Elmegy-e hét meccsig a döntő is?

   

Erre a kérdésre keresik a választ a csapatok szerda este 18:30-tól a Tüskecsarnokban.

Van rá esély, hogy az Erste Liga elődöntői után a finálé is hétmeccses párharcba torkolljon – a házigazda FTC-Telekom nyilván azon lesz kedd este, hogy ezt mindenáron megakadályozza, a Gyergyói HK viszont várhatóan mindent megtesz majd azért, hogy visszavigye a szériát Erdélybe. A hatodik összecsapásra a döntő legnagyobb különbségű, 5-1-es gyergyói sikere után fordulnak rá a felek – alig két nappal a meccs és a hosszú utazás után -, ám pusztán a végeredményből kiindulni csalóka lenne. Az ötödik csörte ugyanis az összkép alapján roppant egálos volt (nemcsak a jégen, hanem a számok világában is), a kiélezett mérkőzés egészen a 40. percig 1-0-ra állt, a kulcsmomentum talán itt, tíz másodperccel a második harmadszünet előtt jött, amikor a gyergyóiak rá tudtak ütni még egyet Sylvestre révén. Maga Szilassy Zoltán mondta el ugyanakkor, hogy a játékkép és a ferencvárosi nyomás alapján nem feltétlenül ennek a forgatókönyvnek kellett volna alakulnia, a 4-1 után üres kapura lőtt biztosító találat pedig lényegében már nem osztott-szorzott. Hétfőn mindenesetre kifizetődni látszott a gyergyói paklikevergetés, az első támadótrió a Bodó és Orban mellé felpakolt Sylvestre-rel roppant produktívnak bizonyult – előbbi két játékos 1+1-gyel, míg az egész döntő talán legjobbja 1+3-mal(!) zárt -, a második sor szélén robogó Silló is asszisztos volt, s a harmadikba lekerülő Vincze Péter is meglőtte finálébeli első találatát.

A Ferencváros hatékonysága ezúttal elmaradt a döntőben (és a playoff nagy részében) látottaktól, 43 kapura lövésükből csupán egy ment be (nem véletlenül Rinne lett a meccs embere), a Kulmala, Nagy, Turbucz első sort azonban most sem sikerült lenullázni, és a Fradi hétfői játéka összességében egyébként is bizakodásra adhat okot a zöld-fehér szimpatizánsoknak. Főleg, hogy a legutóbbi Tüskecsarnok-beli meccsen sikerült megtörni a “hazai átkot”, szerdán tehát elméletben minden adva van ahhoz, hogy az FTC feltegye a koronát parádés playoffjára. A kérdés ezúttal is, hogy melyik csapat tud effektívebb lenni, hiszen a döntő eddigi hat felvonása során számos alkalommal előfordult, hogy nem a dominánsabban, hanem az élesebben/pontosabban játszó együttes örülhetett a végén. Ez most az FTC-Telekomnak a harmadik Erste Liga-győzelmét, a GYHK számára pedig a mindent eldöntő hetedik meccs kiharcolását jelentené, amivel egyúttal a pályaelőnyét is visszaszerezné az utolsó felvonásra.

Az összecsapás 18:30-kor kezdődik a Tüskecsarnokban, a televízió ezúttal nem, csak az m4sport.hu weboldal adja élőben – ami azért faramuci helyzet, mert így van rá esély, hogy az esetleges bajnokavatás csak az interneten lesz majd látható…

2023-03-25_FTC_Gyergyo_hoki_Sasi_46

fotó: FTC-Telekom

FTC-Telekom–Gyergyói HK 3-4

   

A ferencvárosiak hiába vezettek két harmad után két góllal, a gyergyószentmiklósiak háromszor villantak a záró felvonásban, amivel kiharcolták a mindent eldöntő hetedik mérkőzést.

A mérkőzés Fradi-helyzettel indult, de a 4. percben a Gyergyó szerzett vezetést. A vendégek első kísérletét még hárította Arany, a gyergyóiak azonban oldalt váltottak, Orban jobbról beindulva, két védőt becsapva úgy lőtte el a korongot a hosszú alsó felé, hogy mire Arany megtalálta, az már bepattogott a kapuba. A Ferencváros még első tíz percen egyenlíthetett volna, ehhez Nagy Gergő volt a legközelebb emberelőnyben, de Rinne védte a próbálkozásait. A folytatásban mindkét csapat rendesen dolgoztatta a kapusokat, két perccel a harmad vége előtt komoly ziccert hagyott ki a Fradi: Sointu vette el a pakkot a palánknál Szigetitől elhúzta Rinne előtt, de az elakadt a finn mamutjában. Az utolsó két percre újra fórba kerültek a hazaik, de ez csak másfél percig tartott. No, nem az egyenlítés érkezett a szünet előtt, hanem Betteridge kapott kiállítást.

Gyergyói emberelőnnyel kezdődött tehát a második harmad, de az események akkor kezdtek el zajlani, amikor már öt az ötben hokiztak a felek. Bár ez az időszak nem tartott sokáig, mivel a Fradi ismét emberhátrányba került – ezt is gond nélkül kivédekezték a zöld-fehérek. Hogy aztán jöjjön az egyenlítő találatuk: Farkas indult el egy hosszú korongra, a kapu mögött két védő sem tudta az útját állni, majd jobbról, estében úgy lőtte el a korongot, hogy az Saari lábáról felpattant és végül Rinne sisakjáról beesett a hálóba. A Gyergyó ezt követően még intenzívebben támadott, de hiba csúszott a játékukba, és a saját védekező harmadjukba kiütött korongért ismét Farkas sprintelt, majd a védők gyűrűjéből a középen érkező Seregélyhez passzolt, aki kapásból bevágta. Fordított a Fradi, sőt, három perc múlva növelte az előnyét, miután kettő az egyben elment, s míg Nagy Gergő lekötötte a védők figyelmét, Turbucznak bőven volt ideje arra, hogy a már jól ismert csellel elfektesse Rinnét és a hosszú alsóba lője a korongot. Szilassy Zoltán időt is kért, és az utolsó percekben a Gyergyó igyekezett nyomást gyakorolni a Ferencvárosra, de a 3-1-es álláson nem tudott változtatni a szünetig.

A Gyergyó mindjárt a harmadik harmad elején lefaragott egyet a hátrányából: nem hagyták, hogy a Fradi kihozza a harmadából a korongot, Marttinen üres területre vitte, majd a kapu elé lőtt, ahol Bodó ütőjéről – vagy inkább befékező korcsolyájáról… – került a hálóba a pakk. Ha eddig nem lett volna idegtépő a találkozó, most igazán az lett, pláne, hogy a gyergyóiak 12 és fél perccel a vége előtt emberelőnybe kerültek. Haaranentől pedig elég volt egy testcsel, hogy két védő között szabaddá váljon előtte az út a kapuban – most Arany sem tudott segíteni. Az utolsó tíz percre tehát 3-3-mal fordultak a felek, és bár bőven akadt helyzet mindkét fél előtt, hogy a javára fordítsa a meccset, ez az 55. percben a vendégeknek sikerült. A hazaiak nem tudták kihozni a harmadjukból a korongot, Tranca a kapu mögül passzolt középre, ott meg Bodó “dobta fel” magának a pakkot, majd a levegőben beleütve, Arany feje fölött a hálóba juttatta azt. A Ferencváros ment az egyenlítésért, lehozta a kapusát, 26 másodperccel a vége előtt időt is kért, de a meccs 4-3-as gyergyói győzelemmel ért véget, így pénteken a hetedik meccs dönt arról, melyik csapat lesz az Erste Liga bajnoka.

ftcgye_20230329180247

fotó: Sas Gábor/FTC-Telekom

Tudtam, hogy az energiánk megvan, de tökünk is volt hozzá

   

Nyilatkozatok a remek, fordulatos végjátékot és gyergyói szériaegyenlítést hozó hatodik meccs után.

Fodor Szabolcs, vezetőedző, FTC-Telekom: „Nagyon jó hangulatú ki-ki meccs volt, sajnos az ellenfél többet lőtt, mint mi. Eljutottunk az ötödik helyről egy ilyen helyzetbe, hogy húsz percre voltunk az Erste Liga megnyerésétől. Sokan azt gondolták, a rájátszásban se leszünk benne, erre most elvisszük a párharcot az egész szezonban domináló csapattal a hetedik meccsig. Lesz még egy meccsünk, ahol csak nagyon keményen kell dolgoznunk. Szóval azt gondolom, az, hogy tényleg itt tudunk lenni, és egy ilyen extrém erős csapat ellen hetedik meccset játszunk, már önmagában óriási fegyvertény.”

Szilassy Zoltán, vezetőedző, Gyergyói HK: „Az erő, a szezonnak a munkája, a kemény nyár, meg a folyamatos erőfejlesztés a jég mellett, illetve a lelkierő a kulcs. Semmit nem mondtam nekik. Azt mondtam, hogy visszajöttünk már többször nagyobb hátrányból. Most meg kell csinálni. Tudjuk, mi a dolgunk strukturálisan, és azt tudtam, hogy van energiánk hozzá – és tökünk is volt hozzá. Ugye, ez nagyon fontos volt, egy óriási karaktergyőzelem, és amiért jöttünk, hogy hazavigyük a szériát, a hetedik meccset, azt abszolváltuk.”

Erste Liga, Tüskecsarnok, 2200 néző. Játékvezetők: Nagy, Nagy, Kövesi, Váczi.
Arany: 87,1% (Nagy K.)
K
Rinne: 90,3% (Demeter)
Marva, Hrabal, Nagy G., Kulmala, Turbucz
1
Haaranen, Marttinen, Orban, Sylvestre, Bodó
Mesikammen, Boros, Sailio, Sointu, Betteridge
2
Saari, Fejes, Sándor-Székely, Szigeti, Tranca
Karmeniemi, Seregély, Farkas, Tóth A., Bán
3
Kozma Zs., Imre, Vincze P., Császár, DiDiomete
Kucsma, Kozma D., Galántai, Tóth G.
4
Silló, Bíró, Csiszer
Fodor Szabolcs, Hennelly Yul
E
Szilassy Zoltán, Góga Attila
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 03:31 GYE Orban Sylvestre Bodó
1-1 25:14 FTC Farkas Tóth G. Boros
2-1 29:28 FTC Seregély Sailio
3-1 32:25 FTC Turbucz Marva Nagy G.
3-2 43:08 GYE Bodó Marttinen Orban
3-3 48:52 GYE PP Haaranen Orban Rinne
3-4 54:28 GYE Bodó Sándor-Székely Tranca
31 Kapura lövések száma 31
6 Kiállításpercek 4

Itt a Gyergyó nagy fordítása

   

A ferencvárosiak 40 perc után már féllábbal az aranykapuban álltak, ám ekkor jött a GYHK és az orrukra csapta – avagy az Erste Liga 6. meccsének bő összefoglalója.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum