A junior után jön az ifjúsági EBEL

   

Csütörtökön Grazban üléseztek az EBEL tagjai. Hozzájuk csatlakoztak a meghívottak, majd félszáz képviselő öt országból. A téma az EBYSL értékelése és jövő évi szezonja alapelveinek meghatározása, valamint a beindítani tervezett többországos ifjúsági bajnokság volt.

Az EBEL nyáron igazolta le Alpo Suhonent. A 64 éves finn szakember szinte hihetetlen szakmai múlttal rendelkezik, 40 éve edzősködik a világ élvonalában. Rengeteg helyen dolgozott, öt évet az NHL-ben is eltöltött, javarészt másodedzőként (a Winnipeg Jetsben a jelenleg a magyar utánpótlás-válogatottaknál dolgozó Glen Williamsonnal az oldalán), de a 2000/01-es szezonban a Chicago Blackhawks vezetőedzője lett. Suhonen feladata Ausztria utánpótlásának színvonalasabbá tétele lett. A finn szakember hónapokon át mérte fel az ország és a régió lehetőségeit, és arra a következtetésre jutott, hogy egyedül nem megy.

Ausztriának mindenképpen régióban kell gondolkodnia, és az EBEL-hez hasonlóan az U18-as és az U20-as bajnokságnak is csak akkor van igazán értelme, ha az azonos cipőben járó szomszédos országok összefognak. Az összefogás élére természetesen Ausztria állna. Suhonen és az EBEL ennek érdekében egy nagyon komoly, 5 évet átölelő (2012?17) 28 oldalas szakmai anyagot készített, amelyet múlt héten ismertetett az érintett országok szövetségével és csapataival.

Az U20-as korosztályban ez évben már zajlik a közös bajnokság, de nem nyílt a liga, hanem az EBEL-csapatok farmcsapatai számára kötelező jellegű, egyedül a Dornbirn kapott átmeneti felmentést, helyettük a Jesenice indul, valamint a mezőnyt két St. Pölten-i együttessel bővítették.

A következő évben tovább növelnék a létszámot, Magyarországról minden olyan csapat indulhatna, akit a szövetség játékereje alapján ajánl és akinek engedélyezi az indulását. Az elképzelések szerint tovább nőne a regionális bajnokság regionalitása, és az egymástól nagyon messze fekvő csapatok az alapszakaszban nem találkoznának, külön csoportban lennének. Jelenleg is két csoportra osztott az EBYSL mezőnye, de a Fehérvár elutazik Innsbruckba is például.

Az EBYSL-lel ellentétben az U18-as sorozatban nem lenne kötelező indulniuk az EBEL-tagoknak. Az ülésen részvevők egy héten belül juttathatják el írásban javaslataikat a szervezőkhöz, és március 29-éig kell jelentkezni azoknak a kluboknak, amelyek indulni szeretnének a sorozatban. Az első reakciók szerint az EBEL-csapatok nagy része mellett további osztrák és külföldi érdeklődők is szeretnének indulni a sorozaton. A cél az, hogy minimum 30 tétmeccsen és négy tornán játszhassanak az ifjúsági korú játékosok, ami egy újabb lépés lehetne az utánpótlás-nevelés és a jégkorong professzionalizálása felé.

Fotó: mfafoto

Meg kell jegyeznünk, hogy a most az EBEL által kitűzött célt, nevezetesen az évenkénti minimum 30 tétmérkőzést, a magyar U18-as bajnokságban már sikerült elérni, idén ugyanis minden klub legalább 33 meccset játszik a szezonban.

Az EBEL U18- és U20-bajnoksága egyaránt elsősorban hétvégén zajlana. A csoportmeccsek után a helyezéstől függően hatcsapatos regionális kupákon dőlne el a bajnoki cím sorsa. Információink szerint Magyarországról az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong-akadémia mellett az UTE és a MAC indulhat mindkét korosztályban, és az ifjúságiaknál még lehetnek további jelentkezők. Ám a véglegesítéshez még sok tárgyalásra, egyezkedésre lesz szükség, mert mindez alapvetően érinti a magyar bajnokságokat is.

Mivel az MJSZ versenyszabályzata értelmében a külföldi bajnokságokban induló csapatainknak párhuzamosan az itthoni versenysorozatban is részt kell venniük, ezért az előkészítés a magyar szövetség részéről is alapos megfontolásokat igényel.

A Suhonen által elkészített anyagban nem csak a klubcsapatok, de az érintett országok válogatottainak tervezett együttműködése is szerepel. Közös U18-as és U20-as tornákat kell szervezni, írja a finn, és ez érthető, mert az osztrák szövetség magatartása miatt Ausztria rendere kimaradt a magyarországi és szlovéniai tornákról, jellemzően Franciaország és Olaszország volt a partner eddig, mivel az ő szövetségeik vállalták a szervezéssel járó feladatokat kölcsönösségi alapon.

Cimkék: , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum