Vancouverben újrakezdik

 

A nyáron új edző érkezett Vancouverbe. A klub vezetése megtette az első lépéseket afelé, hogy újra nyerő szériába állítsa a csapatot az elvesztett 2011-es döntő után. Az nhl.com az új fejleményeknek és a várható változásoknak nézett utána.

A 2011-es Stanley Kupa döntőjében szereplő csapat életét alaposan felforgatta, hogy végül 2-0-s vezetésről kikaptak a Bostontól. A mindent eldöntő hetedik meccsen, hazai pályán 4-0-ra. Utána jöttek a zavargások és azóta a csapat nem igazán találja magát. A rájátszásban legalábbis azóta 2-12-es mérlegük van, egyszer sem élték túl a rájátszás első körét, habár 2012-ben megnyerték az alapszakaszt.

“Az a 4-0-ra elvesztett hetedik mérkőzés 2011-ben mindenkit megváltoztatott ? mondja Mike Gillis, general manager. Ami utána a városban történt óriási hatással volt ránk, ahogyan az az egész döntő lezajlott, megváltoztatott mindannyiunkat. Beletelik némi időbe, mire innen vissza tudsz jönni.”

Pedig a csapat sokra hivatott, előtte zsinórban ötször nyerték meg a divíziójukat és zsinórban négyszer elérték a 100 pontot. Tavaly ez sem sikerült, a playoffban jött a San José és kisöpörte őket. Ekkor döntötték el, hogy új pályára állítják a csapatot. Hét szezon után menesztették a játékosbarát edző hírében álló Alain Vigneault-t és szerződtették John Tortorellát New Yorkból. Érdekesség, hogy Vigneault Tortorella székét foglalta el a Rangersnél. Az új edző már ki is jelölte a legfontosabb célokat: “Jobban kell harapnunk. Az egyik fő feladat az lesz, hogy változtassunk azon a hozzáálláson, hogy a Vancouver egy reménytelen, lúzer csapat. Innen kell elmozdulnunk és egy szinttel feljebb lépnünk.”

tortorella

Nagy kérdés, képes lesz-e Tortorella végbevinni ezt a mentális változást. Ha valaki tudja a játékosok közül, hogy milyen Tortorellával dolgozni, az Chris Higgins. A 30 éves csatár a 2009/10-es szezonban töltött el egy évet a Rangersnél, ahol Tortorella volt a vezetőedző.

“Olyan edző, aki megköveteli tőled, hogy minden jégen töltött pillanatban 100%-os teljesítményt nyújts. A legjobb játékosait sokat játszatja és a legjobb játékosaitól el is várja, hogy bizonyítsanak estéről estére, nagy nyomás nehezedik rájuk. De a legfontosabb, hogy minden játékosából ki akarja hozni a maximumot.”

Tortorella rögtön a szerződtetése utáni nyilatkozataiban világossá tette, hogy minden játékosától, de különösen a Sedin-ikrektől többet vár a jövőben. Őket egyetlen alkalommal sem felejtette el név szerint is megemlíteni. “Tudom, hogy így gondolja, minden játékosát egyformán kezeli ? mondta erre Henrik Sedin. Mindegy, hogy 35 vagy 19 éves vagy, ugyanúgy elvárják, hogy jól teljesíts. Természetesen az, hogy mit várnak tőled az egyénenként változik, de minden alkalommal számon fogják kérni, ha önmagadhoz képest alulteljesítesz és ez jó dolog.”

sedins

Higgins az edzőtáborra sem ígér semmi jót: “Nagyon intenzív edzőtáborokat tart, szóval mindenkinek csak azt tudom tanácsolni, hogy élete formájában érkezzen a camp-be. Ott aztán már megvan a folyamata annak, hogyan építi a játékosokat napról napra, minden nap több munkát végeztetve velük és minden nap egy kicsit jobban a saját stílusához igazítva őket. A játékosnak nyitottnak kell lenni mindenre, hogy folyamatosan be tudja fogadni és meg tudja tanulni ezeket a kis leckéket, amiket az edzéseken kap Tortorellától.”

Ugyanerről maga az edző a következőket mondja: “Én nem fogom ismerni őket, ők nem fognak ismerni engem, amíg az öltözőben nem találkozunk és el nem kezdjük az edzőtábort. Az lesz az a hely, ahol az interakció kezdetét veszi, ahol az edzősködés elkezdődik, ahol talán lesz egy-két konfliktusunk, amelyeket meg kell majd oldani és amelyeken keresztül majd jobban megismerjük egymást. Ez egy nagyon egészséges része a hokinak. A konfliktus ugyanis őszinteséget szül. Azt gondolom, hogy a konfliktusok segítenek jobban megismerni egymást.”

És hogy milyen csapat lesz az új Canucks a la Tortorella? “Menni fogunk majd. Tudom, hogy engem kicsit elkönyveltek mint védekező típusú edzőt, mert a Rangers-szel nem szereztünk valami sok gólt. De ebben a ligában egy csomó csapat számára nem olyan egyszerű dolog gólt lőni. Azt megígérhetem, hogy agresszívak leszünk. Keményen fogunk játszani, mindig ott leszünk az ellenfél arcában, mindig keresni fogjuk a támadás lehetőségét.”

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum