a végső győzelem igényével vágtunk bele, a playoff elérését célnak tekintettük, a válogatottól pedig mindig vágytuk a fel-, azaz a visszajutást az elitbe. A két dolog összemosódott, hiszen a Volánban hat éven át a mieinké volt a vezérszerep. Hogy azért-e, mert kevés volt a pénz átlag feletti légiósokra, vagy azért, mert Ladányiék voltak annyira szuperek, az ebből a szempontból mindegy.

Ez tavaly óta megváltozott. A Ljubljana elleni karácsonyi dupla zakó (2012 karácsonyáról beszélek) után megroppant valami. Az az állandó extázis, ami addig jellemezte csapatunkat, egyre gyakrabban hiányzott. Lehet, hogy ennyi volt abban a társaságban. Lehet, hogy képtelenség fél évtizednél tovább ilyen szinten teljesíteni. Mármint lelkileg. Mert ez volt a lényeg: a magyar hokis úgy ment, mintha az életéért küzdene. Ezzel a mentalitással értük el a sikereket már a 2000-es évek elején is, amikor nálunk akkor még sokkal erősebb ellenfeleket, norvégokat, franciákat, barátságos találkozókon finneket, svédeket kaptunk el. Ezzel bírtunk legyőzni Volánként Salzburgokat, Klagenfurtokat, Viennákat. A jégkorong ilyen sport, a 99 százalék nem elég, csak a 100 százalék üdvözít.

Még egyszer: lehet, hogy fél évtizednél tovább nem megy ez ugyanabban a közösségben. Úgyhogy el is fogadtam, fogadtuk 2013 tavaszán-nyarán, hogy új csapatot kell építeni Székesfehérváron. Olyan srácokból, akik még nem fáradhattak bele az embertelen tempóba, és akik közt apránként felbukkanhatnak az új Ladányik, Palkovicsok, Tokajik, Szuperek. Bízhattunk elöl Magosiban, Kovácsban, Sikorcinban, hátul Pozsgaiban, Szirányiban, Orbánban, hihettük, hogy Bálizs és Rajna megállja a helyét, reménykedhettünk, hogy a tinédzserek közül néhányan berúgják az ajtót. Bár nyilvánvaló volt, hogy egyik pillanatról a másikra egy magyarunknak sem lesz könnyű felnőnie az elődök szintjére, azt a hivatalosan kitűzött célok ismeretében feltételezhettük, hogy a Volán továbbra is válogatott 2-ként folytatja. A cél a hároméves építkezés volt, azzal, hogy az eredmény ezúttal másodlagos.

AVS preseason

Na jó, tisztában vagyok vele, hogy az eredmény soha nem másodlagos. Egy hokiklubnak szponzorai és szurkolói vannak – utóbbiak alapból nem olyanok, mint én, a kék-fehérnek élnek évtizedek óta -, az elvárásokat nem lehet kikapcsolni, a legodaadóbb híveket butaság frusztrálni. Tehát kellettek légiósok is, méghozzá újak, mert korábbi tengerentúlijaink, északiaink nem váltották meg a világot. A Jégkorongblog szerkesztősége és szűk baráti köre a bajnokság előtt óvatosan, de optimistán nézett a dolgok elébe. Ha valami számszerűség szóba jött, azt mondtuk, a pont/meccses átlag csodálatos lenne, inkább csak biztató jeleket szeretnénk látni, hajtást, akarást, ígéretes karrierek első pillanatait.

Ehhez képest az alapszakasz után egy egység híján összejött az a pont/meccs, ám biztató jelekkel annyira nem vagyunk elhalmozva, és a csapat lényegesen kevesebb örömet szerzett nekünk, mint korábban. Egy nagyon-nagyon ambivalens idény vége közeleg. A Sapa Fehérvár AV19 messze nem volt annyira szerethető, mint előző EBEL-szezonjaiban. Sarkítok és provokálok, de kimondom: a Sapa Fehérvár AV19 ugyanolyan zsoldossereg lett, mint bármelyik ellenfele a ligában. Hajszolt, fáradt légiósokkal, gyakran kedvetlen, erőtlen magyarokkal. Kétségtelen, hogy voltak jó meccseink, jó harmadaink, mindig vannak. De ennyi rossz meccsünk, mint ebben a negyvennégy fordulóban, még soha nem volt.

Az előző bajnokságokban ezer fokon néztem minden találkozónkat, nemcsak a jégcsarnokban, a televízió előtt is, nem lehetett velem bírni, nem szabadott hozzám szólni, és akkor sem kedvetlenedtem el, akkor is megtaláltam a jót, amikor éppen kegyetlenül elpáholtak bennünket. Láttam a tüzet, bennem is volt tűz. Volt bánat, de volt boldogság is. Azt kell sejtenem, nem véletlen, hogy a példátlanul lelkes Léderer sportriporter is kevesebbet hejehujázik és többet búslakodik mostanában. Ilyet tavalyig ő sem tett. És mi sem chatelgettünk FK-val arról, hogy mindegy, mi az eredmény, mindegy, hány értelmetlen piruettet mutatott be Frank Banham, ehelyett arra figyelünk, hány pontot szereztek a magyar csatárok, mit mutattak hátul a védőink, jól védett-e Hetényi, eljutottak-e négy shiftig a fiatal csatárok.

Kevesebb biztató jelet láttunk a vártnál, említettem az imént, de szerencsére akadtak ilyenek is. Először is Szirányi Bencét kell dicsérni. Néhány éve már a Vasasban is megmutatta, hogy sok lehet benne, aztán megtorpant, Franciaországban sem sikerült megcsinálnia magát. Ezek után voltak bennünk kételyek EBEL-helytállásával kapcsolatban, ezeket azonban szépecskén eloszlatta. Már mostanra felzárkózott a legeredményesebb EBEL-es Volán hátvédek közé, azt várjuk, hogy a középszakasz végére megdönti a vonatkozó rekordokat. Teszi ezt úgy, hogy az övénél különb plusz-mínusz mutatója senkinek sincs. Csak Tokaji Viktor közelíti meg, aki ismét rendkívüli szezont futott, otrombaság és ostobaság volt leírni őt korábban.

Fiatal védőink zöme jól beleállt, tetszik Hetényi Péter, Varga Arnold és Orbán Attila teljesítménye is, utóbbival kapcsolatban meg kell jegyezni: nem baj, hogy van egy új Horváth Andrásunk, aki képes megvédeni azokat, akiket meg kell védeni, de ehhez egy kicsivel több megfontoltság és józanság kell. Hetényi Zoltán visszatérése is felemás érzéseket ébresztett bennünk. Készséggel elismerjük, nagy dolog, amit érkezése óta mutatott, még mindig megvan az esély, hogy klasszis kapus legyen belőle. Egy rossz meccse volt ugyan, kinek nincs, de ezt rengeteg bravúrral és 92 százalék fölötti átlaggal kompenzálta. Hiába, a bizalom és az akarat csodákra képes. Itt kell szóba hozni az utóbbi hetekben balszerencsés Bálizs Bencét is: szorgalmát, kitartását ismerve biztosra vehető, hogy a stabil EBEL-szint az ő szintje.

AVS preseason 4

Nos, el is érkeztünk a neuralgikus pontokig. Az elöl mutatott produkciókat ritkán méltathattuk az idén. Magosi nem lett az új Sofron (igaz, nem is Ladányi és Vas Márton osztogatta neki a passzokat), Mihály Árpád árnyéka önmagának, Sikorcin megsérült, Kovács Csaba és Benk András sokat dolgozott, ritkán villant, a tizennyolc-húsz évesek közül senki nem robbantott. Németh Attila került ehhez a legközelebb, de sérülései megakadályozták abban, hogy kiteljesedjen. A legnagyobb gond: nem is sejthetjük, hogy csak ennyi van-e bennük, vagy mégis több. Nem volt idő ahhoz, hogy bármit is felmérhessünk.

Zsoldossereg voltunk, kiegészítő emberekkel. Két védő, öt csatár, és mindegyik (megint túlzok és sarkítok, de) harminc percet játszik meccsenként. Kinek jó ez? Mit akarunk? Playoffot, értem. Meglesz? Nem kizárt, de nem is valószínű. Az a legfontosabb? A szponzoroknak és a klub régi szurkolóinak biztosan. Nekem, nekünk nem feltétlenül.

Azt hiszem, bármeddig jusson a Sapa Fehérvár AV19 2014-ben, a bajnokság után dönteni kell. Ki kell találni, hogyan tovább. Szerintem, szerintünk két eset lehetséges: vagy marad az MHÉ által meghatározott régebbi út, vagy az EBEL megnyerése legyen a feladat. (A KHL-es álmokba most nem mennék bele, az egy másik téma.) Ha zsoldossereg kell, magasabb szint kell. A playoffért pont eleget küzdött a csapat, az kevés, kicsit unalmas már. Ehhez több pénzre és nagyságrendekkel jobb légiósokra van szükség. Védőkre, akik tudnak védekezni (aktuális légiós védőinkkel ellentétben), és támadókra, akik tényleg a legmenőbbek közé tartoznak a ligában, pluszosak és számolatlanul lövik az előnygólokat is (Sofron István két éve gólkirály volt, jóval kevesebb jégidővel, Derek Ryant is megelőzve). Hogy mi mit szeretnénk, az, gondolom, nem kérdés. Hogy mi lesz, az más kérdés.

Egy biztos: ügyeskedhet, nem fog a macska egyszerre kint s bent egeret.

Cimkék: , ,

Összes (137)

Utolsó hozzászólások

 1. Szabó József
    #132
  Szabó József,   

  @yorki: Marci szerintem védő lesz. Mivel a megfiatalodott védelemben, Tokajin kívül ő tudja csak a rutint képviselni.
  Ne feledjük, a Kangyal-Szvasznek-Sille-Szélig-Horváth tengely az elmúlt években fokozatosan letette a lantot.
  Hosszú évekig félő volt, a fiatalok nem tudják pótolni őket, márpedig nagyjából sikerült, ez volt az elmúlt évek legrizikósabb folyamata.

 2. yorki
    #133
  yorki,   

  Az tuti Szirányi - Vas az első sor bekk párosa. (sajnos Süti is bekknek jobb lenne - de hát nem egy Ragulin alkat) Pedig a fater jó volt hátúl Flórával!

 3. Szabó József
    #134
  Szabó József,   

  @L1: Megértem elkeseredésed.
  A mondod, nem volt MHÉ, nem volt nézőbarát a játék.

  Akkor nézzük részleteiben:

  MHÉ:
  A védelem soha nem volt még ennyire fiatal.
  Sille és Horváth távozásával egyedül Tokaji képviselte idén a rutinos rókavonalat.
  Varga és Kiss mint 21-22 évesek most épültek be, ahogy Hetényi is 22 évesen kezdte a szezont.
  Szirányi, Pozsgai, Orbán is még a 25 éven aluliakat képviseli.

  Azaz a védelem két csalódást keltő légiós mellett jórészt fiatal honi játékosokra épült. Mi ez, ha nem MHÉ?

  A támadószekcióban első ránézésre valóban nem érvényesült igazán az MHÉ.

  Aztán nézzük csak: Tavaly egyedül a kis Hajós tudott, úgy ahogy játszani, illetve kisebb részben Németh.

  Az idén azért többen voltak:
  A még csak 18 évesen kezdő Kocsis és Vincze korukhoz képest egész sokat játszottak!
  Az idényt 20 évesen kezdő Tóth kapott 36 meccset, ahogy a szintén 20 évesen kezdő Nemes 39 meccset.
  A 21 évesen kezdő Némethet sérülés akadályozta ebben.

  Azaz tavaly 1-2 fiatal játékos, idén már 4-5 kapott több-kevesebb lehetőséget.
  Nem kevés különbség!

  Lehet, hogy csak perceket kaptak meccsenként, ám beleszagoltak az EBEL-be, jövőre a fokozatosságot képviselve sokkal többet rájuk lehet bízni.

  Ráadásul a 17 éves Erdély és a 19 éves Sárpátki is kapott 6 illetve 4 meccses beleszagolást, jövőre ott lehetnek mint most Nemes és Tóth.

  A támadójáték színvonala nem volt elégséges?

  Elment a csapat támadójátékának meghatározója, a Ladányi-Sofron-Vas hármas, pótlásuk nem volt lehetséges.
  Az előbb felsorolt fiataloktól nem lehet elvárni a gyors helyükre lépést. Ellenben a Kovács-Benk-Magosi-Mihály tengely is alaposan megérezte távozásukat.

  Szóval ezek szellemében ajánlott vizsgálni ezt a jelentős átalakítással járó szezont.

 4.   #135
  LedZep70,   

  2000 körül volt egy hockey boom. Azt megelőzően lényegesen kisebb volt az érdeklődés a hoki és különösen a magyar hoki iránt (leszámítva természetesen egy két Fradi-Újpest háborút). Azok többsége akik ma meccsekre járnak, MOL liga vagy EBEL meccseket néznek a tv-ben pl. a 90-es években nem sok hokimeccset láttak. Én is csak tv-ben (amikor pl. a második harmadtól ment a közvetítés és ilyenek).

  A válogatott sikerei (érmek, hazai meccsek Kanadával, Svédországgal, Szapporó, A csoportos vb) nagyon sok rajongót szereztek a sportágnak. Akik ezeket a sikereket elérték (csak néhány név: Szuper, Vas testvérek, Palkovics, Ocskay, Ladányi, Kangyal, Tokaji, Horváth, stb.) tulajdonképpen legendákká váltak. A felsoroltak közül mindenki játszott az elmúlt években a Volánban. Egy legendához, egy klasszishoz jobban kötődnek a rajongók, a szurkolók. Talán ezért is lehetett szimpatikusabb sokak számára a korábbi évek Volánja az ideinél. Nem szabad leragadni és a múlttal foglalkozni, mert akkor úgy járunk, mint a futballban, ahol ma is "minden Puskásról és Albertről szól", és hogy bezzeg akkor...

  Lássuk az eredményeket. Ennyi jó légiós egy szezonban még nem játszott Fehérváron korábban. Szinte minden évben volt egy-két kiemelkedő ember, de nem több. Most viszont 4-5 jól teljesítő légiós van.
  A védelemben lezajlott a fiatalítás, több jó teljesítmény is van. Szirányi Bencét kell külön kiemelni. Nagyon jó szezonja van.
  A támadóknál sajnos csak a légiósoktól várhatjuk a pontokat. Mihály Árpi talány, mintha az elmúlt években nem találná önmagát. Látni kell, hogy sem Benk, sem Magosi, sem Kovács Csaba nem az a játékos aki 50-60 pontot szerezne, de játékban ott vannak. Csinálnak jó dolgokat, ha kell megtartják a korongot, ha kell ütköznek, stb. A fiatalok pedig csak edzenek keményen és ha lehetőséget kapnak, még ha az csak 1-2 perc is mutassák meg magukat. Ütközzenek, korizzanak, hajtsanak. Nemes, Kocsis, Erdély, Vincze, stb. nekik ez az első évük. Várjunk velük 2-3 évet, elvégre Sofi, Kóger vagy Nagy Gergő sem parádézott az első évében.

 5. hijjasfogsoR
    #136
  hijjasfogsoR,   

  Végig olvastam az összes hszt.
  Szerintem most már csak a levegőt tudjátok megrágni!
  Amúgy meg el kellett volna kezdeni 5-6 éves korotokban hokizni, rendszeresen és kitartóan járni az edzésekre, aztán talán lehetett volna valaki belőletek a jégen.
  Tiszteletem a sportembereknek!
  A hangemberek meg a lelátón bizonyítsanak!

 6. yorki
    #137
  yorki,   

  "A hangemberek meg a lelátón bizonyítsanak!" Ez így igaz 5 ös megfogalmazás!
  Csak ott egy aprócskának tűnő tény, hogy a jegy 1.500,-HFT + utazás + kaja + min 1 sör vagy cola stb stb úgy, hogy egy laza hoki meccs ott van a 10 körül. Még szerencse, hogy nem kötelező járni. Ez utóbbit majd átgondolják a népek. Hisz mindenki dönthet, hogy a pénzéért hova megy moziba.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
U18 16:30 PEFKMH 1-2VÉGE
MOL 17:00 SCCDAB 2-4VÉGE
MOL 17:30 BRATIT 2-4VÉGE
EBYSL 18:00 AVSOLL 6-1VÉGE
U18 18:30 SCCMIS 2-0VÉGE
október 28., péntek
MOL 17:00 GALDAB 4-3 HVÉGE
ROM 17:30 SSTBRA 1-15VÉGE
MOL 18:00 BEOMAC 3-4VÉGE
  • Arena Sport 4
MOL 18:00 UTEDHK 3-5VÉGE
U20 18:00 ZEGAVS 2-14VÉGE
MOL 18:30 MISFTC 3-2 HVÉGE
U18 18:30 SCCDHK 4-2VÉGE
EBEL 19:15 AVSKAC 2-1VÉGE
  • M4 SPORT
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
ROM 10:30 SSTBRA 
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBYSL   HDJVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 11:45 DMJSLL 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
EBJL 14:40 DMJETO 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
U18 17:50 MACVAS 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
november 3., csütörtök
U20 15:00 HUNSLO 
EIHC 15:30 AUTITA 
U16 18:00 HUNSLO 
EIHC 19:00 HUNPOL 
U18 19:10 HUNITA 
november 4., péntek
U16 14:40 HUNITA 
NŐI 15:00 FRADEN 
EIHC 15:30 ITAKOR 
NŐI 18:10 HUNNOR 
EIHC 19:00 POLDEN 
U20 19:00 HUNITA 
U18 19:10 HUNAUT 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk