Vasárnap már nem lehet meccsritmushiányra hivatkozni

   

Ilyen eddig még nem volt: ezúttal a hátrányba kerülő alapszakaszgyőztesen lesz az eredménykényszer terhe hazai jégen.

Kevesebb mint 24 órával a fővárosi elődöntő nyitó felvonása után, vasárnap délután 17:40-től máris folytatódik a budapesti különpárharc Káposztásmegyeren. Ami jelenleg biztosnak mondható, az az, hogy az FTC formaidőzítése egyelőre parádés, ha tudatos, ha nem. Az alapszakaszt végighullámzó, az automatikus negyeddöntőt csupán az utolsó fordulókban bebiztosító zöld-fehérek a playoffot a dobogón végző DVTK búcsúztatásával kezdték, majd váratlanul simán vették az alapszakaszgyőztes BJA elleni nyitányt is: Kangyal Balázs együttese 0-5 után már csak kozmetikázni tudott szombat este. A legnagyobb kérdés e ponton az lehet, hogy valóban csak arról volt-e szó, amit a BJA mestere említett utóbb, vagyis hogy amíg csapata a FEHA19 kisöprése után kilencnapos pihenőből jött, addig az ellenfél éles meccshelyzetből, egy kiváló hatmeccses szériából. Ez ugyanis kétségkívül meglátszott a kezdeti meccsritmuson. A BJA azonban a legtöbb mutatóban még így is vagy felvette a versenyt a Fradival, vagy felül is múlta; hogy mást ne mondjunk, a kapura lövéseket például mindhárom harmadban elvitte (32:25 a vége), míg emberelőnyben ugyanannyiszor próbálkozhatott (aztán az más kérdés, hogy eredménytelenebbül, mint riválisa). Pedig a ferencvárosiak negyeddöntős fórszenvedése után nem biztos, hogy sokan gondolták volna, hogy éppen a legkevesebb kapott góllal záró alapszakaszelső ellen indulnak be a speciális egységek. A Fradi azonban szombaton 3 előnyéből kettőt is gólra váltott kulcspillanatokban, a másodikkal végleg lezárva a találkozót alig egy „félidő” alatt. Ezek után kérdés az is, a BJA kapujában ki fog kezdeni azt követően, hogy az első meccsen az alapszakaszt 93, a negyeddöntőt 92% felett levédő Farkast fél óra, 16 lövésből 5 benyelt gól után le kellett kapni. A helyére érkező Kornakker lehozta a hátralévő időt kapott találat nélkül, de 5-0-s előnynél már nyilván nem izzadt vért a Fradi, a váltótársnak 9 védés is elég volt a 100%-hoz.

A legérdekesebb talány az lesz, hogy a rozsomákok hogyan reagálnak a számukra ismeretlen helyzetre, vagyis a szériahátrányra; hogy ezúttal nem az ő kezükben van az előny és kezdeményezés, hanem rajtuk lesz az eredménykényszer. Meccshiányra vasárnap már nem lehet hivatkozni: ha a BJA úgy tudja kezdeni a találkozót, ahogy szombaton a második félórában játszott, illetve ha az FTC a szezon hátralévő részére kieső Kestilä nélkül is tudja tartani magabiztos és gólerős formáját, akkor kiváló összecsapás(ok)nak nézhetünk elébe.

BJAHC–FTC-Telekom 0-1

   

A zöld-fehérek Nagy Gergő 47. percben jegyzett beleérős góljával elhozta a második mérkőzést is Káposztásmegyerről, Arany Gergely 46 védéssel ért el shutoutot.

A Budapest Jégkorong Akadémiánál a negyedik sorban az U21-es együttesnél szereplő Ravasz Csanád helyére Ádám Zsolt került, a kapuban maradt az első mérkőzésen öt bekapott gólt követően lecserélt Farkas Roland. A Fradi változatlan összeállításban kezdte a mérkőzést, a kapuba Arany Gergely állt.

A kezdeti óvatoskodást követően a házigazda BJA vette át a kezdeményezést, főleg Schlekmann Márk vezette második sor aktívkodott, Arany végig a helyén volt. A harmad derekára kijött a szorításból a Fradi, majd a 19. percben Turbucz szerelte saját harmadában a bizonytalankodó BJA védőt, végignyargalt a pályán, Schlekmann csak szabálytalanul tudta megállítani a gólszerzésben. A vendég emberelőny nem hozott igazi nagy veszélyt, sőt Nagy Krisztián kiugrásánál az alapszakaszgyőztes járt közelebb a gólhoz.

A második harmad elején a BJA is emberelőnybe jutott, Elóék alaposan körbelőtték Aranyt, a sérüléséből a negyeddöntőben visszatérő kapus továbbra is ihletett formában védett, gyakorlatilag lehúzta a rolót. A kiegészülést követően is maradt az Arany-parádé, majd Bán Károly lépett ki ziccerben, Farkas is helyén volt a túloldalon. A folytatásban a Fradi percei következtek, a Kulmala-Nagy-Turbucz sorból mindenki gólt szerezhetett volna, a rozsomákok valahogy megúszták a helyzetet. Nem sokkal később Uimonen hagyta el a korongot a támadó kéken, a Fradi harmadik sora megugrott, Farkas észnél volt. A folytatásban Sailo kapuvasánál a Fradi állt közelebb a gólhoz, majd mindkét hálóőr bemutatott egy védést a mamuttal, Marva és Tóth Gergely tesztelték a portásokat. Hiába a mozgalmas és sok kapura lövést hozó középső harmad, a csapatok 0-0-s eredménnyel mehettek második pihenőjükre.

A harmadik harmad is BJA emberelőnnyel indult, végig bent tartották a támadóharmadban a korongot Szitáék, ám a Fradi játékosok blokkolták a lövéseket. A 47. percben megtört a gólcsend, Kulmala tartotta bent a korongot a harmadban, majd Marva lőtt passzába Nagy Gergő ért bele gólt érően, 0-1. A bekapott gól megfogta a BJAHC-t, csak hosszú percek után tudták rendezni soraikat Kangyal Balázsék. A Fradi jól tördelte a játékot, nem igazán tudott kialakulni folyamatos játék. Az 55. percben Pozsgai lövését követően a kipattanó kialakított némi veszélyt a vendég kapu előtt, a védők tisztáztak. Négy perccel a vége előtt Viikila kiállítása törte meg a BJAHC-nyomást, Nagy Gergőék két perccel közelebb kerültek a sikerhez. A kiegészülést követően Schlekmann került helyzetbe, éles szögből leadott lövését védte Arany. A BJAHC időt kért, Farkas lekorcsolyázott, Vorobjovék össztűz alá helyezték a vendég kaput, de vagy a védők blokkoltak, vagy Arany hárított. A Ferencváros Nagy Gergő góljával 1-0-ra másodszorra is  legyőzte idegenben a BJAHC-t és összesítésben 2-0-ás előnnyel várhatják a párharc szerdai folytatását a Tüskecsarnokból. Arany Gergely 46 lövést hárítva shutout ért el.

bjahc ftc

Fotó: Várhegyi Erna / BJAHC

A hatékonyságunk gyenge volt

   

A BJAHC–FTC-Telekom elődöntő második felvonásának edzői nyilatkozatai.

Kangyal Balázs, vezetőedző, BJAHC: “Nem volt rossz mérkőzés, azt kell mondjam. Nyilván a playoffban igazán nagy ide-oda hokit nem lehet látni, de a vasárnapi meccs tényleg egy komoly szinttel jobb volt, mint a szombati: ötven lövésünk volt 23 gólhelyzettel az első harmadban, tulajdonképpen a legjobb húsz percet láttam ettől a csapattól most a playoffban. Az ilyen helyzeteket gólra kell váltani, ez a kulcs. Ha ilyen lövésszám mellett mi nulla gólt lövünk, sőt, két meccsen kettőt, akkor automatikus, hogy az ellenfél be fog találni két lövésből, és kikapsz. De mondom, ha ki kell emelnem valamit, akkor az az, hogy a hatékonyságunk gyenge volt. A többi az kezdett már az igazi arcunkhoz közelíteni.”

Fodor Szabolcs, vezetőedző, FTC-Telekom: “Egy nagyon-nagy, brusztos, komoly, kemény playoffcsata folyt a jégen, egy kaparós hokival mind a két oldalról. Azt gondolom, hogy nagyon jól küzdöttek a srácok, megint elmondom, hogy tudtunk egymásért küzdeni, tudtunk a nézőkért küzdeni, akik nagyon-nagy támogatást adtak nekünk. És ugye nagyon jól zártunk ott hátul hátrányban is és öt az ötben is a kapusunk vezetésével, szóval azt gondolom, hogy csúsztunk-másztunk a jégen és nagyon keményen megdolgoztunk ezért a nehéz győzelemért.”

Erste Liga, Vasas Jégcentrum, 1460 néző. Játékvezetők: Nagy, Nagy, Árkovics, Váczi.
Farkas R.: 96,4% (Kornakker)
K
Arany: 100% (Nagy Kristóf)
Szabó, Pozsgai, Galoha, Culigin, Djumic
1
Kucsma, Hrabal, Sailio, Sointu, Betteridge
Garát, Uimonen, Elo, Viikilä, Schlekmann
2
Karmeniemi, Seregély, Nagy G., Kulmala, Turbucz
Vorobjov, Tóth Gergely, Nagy Krisztián, Szita, Tóth R.
3
Marva, Mesikammen, Tóth A., Kreisz, Tóth Gergő
Gőz, Dóczi, Ritter, Molnár, Ádám
4
Farkas L. S., Bán, Galántai
Kangyal Balázs, Marton Tibor
E
Fodor Szabolcs, Hennelly Yul
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 46:37 FTC Nagy G. Marva Turbucz
46 Kapura lövések száma 28
4 Kiállításpercek 4

Kulmala benntartotta, Marva ellőtte, Nagy beleért

 

A BJA–FTC párharc második meccsének egyetlen találata és legizgalmasabb jelenetei.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum