Ki kerül a legmagasabb Polcra?

   

A Gyergyói HK viszonylag simán vette az első akadályt az idei rájátszásban, és a DAB kisöprését követően hátradőlve figyelhette a többi negyeddöntős párharc alakulását. Aztán látva, hogy a Corona Brassó hogyan  mentette át az alapszakaszvégi lendületét a playoffra, majd csapta ki a Csíkszeredát, hirtelen fel is pattanhatott onnan, hiszen ezzel a fizikális és magas lövésszámra építő hokival még nem találkozott a gyergyói együttes. De vajon melyik csapat jöhet ki a végén győztesen, és juthat be az Erste Liga nagydöntőjébe a nehéztüzérek párharcából?

Ha pusztán a Gyergyó játékából indulunk ki, akkor nem nagyon van mitől tartania az alapszakasz második helyezettjének, hiszen az egész szezonos minta alapján is egy abszolút fenntartható hokit játszik Szilassy Zoltán együttese. Ennek alapja, hogy a GYHK minél egyszerűbb módon a támadóharmadba bejuttatva a korongot, minél több lövéssel tartsa folyamatos nyomás alatt az ellenfelét. Ugyanakkor itt fontos megjegyezni, hogy ezt nem úgy éri el az együttes, hogy folyamatosan, már a periméterről is az első adandó alkalommal tüzel, hanem a top 2 sor állandó jelleggel a magas minőségű helyzetek kialakítására törekszik. Jól mutatja mindezt, hogy a DAB elleni körben összesen 245 regisztrált kapura lövési kísérletnek mindössze a 32%-a érkezett a periméterről, és mindehhez a negyeddöntős csapatok közül a legmagasabb meccsenkénti várható gólérték társult (4.71 xG/meccs).

Amikor pedig egy együttes ilyen szintű kontroll alatt tudja tartani a játékot, annak a saját kapu előtt is megvan az eredménye. Nem véletlen, hogy az első körben csak a BJA engedett alacsonyabb meccsenkénti xG-t, mint a GYHK (1.86 vs 1.93). És persze, a playoffminta kicsi a GYHK esetében, ugyanakkor az ellenfélválasztásnak köszönhetően megkapta a lehetőséget arra, hogy az ellen a csapat ellen kezdje meg a rájátszásmenetelését, amely ellen úgy érezte, hogy még az is elég lehet, hogyha csak az alapszakaszos „utazóhokiját” hozza a gárda. És a számok abszolút azt mutatják, hogy a DAB ellen ez a játék a playoffban is fenntartható volt. A GYHK totális kontrollja nemcsak a sok lövés miatt valósulhat meg, hanem azért is, mert korong nélkül is már az ellenfél kék vonalának magasságában sikerül sok esetben ellehetetleníteni az első szándékból történő korongkihozatalokat, így átmenetből is nagyon nehéz megverni az együttest.

Ehhez jön hozzá ráadásként, hogy igazán nehéz kibillenteni egy olyan csapatot a komfortzónájából, amely az első két 5v5-ös sorával kottára ugyanazt a játékot tudja nyújtani, és közel ugyanolyan szinten képes kontrollálni a játék tempóját. Ha lebontjuk a Bodó, Orban, Tranca és a Vincze, Slyvestre, Sárpátki sor profiljait, akkor kis túlzással ugyanazokat a szerepköröket, támadásépítési mechanizmusokat és végtermékeket láthatjuk a GYHK első két sorában. Bodóék sora 18-cal, míg Sylvestre-ék sora 44-gyel lő többet, mint az ellenfél. Ami érdemi változásként is megfigyelhető az alapszakaszhoz képest az első kör alapján, hogy a DAB ellen a hátvédeknek kisebb szerepe lett a támadóharmadban, kevesebb figura jön ki rájuk azonos létszámban és emberelőnyben egyaránt. Hogy ez pusztán csak az aktuális párharcnak szólt, vagy a Brassó ellen is hasonló tendenciákat lehet megfigyelni, arról majd az elődöntő első három meccse után lehet beszélni.

bragye_sills_fejes

Merthogy a Brassó viszont megállás nélkül lő. Kérlelhetetlenül. Már az alapszakaszban is meccsenként a legmagasabb lövésszámmal zárt, a Csíkszereda elleni nyílt sisakos párharcban pedig még inkább a játék ezen eleme került előtérbe, meccsenként 70 lövést átlagolva. Bár a teljesség kedvéért mindenképp meg kell jegyezni, hogy 5v5-ben a Brassó nagyon direkt módon, a támadóharmadban kevesebb korongforgatással, nem feltétlen a magas minőségű helyzetek kialakítására fókuszálva próbált szinte mindenhonnan lőni. Ezért sem kell meglepődni azon, hogy a döbbenetesen magas lövésszám ellenére is mindössze 3.18-as xG-értékű helyzetet alakított ki meccsenként, miközben a túloldalon a Csíkszereda 3.74-et. És arra sem feltétlen kapnánk fel a fejünket, hogyha az elődöntőben hasonló módon alakulnának a fejlett statisztikai modellekből kinyert adatok, mégis van pár dolog, amiben nagyon bízhat a Brassó.

A fizikális és bizonyos esetekben már-már a szabályok adta kereteken túlmutató játékot produkáló Brassó meccsein rengeteg speciális játékhelyzet alakul ki, ezért is fontos nagyon, hogy ezekben a szituációkban mennyire tudja a maga javára billenteni a mérkőzést az együttes. És ez a farkasok egyik nagy előnye lehet az egész párharcban, hogy mind emberelőnyben, mind emberhátrányban remekel a gárda. Az első körben a legtöbb emberelőnyös góllal (6) zárt a Brassó, a Boriszenko, Schaber, VanWormer, Domingue, Valchar ötös – nagyban utóbbi emberelőnyös játékszervező képességének köszönhetően – azt csinált a csíkiak emberhátrányos védekezésével, amit csak akart. Valchar remekül találta meg a megnyíló passzsávokat a halfwallról vagy a sarokból, vagy éppen ő maga nyitotta meg azokat egy-két keresztmozgással. Emberhátrányban pedig a korongot birtokló játékos folyamatos nyomás alatt tartása – vállalva az ezzel a nyíltsággal járó kockázatot – fizetődik ki akkor, amikor azt látjuk, hogy a 92%-os PK mellett több gólt üt emberhátrányban a Brassó, mint amennyit kap.

A playoffban, mivel kisebb mintával rendelkezünk, az extra egyéni teljesítmények felértékelődnek. A Brassónál ez határozottan így van, hiszen a korong mindkét oldalán masszív túlteljesítés figyelhető meg. Hogy a meccsenkénti 3.18-as xG-re 4.4 gólt üt az együttes, azt nagyban ferdíti a kiváló emberelőnyös játék, melynek a negyeddöntő négy legponterősebb játékosa közül három is az alappillére: Valchar, Domingue és Schaber. Előbbi amellett, hogy a legtöbb gólpasszal zárta a kört, a legtöbb elsődleges assziszt és a legtöbb lövésig vezető akció is az ő nevéhez köthető, míg Schaber és Domingue a negyeddöntő góllövőlistájának első két helyén zárt 6, valamint 5 találattal. Támadóoldalon ez a három játékos a legfőbb letéteményese a felülteljesítésnek, míg a brassói védekezés legfontosabb kirakós darabkáját a kapuban kell keresni, Patrik Polc ugyanis egészen döbbenetes extrát hozott a 95%-os hatékonyságával.

A GYHK-nál a csapatszintű, míg a Brassónál az egyéni felülteljesítés hozhatja meg az Erste Liga-nagydöntős szereplést, ugyanakkor pont e kilengések és extrák miatt könnyen elképzelhető, hogy az egész párharc ilyen hektikus lesz. Mindenesetre mi azzal csak jól járhatunk, hogyha mindkét elődöntős párharc hosszú sorozat lesz.

bragye_bodo_sweeney_polc

Gyergyói HK–Corona Brasov 2-1

   

A gyergyószentmiklósiak az 59. percben kiharcolták a hosszabbítást, aztán 29 másodperc után lezárták a mérkőzést.

A legutolsó negyeddöntős összecsapáshoz képest Szilassy Zoltán a visszatérő Csiszert ezúttal a harmadik sorba jelölte, míg Sándor-Székely hátrébb lépett a negyedik ötösbe. Dave MacQueen nem eszközölt változtatást. A kapukban Rinne és Polc kezdtek.
Az első játékrész a várakozásoknak megfelelően csúcshokit hozott. Jobban kezdett a Brassó, Rinnének rögtön háromszor is védenie kellett, a mérkőzés első nagy helyzetét azonban a gyergyóiak alakították ki: a védekező harmadból Bodó vette észre a kékvonalnál kiugrásra várakozó Orbant, az aranysisakos játékos szólóját Polc egy bravúros kamikaze szerű kivetődéssel hatástalanította. Nem sokkal később egy kapu előtti tömegjelenet révén ismerkedésbe fogtak a felek, kezdtek egymásra találni a párosok. A harmad derekán elképesztő sebességfokozatba kapcsolt a GYHK, Sárpátkiék szegezték oda ketrecük elé ellenfelüket, Sylvestre ördöngös cselei után kis híján előnyt szerzett a GYHK, majd kimaradt a székelyek első emberfórja is. Óriási nyomás nehezedett Coronara a mérkőzés ezen szakaszán, Kógerék hősiesen védekeztek. A játékrész legvégén a mezőnyjáték dominált,
búcsúzóul még Domingue kísérletét Rinne oldalra tolta mamuttal.

A második etap elején kihasználatlan maradt a második gyergyói fór is, ráadásul a vendégek hajszálhíján vezetést szereztek hátrányban Valchar révén. Fenn tudták tartani a presszinget MacQueen tanítványai, de a 30. minutumban újra a székelyek pillanatai következhettek: Sylvestre húzta át magán két emberen, majd hozta helyzetbe Sárpátkit, akinek életerős lövése tévesztett pár centit; néhány pillanattal később pedig Haaranen hagyott ki egy ordító helyzetet. Öt perccel a harmad vége előtt egy rosszul kivitelezett hazai cserét követően Schaber lépett ki egyedül, a befejezésbe azonban hiba csúszott; a 36. percben viszont Sills fülelt le egy átadást a semleges zónában, majd a próbálkozása elakadt a blokkban, de a korong így is a kapu elé berobbanó Gajdó Balázshoz került, aki remekül átemelte a kivetődő Rinnét (0-1).

A harmadik felvonás elején kimaradt az első brassói emberfór. A folytatásban is jól pörögtek a vendég lábak, kis időre beszorult a GYHK. A harmad derekán Sylvestre cselezgetett szokás szerint, nem sokon múlott a székelyek egyenlítő találata, Polc remek napot fogott ki. Az 55. percben Domingue nem tudott kihasználni egy hatalmas lehetőséget, ami kevesebb mint kettő minutummal a vége előtt megbosszulta magát: Haaranen szolgálta ki a középen őrizetlenül hagyott Orbant, a csapatkapitány pedig nem hibázott sorsdöntő szituációban (1-1). Új mérkőzés vette kezdetét, a Brassó majdhogy nem újra megszerezte a vezetést, pár momentummal később Sárpátki kiszolgálását Saari nem tudta gólra váltani. Következhetett a hosszabbítás.

A túlórában 29 másodperc alatt eldöntötte a GYHK a mérkőzést, Sárpátki passzából Sylvestre lőtte a hálóba korongot Polc lábai között. Folytatás hétfőn, szintén Gyergyószentmiklóson.

gyebra_230305_imrepatrik_williams

fotó: Szász Adorján/Gyergyói HK

Két perccel a vége előtt nem hagyhatod lőni Orbant

   

A GYHK–Corona párharc első meccsének tréneri reflexiói.

Szilassy Zoltán, vezetőedző, GYHK: “Azt kaptuk, amit vártunk, de azt gondolom, hogy mindkét csapat fegyelmezetten hokizott, mindkét csapat próbálta minimalizálni az eladott korongokat. A hatvan perc alatt közelebb álltunk a győzelemhez, noha a második harmadban nem találtuk el úgy a kaput, ahogy mi szerettük volna. A két gólunk olyan volt, amit kértünk a fiúktól, de erre hétfőn jobban figyelni kell. Főleg az első két harmadban tudtunk dominálni, a harmadik harmados játékunk viszont nem volt olyan céltudatos, de megtalálta a csapat a győzelemhez az utat, ez pedig óriási dolog.”

Dave MacQueen, vezetőedző, Corona Brasov: “Kiélezett meccs volt, ilyen ez a rájátszásban. Őszintének kell lennünk magunkkal szemben, volt egy jobb csapat a jégen. Túléltük az első harmadot, a második harmadban pedig jobban tartottuk a korongot, az volt a célunk, hogy minél kevesebb lehetőséget adjunk az ellenfélnek. A végén, kevesebb mint két perccel a vége előtt nem szabad otthagyni Orbant, hogy szabadon lőjön kapura, azt hiszem, néhány játékosunk nem úgy teljesített, ahogy azt megszoktuk tőlük. Nem igazán tudtuk megnyerni a párharcokat, de ilyen a jégkorong, fordulunk egyet, és máris jön a hétfő esti mérkőzés.”

Erste Liga, Gyergyószentmiklós, 1250 néző. Játékvezetők: Babic, Babic, Balla, Kis-király.
Rinne: 97,0% (Demeter)
K
Polc: 95,7% (Toth)
Haaranen, Marttinen, Tranca, Orban, Bodó
1
Sweeney, Clarke, Schaber, Kóger, VanWormer
Saari, Fejes, Vincze P., Sylvestre, Sárpátki
2
Garcia, Williams, Domingue, Valchar, Gliga
Kozma, Imre, Szigeti, Császár, Csiszer
3
Bors, Boriszenko, Szabó, Sills, Gajdó B.
Sándor-Székely, Bíró, DiDiomete
4
Gajdó T., Vasile N. R., #6548, Buda
Szilassy Zoltán, Góga Attila
E
MacQueen Dave, Strenk Hunor
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 35:42 BRA Gajdó B. Sills
1-1 58:18 GYE Orban Haaranen
2-1 60:29 GYE Sylvestre Sárpátki Fejes
47 Kapura lövések száma 33
2 Kiállításpercek 4

Orban késői egyenlítése és Sylvestre villámdöntése

 

Avagy a GYHK–Brassó elődöntő első meccsének összefoglalója.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum