Nyugati körkép a negyeddöntők előtt

 

Máris megkezdődik a kurta szezon rájátszása az NHL-ben. A főcsoportok negyeddöntői előtti esélylatolgatásunk második részében a nyugati párosításokkal foglalkozunk.

Chicago Blackhawks (1.)–Minnesota Wild (8.)

A szezonbeli teljesítmények alapján most lenne a legegyszerűbb dolgom, ha nem jutna eszembe az 1991-es rájátszás. A Hawks alapszakaszgyőztesként kezdte a playoffot, majd hatalmas meglepetésre kiesett a döntőig menetelő Minnesota North Stars ellen. Nem hiszem, hogy a két kupagyőzelemmel rendelkező Quenneville mester belelépne ugyanebbe a jégbe, mert ennek a csapatnak egyszerűen nincs gyenge pontja, vagy legalábbis olyan része, amely gyengébb lenne a Minnesotánál. Talán az emberelőnyös játékon lehetne javítani, de ez a társaság még ezt is elbírja, pláne úgy, hogy öt az öt elleni játékban a Chicago volt a legjobb az alapszakaszban, a Wild viszont még a mérkőzésenkénti egyes átlagot sem tudja felmutatni ebben a kategóriában. A Wild legnagyobb erőssége Niklas Backström kapus lehet, mert a nyáron igazolt szuperduó, a PariseSuter kettős egyenlőre nem váltotta meg a világot. Ám Backströmnek is nehéz dolga lesz, mert a liga egyik legtöbbet foglalkoztatott kapusa, 42 mérkőzésen védett, amiből 41 alkalommal kezdő volt, ráadásul a másik oldalon a liga legjobb kapuspárosa áll a 2,02-es kapott gólátlagával. A szezonban három alkalommal találkoztak, amiből egyet nyert a Wild szétlövések után. Összességben csak az emberelőnyös játéka jobb a Minnesotának, az is csak halványan, ami nem elég arra, hogy továbbjussanak, de egy meccset elvesznek. A Chicago öt meccsen könnyedén lép tovább.

Anaheim Ducks (2.)–Detroit Redwings (7.)

A Detroit egy fáradt, kifacsart csapat benyomását keltette egész évben, akik keresték régi önmagukat. Nagy nehezen beverekedték magukat a playoffba, mert ehhez még elég volt a DacjukZetterberg páros zsenialitása. Ám a párharcban kell majd olyan játékos, aki tehermentesíti őket és felnő hozzájuk, mert ha nem lesz ilyen, akkor a Wingsnek hamar letörik a szárnyát. Howard kapusra természetesen számíthatnak, de ez maximum egy-két mérkőzés megnyerésére lesz elég, a párharcra nem. A Kacsáknál a kiegyensúlyozottság abszolút megvan mind elől, mind hátul sőt a kapuban is. És ez lehet az egyik sarkaltos kérdés. Fasth és Hiller is egyaránt 15 mérkőzést nyert meg, ám a svéd hálóőrnek valamivel jobbak a mutatói. Boudreau mesternek valaki mellett le kell tennie a voksát, mert a playoff egyik íratlan alapszabálya, hogy kapusokat nem versenyeztetünk a rájátszásban. És itt jön a másik kérdőjel, mégpedig maga Boudreau. Nem tartom jó edzőnek, egy nagyon-nagyon jó Washingtonból sem tudta kihozni a maximumot, még egy konferenciadöntőt sem tud felmutatni. Képtelen felrázni a csapatot, belenyúlni a mérkőzésbe, ellenben remekül vörösödik és dagad a feje. A szezonban háromszor játszottak egymás ellen, amiből csak egyet nyert az Anaheim. Ettől függetlenül szerintem továbbmennek, de Boudreau hibái ki fognak jönni, amit most még elbír a Ducks de később nem fog. A Kacsák hat meccsen totyognak tovább.

Vancouver Canucks (3.)–San José Sharks (6.)

A Canucksnál is van kapuskérdés, valaki mellett döntenie kell, valószínűleg Schneider lesz az. A másik oldalon ellenben semmi ok sincs az aggodalomra, mert az egyik legmegbízhatóbb kapus, Antti Niemi áll a vasak között, aki 2010-ben Stanley kupáig vezette a Chicagót. A két csapat speciális egysége teljesen rendben van, talán a Vancouver emberelőnyös részlege a gyengébb egy kicsivel, de nem ez lesz a döntő a kanadai csapatnál. Inkább az, hogy a Sedin-ikrek, Daniel és Henrik mellé a már említett Schneider  mellé ki fog tudni felnőni. Kesler visszatérése óriási erősítés a Vancouvernek, de kérdés, hogy fizikálisan hogy fogja bírni a terhelést az igazán kemény és agresszív hokit játszó San José ellen. A Canucks csoportgyőzelme ellenére nem olyan acélos társaság, egy viszonylag gyenge csoportot nyert meg, ami elég csalóka. A Cápák hosszú-hosszú évek óta Nyugat meghatározó csapatai közé tartozik, de képtelenek a saját árnyékukat átlépni, a végső cél előtt mindig elbuknak. Most sem hiszem, hogy a döntőig fognak menetelni, de mindenképp jobbak lesznek, mint a Canucks. A kapusteljesítmény és az emberelőnyös játék minimális előnyt biztosít a számukra, de emellett a bulik megnyerésében tönkre fogják verni ellenfelüket, ami kulcsfontosságú lehet adott szituációkban, legyen szó előnyről, hátrányról vagy akár a végjátékról. A szezonban háromszor találkoztak és mindhárom alkalommal a Sharks nyert, egyszer büntetőlövések után. A San José vért izzad, de hat meccsen átlép a Vancouveren.

St. Louis Blues (4.)–Los Angeles Kings (5.)

Elhúzzák a vajon a címvédő nótáját? Statisztikailag két majdnem megegyező csapat feszül majd egymásnak ebben a párharcban, minimális különbségek jellemzik a csapatokat minden részükben, minden szerkezetükben. Mi lehet ilyenkor a döntő? Egy olyan játékos, egy olyan sötét ló, aki megtáltosodik a rájátszásra, akinek nem kenyere a mérkőzések eldöntése, akit az előzetesnél jóval kevesebbre tartottak. Ezt az amerikai szakzsargon „cinderella”-nak hívja, és ilyen volt a Kings tavalyi kupagyőzelme is és Jonathan Quick szereplése is, aki szenzációs teljesítménnyel rukkolt elő. Ha a tavalyi bajnok tovább akar jutni, akkor mindenképpen szüksége lesz egy ilyenre, mert Quick idén nem volt olyan meggyőző, mint a tavalyi rájátszásban. És ki lesz ez a Kingsnél? Sötét lóra személy szerint nem tudnék tippelni, de ha meg kellene nevezni egy játékost, aki húzóember lesz, akkor Jeff Carterre szavaznék. És mi a helyzet a Bluesnál? Ott lehet két olyan játékos is, aki a két csapat közti egyenlőségjelet feloldja, az egyikük David Backes, aki kétszer jutott már 30 gól fölé, de idén mindössze hatszor volt eredményes, a másik pedig Brian Elliott, aki véleményem szerint képes lehet kiugró teljesítményre. A szezonban háromszor találkoztak és mindhárom alkalommal a Kings nyert, kétszer ráadásul idegenben de ez most nem fog számítani. Annál inkább a hazai pálya, ami a St. Louis mellett szól és végül ez dönt, a Blues a hetedik meccsen hosszabbítás után jut tovább.

Cimkék: ,

Hozzászólások (7)

 1. bvr
    #1
  bvr,   

  A Red Wingsnél én a védelem problémáit emelném ki, ez mindenre rányomja a bélyegét (nem tudom mennyire volt ez törvényszerű Lidstrom visszavonálása után, de megtörtént). Ahogy Stero is írja a cikkben, a kapuban Howardra valóban lehet számítani, de hogy Kronwall a 29 pontja mellett pluszminuszban -5... (igaz, tavaly is -2, de előtte végig plusz. Amikor 2008ban Stanleyt nyertek, akkor az alapszakaszban +25)
  Asszem írtam már valamelyik hírnél korábban, hogy Zetterberget én nagyon szeretem, de hiába lett lényegében annnyi pontja mint Datsyuknak, ha (megintcsak pluszminusz) egészen a végégig negatívban volt az egyenlege, és csak az utolsó pár meccsen (amikor megint sokat volt Datsyukkal együtt) ment át pluszba (+2, de Datsyuk +21!) Pedig minimum két erős sor kellene, az egyiket Datsyuk, a másikat Zetterberg vezethetné, csak ehhez (ahogy a cikk is írja) kellenének a társak...
  Franzent azért még kiemelném, szerinte ő hozta a tőle szokásosat, és pluszminuszban is +13 (sokat is volt Datsyukkal egy sorban :))

  Szóval szerintem is a Ducks az esélyes, bár (a kimagasló képességű játékosai ellenére) néha egészen megmagyarázhatatlan módokon tudnak kikapni, de azért tétmeccsen négyszer egymás után, azt nem hinném.

 2. Acsab
    #2
  Acsab,   

  Tiszta erőből fogok szurkolni a Detroitnak. Vesszen Boudreau, utáltam amit a fővárosban csinált!
  Sőt mi több, legyen Caps-Wings döntő!!! :D

 3. bisupsz
    #3
  bisupsz,   

  Remelemem nagyot tévedsz Vancouver 6 meccs!

 4. edemuse
    #4
  edemuse,   

  @bisupsz: Szerintem meg NEM! ;)

 5. bisupsz
    #5
  bisupsz,   

  @edemuse: Na majd meglátjuk te mennyit tippelsz a mai meccsre ? 3-1 ide :P

 6.   #6
  csatoimi,   

  Schneider sérült, mellette nem tud dönteni a kapitány. Most megy a meccs, Luongo véd.

 7. edemuse
    #7
  edemuse,   

  @bisupsz: Majdnem összejött! Csak rossz oldalon van a nagyobb szám :P :)

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ ÉLŐ
U18 19:00 TVSSCC ÉLŐ
U18 19:40 KMHUTE ÉLŐ
MK 20:40 HKBDHK 0-3ÉLŐ
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk