Nem szabad engedni a színvonalból

   

Egri István klubelnök évértékelője ezzel a címmel jelent meg a Miskolci Jegesmedvék honlapján. A beszélgetésben szó esik a miskolci jégkorongéletről, a MOL Liga fejlődéséről és az utánpótlásról is.

A MOL Liga idei küzdelemsorozata immár a kétharmadánál jár, a jégcsarnokban nyert világbajnokságot az U20-as válogatott, azaz magas fordulatszámon pörög a hokiélet Miskolcon. Többek között ezekről a témákról beszélgettünk a Miskolci Jegesmedvék elnökével, Egri Istvánnal.

Az elmúlt hetek egyértelműen a jégkorongról szóltak Miskolcon.

Igen, és erre nagyon büszkék vagyunk. Minden résztvevő, a nemzetközi és magyar jégkorong szövetség illetékesei is csak felsőfokban beszéltek a decemberi U20-as világbajnokság megszervezéséről és lebonyolításáról, ami hatalmas munka volt a szervező bizottság összes tagjának. Mindezt úgy tudtuk megvalósítani, hogy a város költségvetését nem terheltük, viszont elköltöttünk úgy 50 millió forintot, hogy ez az összeg döntő részt helyi vállalkozásokhoz (szálloda, étkeztetés, szállítás stb.) vándorolt. Tapasztalataink szerint mintegy 300-400 külföldi volt itt egy hétig, és remélhetőleg vitték el Miskolc jó hírét. A következő idénytől még magasabb szintű világversenyek megrendezését is tudjuk vállalni, ahol a nemzetközi szövetség két szabványméretű, fedett pálya meglétét írja elő, hiszen tavasszal befedjük a kettes pályát is.

Egri Istvan Miskolc 2

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Közben pedig a Jegesmedvék is egy remek sorozatban vannak, hiszen az alapszakasz kétharmada után rájátszást érő helyen állnak a tabellán. Pedig nem így indult az évad.

Valóban ez a szezon kicsit rázósan indult, hiszen amire évek óta nem volt példa, az most megtörtént: menet közben edzőcseréről döntöttünk. Nem volt más választásunk, hiszen a csapat olyan helyzetbe került mind szakmailag, mind egyéb terén, hogy csak egy drasztikus lépés segíthetett kirántani a szekeret a gödörből. Jelenleg a harmadik helyen állunk, jó eséllyel pályázunk a rájátszásra, de az igazi célunk az a döntő, ahol már bármi megtörténhet. Az elmúlt három évben érmet szereztünk a MOL Ligában, a magyar bajnokságban és a Magyar Kupában, ezzel a jégkorong kétség nélkül a legsikeresebb látvány csapatsportágnak számít Miskolcon, és még mindig van hová feljebb lépnünk. Tavaly a Kontinentális Kupában is képviselhettük Miskolcot, a magyar hokit, és ezt szeretnénk megismételni.

A sikeresség velejáróra a nagyobb nézőszám, ám éppen ebből gondok is adódtak vasárnap.

Minden éremnek két oldala van. Egyrészt nagyon örülünk annak, hogy az idén már az alapszakaszban telt házas meccset tudtunk játszani, mert ez korábban leginkább a rájátszásra volt jellemző. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy jégcsarnoknak van egy, a hatóságok által is jóváhagyott biztonságtechnikai szabályrendszere, amelynek részét képezi a beléptetés is. Ezt két kapun keresztül tudjuk megoldani, amelynek van egy objektív áteresztő képessége. Azzal sajnos nem tudunk mit tenni, ha a kezdés előtt néhány perccel érkezik 500-600 ember, ilyen tömegnek értelemszerűen idő kell, hogy bejusson. Csak azt tudjuk javasolni a szurkolóinknak, hogy jöjjenek ki a csarnokba egy kicsit korábban, és akkor elkerülhetők lesznek a vasárnapihoz hasonló tömegjelenetek. Amennyiben a csapat továbbra is ilyen jól szerepel, akkor erre a szezon végéig számítanunk kell.

Hogyan látja a MOL Liga jelenlegi helyzetét, és a fejlődés lehetőségét?

Teljesen egyértelmű, hogy az idei a MOL Liga eddigi legszínvonalasabb szezonja. Az erőviszonyok teljesen kiegyenlítettek, hat csapat vív élet-halál küzdelmet a négy playoff helyért. Közben azért látni, hogy az Újpest is egyre jobb teljesítményt nyújt, talán éppen ők lesznek a mérleg nyelve, talán pont az ellenük vesztett pontok döntik el, ki jut be a rájátszásba és ki nem. A MOL Liga erejét jelzi, hogy A csoportos világbajnok, kiemelkedő tudású kanadai, finn és svéd játékosok szerepelnek a csapatokban, a nézőszám a legtöbb helyen növekszik, egyre nagyobb figyelem követi a bajnokságot. Ebből a színvonalból engedni nem szabad, sőt mindent meg kell tenni, hogy a liga még feljebb léphessen, mert ez szolgálja a magyar jégkorong érdekeit. A Debrecen már elkötelezte magát a jövő szezonra, bízom benne, hogy ütőképes csapattal kezdik meg a bajnokságot. A Steaua korábban meghatározó, jó csapata volt a ligának, hallani arról, hogy ők újból tervezik a jövőt. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy a színvonal további emeléséhez a ligának Szlovákia felé kell fordulnia. Ha még legalább egy-két, az Érsekújvárhoz hasonló erősségű szlovák csapatot be lehetne vonni a bajnokságba, az nagy jelentőségű lenne. A végső cél, hogy 2-3 éven belül 12 erős csapat alkossa a ligát, amelynek előnyére válna, ha minél több ország képviseltetné magát. Ez valószínűleg megerősítené a MOL elkötelezettségét is a liga támogatása mellett.

Emellett szükség lenne arra, hogy a liga profi, önálló szervezetként működjön, minden poszton főállású szakemberekkel. Erre ott van kitűnő példaként az EBEL, nagyon sok mindent nem is kellene kitalálni, csak alkalmazni a jól prosperáló megoldásokat. Rövid távon finomítani és pontosítani kell a szabályokat, azok végrehajtását, például a fegyelmi ügyekben, mert ezekben még nem tapasztalható igazán következetes, pontosan elvárható és kiszámítható döntéshozatal.

A bíráskodás fejlődött az elmúlt években, de itt még van perspektíva. Az jól látszik, hogy szükség van nagy tapasztalatú, kitűnő külföldi játékvezetőkre, akiktől a magyarok tanulhatnak.

Egri Istvan Miskolc

Beszéljünk egy pár szót az utánpótlás helyzetéről is, hiszen a fenntartható jövő fontos alappillérei a saját nevelésű játékosok. Az idei szezontól ismét egy szervezeti egységben működik a teljes miskolci jégkorong vertikum. Melyek az elmúlt hónapok tapasztalatai?

Bár még kevés idő telt el, de minden jel arra mutat, hogy jó döntés volt egységes szervezetbe vonni a miskolci hoki különböző építőelemeit. Most már a legkisebbektől a felnőtt csapatig egymásra épül a szakmai munka, amelyhez megfelelő számú és felkészültségű edző áll rendelkezésre. Úgy gondolom, ha tovább folytatjuk a most elindult építkezést, akkor 2-3 éven belül az országban is meghatározó szakmai központtá válhat Miskolc. A régióközpont szerepét már most betöltjük, hiszen több, mint 10 erdélyi és más magyar városból érkezett fiatal hokis szerepel például az EBJL-csapatunkban, akik korábbi klubjukban nem tudnának úgy fejlődni, mint nálunk. Úgy gondolom, hogy pár éven belül a felnőtt csapatban is bemutatkozhatnak azok a saját nevelésű játékosok, akik immár ebben az új rendszerben lépnek feljebb és feljebb minden évben. És természetesen nem is lehet más a célunk, mint hogy minél több helyi kötődésű játékos alkossa a Miskolci Jegesmedvék csapatát.

Ebben mennyit segítenek a TAO-s pályázatok?

Rengeteget. Az elmúlt három évben 900 millió forintot tudtunk bevonni a hoki fejlesztésébe, ami óriási összeg. Az idei 300 millió forintos pályázatunkhoz 250 millió forint támogatást kell összegyűjtenünk a cégektől, ami – ezt be kell valljam – egyre nehezebb. Azt tapasztaljuk a kollégáimmal, hogy kevesebb a nyereség a cégeknél, ugyanakkor ezek a TAO-s összegek sok esetben irányítottak, és szinte kizárólag személyes kapcsolatokon keresztül megszerezhetőek, így csak a saját erőnkre számíthatunk. Az idei keretünk háromnegyedét már sikerült feltöltenünk, és bízom benne, hogy a maradékot is begyűjtjük. Ezek az összegek szükségesek ugyanis az utánpótlás tárgyi eszközeinek és a szakembereink bérének biztosítása mellett az utazási és egyéb költségek fedezéséhez, de a jégcsarnok műszaki fejlesztéséhez is. Nem állhatunk le, minden erőforrást meg kell ragadnunk az előrelépéshez, amit a szülők, a szurkolók, támogatóink és a város is elvár tőlünk.

A szöveget a klub sajtóközlemény formájában megküldte blogunknak, ezért változtatás nélkül közöltük.

Cimkék: , , ,

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
január 19., csütörtök
U18 15:30 DHKPEF 6-1VÉGE
U18 16:00 AVSUTE 3-4 HVÉGE
U18 16:00 ETOMIS 2-3 HVÉGE
EBYSL 18:00 AVSVIC 5-1VÉGE
MOL 18:00 DABBRA 3-4 HVÉGE
U18 18:10 VASMAC 1-4VÉGE
január 20., péntek
U20 14:40 DHKAVS 6-5VÉGE
MOL 18:00 UTEBRA 6-2VÉGE
MOL 18:30 TITSCC 3-4 BVÉGE
EBJL 18:40 HKBMAC 0-6VÉGE
MOL 19:00 FTCGAL 9-0VÉGE
EBEL 19:15 G99AVS 5-2VÉGE
január 21., szombat
EBJL 12:40 HKBVIC 3-4VÉGE
EBYSL 14:30 RBSHKB 6-2VÉGE
EBJL 15:00 UTEEHL 4-1VÉGE
EBJL 16:10 MACOHC 5-1VÉGE
EBYSL 17:00 DMJOLL ÉLŐ
EBYSL 17:10 VASMZA ÉLŐ
EBYSL 18:00 EHLMAC ÉLŐ
EBJL 18:30 MRBDMJ INFO
EBJL 18:55 VSVAVS 
MOL 19:00 MACGAL INFO
MOL 19:00 MISSCC INFO
NHL 21:05 WINSTL 
  • SPÍLER TV
január 22., vasárnap
EBJL   ZASVAS 
NHL 04:00 CGYEDM 
  • SPÍLER TV
EBYSL 12:00 RBSMAC 
MOL 12:30 FTCBRA 
EBJL 15:30 RBSETO 
EBYSL 15:40 VASTRK 
EBYSL 15:40 ZNOHKB 
EBYSL 17:30 SLLAVS 
MOL 18:00 BEOTIT 
EBEL 18:15 AVSVSV 
  • M4 SPORT
MOL 18:30 MACUTE 
NHL 21:05 PITBOS 
  • SPÍLER TV
január 23., hétfő
MOL 18:00 BEODAB 
MOL 18:00 DHKSCC 
  • M4 SPORT
MOL 18:30 MISGAL 
január 24., kedd
KHL 14:00 AllStar
  • SPORT 1 (felv.)
U20 18:40 AVSKMH 
január 25., szerda
MK   MACDHK 
MK   MISDAB 
U20   DHKMAC 
U20 18:40 KMHVAS 
január 26., csütörtök
EBJL   UTEMAC 
U18   DHKTVS 
U18   KMHMIS 
U18   PEFAVS 
U18   VASETO 
KHL 17:30 JOKAVT 
  • SPORT 2
EBYSL 18:10 AVSDMJ 
január 27., péntek
U20   MACMIS 
MOL 18:00 SCCBEO 
EBEL 19:15 AVSOLL 
január 28., szombat
U18   ETOMAC 
U18   PEFDHK 
U18   TVSMIS 
KHL 10:30 KUNMZA 
  • SPORT 2
EBYSL 12:15 DMJOHC 
EBYSL 13:40 AVSSLL 
U18 14:40 AVSKMH 
MOL 17:00 GALBEO 
MK 17:30 döntő
U18 18:40 VASUTE 
EBYSL 19:40 VSVVAS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk