Új név kerül a Stanley Kupára

 

Fennállása során másodszor jutott be a fináléba a Florida és a Vegas is, ám az egyikük most biztosan boldogan emeli majd magasba a Stanley Kupát.

A 2005-ös lockout óta az idei lesz a második döntő, amikor két olyan csapat kerül egymással szembe, amelyik még nem hódította el az ezüst serleget. Az egyetlen ilyen eset 2018-ban volt, amikor szintén a Vegas volt az egyik résztvevő, de akkor vereséget szenvedett az Ovecskin vezette Washington Capitalstól. A Golden Knights most másodszor is nekifuthat a Stanley Kupa megszerzésének, és ugyanígy tehet a Florida is, amely 1996-ban játszott döntőt először és eleddig utoljára – 17 évvel ezelőtt meccset sem nyerve maradt alul a Colorado legendás aranycsapatával szemben.

A fináléba jutott két együttes két teljesen ellentétes utat járt be a döntőig. A Vegas az alapszakasz végeztével a Nyugati Konferencia élén zárt, majd esélyeshez méltón sorra vette az akadályokat. Először öt meccsen búcsúztatta a Winnipeget, majd hat találkozót követően lépett át az Edmonton, Dallas kettősön. A Florida eközben éppen csak becsúszott a rájátszásba az alapszakasz legvégén: a Keleti nyolcadik helyen végzett, mindössze egyetlen ponttal megelőzve a Pittsburghöt. A rájátszás első körében összesítésben már 3-1-es hátrányban volt a történelmi alapszakaszgyőztes Bostonnal szemben, amikor az ötödik meccs utolsó másodpercében Bobrovszkij hatalmas, lélektanilag is kulcsfontosságú védése után morálisan óriási fordulat állt be a csapatban, és elképesztő szériába kezdett: a Bruins, a Toronto és a Carolina elleni következő 11 meccsből tízet megnyert és megállíthatatlanul menetelt be a döntőbe. A nagy kérdés, hogy ezt a lendületet képes lesz-e a Vegas bármilyen formában megtörni?

FLA-VGK-Matchup_banner-29103852

A nevadai gárda a 2017/18-as szezonban mutatkozott be az NHL-ben, és rögtön a fináléig jutott. Az eredeti felhozatalból ma már csak a William Carrier, William Karlsson, Jonathan Marchessault, Reilly Smith, Brayden McNabb, Shea Theodore hatosfogat tagja a keretnek, ám mindannyiukról elmondható, hogy jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy az idei szezonban újra döntőzhet a Vegas. A hat játékos mellett a csapat tagja még a 2012-ben és 2014-ben a Los Angelesszel bajnok Jonathan Quick, Alec Martinez páros, valamint a 2019-ben a St. Louisszal csúcsra jutó Ivan Barbasov is, így nem lehet azt mondani, hogy rutintalan kerettel várnák a finálét. Ezzel szemben a délkeleti gárdában egyedül a veterán Eric Staal ismeri a döntő légkörét: 2006-ban még a Carolinával nyert Stanley Kupát, 2021-ben pedig a Montreal tagjaként volt a vesztes oldal tagja.

Ami a két csapatot illeti, a sort illik az alapszakaszban jobb helyen végzett Vegasszal kezdeni. A Golden Knights szextettjéről már esett szó, azonban még nem említettük Jack Eichelt. A 2015-ös draft második választottja – akit közvetlenül Connor McDavid után rendelt magához a Buffalo – noha karrierje során először jár egyenes kieséses szakaszban, egyáltalán nem úgy teljesít, mint egy újonc: 17 mérkőzésen 18 egység került a neve mellé, s ezzel csapata legeredményesebb játékosa. Mögötte 17-tel áll Marchessault, ám a hatodik Karlssonnak is 14 pontja van, ami azt jelenti, hogy a Vegas támadósora roppant mély és kiegyensúlyozott. Feltűnő, hogy ezt a teljesítményt legfőképpen egyenlő létszám mellett érték el, hiszen 62 góljukból 49-szer 5 az 5 ellen voltak eredményesek, ami messze a legjobb százalékos mutató a teljes mezőnyből. A Knights emberelőnyben csupán szerény 18%-ot produkált, ám az igazi gondot az emberhátrányok kivédekezése jelenti Martinezéknek, akik itt csak 63%-ot tudnak felmutatni.

eichel

A Florida támadójátéka egyértelműen Matthew Tkachuk vállán nyugszik. A délkeleti franchise-ban az első idényét játszó szélső az alapszakasz 109 pontja után a playoffban is ontja a pontokat: 21 egységgel áll 16 összecsapás után, amivel első a Panthers kanadai táblázatán. Mögötte azonban már korántsem olyan sűrű a mezőny, mint a Vegasban. Carter Verhaeghe és Aleksander Barkov 16 és 15 pontos, Sam Reinhart és Sam Bennett pedig egyaránt 11, ami azt jelenti, hogy Tkachuk sokkal fontosabb eleme a Floridának, mint bármelyik másik játékos a Knightsban. A Tkachuk mögötti űrt a speciális egységek töltik be a Floridában, hiszen előnyben és hátrányban is sokkal jobban teljesít, mint döntőbeli riválisa. A Panthers a fórok 28%-át váltotta gólra, hátrányban pedig 71%-os mutatót érte el. Ez utóbbi esetében viszont hozzá kell tenni, hogy a Boston ellen összesen 11 gólt kapott a Panthers hátrányban, a Toronto és a Carolina elleni 9 meccsen viszont összesen négyet, ami azt mutatja, hogy óriásit fejlődött a Florida ebben a szegmensben.

A fináléban döntő faktor lesz a kapusok, Adin Hill és Szergej Bobrovszkij teljesítménye. A két hálóőr között erős a párhuzam, hiszen egyikük sem kezdőként kezdte a rájátszást, sőt az alapszakaszban sem volt egyikük sem első számú. A Vegasban Hillt Robin Lehner, Logan Thompson és Laurent Brossoit is megelőzte a sorban, de az Edmonton elleni harmadik mérkőzésen eljött Hill ideje, aki élt a lehetőséggel és a bizalommal, így Bruce Cassidynek semmi oka arra, hogy ne őt játszassa. Egészen más a helyzet Bobrovszkij esetében. A korábban kétszer is Vezina-trófeával kitüntetett kapussal ugyanis az is előfordult a reguláris szakaszban, hogy messze elmaradt a formájától, ezért Alex Lyon és Spencer Knight mögött csak a lelátón foglalt helyett. A playoffra azonban visszatért, bemutatta a szezon legfontosabb védését Marchand szólójánál, ezzel pedig olyan támaszt adott a Floridának, amit aztán sem a Toronto, sem a Carolina nem tudott megtörni – olyannyira nem, hogy az orosz klasszis a konferenciadöntőben 97%-os hatékonysággal védett, ami a 16 csapatos playoff 1980-as bevezetése óta a harmadik legmagasabb mutató volt egy adott szériára vetítve.

matthew tkachuk

Mindent összevetve a Vegas mélyebb csapat benyomását kelti, az igazi clucth playerek viszont a másik oldalon vannak Tkachuk és Bobrovszkij személyében, így a Golden Knights feladata egyértelműen az ő megtörésük lesz. A speciális egységek játéka is a Florida felé billenti a mérleg nyelvét, ahogy a hosszabbítások is, hiszen a Panthers mind a hat túlórába hajló mérkőzését behúzta. A Knights a mélységével hat, de inkább hét mérkőzésen keresztül partiban marad a Floridával, ott azonban alulmarad, így Tkachukék emelhetik majd fel a Stanley Kupát.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum