A második ferencvárosi meccslabda jön a Tüskében

   

Az elsőt szombaton hazai jégen hárította a DVTK, amely mindent meg fog tenni azért, hogy hétfő este idegenben mentse hetedik meccsre a párharcot.

A négy Erste Liga-negyeddöntő közül előzetesen is az erdélyi különpárharc és a DVTK Jegesmedvék–FTC-Telekom csata ígérte a legszorosabb kimenetelt. Azok után, hogy a Brassó az első két meccs alapján a vártnál könnyebben húzta be a következő hármat a címvédő Csíkszereda ellen, csatlakozva ezzel az egyaránt söpréssel továbbjutó BJA, Gyergyó pároshoz az elődöntőben, már csak egyetlen hely kiadó a legjobb négy között. Az biztos, hogy a fennmaradó helyre a negyeddöntő legszorosabb párharcából érkezik majd a boldog továbbjutó. A másik három párosításnál ugyanis egyik esetben sem sikerült mindkét félnek legalább két meccset nyernie, a Fradi és a DVTK küzdelme viszont jelenleg 3-2-re áll. A fővárosiak egymás után hármat nyerve fordítottak 1-0-s miskolci szériavezetésről, ám az ötödik meccset érdemben hamar eldöntötte a Miskolc: a 17. percben már 3-0, 35 perc után pedig 4-0 volt a Jegesmedvéknek. A 4-1-es végeredmény azonban csalóka lehet, a borsodiak ugyanis nagy köszönetet mondhatnak egyrészt Voris kapusnak, másrészt a hazai vasaknak, hiszen az FTC négyszer is megcsengette a kapuvasat, és a meccs végére 40:30-ra nyerte a kapura lövéseket. A zöld-fehérekhez a kétmeccses eltiltását letöltő Sointu biztosan visszatérhet hétfő este, ha két honfitársa, Marva és Sailio is felgyógyul, akkor jelentősen megerősítve várhatja a Fradi a hatodik meccset. Egy olyan feszült párharcban, mint amilyen ez is, ráadásul egyre növekvő tét mellett, sok múlhat a speciális egységeken is. A ferencvárosi előnyös játék például a nullához konvergál, statisztikailag mindenképpen: a zöld-fehérek a negyeddöntőben 11 fórból 11-et hagytak kihasználatlanul, szerencsésnek mondhatják magukat, ha ez nem üt majd vissza a végelszámolásnál. Főleg, hogy riválisuk sok előnyt is kap (18 fórja a második legtöbb a Brassó 19-e után), és ebből 4-et ki is használt a párharc során – noha ez a 22.22%-os sikerráta sem mondható a legacélosabbnak, de néggyel így is pont több, mint amennyit a Fradi belőtt. Az FTC-nél az egyaránt 4 ponttal álló Kestilä, Betteridge duó viszi a prímet, mögöttük 3-3-mal Nagy Gergő, Tóth Adrián és Kulmala áll; a miskolciaknál a két orosz, Razumnyak és Berdnyikov húzza a csapatot, velük együtt a kivirágzó Páterka is 5 egységet tett eddig a közösbe, míg Kiss Roland 1+3-mal áll az öt összecsapás után. Ami a kapusokat illeti, Voris továbbra is komoly faktor a DVTK ketrece előtt, 170 negyeddöntős lövésből kapott 12 gólja 5 meccsen 92.94%-nak felel meg, de kollégája, Arany sincs sokkal lemaradva (134/10, 92.54% négy meccsen), kijelenthető tehát, hogy rajtuk egyelőre nem múlik semmi.

Azon már inkább, hogy vajon melyik csapat tudja majd hidegebb fejjel kezelni a szezon egyik legforróbb meccsének ígérkező 6. csörtét. Ha az FTC, úgy a magyar bajnok bejut a négy közé, ha a DVTK, akkor az alapszakasz-dobogós mindent eldöntő 7. meccsre menti a párharcot. A hétfői kulcsösszecsapás 18:30-kor kezdődik a Tüskecsarnokban, és ezúttal is élőben követhető majd a ligatévén.

FTC-Telekom–DVTK Jegesmedvék 2-1

   

A ferencvárosiak hosszabbításban behúzták a negyeddöntős párharc hatodik mérkőzését, így 4-2-es összesítéssel továbbjutottak és a BJAHC-cal csatázhatnak a fináléért.

