Le tudja-e vetkőzni döntős megilletődöttségét a GYHK?

   

Alighanem ez a legnagyobb kérdés az Erste Liga-finálé második, kedd esti összecsapása előtt.

Evés közben jön meg az étvágy, avagy nem lassít az FTC, amely meglepetést meglepetésre halmoz az idei Erste Liga-rájátszásban. A zöld-fehéreknél az utóbbi évek legszenvedősebb alapszakasza után a playoffra nagyon összeállt valami: egyre magabiztosabb formába lendülve verték ki előbb az alapszakasz-dobogós DVTK-t, majd hétmeccses párharcban az alapszakaszelső BJA-t is, úgy, hogy a sérültek, betegek, eltiltottak hiányát is elbírták és megoldották menet közben. Az ember előzetesen azt hihette volna, ha valahol, a gyergyói hokikatlanban megtörhet a lendületük, ám ennek ellentettje történt. A finálé első meccsére meglepetésre a hazaiak korcsolyáztak ki megilletődöttebben (Szilassy Zoltán szerint egyenesen mintha közönségkorcsolyán lettek volna), a Fradi pedig könyörtelenül ki is használta a gyenge kezdést; s bár szoros meccsen, de végig vezetve húzta be a döntő nyitó felvonását. A GYHK mesterének őszinte és önkritikus nyilatkozata egyébként önmagában üdítő a magyar hokiközeg sokszor bántóan semmitmondó közhelypattogtatása közepette, így nem átalljuk még egyszer ideszúrni teljes egészében: “Úgy kezdtük a meccset, mintha közönségkorcsolyázáson lennénk, botrányos volt. Ha nem tudjuk, hogy ez egy döntő első meccse, akkor sem a hangulata, sem a játék minősége nem mondta volna, hogy ez egy döntő meccs. Mást vártam küzdelmi szinten, gyengén kezdtünk, a Ferencváros pedig élt ezzel a lehetőséggel. Ki kell lépni az eufóriából, szép dolog, hogy bejutottunk a döntőbe, de ez nem elég, el kell felejteni. Alakítottunk ki helyzeteket, de igazságtalan lett volna, ha mi visszajövünk ebbe a meccsbe.”

Ebben a néhány mondatban igazából minden benne is van, azzal együtt, hogy a gyergyói mester alighanem a saját játékosait is szeretné felrázni egy kicsit ezzel. Az elődöntő kezdete óta ugyanis nem először fordult elő, hogy a GYHK-sok alapszakaszára jellemző látványos, magabiztos és produktív hokija éppen a fontosabb pillanatokban nem akar jönni, holott az egyéni és csapatképességek alapján legalábbis jönnie kéne – akkor is, ha a rájátszás már egy teljesen más kávéház, teljesen más jellegű összecsapásokkal, s a riválisok minden létező eszközzel igyekeznek csírájában elfojtani ezt a fajta játékstílust. Az tisztán látszik egyébként, hogy az elődöntő ötödik meccsén megsérülő Sárpátki Tamás kiesése nagy érvágás az erdélyiek első sorával majdhogynem egyenértékű második ötösből, a helyére kényszerből felkerülő DiDiomete ugyanis egészen más profilú játékos (ő inkább a testjátékban erős, ami gyakran át is csap túlzott keménykedésbe); a rájátszásban 9 meccsen 9 pontot (5+4) termelő válogatott csatár hiányával és az egyensúly megbomlásával talán magyarázható valamennyire a gyergyóiak újabban hiányzó kreativitása.

A székelyek azonban a végére így is jelentősen túllőtték ellenfelüket: az utolsó harmad időnként nyomasztó, ámde többnyire meddő GYHK-fölénye nyomán a kapura lövési mutató ebben a periódusban 17:4-gyel, összességében pedig 38:27-tel zárult. Nagy kérdés, hogy a klubtörténelem első fináléját játszó Szilassy-legénység a második hazai összecsapásra le tudja-e vetkőzni kezdeti megszeppentségét, s ha igen, és nem ad egy teljes harmadot ajándékba a Ferencvárosnak, akkor fel tudja-e törni idő előtt az eleddig elképesztően keményen és fegyelmezetten záró, ráadásként a szezon legfontosabb részére ihletett formába kerülő Arany Gergellyel megtámogatott zöld-fehér reteszt. (Ugyanitt megemlítendő: a másik oldalon a gyergyószentmiklósiak egyik talizmánja, Rasmus Rinne emberemlékezet óta nem védett 90% alatt, hétfőn ez is előfordult vele – nem feltétlenül az ő hibájából). Az előnyös egységeken mindenesetre egyik oldalon sem múlott semmi, hiszen a Gyergyó 3/2-es, az FTC 2/1-es fórkihasználással zárt, ez egy döntőben remek mutató. A két csapat első sora között viszont hétfőn zongorázni lehetett a különbséget. Míg a ferencvárosiak első alakzata továbbra is tarthatatlan (négyen zártak ponttal és +2-vel, hárman pedig két egységgel), addig a gyergyói nyitó ötösből csak Bodó szerzett pontot, és vele együtt négyen is –2-vel végeztek. Az erdélyi csapatból Sylvestre élt nagyon, ő végig látványosan kilógott felfele, a gyergyóiak mindkét gólját ő csinálta meg – égető kérdés, hogy a második meccstől kezdve fel tudnak-e hozzá nőni a társak, mert ha nem, akkor az alapszakasz-második pokolian nehéz helyzetben lesz kénytelen elutazni a Tüskecsarnokba.

Az összecsapás ezúttal is 17:30-kor kezdődik, a ligatévén követhető, a pénteki és szombati mérkőzést viszont már adja a tévé élőben, 19:30-as és 19:15-ös meccskezdéssel.

gyhk ftc

fotó: Szász Adorján/GYHK

Gyergyói HK–FTC-Telekom 1-2

   

A hazai csapat 59:45-ig vezetett Sylvestre előnyös góljával, ám a Fradi 15 másodperccel a vége előtt kapusát lehozva kiegyenlített, a túlóra elején pedig a döntőben harmadik találatát szerző Marva a második meccset is megnyerte a zöldeknek.

Mindkét vezetőedző a megszokott összeállításokkal vágott neki a döntő második mérkőzésének. Sárpátki Tamás továbbra sincs hadra fogható állapotban, a magyar válogatott támadót ezúttal is DiDiomete helyettesítette a második sorban. A vasak között újfent Rinne és Arany tevékenykedett.

Közönségkorcsályázásnak ezúttal nyoma sem volt, tapintani lehetett a feszültséget a pályán és a nézőtéren egyaránt. A játékrész első felében a Gyergyó letanyázott ellenfele harmadába, Aranynak többször is közbe kellett avatkoznia. A folytatásban maradt a hazai fölény, Vincze tartotta bent a pakkot a támadóharmadban, majd Sylvestre-höz továbbított: a gyergyói cselgép maroknyi területen egy leheletfinom megoldással húzta át magát Nagy Gergőn, s tette fonákjára a pakkot, a légiós védjegyévé vált mozdulat azonban ezúttal csak kapuvasat eredményezett. Az első tíz percben a Fradi ellentámadásokkal operált, egy villámgyors kontra végén Sointu tévesztett néhány centit. Az etap derekán éledezett a Ferencváros, a zöld-fehérek jobban megbecsülték a pakkot, ezáltal több időt is töltöttek Rinne ketrece előtt. Egy ízben Turbucz kis híján megtréfálta a finn hálóőrt, az FTC 88-asa a kapunak háttal állva, a lábai között bravúrosan húzta kapura a játékszert. Az utolsó 5 minutumban többnyire a mezőnyjáték dominált, a végén Tranca és Orban lódult meg kettő az egyben, de a magyar támadó átadása az aranysisakos mögé érkezett, így odalett a nagy lehetőség.

A második harmad egy áthúzódó GYHK-emberfórral indult, Bodóék nem tudtak nagy helyzetet kialakítani. Alig térhetett vissza Hrabal a büntetőpadról, a 23. percben Tóth Adrián kisbüntetése révén ismét hátrányba került a Ferencváros, ráadásul alig kevesebb, mint kettő perccel később Sailio is a kiállítottak sorsára jutott. Bodó ugratta ki Császárt, aki egy az egyben vezethette rá Aranyra, de a fiatal csatár a kapu mellé puffantott. A hátralévő szimpla fórt ügyesen játszotta meg a GYHK, viszont a hazaiak néha mintha belehaltak volna a szépségbe, így nem juttattak megfelelő mennyiségű korongot Arany kapujára. A folytatásban Bodó és Sylvestre szemkápráztató cseleket mutattak be, a házigazdák 81-ese hobbit űzött a kötények kiosztásából. A 33. minutumban Haaranent állították ki a játékvezetők, Nagy Gergőék rendkívül effektíven és célratörően játszották meg az előnyt, minden szögből tüzeltek, ennek következtében Kulmala egy kipattanót majdnem a gólvonalon túlra kotort. 6 perccel a vége előtt Nagy Gergő eladott korongját Sándor-Székely fülelte le, hajmeresztő pillanatok játszódtak le a budapestiek kapuja előtt. 15 másodperccel a harmadzáró dudaszó előtt megtört a jég Szilassy Zoltánék szempontjából: ugyancsak emberfórban támadott a Gyergyó, Bodó egy keresztpasszal találta meg Sylvestre-t, aki a bedobókör környékén átvette a pakkot, majd egy irgalmatlan nagy bombával kipókhálózta a hosszú ficakot (1-0).

A záró felvonásban lendületben maradtak a házigazdák, Tranca két ízben is veszélyt jelentett Arany ketrecére. 10 perccel a vége előtt fokozta a nyomást a Ferencváros, Tóth Gergő tette kapura a korongot kiszorított szögből, Rinnének nem sikerült ráfeküdnie a játékszerre, így Tóth Adrián hajszál híján a kapuba kotorta a pakkot – a tehetetlen hálóőrt hátvédjei segítették ki végül. A hátralevő időben is FTC-fölény érvényesült, Fodor Szabolcs együttese a legfelsőbb sebességfokozatba kapcsolt, a piros-fehérek pedig mintha levették volna lábukat a gázpedálról. 3 perccel a vége előtt Betteridge révén járt rettentő közel az egyenlítéshez a Ferencváros, később Nagy Gergő előtt adódott újabb nagy lehetőség. A végén még Arany is lekorcsolyázott, és pont úgy, mint a második etapban, ezúttal is 15 másodperccel a vége előtt jött a dráma: Kulmala korcsolyázott le az alapvonalig, a honosított támadó visszakészített Betteridge-hez, aki mértani pontossággal, középtávolról a hálóba juttatta a pakkot (1-1). Következhetett a döntő első túlórája.

A hosszabbításban aztán újra az FTC örülhetett: a 64. minutumban egy bulielhozatalt követően Marvához került a korong, a finn bekk pedig a kék vonal közeléből tüzelt, Rinne nem láthatott semmit, így a pakk utat talált a kapuba (1-2). Ezzel a Ferencváros 2-0-ra vezet a párharcban, folytatás pénteken, magyar idő szerint 19:30-kor, ezúttal már a Tüskecsarnokban.

IMG_0112

fotók: Szász Adorján/GYHK

Mind az öt góljukat fentről lőtték

 

Értékelések a döntő második mérkőzése után.

Szilassy Zoltán, vezetőedző, GYHK: “Megvoltak a lehetőségeink, hogy lőjünk még gólokat, nem mondanám, hogy ráültünk az eredményre, jégkorongban ezt nem teheted meg. Az utolsó tíz percben a Fradinak jönnie kellett, mi pedig óvatosabbá váltunk, amiből lett egy nagy nyomás, végül pedig egy támadóharmadban elvesztett korongból ki tudtak egyenlíteni. Hosszabbításban a szokásos, vagy ide, vagy oda, ők forgalmat generáltak a balkörös támadó harmadból, és jól is lőnek fentről, mind az öt góljukat fentről lőtték ezen a két meccsen. 0-2, ilyen helyzetben nem voltunk még, semmi mással nem kell most foglalkozni, csak a harmadik meccsel.”

Fodor Szabolcs, vezetőedző, FTC-Telekom: “Ez ma összességében, semleges szemmel nézve egy jobb hokimeccs volt: az első harmadban nagyon ránk jött a Gyergyó, ott az volt a tervünk, hogy éljük túl, ami sikerült is. A második harmadban egy kicsit eltértünk a játéktervtől, ugyanakkor számos kiállításunk is volt, amiből egyet kihasznált a Gyergyó. Átbeszéltük, hogy miként jöhetnénk vissza, ezt pedig a srácok meg is valósították, nyomni tudtunk a harmadik harmadban. Az egyenlítéssel visszajöttünk a mérkőzésbe, majd pedig egy buli után a győztes találat is meglett. Az volt a kulcs, hogy a harmadik harmadban visszataláltunk a játékunkhoz.”

 
Erste Liga, Gyergyószentmiklós, 1140 néző. Játékvezetők: Babic, Babic, Balla, Kövesi.
Rinne: 94,6% (Demeter)
K
Arany: 97,1% (Nagy K.)
Haaranen, Marttinen, Tranca, Orban, Bodó
1
Marva, Hrabal, Nagy G., Kulmala, Turbucz
Saari, Fejes, Vincze P., Sylvestre, DiDiomete
2
Mesikammen, Boros, Sailio, Sointu, Betteridge
Kozma Zs., Imre, Sándor-Székely, Szigeti, Császár
3
Karmeniemi, Seregély, Farkas, Tóth A., Tóth G.
Silló, Bíró, Csiszer
4
Kucsma, Bán, Kozma D., Galántai
Szilassy Zoltán, Góga Attila
E
Fodor Szabolcs, Hennelly Yul
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 39:45 GYE PP Sylvestre Haaranen Bodó
1-1 59:45 FTC Betteridge Kulmala Hrabal
1-2 63:40 FTC Marva Turbucz Nagy G.
34 Kapura lövések száma 37
4 Kiállításpercek 10

Már ünnepelni készültek a gyergyóiak, amikor jött Betteridge

 

A finálé drámai végjátékot hozó második felvonásának összefoglalója, benne a dudaszó előtti egyenlítéssel és az újabb Marva-tőrdöféssel.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
március 23., szombat
EL 17:30 BRAGYE 
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 
Partnerünk
Archívum