Ovecskin megelőzte Gretzkyt

 

A Washington gólgyárosa 13. alkalommal érte el a 40 gólos határt, megdöntve a Great One NHL-rekordját. Jonathan Quick lett a második legtöbb győzelmet számláló amerikai születésű kapus.

A Columbus gólzáporos meccsen, háromgólos hátrányból fordítva győzött Washingtonban a hosszabbításban. A Jackets végig üldözte a vendéglátóját és a harmadik harmad közepén, 5-5-nél utol is érte a Capitalst. A fővárosiak négy perccel a befejezés előtt ismét előnybe kerültek, de nem tudták megtartani a fórjukat: a Columbus részéről Boone Jenner az utolsó percben egyenlített, Jack Roslovic pedig a győztes gólt is beverte a ráadásban. A vendégeknél Adam Boqvist és a már említett Roslovic is duplázott, a meccs embere mégis Alekszandr Ovecskin lett. A Washington kapitánya karrierje során 13. alkalommal érte el a 40 gólos határt, amivel megdöntötte Wayne Gretzky NHL-rekordját.

Az elmúlt hét mérkőzésén mindig pontot szerző és a rájátszásra igencsak hajtó Florida nagyon fontos két pontot hagyott Philadelphiában, miután 6-3-ra kikapott a Wells Fargo Centerben. A testvériség városában a második húsz perc jelentette a különbséget, ekkor ugyanis a Flyers négyszer mattolta a Panthers védelmét. A Phillyben Travis Sanheim duplázott, Carter Hart pedig 41 lövést húzott magához.

A Rangers a Carolinát fogadta és arra készült, hogy a Pittsburgh és a Nashville után behúzza a zsinórban harmadik shutoutját. A terv egészen a harmadik harmad közepéig fenntarthatónak nézett ki, de a Hurricanes az utolsó 10 percben magához tért és három gólt ütve 3-2-re győzött a Gardenben. A győztes gólt bő két perccel a befejezés előtt Teuvo Teravainen lőtte. A Carolina fennállása során harmadszor szerzett legalább 100 pontot az alapszakaszban.

carolina fastes 100

A Nashville továbbra sem tett le a rájátszásról, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a Buffalo vendégeként lőtt egy hetest. Itt is a második harmad volt a döntő: a Sabres még szépített, de ezután a Predators négyet lőtt, ellépett 6-1-re és végül 7-2-vel abszolválta a meccset. Luke Evangelista 2+2-vel zárt és Filip Forsberg után ő lett a második játékos a Nashville-ben, aki egy harmadban négy egységgel zárt.

A New York Islanders játékosai sem hagyták otthon a góllövő ütőket, ugyanúgy hetet lőttek, mint a Predators és 7-2-re győztek. Az Isles a Torontót tömte ki a három pontot szerző és duplázó Cal Clutterbuck vezérletével. Az Islanders utolsó 10 mérkőzésén 15 pontot szerzett és biztosan őrzi a hetedik pozícióját keleten. A Leafsből egyedül a csapat második gólját szerző Mitch Marnert lehet kiemelni, aki Lanny McDonald, Darryl Sittler és Doug Gilmour után a klub negyedik játékosa lett, aki két egymást követő idényben legalább 90 egységig jutott.

A hazai pályán játszó New Jersey rommá lőtte Filip Gustavssont, mégis csak egy pontot tudott szerezni a Minnesota ellen. A svéd hálóőr összesen 47 lövést és 2-1-es győzelemre vezette a csapatát. A vendégek másik hőse Matt Boldy volt, aki egy másodperccel a hirtelen halál vége előtt lőtte a győztes gólt. A Predatorsnak jelenleg 5 pont a hátránya a nyolcadik helyen álló Winnipeggel szemben, ám három mérkőzéssel kevesebbet játszott riválisánál, így a vesztett pontokat tekintve jobban áll.

Negyed óra után kialakult a 2-1-es végeredmény a Boston–Ottawa derbin. A Bruins kapujában Linus Ullmark ismét ihletett formában védett, hiszen a Vezina-trófea legnagyobb esélyese összesen 40 védéssel járult hozzá a győzelemhez. A Bostonnak 12 mérkőzése van hátra és ha ebből nyolcat megnyer, akkor új NHL-rekordot állít fel az egy szezonban szerzett győzelmek számában.

A Winnipeg is 2-1-re győzött, mégpedig az Arizona ellen, amivel véget vetett a Coyotes nyolc meccset felölelő pontszerző sorozatának. Connor Hellebuyck 29 lövésnek állta az útját, ebből 17-nek a második harmadban. A Winnipeg csatára, Nino Niederreiter 800. meccsét játszotta, ezzel a svájci játékosok között a harmadik Mark Hardy (915) és Roman Josi (827) mögött.