Az ötödik mérkőzéshez képest Fodor Szabolcs számos változtatást eszközölt az összeállításban: Sailio visszatért, s rögtön az első sorban rohamozhatott, a második ötösbe Sointu került Nagy Gergőék mellé, a harmadik sor támadószekcióját pedig a Kreisz, Tóth Adrián, Turbucz trió alkotta. Marva ezúttal Mesikämmen bekkpárjává avanzsált, a negyedik csapategységbe Kozma és Galántai mellé Bán, Farkas és Tóth Gergő került. Boros nem öltözött be a hatodik mérkőzésre, míg Arany váltótársa Földes volt az este folyamán. Tokaji Viktor nem változtatott a győztes recepten. A kapukban Arany és Voris kezdtek. A találkozót óvatosabban kezdték a csapatok, egyik fél sem vállalt felesleges kockázatot. Ezt a periódust Bán ziccere zárta le a 6. percben, az FTC fiatal csatára Farkas átadása után tévesztett néhány centit. Felpörögtek az események, több férfias ütközést követően Sointu középre lőtt korongjába Nagy Gergő szúrt bele ösztönösen, a bravúros mozdulat gólt eredményezett a válogatott csapatkapitányának (1-0). A vezetés megszerzése után lendületben maradt a Fradi, Kulmaláék letanyáztak Voris kapuja elé. Az első nagy miskolci lehetőséget a harmad közepén Razumnyak révén jegyezhettük fel, az orosz támadó a nehezén már túljutott, a befejezésbe azonban hiba csúszott. A játékrész végét megnyomta a DVTK, Arany Razumnyak lövése után óriásit hárított. Fodor Szabolcs ezután elveszítette kulcsemberét, Kestilä maradt lenn egy ütközés után, a finn támadó saját lábán hagyta el a játékteret, de kórházba kellett vinni.

A második etap áthúzódó miskolci emberfórral indult, Wehrsék ugyan jól forgattak, de az egalizálás elmaradt. Az életben maradásért küzdöttek a vendégek, Kulesovék mehettek kettő az egyben, Arany a helyén volt. A Jegesmedvék lendületét Skrabov törte meg, a fehérorosz bekk Galántainak osztott ki egy ütközést a vak oldalról, a mozdulatot a játékvezetők végleges kiállítással honorálták. Ahogy eddig a párharcban egy előnyt sem, úgy az ötperces fórt sem tudta kihasználni az FTC, Szirányiék hősiesen védekeztek, sőt, Mattyasovszkynak kis híján az egyenlítés is összejött hátrányban. A folytatásban Hrabalék egy szimpla fórt is kihasználatlanul hagytak, a miskolci emberhátrányos egység remekül dolgozott.

A 46. minutumban Berdnyikov szerzett tempóelőnyt egy gyönyörű korongátvétellel a kék vonalnál, a rutinos orosz támadó klasszis villanással fejezte be a szólóját (1-1). Az egyenlítés után hatalmas tűzijáték alakult ki Arany ketrece előtt, a zöld-fehérek hálóőre kulcsfontosságú védésekkel segítette ki csapatát. A végén Kulesov botjában maradt a rendes játékidős miskolci győzelem, így következhetett a hosszabbítás.

A túlórában oda-vissza hoki alakult ki, kimaradt egy miskolci emberelőny, aztán a 73. percben Turbucz csent el egy korongot Wehrstől, majd Voris mamutja között a hálóba zúdította a pakkot, lezárva ezzel a párharcot (2-1).

Mindez azt jelenti, hogy az alapszakaszt a harmadik helyen záró DVTK idénye véget ért, a miskolciak magyar bajnoki bronzérmesként végeztek, ezzel együtt kialakultak az Erste Liga elődöntőjének párosításai: a BJAHC az FTC-Telekommal fővárosi, míg a Gyergyói HK a Corona Brasovval erdélyi párharcot vív a fináléért.

ftc dvtk

fotók: Orlóci Zsuzsanna/FTC-Telekom

Az egész széria nagyon komoly stresszfaktor volt

   

A hétfői, szériazáró FTC-Telekom–DVTK Jegesmedvék mérkőzés edzői nyilatkozatai.

Fodor Szabolcs, vezetőedző, FTC-Telekom: “Megmondom őszintén, én nem voltam nyugodt, de azért itt a hirtelen halálban mégis picit nyugodtabb voltam, azt nem tudom, hogy most ez hogyan jött össze. De talán azért itt látszódott, legalábbis én úgy éreztem belülről, nekünk több helyzetünk volt a negyedik harmadban és nem volt akkora baj. De természetesen az egész széria nagyon komoly stresszfaktor volt, és ez szépen érződött is rajtunk. De a lényeg az, hogy megérte az egész, mert itt vagyunk az elődöntőben, egy rendkívül jó csapatot vertünk meg, és mi tudtuk egyedül az Erste Ligában azt a bravúrt elérni, hogy rosszabb helyről bejutottunk a négy közé, mindenhol az esélyes, a papíron esélyesebb csapat jutott tovább. Szóval rendkívül büszke vagyok a srácokra és a közönségre is, már ezt is számtalanszor elmondtuk, és abszolút nem közhely, hanem így van, hogy ez csak együtt sikerülhet, ha így egymásra talál a közönség a csapattal, a csapat ezt meghálálja, mert kúszik-mászik a jégen, és ez ilyen győzelmekre lehet jó.”

Tokaji Viktor, vezetőedző, DVTK Jegesmedvék: “Talán azon múlt a mérkőzés, hogy egy hibával többet csináltunk, mint az ellenfelünk, és ez tulajdonképpen a rájátszásunkba került. És azt is mondhatnám, hogy talán egy kicsit a tapasztalatlanságunk is lehet ennek az oka. Nem szeretném egyénre kihegyezni ezt a dolgot, mert igazából csapatként jöttünk ide és csapatként is távozunk. De még egyszer mondom, az a fajta hozzáállás és az a fajta érzelmi töltet, amivel ide belejöttünk, és eljöttünk erre a hatodik mérkőzésre, és eljutottunk a hatodik mérkőzésig – tudtuk, hogy nem lesz könnyű helyzetünk itt a Tüskecsarnokban, mint ahogyan az be is bizonyosodott -, de ez az odaadó játék, az, hogy a hat mérkőzésen száz százalékkal zárt az emberhátrányos alakulatunk, a Ferencváros nulla előnyös gólt tudott lőni, azt jelenti, hogy valamit nagyon jól csináltunk ebben a történetben. Azt tudtuk, hogy a góllövő-potenciálunk bizonyos tekintetben erős. Azaz mondhatjuk azt, hogy egy személyre, vagy talán másfélre van kiszabva, és egy góllal azért nehéz mérkőzést nyerni. És ez már másodízben fordult elő a hat mérkőzésből, de én azt gondolom, hogy összességében büszke lehetek a srácokra, büszke lehetek a csapatra, a stábra, amit elértünk ebben a szezonban, és arra, hogy tulajdonképpen magyar bajnoki döntőt játszottunk itt hat mérkőzésig, és ilyen-olyan nüanszokon múlott az egész sorozat – én azt hiszem, hogy minden egyes mérkőzésnél azokon múlott.”

Erste Liga, Tüskecsarnok, 1366 néző. Játékvezetők: Babic, Babic, Kis-király, Váczi.
Arany: 97,2% (Földes)
K
Voris: 95,8% (Kiss B.)
Kucsma, Hrabal, Sailio, Kestilä, Betteridge
1
Kiss R., Vojtkó, Razumnyak, Páterka, Kulesov
Karmeniemi, Seregély, Nagy G., Sointu, Kulmala
2
Ilvessuo, Wehrs, Miskolczi, Blasko, Mattyasovszky
Marva, Mesikammen, Tóth A., Kreisz, Turbucz
3
Szirányi, Skrabov, Vas, Berdnyikov, Farkas M.
Kozma, Galántai, Farkas L. S., Bán, Tóth G.
4
Bennett, Illés, Pecsét, Lövei, Galajda
Fodor Szabolcs, Hennelly Yul
E
Tokaji Viktor, Galanisz Nikandrosz
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 06:18 FTC Nagy G. Sointu Kulmala
1-1 45:32 MIS Berdnyikov Vas Ilvessuo
2-1 72:08 FTC Turbucz Kulmala Hrabal
48 Kapura lövések száma 36
6 Kiállításpercek 29

Így lőtte Turbucz elődöntőbe a Fradit

   

Az FTC-Telekom–DVTK Jegesmedvék mérkőzés öt percben.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum