Nagy Krisztián Észak-Dakotában folytathatja

   

A magyar válogatott legfiatalabb tagja a második számú amerikai juniorligában, az NAHL-ben érdekelt Minot Minotauros játékosa lehet a 2013/14-es idényben, már csak a papírmunka okozhat nehézséget.

“Egy NAHL-es juniorcsapathoz kaptam meghívást egy próbajátékra, amelyre Minneapolisban került sor ? mondta hazaérkezése után a Jégkorongblognak a 19 éves csatár. ? Egyelőre nem nevezném biztosnak a szerződésem, mert tőlem független tényezők befolyásolják az oda igazolásomat, azonban arra törekszem, hogy ott játszhassak a következő szezonban, és a klub is ezt szeretné. Augusztus közepén várnak vissza.”

Ebben a ligában eddig egy magyar játékos szerepelt, Kiss Ákos 7 mérkőzés után 0 ponttal tért vissza Dunaújvárosba innen. Az NAHL-ből sok későbbi NHL-sztár indult, példaként Thomas Vanek, Patrick Kane vagy Ryan Kesler nevét. Ezzel együtt is a legrangosabb amerikai juniorliga a USHL, ahonnan az NHL-draftosok és a válogatottak zöme kikerül.

Miért nem a MOL Liga és miért nem az EBEL a fiatalember célpontja? Több oka is: “Az egyik, hogy nekem nagyon tetszik az a stílus, amit Észak-Amerikában játszanak, azaz nagyon fizikálisak. A másik, hogy szeretném a tanulmányaimat is folytatni, mivel a mai világban elengedhetetlen a több lábon állás. Ez a liga jó alap egy későbbi NCAA-s, azaz egyetemi csapat szerződési lehetőségéhez.”

NAGY_Krisztian

Fotó: Mudra László (MJSZ)

A játékos Glen Williamsonnak köszönhetően került kapcsolatba az NAHL-csapattal. A magyar utánpótlás szakmai vezetője ? aki a felnőtt válogatott mellett is dolgozott a vb-n ? irányította erre a próbajátékra Nagy Krisztiánt, de a fontos egyeztetéseket és az utazásszervezést a fiatalemberre bízta.

“Talán nem is igazán próbajáték volt az, amin részt vettem, hanem inkább egy nagy létszámú táborként jellemezném, mivel közel 100-an voltunk. A táborban részt vevő játékosok közül 2-3-an voltak, akik ugyanebben a ligában játszottak tavaly is, a többi új játékos. 4-5 csapatot alkottak az edzők, és így játszattak velünk csapatonként 3 meccset. Majd a végén rendeztek egy úgynevezett All Star-meccset, amelyben a csapatok közül a legjobb 22-22 játékost választották ki. Szerencsére én is köztük voltam. Teljesen más típusú bemutatkozási lehetőség volt ez, mint amiket Észak-Európában tapasztaltam. Nagyon nagy intenzitás, feszültség volt a játékosokban, nem egyszer verekedtek is. A csapatom első soros centereként játszottam végig a meccseken. Sok ütközéssel, jó védekezéssel igyekeztem kiemelkedni a többiek közül.

Teljesen más játék folyt, mint a MOL Ligában, nem is összehasonlítható a kettő. Eltérő a két pálya mérete, más a játékosok mentalitása, és ehhez a pályamérethez megfelelően gyorsabb játékot játszanak itt. Mivel én inkább a fizikális játékban érzem otthon magam, ezért szimpatikusabb az amerikai liga játékstílusa.”

Az 1994-ben született hokisra számít a magyar juniorválogatott szakvezetése a hazai rendezésű decemberi világbajnokságon. “Rich Chernomaz a lelkemre kötötte, hogy az U20-as vb előtti utolsó válogatón feltétlenül részt kell vennem. Igyekszem ehhez tartani magam. Számomra egyaránt nagy megtiszteltetés az U20-as és a felnőtt válogatott színeiben játszani. Fontos ez azért is, mert az U20-as vb-t Magyarországon rendezik. Tisztában vagyok azzal, hogy a felnőtt válogatottságommal kapcsolatban kicsit a szerencse is beleszólt tavaly, mivel nagyon jó fizikai állapotban játszottam végig a szezont. Ez tette lehetővé a szűk keretbe való beválasztásomat. Így tudtam megállni a helyem a nekem szánt szerepkörben. Remélem, jövőre is hasonló fizikai állapotban és mentális felkészültséggel csatlakozhatok a felnőtt válogatott keretéhez, hogy sikerrel vegyem az akadályokat.

Természetesen Miskolcon is nagyon szívesen folytatnám pályafutásomat, nagyon sokat köszönhetek a MOL Ligának és a Jegesmedvéknek. Azonban úgy érzem, pályafutásom és magánéletem érdekében ki  kell használnom, ha lehetőséget kapok az NAHL-ben.”

Cimkék: , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum