Öt pihenőnap a tét a Gyergyónak

   

Ha a gyergyószentmiklósiak győznek Brassóban, kipihentebben várhatják az Erste Liga-döntő első mérkőzését, mint magyarországi riválisuk.

Kedden játsszák az erdélyi Erste Liga-elődöntő hatodik meccsét. Miután a magyarországi párharc csak pénteken dől el, így elmondható, hogy a Gyergyói HK egy idegenbeli siker esetén több pihenőnapnak örülhet leendő ellenfeléhez képest a hétfőn induló fináléban. Az eddigi sorminta alapján most brassói siker következne – hiszen eddig kétszer is megszerezte az előnyt a GYHK, de a Corona rendre egyenlített. Ha a brassóiak kedd este nem nyertek, az az Erste Liga-szezonjuk végét jelenti. A csata első öt meccse egyaránt szorosan alakult, háromszor hosszabbítás döntött, és a két rendes játékidős összecsapáson is csak egy- vagy kétgólos győzelem született. Az alapszakaszban látott kiállításcunamit a rájátszásra mérsékelték a csapatok: a szezon első fázisában a két csapat négy meccsén 144 percnyi büntetés született, ellenben a playoff fegyelmezettebb játéka 86 büntetéspercet hozott; kérdés, elszakad-e a cérna valamelyik oldalon, ha eldőlne a hatodik mérkőzés. Szilassy Zoltán a GYHK vezetőedzőjének szavai mindent elmondanak arról, mi várható kedden: vasárnap kiemelte a fiúknak, hogy ez most háború.

A magyarországi idő szerint 17:30-kor kezdődő Corona Brasov–Gyergyói HK mérkőzést az Erste Liga Tv közvetíti.

bragye_20230310183435_gliga

fotó: Corona Brasov

Corona Brasov–Gyergyói HK 4-2

   

Hiába jött vissza a meccsbe 5 perccel a vége előtt a Gyergyószentmiklós, a hamar háromgólos előnyt szerző Brassó 3-3-ra kiegyenlítette a párharcot.

A hatodik összecsapásra MacQueen mester a megszokott összeállításban küldte pályára tanítványait, Szilassy Zoltán viszont alaposan megkeverte lapjait: Sárpátki hiányában DiDiomete lépett fel a második sorba Sylvestre és Vincze mellé, Szigeti és Sándor-Székely újra visszakerült a harmadik ötösbe. Csiszer ezúttal a negyedik csapategységben kezdett Bíró, s a keretbe újonnan bekerülő Silló Arnold mellett. A kapukban Toth és Rinne álltak.

A nagy tétre való tekintettel rendkívül fegyelmezetten kezdtek a csapatok, majd a hazaiak fokozatosan átvették az irányítást. Az első nagy helyzetre 6 percet kellett várni, VanWormer ritkán látott bravúros mozdulattal úgy vette le a pakkot a levegőből, hogy rögtön helyzetbe is került, a kipattanót Kóger durrantotta a vasra. Ezt követően többnyire a GYHK harmadában folyt a játék, nagyon érett a hazaiak vezető találata, ami 12. minutumban meg is született: először Gliga hozta helyzetbe Valchart, az aranysisakos pár centit még tévesztett, majd néhány momentummal később Rinne mamutjáról jött ki a korong, a kipattanót Gliga szemfülesen a kapuba kotorta (1-0). Az első kiállításra 13 percet kellett várni, de Schaberék ekkor még nem tudták megduplázni előnyüket, viszont a gyergyói kiegészülést követően egy bulielhozatal után Sillshez került a játékszer, aki gondolkodás nélkül azonnal tüzelt, s elképesztően nagy gólt ragasztott a rövid felsőbe (2-0). Az első játékrészben a lőlap szerint is számottevő fölényben játszottak a hazaiak (21:8), illetve külön kiemelendő Sills játéka, a kanadai légiós több szép csellel és betöréssel hívta fel magára a figyelmet.

A második játékrészt már energetikusabban indították a szentmiklósiak, az újabb gólt azonban a brassóiak ünnepelhették: a 25. minutumban hiába született GYHK-gól, a találatot gyergyói szabálytalanság előzte meg, ezért következhetett a második hazai emberfór, amiből VanWormer révén a barcaságiak 3-0-ra módosították a találkozó állását. A harmadik bekapott gól nagyon megzavarta a vendégeket, a korongbedobás után Domingue kis híján belőtte a negyediket is, Rinne óriásit bravúrral tartotta meccsben csapatát. A játékrész közepén csak megérkezett a mérkőzésbe Szilassy Zoltán együttese is, a piros-fehérek teljesen átvették a kontrollt, de Bodóék ekkor még csak kapuvasig jutottak. Nem úgy, mint a 39. percben, amikor is Bors akadt össze DiDiomete-tel, a csetepatét követően a hazai bekk kapott kisbüntetést, amit a vendégek speciális egysége ki is használt: Haaranen távolijába Tranca szúrt bele, Toth tehetetlennek bizonyult (3-1)

A záró felvonásban mindkét ketrec előtt adódtak lehetőségek, ment előre becsülettel a Gyergyó, viszont a hazaiak sem ültek rá az eredményre, így pörgős hokit láthatott a publikum. Öt perccel a vége előtt Clarke szerette volna felkérni keringőre Bodót, az akciót kettő perces büntetéssel honorálták a játékvezetők, aminek következtében a vendégek Sylvestre álomgóljával szépíteni tudtak (3-2). A végén Szilassy Zoltán még lehozta kapusát, a találkozó végeredményét pedig VanWormer állította be, aki üres kapura szerezte meg második találatát (4-2). Egyenlített tehát a párharcban a Brassó, a mindent eldöntő hetedik találkozóra pénteken kerül sor, ezúttal újra Gyergyószentmiklóson.

bra gyhk szabó krisz

fotók: Corona Brasov

Nem győzöm kiemelni a kitartást és az akaratot

 

Vezetőedzői gondolatok az erdélyi elődöntő hatodik, brassói szériaegyenlítést érő felvonását követően.

Dave MacQueen, vezetőedző, Corona Brassó: „Le a kalappal a srácok előtt. Készen álltunk ezen az estén és bele is vetettük magunkat. A szezonunk volt a tét, és dicséret illet mindenkit: rengeteg lövést blokkoltunk, a kulcs pedig a harmadik gólunk megszerzése volt, ami megadta a kellő önbizalmat. De nem győzöm kiemelni a kitartást és az akaratot, amit ez a 22 játékos kihozott magával az öltözőből.”

Szilassy Zoltán, vezetőedző, Gyergyói HK: „Sajnos rosszul kezdtünk – vagy inkább úgy mondanám, nagyon rosszul –, az első harmadunk és a második első fele ráment erre. Nem voltunk azon a szinten, amin akartunk, és ez sokba került. A meccs második fele után már elvesztettük a meccset. Keményebben kezdtünk korcsolyázni, védekezésben és támadásban is, és több lövésünk volt, még a második lehetőségeinken is sokkal jobban dolgoztunk. De ekkor már késő volt, és ez az oka a vereségünknek. Úgyhogy hetedik meccs jön, ami szerintem egy hihetetlen összecsapás lesz a saját közönségünk előtt. A hazai pálya előnye jellemzően kifizetődik, remélhetőleg egy konzisztens hatvan percünk lesz pénteken – természetesen nyerni akarunk a fantasztikus szurkolóink előtt.”

Erste Liga, Patinoarul Olimpic Brasov, 1400 néző. Játékvezetők: Korbuly, Korbuly, Balla, Szabó.
Toth: 94,7% (Polc)
K
Rinne: 93,2% (Demeter)
Sweeney, Clarke, Schaber, Kóger, VanWormer
1
Haaranen, Marttinen, Tranca, Orban, Bodó
Garcia, Williams, Domingue, Valchar, Gliga
2
Saari, Fejes, Vincze P., Sylvestre, DiDiomete
Bors, Boriszenko, Szabó, Sills, Gajdó B.
3
Kozma, Imre, Sándor-Székely, Szigeti, Császár
Gajdó T., Vasile N. R., #6548, Buda
4
Silló, Bíró, Csiszer
MacQueen Dave, Strenk Hunor
E
Szilassy Zoltán, Góga Attila
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 11:39 BRA Gliga Bors Boriszenko
2-0 14:35 BRA Sills Gajdó B.
3-0 24:32 BRA PP VanWormer Valchar Domingue
3-1 38:10 GYE Tranca Haaranen
3-2 55:53 GYE PP Sylvestre Vincze P. Orban
4-2 59:46 BRA EN VanWormer Schaber Kóger
45 Kapura lövések száma 38
8 Kiállításpercek 6

Sylvestre szenzációs szólógólt szerzett előnyben

 

A 4-2-re végződött Corona Brasov–GYHK összefoglalója, benne a kanadai klasszis parádés szépítésével.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
február 22., csütörtök
EL 17:30 GYESCC 5-3VÉGE
február 23., péntek
EL 17:30 BRABJA 0-1 HVÉGE
EL 18:00 UTEMIS 3-4 BVÉGE
ICEHL 19:15 G99AVS 1-9VÉGE
február 24., szombat
EL 17:30 GYEDEB 6-2VÉGE
EL 17:30 SCCDAB 8-1VÉGE
AL 18:15 FTCSPC 8-1VÉGE
AL 19:00 ETOWRM 5-1VÉGE
AL 20:30 ÓHALHL 3-10VÉGE
AL 21:00 IKOSZG 9-6VÉGE
február 25., vasárnap
EL 14:05 MISUTE 3-4VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAFHA 3-0VÉGE
EL 17:30 GYEDAB 6-1VÉGE
EL 17:30 SCCDEB 1-0VÉGE
február 27., kedd
EL 17:30 SCCGYE INFO
AL 20:30 DBFASP 
február 28., szerda
EL 18:30 FHAUTE 
EL 18:30 FTCDEB 
február 29., csütörtök
EL 18:00 UTEBJA 
Partnerünk
Archívum