A hoki mindenkié

   

Elképesztő pályafutás, profinak induló játékoskarrier után DeMontis új célt talál magának, miután majdnem teljes mértékben elvesztette látóképességét. Itt a vakhoki!

Hol gondolnák ezt mindennél komolyabban, mint Kanadában! Az észak-amerikai ország a jégkorong őshazája, ahol immár negyedik éve fut az a program, ami a vakok és gyengénlátók számára kívánja elérhetővé tenni a hokit. A játékosok száma töretlenül fejlődik, a program kitalálója és végrehajtója a Courage Canada Hockey for the Blind nevű szervezet. Aktivitásuk két fő területet ölel fel: vak és gyengénlátó fiatalok számára korcsolyaoktatás, illetve országos bajnokság szervezése. Az elmúlt szezonban több mint 230 fiatal vett részt korcsolyaoktatáson, a bajnokságban pedig négy csapat küzdött, hat csoportkörben, két éremosztóval a végén.

demontis

A szervezetet Mark DeMontis alapította. Az 1987-ben született fiatalember mindig is NHL-es jégkorongos akart lenni, ösztöndíjat is kapott egy amerikai egyetemtől, amely az NCAA-ben szerepel. 17 évesen azonban egy nagyon ritka betegség következtében majdnem teljes mértékben elvesztette látását. Ezután határozta el, hogy megismerteti a vakok és gyengénlátók közösségét a hoki szépségeivel és örömeivel. Görkorival egyébként már kétszer átszelte Keletről Nyugatra Kanadát. Most azon dolgozik, hogy a vakhoki bekerüljön a 2022-es paralimpia programjába. A DeMontisról készült rövidfilm második helyezést ért el az idei ?Reebok Live with Fire? filmes versenyen Cannes-ban. A négyperces megrázó erejű videó ezen a linken érhető el.

Ahogyan az a Courage Canada által készített éves beszámolóból kiderül, jelenleg az egyik legnagyobb problémájuk a megfelelő mennyiségű pénz előteremtése, hogy az eddigi évekhez hasonló ütemben tudják növelni a hoki szerelmeseinek számát a vakok és gyengénlátók közösségén belül. Technikai jellegű probléma a megfelelő korong megtervezése is, hiszen az jóval nagyobb, mint a normál méretű pakk, ráadásul csörgők segítik a játékosok tájékozódását, mégsem szabad túl nehéznek lennie. Mint mondják, ígéretes tervek érkeztek már, de végleges és legyártott prototípus egyelőre nincs. A legnagyobb kihívás azonban mégsem ezek, hanem, hasonlóan az élet egyéb területeihez, a figyelem felhívása, a tudatosság, az odafigyelés növelése.

Pedig mint az az alábbi videóból kiderül, lehet hogy a pakk nagyobb és a sebesség kisebb, de gólöröm és a sportág szeretete ugyanaz.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum