Gereblyézni kell, ásni és kapálni

   

Óriási a tétje a péntek esti harmadik meccsnek a Tüskecsarnokban: ha a Fradi ezt is be tudná húzni, jóformán már fél kézzel fogná a bajnoki trófeát, ha viszont a Gyergyó egyet visszahoz az otthon elvesztett két meccsből, még bármi lehet az Erste Liga-döntőben.

Az alapszakasz közepén, de valószínűleg még a rájátszás kezdetén sem sokan számítottak arra, hogy az FTC-Telekom számára kézzelfogható közelségbe kerülhet az idei Erste Liga-győzelem. Márpedig március végén itt tartunk: a Fradi két mérkőzés után 2-0-ra vezet a döntőben, méghozzá mindkét gyergyói meccset elhozva, amire ugyancsak kevés esélyt adtak előzetesen. Ahogy Vincze Péter is elmondta, a nyitó összecsapás megérdemelt veresége után nyilván a második találkozót igazán nehéz feldolgozni erdélyi részről, hiszen ott egyértelműen megnyert meccset engedett ki a kezéből a GYHK, az eltékozolt helyzetek a legvégén, mindössze 15 másodperccel a lefújás előtt ütöttek vissza. A fináléban meglepetésre nyerő emberré előlépő, a keddi hirtelen halált már a szériában szerzett harmadik góljával lezáró Julius Marvával kapcsolatban a GYHK gólgyárosa úgy fogalmazott, „nem arról van szó, hogy olyan brutális lövőereje lenne, mint például az előző évadban a Csíkszeredában Gyenyisz Kuljasnak, sokkal inkább arról, hogy a társai nagyon jól takarják a kapusunk, Rasmus Rinne előtt a kilátást, ilyen szituációból egyenlítettek és lőtték a győztes gólt is kedden.” Emellett Vincze és Szilassy Zoltán vezetőedző is kiemelte, hogy elsősorban az eredményesség terén kell nagyot javulniuk, a két meccsen kapott összesen öt gól ugyanis nem rossz, ezzel szemben a korábban látott lőttgól-átlagaikat nem tudták hozni a fináléban; illetve öt az ötben nem, csak fórból találtak be idáig. Legutóbb, a második csörte előtti beharangozónkban mi is hiányoltuk a Gyergyó megszokott kreatív támadójátékát, ami a második meccsen aztán olyannyira megérkezett, hogy talán az eredményesség rovására is ment: a székelyek többször is túljátszották helyzeteiket, és majd’ belehaltak a szépségbe, de gólt csupán egyet tudtak szerezni 34 lövésükből. Szilassy ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, meg kell találniuk a módját, hogy öt az ötben is betaláljanak, munkás gólokat kell szerezniük, „gereblyézni, ásni, kapálni.”

Ami a Ferencvárost illeti, a zöldek ezzel szemben hozzák a playoffban legtöbbször eredményre vezető nem szép, de annál hatékonyabb hokijukat: kemény, fegyelmezett védekezés, mindkét kapu előtt az ellenfélnél nagyobb munka, kulcspillanatokban szerzett gólokkal és egy bőven átlagon felüli kapusteljesítménnyel. Arany ugyanis változatlanul MVP-formában véd, az elődöntő 96%-a után előbb egy 94.7-es, majd egy 97% feletti teljesítményt pakolt le a jégre, amivel gyakorlatilag megalapozta csapata 2-0-s szériaelőnyét – a magyar bajnok így még „egysorosságát” is elbírta a két gyergyószentmiklósi találkozón. Fodor Szabolcsnak valószínűleg nincs oka változtatni a bevált recepten, egy döntőben nagy megfejtéseket már nem lehet várni; az ugyanakkor befolyásolhatja a harmadik meccset, hogy ki lesz, illetve nem lesz hadra fogható a Tüskében. A gyergyóiak egyik kulcsembere, Sárpátki például kihagyta a döntő első két felvonását is, Szilassy most a meccs délelőttjén úgy fogalmazott, sok a betegük, de „akinek van pulzusa, nem tört el és nem vérzik, az játszani fog”.

Külön talán ki sem kell emelni, mekkora a tétje ennek a harmadik mérkőzésnek: ha a Fradi ezt is be tudná húzni, jóformán már fél kézzel fogná a bajnoki trófeát, ha viszont a Gyergyó egyet visszahoz az otthon elvesztett két meccsből, még bármi lehet. A kulcsfontosságú összecsapás 19:30-kor kezdődik, az M4 Sport élőben adja, remélhetőleg a Tüskecsarnokban az elődöntőhöz hasonló teltházközeli állapotok fogadják majd a csapatokat.

gyeftc_sandorszekely_arany

FTC-Telekom–Gyergyói HK 3-5

   

A ferencvárosiak hiába vezettek két góllal, a gyergyószentmiklósiak fordítottak és kiharcolták az ötödik mérkőzést, illetve szombaton az egyenlítésért küzdhetnek.

Természetesen erre a mérkőzésre már az összes szektort meg kellett nyitni a Tüskecsarnokban, és a szurkolók mindjárt a korongbedobás után emlékeztették a Gyergyót, hogy a 30-szoros magyar bajnokkal kell megküzdeniük a jégen. Az első lövés a 4. perc környékén Kulmalától érkezett, Rinne mamuttal védett. A 6. perc kezdetén emberelőnybe került a Fradi, lőtt is rendesen, Nagy Gergő például középtávolról próbálkozott háromszor, a harmadik bombája utat is talált a gyergyói kapuba. A gól után a vendégek már a középkezdésnél korongot vesztettek, Farkas mehetett egyedül a kapura, de nem lőtt, hanem Tóth Adriánhoz passzolt, akinek a testéről pattant a pakk a kapuba. A gyergyószentmiklósiak tehát gyorsan kétgólos hátrányba kerültek, ami meg is fogta őket, de gyorsan összeszedték magukat, hiszen két és fél perccel később Tranca harcolt meg a korongért a palánknál, Sándor-Székely aztán a kapunál várakozó Szigetihez passzolt, aki talált egy rést Arany és a kapuvas között, ahol a hálóba tudott lőni. A harmad második felében is veszélyben forogtak a kapuk, de a szünetre 2–1-gyel mentek a felek.

Gyergyói góllal kezdődött a második játékrész: a vendégek bevitték a Fradi védekező harmadába a korongot, s már úgy tűnt, hogy a zöld-fehérek ki tudják onnan hozni, de Fejes a palánknál megszerezte azt. A védő belőtte középre, ahol Sándor-Székely a botjával még beleért, Arany védett, a kipattanót viszont a mamutja alatt a fiatal csatár a kapuba lőtte. Alig telt el újabb három perc és már a Gyergyónál volt az előny: Marttinen keresztpasszánál Marva nem tudott tisztázni, Sylvestre pedig közelről nem hibázott. A Fradi a 29. percben egy kontrából egyenlített, Bánra nem figyelt senki, Kozma ezt észrevette, Rinne igyekezett takarni a kaput, de védeni nem sikerült. A harmad második része igazán közönségszórakoztatóra sikerült, volt olyan szakasz, amikor a gyergyóiak tűzijátékot rendeztek a Fradi kapujánál, aztán a hazaiak tették ezt nem sokkal később emberelőnyben. Nekik azonban nem sikerült betalálniuk, a Gyergyó viszont egy tankönyvbe illő fórmegjátszás után Tranca góljával visszavette a vezetést.

4–3-as gyergyói vezetésről vágtak neki a felek a harmadik harmadnak, s az már az első percekben kiderült, hogy a szünetben egyik csapat támadókedve sem lankadt. A játékosok azonban szó szerint csúsztak-másztak jégen, hogy megakadályozzák egymást a gólszerzésben. A Fradi hiába dolgozott ki több lehetőséget, helyzetei, lövései elkerülték a kaput vagy védett Rinne, miközben a gyergyói kontrákra is figyelnie kellett. Hét perccel a vége előtt emberelőnybe kerültek a zöld-fehérek, sőt, még nem telt le az első, kapott még egy kétperces büntetést a Gyergyó. Ekkor Fodor Szabolcs időt kért, de abban a 17 másodperben, míg öt a háromban játszott, lövésig sem jutott a Ferencváros. Aztán a másik is lepörgött úgy, hogy elmaradt az egyenlítés. Az utolsó bő másfél percre a Gyergyó került emberelőnybe, Arany egy perccel a vége előtt ment le, Sylvestre 39 másodperccel a végső dudaszó előtt beállította az 5-3-as végeredményt egy üres kapus találattal. A végére maradt még egy kis bunyó és egy kisebb szócsata is a kiállítottak között – de hát ilyen egy felfokozott hangulatú döntő.

A párharc negyedik mérkőzését szombaton 19:15-től játsszák a Tüskecsarnokban.

ftcgye_kozmazsolt_pgy

fotó: Papp György/FTC-Telekom

Egy döntőnek ilyen szorosnak kell lennie

 

A pénteki FTC-Telekom–GYHK meccs vezetőedzői nyilatkozatai.

Fodor Szabolcs, vezetőedző, FTC-Telekom: “Azt gondolom, hogy egy nagyon jó mérkőzés volt. Megint csak az Erste Liga erejét mutatja, hogy milyen meccs volt, tényleg hokicsemege. Azt gondolhattuk, hogy a döntőben egy-egy gólok fognak dönteni. Eddig döntött egy-egy gól felénk, most egy gól feléjük. Semmi meglepő nincsen ebben, egy döntőnek ilyennek kell lennie, ilyen szorosnak. Most nyertek ők egy meccset, de szombaton lesz egy újabb nap.”

Szilassy Zoltán, vezetőedző, Gyergyói HK: “A pénteki győzelem kulcsa elsősorban a hit volt. Jól játszottunk a második meccsen, az elsőn nem annyira, ennek ellenére mind a kettőnél volt esélyünk a győzelemre, csak nem tudtunk gólt lőni, márpedig ezt erre játsszák. Azt gondolom, hogy a pénteki teljesítményünk a rossz kezdésünk ellenére azért jó volt, és még eredményesek is voltunk az ellenfél kapuja előtt. Úgyhogy elsősorban ezt mondanám, mert ugye hinni kell abban, amit csinálsz. Ha nem nyersz, akkor ez meginoghat, de játékosok hittek önmagukban, hittek a rendszerben, amit csinálunk és ez szerencsére egy győzelmet ért.”

Erste Liga, Tüskecsarnok, 2066 néző. Játékvezetők: Németh, Németh, Szabó, Váczi.
Arany: 87,5% (Nagy K.)
K
Rinne: 93,3% (Demeter)
Marva, Hrabal, Nagy G., Kulmala, Turbucz
1
Haaranen, Marttinen, Orban, Sylvestre, Bodó
Mesikammen, Boros, Sailio, Sointu, Betteridge
2
Saari, Fejes, Sándor-Székely, Szigeti, Tranca
Karmeniemi, Seregély, Farkas, Tóth A., Tóth G.
3
Kozma Zs., Imre, Vincze P., Császár, DiDiomete
Kucsma, Bán, Kozma D., Galántai
4
Silló, Bíró, Csiszer
Fodor Szabolcs, Hennelly Yul
E
Szilassy Zoltán, Góga Attila
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 05:59 FTC PP Nagy G. Marva Hrabal
2-0 06:09 FTC Farkas Tóth G. Tóth A.
2-1 08:35 GYE Szigeti Sándor-Székely Tranca
2-2 21:11 GYE Sándor-Székely Fejes
2-3 24:15 GYE Sylvestre Orban Bodó
3-3 28:11 FTC Bán Kozma D. Seregély
3-4 38:41 GYE PP Tranca Császár Fejes
3-5 59:21 GYE EN Sylvestre Orban Fejes
45 Kapura lövések száma 33
6 Kiállításpercek 12

Tranca egy szépen kijátszott fóros akció végén döntött

 

Az Erste Liga-finálé harmadik találkozója hat percben.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum