Bajnokavatás elnapolva?

   

A GYHK a hatodik mérkőzés kiharcolásáért, a Fradi a harmadik Erste Liga-címért lép jégre hétfő este Gyergyószentmiklóson.

Kedvező helyzetből várhatja az Erste Liga-döntő ötödik mérkőzését az FTC-Telekom. A Fradi 3-1-re vezet a fináléban, a következő három mérkőzésből elég egyet behúznia a bajnoki címhez. Az első meccslabdát Gyergyószentmiklóson próbálhatja meg értékesíteni, sűrű napokat követően. A két együttes pénteken és szombaton a Tüskecsarnokban meccselt egymással, vasárnap egy több mint 8 órás buszút várt rájuk, hétfőn este pedig máris bedobják a korongot Erdélyben. A GYHK csarnokában nagyon megy eddig a Ferencvárosnak, a döntő első és második mérkőzését is megnyerték ott Fodor Szabolcs tanítványai.

A budapesti dupla ütközet mindkétszer hasonlóan indult, ám különbözőképpen ért véget. A Fradi előbb két-, majd háromgólos előnyt épített ki az első harmadban, a Gyergyó mindkétszer még az első játékrészben szépített. Pénteken Szigeti Ákosék bravúros módon meg tudták fordítani az összecsapás végkimenetelét, de szombaton már tehetetlenek voltak. Amíg a harmadik mérkőzésen az FTC kiegészítő emberei mentek nagyot, addig a negyedik találkozón a kulcsemberek domináltak: a légióssorból Sailio és Sointu is betalált, míg Nagy Gergő emberhátrányban volt eredményes. A harmadik sorból eltiltott Tóth Gergő helyére Bán Károly csúszott fel: több mint 11 perces jégidővel szépen helytállt a hármas, csak a végjátékban Sylvestre akciója járt sikerrel ellenük. A rotációba ismét bekerült Kreisz Brúnó, a válogatottnál is számításba vett támadó egyre kisebb szerepeket kap az idei rájátszásban.

A gyergyói sorkeverésekből egyelőre kevés pozitívum látható. A Bodó, Orban, Sylvestre első hármas mintha kioltaná egymást – bár a negyedik mérkőzésen a korábban a Bolzanónál is megforduló Sylvestre eredményes volt –, messze nem jelentenek akkora veszélyt a Fradi kapujára, mint tették azt korábban különböző sorokban. Sándor-Székely Ottó a harmadik mérkőzésen elszenvedett sérülését követően a negyedik találkozón megpróbálkozott a játékkal – ám mozgásán látszódott, hogy állapota nem 100%-os –, néhány cserét követően ismét Silló Arnold érkezett a helyére. Silló aztán góllal hálálta meg a bizalmat, december közepe után volt ismét eredményes az Erste Ligában. Vincze Péter hátratolása a harmadik sorba elszürkítette az alapszakasz során 26-szor eredményes támadót, aki a döntőben egyelőre szerzett pont nélkül áll.

A Gyergyónak kötelező megnyernie a magyarországi idő szerint 17:15-kor kezdődő ötödik mérkőzést, ellenkező esetben a Ferencváros története harmadik Erste Liga-győzelmét ünnepelheti. A találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.

ftc gyhk

Fotó: Sas Gábor/FTC-Telekom

Gyergyói HK–FTC-Telekom 5-1

   

A gyergyószentmiklósiak mindegyik harmadot megnyerve behúzták az Erste Liga-döntő ötödik mérkőzését, így elnapolták a bajnokavatást.

Szilassy Zoltán Sándor-Székely kidőlésével a negyedik mérkőzésen agilisan játszó Sillónak szavazott bizalmat a második sorban Szigeti és Tranca mellett. Vendég oldalon Kreisz ezúttal nem húzott szerelést, helyére Bán lépett előre a harmadik ötösbe, míg a visszatérő Tóth Gergő a negyedik csapategységben kapott helyet. A vasak között Rinne és Arany álltak. Mezőnyjátékkal indult a találkozó, minden négyzetcentiméterért meg kellett harcolniuk a feleknek. Az első komolyabb lehetőség Orban előtt adódott, egy kapu előtti kavarodást követően a honosított támadó nem tudta a kapuba kotorni a pakkot. Az etap derekán Rinne védett egy életerős középtávoli löketet, majd a Ferencváros szépen lassan átvette a kezdeményezést, Fodor Szabolcs tanítványai több időt töltöttek a GYHK kapuja előtt. Az első kiállításra 17 percet kellett várni, Szigetit küldték ki a büntetőpadra a játékvezetők. Az emberfórban két figura is Mesikammenre jött ki, a finn bekk kapáslövéseit mindkét esetben honfitársa bravúrral hárította. A hazaiak rögtön megbüntették Nagy Gergőék kihasználatlan előnyét: a kiegészülés után néhány pillanattal Sylvestre tette ki oldalra Bodónak a pakkot, majd a ponterős csatár éles szögből mértani pontossággal kilőtte a hosszút (1-0). Pár másodperccel a záró dudaszó előtt kis híján kiegyenlített az FTC, Rinnén már túljutott a korong, a védők azonban kisegítették a finn hálóőrt. Talán nem a döntő legközönségszórakoztatóbb felvonását láthatták a nézők, egyik csapat sem vállalt felesleges kockázatot, az utolsó kettő percre viszont felpörögtek az események.

A második etapra remek tempóban korcsolyáztak ki a felek, Sylvestre-ék rögtön letanyáztak a vendégek harmadába, a GYHK mindent megtett a második gól megszerzése érdekében. A 25. percben Boros és DiDiomete nézeteltérése páros kiállítást vont maga után, a négy a négy elleni játékban Seregély középről leadott tiszta lövését Rinne tolta ki mamuttal. A harmad derekán az FTC az egyik legnagyobb erősségét próbálta kamatoztatni, ez időtájt a zöld-fehérek számos életveszélyes távoli lövéssel próbálkoztak. Folytatódott a váltakozó sorminta, ami az egész harmadra jellemző volt: újra a GYHK akarata érvényesült, Sylvestre-t középről két ízben is meglövették csapattársai, Arany nagyokat védett. Az utolsó percekben a Ferencváros minden irányból tüzelt, ezzel egy időben pedig Kulmaláék forgalmat generáltak a hazai ketrec előtt. Az őrült rohanás Szilassy Zoltán együttesének kedvezett: 11 másodperccel a vége előtt Haaranen középre tett korongja Aranyról Sylvestre elé pattant, a döntő egyik legjobb játékosa pedig gyönyörű mozdulattal, fordulásból a kapuba zúdította a pakkot (2-0).

A záró harmad egy gyors gólváltással kezdődött: a 43. minutumban Bodó száguldott el Arany kapuja mögött, a hazaiak 91-ese kiválóan vette észre a ketrec előtt helyezkedő Marttinent, a légiós bekk pedig közelről nem hibázott (3-0). A játékvezetők alig dobták be a korongot, 20 másodperccel később Turbucz száguldott el a jobboson, majd gyönyörűen cselezte be magát a kapu elé, a pakk Rinnéről a második hullámban menetrendszerűen érkező Kulmala elé pattant, aki higgadtan az üres kapuba kotorta a játékszert (3-1). A 47. és a 52. percben újabb két ferencvárosi fór maradt kihasználatlanul, Kulmala mindkét esetben nagyon közel került a duplázáshoz. S ugyanúgy, mint az első játékrészben, a kihasználatlan lehetőségeket azonnal megbüntette a Gyergyó: mint a döntő mérkőzései alatt oly sokszor, Imre lódult meg a szélen, az offenzív bekk próbálkozása Aranyról Vincze elé pattant, a válogatott támadó pedig nem hibázott üres kapura (4-1). 3:22-vel a vége előtt Fodor Szabolcs még lehozta kapusát, a találkozó végeredményét Orban állította be egy üres kapus találattal (5-1). A Gyergyó 3-2-re módosította az összesített állást, folytatás szerdán, a párharc újra visszatér a Tüskecsarnokba.

gyeftc_230327

fotó: Szász Adorján/Gyergyói HK

Fordított koreográfia volt az előző meccshez képest

   

A Gyergyói HK–FTC-Telekom finálé ötödik mérkőzésének vezetőedzői nyilatkozatai.

Szilassy Zoltán, vezetőedző, GYHK: “Nehéz volt, és fordított koreográfia volt az előző meccshez képest: ott mi játszottunk szerintem jobban, de a Fradi szerzett gólt, itt mi lőttünk gólt, ők domináltak, és mindig rá tudtunk a nyomás közben lőni egy gólt. De hát ilyen a rájátszás, nem mindig a domináns csapat nyer, hanem akinek épp jobban pattan a korong. Mind a két kapu előtt keménynek kell lenni ilyenkor, és nagyon fontos, hogy a fájdalomtűrő képesség magasan legyen. Az a célunk, hogy visszahozzuk a szériát Gyergyóba.”

Fodor Szabolcs, vezetőedző, FTC-Telekom: “Nagyon jól jött ki a Gyergyó, úgy érzem, az elején finomkodás volt, mint az előző meccsen. Nem tudtuk értékesíteni a helyzeteinket, a Gyergyó pedig megmutatta, hogy mennyire jó csapat, ahogyan most játszottak, abszolút megérdemelték a győzelmet. Megyünk vissza Budapestre játszani még egy meccset.”

Erste Liga, Gyergyószentmiklós, 1250 néző. Játékvezetők: Babic, Babic, Muzsik, Kis-király.
Rinne: 97,7% (Demeter)
K
Arany: 90,5% (Nagy K.)
Haaranen, Marttinen, Orban, Sylvestre, Bodó
1
Marva, Hrabal, Nagy G., Kulmala, Turbucz
Saari, Fejes, Silló, Szigeti, Tranca
2
Mesikammen, Boros, Sailio, Sointu, Betteridge
Kozma Zs., Imre, Vincze P., Császár, DiDiomete
3
Karmeniemi, Seregély, Farkas, Tóth A., Bán
Bíró, Csiszer
4
Kucsma, Kozma D., Galántai, Tóth G.
Szilassy Zoltán, Góga Attila
E
Fodor Szabolcs, Hennelly Yul
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 19:28 GYE Bodó Sylvestre Orban
2-0 39:49 GYE Sylvestre Haaranen Silló
3-0 42:12 GYE Marttinen Bodó Sylvestre
3-1 42:35 FTC Kulmala Turbucz Nagy G.
4-1 53:52 GYE Vincze P. Imre Kozma Zs.
5-1 56:38 GYE EN Orban Sylvestre
42 Kapura lövések száma 43
22 Kiállításpercek 10

Bodó éles szögből szerzett vezetést a hosszúra

 

Az Erste Liga-döntő ötödik mérkőzésének összefoglalója.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 20., hétfő
VB 16:20 GBRNOR 2-5VÉGE
VB 16:20 SWEFRA 3-1VÉGE
VB 20:20 FINDEN 3-1VÉGE
  • SPORT 1
VB 20:20 KAZPOL 3-1VÉGE
május 21., kedd
VB 12:20 AUTGBR 2-4VÉGE
  • SPORT 1
VB 12:20 FRAGER 3-6VÉGE
VB 16:20 CANCZE 4-3 HVÉGE
  • SPORT 1
VB 16:20 LATUSA 3-6VÉGE
VB 20:20 FINSUI 1-3VÉGE
VB 20:20 SWESVK 6-1VÉGE
  • SPORT 1
május 23., csütörtök
VB 16:20 CANSVK 6-3VÉGE
  • SPORT 1
VB 16:20 SUIGER 3-1VÉGE
  • SPORT 2
VB 20:20 SWEFIN 2-1 HVÉGE
  • AMC MIKRO
VB 20:20 USACZE 0-1VÉGE
  • SPORT 2
május 25., szombat
VB 14:20 SWECZE 3-7VÉGE
  • SPORT 2
VB 18:20 CANSUI 2-3 BVÉGE
  • SPORT 2
május 26., vasárnap
VB 15:20 SWECAN 4-2VÉGE
  • SPORT 2
VB 20:20 SUICZE 0-2VÉGE
  • SPORT 2