A Montreal visszavágott a Tampának a négy nappal korábban, hazai pályán elszenvedett 5-3-as vereségért és délkeleten győzött 3-2-re. Sam Montembeault 31 lövést fogott, Nick Suzuki két gólpasszt adott, Kirby Dach pedig góllal tért vissza bő egy hónapos kihagyást követően. A Bolts kapujában Andrej Vasziljevszkij csak 85%-os hatékonysággal védett és ebből kifolyólag több mint 5 év és 11 győzelem után szenvedett ismét vereséget a Montreal ellen.

A játéknap egyetlen szétlövését a Detroit nyerte St. Lousiban. Az Enterprise Centerben az első harmadban négy gól született, majd a következőre egészen a rávezetések negyedik köréig kellett várni, amikor Lucas Raymond találata a vendégek győzelmét jelentette. A 3-2-re győző Detroit három vereséget követően szerzett ismét pontokat.

A Central-csoportot vezető Dallas hatalmasat küzdött az egy pontért a Seattle ellen. A Stars három és fél perccel a befejezés előtt még kétgólos hátrányban volt, de először Joe Pavelski révén szépített, majd Jamie Benn góljával a hosszabbítást is kiharcolta egy szekundummal a befejezés előtt. Ott azonban már nem kerülhette el a végzetét, a Kraken Adam Larsson góljával elvitte a győzelmet. A 4-5-re végződött meccsen a vendégeknél Brandon Tanev, a hazaiaknál a már említett Benn zárt három egységgel. Ki kell még emelni Miro Heiskanent, aki John Klingberg (2018) és Szergej Zubov (2006) után a harmadik hátvéd lett, aki minimum félszáz gólpasszig jutott a Starsban. Heiskanen emellett zsinórban a 11. mérkőzésen szerzett pontot, amivel megdöntötte Craig Hartsburg (1986) hátvédekre vonatkozó franchise-rekordját.

A Calgary semmi esélyt sem adott az Anaheimnek és 5-1-es győzelemmel távozott Kaliforniából. Tyler Toffoli három találatot készített elő, Dan Vladarnak pedig 19 védés is elég volt a “W” megszerzéséhez.

A játéknap utolsó meccsén a Vegas 4-3-ra győzött Vancouverben. A Knights ütötte a meccs első két gólját és ezután a Canucks mindhárom góljában szerepet játszó J.T. Miller révén hiába kapaszkodott, egyszer sem tudott egynél közelebb kerülni. A vendégek legjobbja Jonathan Quick lett, aki 31 lövést fogott és 375. győzelmével feljött az amerikai születésű kapusok listáján a második helyre. A képzeletbeli dobogó tetején Ryan Miller áll 391 diadallal.

quick 375

NHL, 2023. március 21.:

NY Rangers–Carolina 2-3
G: Motte, Kakko ill. Chatfield, Noesen, Teravainen

Washington–Columbus 6-7 h.
G: Jensen (2), Ovecskin, Oshie, Sheary, Milano ill. Boqvist (2), Roslovic (2), Robinson, Bemström, Jenner

Philadelphia–Florida 6-3
G: Sanheim (2), Farabee, Laughton, Provorov, Frost ill. Tkachuk, Montour, Reinhart

New Jersey–Minnesota 1-2
G: Meier ill. Shaw, Boldy

Buffalo–Nashville 3-7
G: Cozens, Thompson, Skinner ill. Evangeista (2), Duchene (2), Tomasino, Novak, McDonagh

Boston–Ottawa 2-1
G: Krejci, DeBrusk ill. Gambrell

Montreal–Tampa Bay 3-2
G: Dach, Drouin, Matheson ill. Point, Maroon

NY Islanders–Toronto 7-2
G: Clutterbuck (2), Parise, Fasching, Holmström, Dobson ill. Lafferty, Marner

Winnipeg–Arizona 2-1
G: Ehlers, Lowry ill. Hayton

St. Louis–Detroit 2-3 b.
G: Bortuzzo, Scandella ill. Chiasson, Zadina

Dallas–Seattle 4-5 h.
G: Heiskanen, Johnston, Pavelski, Benn ill. Tanev (2), Sprong, McCann, Larsson

Anaheim–Calgary 1-5
G: Vatrano ill. Ritchie, Stecher, Andersson, Lindholm, Mangiapane

Vancouver–Las Vegas 3-4
G: Miller (2), Di Giuseppe ill. Kessel, Smith, Blueger, Dorofejev

Sorsolás
Tabella
Kanadai táblázat

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum