Elment a falig az FTC és a Gyergyó is

   

Amelyik csapat át is tudja törni péntek este, az az utóbbi évek egyik legizgalmasabb Erste Liga-szezonjának győztese lesz.

Bizonyos szempontból máris történelmi a 2022/23-as Erste Liga-idény, hiszen a magyar bázisú bajnokság története során sohasem fordult még elő, hogy mindkét elődöntő, majd a döntő is hetedik meccsen dőljön el (mi több, utóbbira önmagában sem volt még példa eddig). Akárhogy is alakul tehát a péntek esti mindent eldöntő csörte, a Gyergyói HK vagy az FTC-Telekom az utóbbi évek legizgalmasabb Erste Ligája győztesének mondhatja magát. Általában fülsértő közhely, de ezúttal tényleg igaz, hogy mindkét együttes nagyon megérdemelné a bajnoki címet. A GYHK nagyszerű alapszakasza, a kőkemény Brassó hétmeccses búcsúztatása, a döntőben összesítésben és a hatodik meccsen is 1-3-ról való felállása miatt, illetve már csak alapvetően élvezetes, kreatív, közönségszórakoztató támadóhokira épülő játéka okán is. A Ferencváros pedig a szezon során bemutatott hatalmas és látványos fejlődése, a playoffban előbb a harmadik kiemelt DVTK, majd az alapszakaszgyőztes BJA megérdemelt búcsúztatása, illetve az egész mezőny talán legkompaktabb csapata, Gyergyó ellenszerének megtalálása miatt. Két, egymáshoz ennyire közel lévő, a playoffhokit a végére 100%-ig magáévá tévő csapat 7. meccsének esetében jósolgatni egyszerre felesleges és lehetetlen, itt tényleg az aznapi forma és a nüanszok döntenek együttesen, s hogy a hatalmas téttel melyik fél tud jobban megbirkózni. Mondanánk, hogy a lélektani előny most talán inkább a párharcot és a hatodik csörtét a sírból visszahozó, a szezon legnagyobb mérkőzését saját fanatikus közönsége előtt lejátszó gyergyószentmiklósiaknál van, de ebben a párharcban ilyesmit kijelenteni már nem lehet; ez a Ferencváros ugyancsak számos alkalommal megmutatta, hogy nem ismer se papírformát, se lehetetlent, se vesztett helyzetet, ráadásul a csapat magja komoly döntős tapasztalatokkal is bír, ami ugyancsak kulcsfontosságú lehet ekkora tétnél.

Ami biztos, hogy a történelemírásra készülő Gyergyó első, az FTC harmadik Erste Liga-győzelméért lép jégre magyar idő szerint 17:15-től a szentmiklósi jégcsarnokban, minden más remélhetőleg a jégen dől el, a bajnoki címről döntő találkozót élőben közvetítő M4 Sport kamerái előtt.

ftc gyhk szigeti sointu

fotó: Szász Adorján/GYHK

Gyergyói HK–FTC-Telekom 2-1

   

A székelyek két emberelőnyös góllal behúzták a finálé mindent eldöntő hetedik mérkőzését, így kétmeccses hátrányból fordítva történetük első Erste Liga-győzelmét ünnepelhetik.

A hazaiaknál Sándor-Székely kisebb sérülését követően ismét a második sorban kapott helyet, Silló csúszott vissza a negyedik egységbe. A Fradi a hatodik mérkőzés utolsó másodpercében agyrázkódást szenvedő Kulmala helyett Kreisz Brúnót nevezte keretébe, a honosított támadó helyére Bán Károly került fel Nagy Gergő és Turbucz Martin mellé. A kapukban ezúttal is az első számú hálóőrök kezdtek.

Az első nagyobb helyzet Nagy Gergő előtt adódott, majd szép lassan átvette a kezdeményezést a Gyergyó, a túloldalon Imre Patrik akciózott. A 9. percben Sailio csent korongot Kozmától, a ziccerben lévő finnt parádésan szerelte Imre. A folytatásban Sointu szúrt bele Sailio kapu elé löbbölt passzába, Rinne bravúrosan védett. A pálya másik végén Aranynak is volt dolga rendesen: Haaranen szlalomozása, majd egy Bodó-Orbán összjáték után is helyén volt a zöldek portása. A 18. percben Mesikämment küldték ki játékkésleltetésért, az emberelőnyt gyorsan kihasználta a GYHK: Sylvestre centerezését pattintotta fel a felső sarokba a döntőben kissé szürkébb teljesítménnyel előrukkoló Vincze Péter, 1-0. A harmadot Sylvestre cselsorozata, majd Orban kiszorított helyzetből leadott lövése zárta.

A második játékrész elején Császár szerezhetett volna gólt, majd a Fradi veszélyeztetett Hrabal révén. A 30. percben Betteridge hozta be a korongot a támadóharmadba, Kozma ütője mellett ellőtte a brit légiós, Rinne a lepkés kesztyűvel mellényúlt, 1-1. Betteridge a fináléban harmadik gólját szerezte, mindegyiket Gyergyószentmiklóson. A folytatásban a Gyergyó egyre többet tartotta a vendégharmadban a korongot, de a Fradi stabil védekezéssel kapura lövésig sem igen engedte a székelyeket. A 38. percben Nagy Gergő indította az egyedül kilépő Hrabalt, a cseh bekk megcsinálta a cselt, ám a már vert helyzetben lévő Rinne korcsolyájába húzta a korongot. Ahogy sejteni lehetett, a döntés így a szezon utolsó meccsének utolsó harmadára maradt.

Az Erste Liga idei záró húsz perce Fejes lövésével indult, majd Tóth Gergő állt ki két percre fogásért. Az emberelőnyt ezúttal is beütötte a GYHK: Haaranen távoli lövésébe talán beleért Szigeti, a korong mindenesetre utat talált a hálóba, 2-1. A folytatásban Tranca kapott kisbüntetést a túloldalon, Marváék tüzeltek becsülettel, de a székelyek jól blokkoltak. Az idő előrehaladtával a gyergyóiak egyre magabiztosabbá váltak, szépen tartották a korongot. Az 50. percben Sailio szerzett ismét pakkot a hazai harmadban, kimaradt a lehetőség. A Ferencváros növekvő dominanciája Betteridge helyzetéhez vezetett, de közben a Gyergyó remekült ölte a játékot. Az FTC letáborozott a gyergyói harmadban, ám az idő egyre fogyott. Bő egy perccel a vége előtt Arany is lekorcsolyázott, ám nem jutott kaput eltaláló lövésig a Fradi.

A GYHK a hetedik mérkőzésen 2-1-re legyőzte az FTC-t, az alapszakasz-második erdélyiek így a finálét 1-3-ról megfordítva megszerezték történetük első Erste Liga-sikerét!

GYHK FTC

fotó: Szász Adorján/GYHK

A liga két legjobb csapata vívta a döntőt

   

Értékelések az Erste Liga-finálé mindent eldöntő hetedik összecsapása után.

Szilassy Zoltán, vezetőedző, Gyergyói HK: “Bár a játékosaimnak a rájátszást megelőzően nem volt úgymond hetedik meccses tapasztalata, mégis nagyon összeálltak, fizikailag is keményen játszottak és lelkileg is összhangban voltak, ebben bizonyultak jobbnak a Fradinál. A budapestiek nemes ellenfél szerepét játszották, az a véleményem, hogy a liga két legjobb csapata vívta a döntőt.”

Fodor Szabolcs, vezetőedző, FTC-Telekom: “Büszke vagyok a saját együttesemre, mert nagyon mélyről kellett visszaküzdenünk magunkat, amit vérverejtékes munkával megtettünk, és végül egyetlen gólon múlt, hogy nem lettünk aranyérmesek. Pedig a rájátszásban az egyik legjobb centerünket, Aku Kestilät elvesztettük a negyeddöntőben, az utolsó meccsre pedig Rasmus Kulmala is megsérült. A harmincadik magyar bajnoki címnek így is örülhetünk.”

Szigeti Ákos, GYHK: „Elképesztő érzés hazai pályán, a saját szurkolóink előtt győzni, akik már nagyon régen rászolgáltak egy bajnoki cím megünneplésére. Örülünk, hogy most megvalósítottuk a közös álmunkat, mindenki kicsit a magáénak érezheti a sikert. Ha erre a sikerre nem tudunk építeni, akkor semmire! Most kezdődik az ünneplés, legjobb lesz, ha ennek a részletei az újság hasábjaira nem kerülnek be.”

(nso.hu)

Erste Liga, Gyergyószentmiklós, 1270 néző. Játékvezetők: Rencz, Rencz, Muzsik, Váczi.
Rinne: 97,1% (Demeter)
K
Arany: 93,8% (Nagy K.)
Haaranen, Marttinen, Orban, Sylvestre, Bodó
1
Marva, Hrabal, Nagy G., Bán, Turbucz
Saari, Fejes, Sándor-Székely, Szigeti, Tranca
2
Karmeniemi, Seregély, Sailio, Sointu, Betteridge
Kozma Zs., Imre, Vincze P., Császár, DiDiomete
3
Mesikammen, Boros, Farkas, Tóth A., Tóth G.
Silló, Bíró, Csiszer
4
Kucsma, Kreisz, Kozma D., Galántai
Szilassy Zoltán, Góga Attila
E
Fodor Szabolcs, Hennelly Yul
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 17:27 GYE PP Vincze P. Sylvestre Haaranen
1-1 29:34 FTC Betteridge
2-1 43:17 GYE PP Haaranen Orban Bodó
32 Kapura lövések száma 34
2 Kiállításpercek 4

Egy történelmi ünneplés képei

   

A Gyergyói HK bajnoki ünneplése 18 fotón.

fotók: Szász Adorján/GYHK

Haaranen gólja Erste Liga-győzelmet ért

   

Avagy a döntő döntőjének összefoglalója, a végén a gyergyói ünnepléssel.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum