Andersen Liga: túl a látványos alapszakaszon

   

Az újjáalakult másodosztályú bajnokság több fronton is bizonyított az alapszakasz során: sok gól esett, sok fiatal kapott lehetőséget, és a vidéki hokis központokban is minőségibb lett a „zsongás”.

Egy Andersen Ligából igazolt játékos góljai is kellettek ahhoz, hogy a Ferencváros kiharcolja az automatikus playoff-helyezést az Erste Ligában az alapszakasz végén. A Goodwill Pharma Szeged játékosa, Turbucz Martin igen ponterős játéka nem maradt következmények nélkül: a sérülésekkel is bajlódó FTC hívta segítségül, ő pedig ezt meg is hálálta. Avagy az Andersen Liga rögtön első szezonjában megmutatta: van visszaút a profi hoki irányába is. A korábban a válogatott keretében is megfordult játékos pedig ahelyett, hogy abbahagyta volna a hokit, eljárt korábbi győri és vasasos csapattársaival edzeni, hétvégente meccset játszani, hogy aztán az aktuális magyar bajnok keretében találja magát, s ott bizonyítson (9 meccs, 2+7 pont).

Apropó, Győr! Nemhogy életben maradt a jégkorong a városban, hanem sikerült megnyerniük az Andersen Liga alapszakaszát. A csapat és a liga legeredményesebb játékosa Nagy Márk lett, toronymagasan nyerve a kanadai táblázatot, lapzártánk (és két körrel a vége) előtt 13 meccsen lőtt 27 góljával és 16 asszisztjával kiemelkedett a mezőnyből. „Élvezem a játékot, edzésre is szeretek járni, ez egy jó lehetőség. Korábbi csapattársam, Odnoga Mátyás keresett meg a szezon előtt, hogy csatlakozzam a csapathoz. Az elsődleges terv az volt, hogy Erste Liga-klubban folytassam, de ez nem sikerült, így maradt ez a lehetőség” – mondja Nagy Márk, aki Budapestről, munka mellett jár le a győri meccsekre és edzésekre. – A fiataloknak is jó lehetőség ez a liga, közelebb kerülhetnek a felnőtt szinthez, ehhez a juniorbajnokság nem mindig  elegendő. Természetesen a színvonalat nem lehet összehasonlítani még az Erste Liga színvonalával, de sok csapatban vannak korábbi első osztályú, nagyon rutinos játékosok, ők emelik a liga rangját. Ez egy más szint, mégis edzésben tart, és látok esélyt arra, hogy visszatérjek majd az Erste Ligába, nem engedtem el ezt a lehetőséget. Nyilván ehhez több edzésre van szükség, ahogy azoknak a tehetséges, jó képességű győri srácoknak is, akiknek lehet esélye az első osztályban játszani. Ez egy komolyabb felkészülés és alapozás után sikerülhet nekik. Jó hangulatúak egyébként a győri bajnokik, emellett Dunaújvárosba is szívesen járok a meccsekre, elvégre ott nőttem fel.”

Valóban örömteli, hogy Dunaújvárosban az élvonalbeli DAB mellett további két Andersen ligás csapat (Worm Angels, DAB-ASP) versenyez, hogy Jászberényben rendre sokan kilátogatnak az U21-es játékosokra építő csapat meccseire, vagy éppen az a sportág iránt érzett rajongás, ami a MAC Ikonokat vezérli.

Avagy jó kis alapszakasz van mögöttünk, jöhet a ráadás!

Az Andersen Liga-negyeddöntők párosításai:

UNI Győr ETO HC–Lehel HC – február 15. (Győr), 21., (Jászberény), 25. (Győr, ha szükséges)
DAB-ASP–FTC-Telekom – február 14. (Dunaújváros), 18. (FTC Sátras Jégpálya),  25. (Dunaújváros, ha szükséges)
MAC Ikonok–Dél-Budai HC – február 14. (Kisstadion), 18. (Budafok),  25. (Kisstadion, ha szükséges)
Goodwill Pharma Szeged–Worm Angels – február 15. (Kisstadion), 18. (Dunaújváros),  25. (Algyő, ha szükséges)

Az alapszakaszban szerzett gólok átlaga:

1. UNI Győr ETO HC 7,00
2. Goodwill Pharma Szeged 6,93
3. MAC Ikonok 6,56

Radnai Károly, az Andersen ügyvezető partnere az alábbiakat mondta a bajnokságról: “Egy hosszú távú folyamat első évében vagyunk, amikor még kicsit hibridnek tekinthető a bajnokság, részben utánpótlás-, részben felnőtthokit jelent. Mi azt szeretnénk, ha az Andersen Liga kinőné magát, s mind hangsúlyosabban váljon felnőtt másodosztályú bajnoksággá, az Erste Liga előszobájává. Legyen ez egy bemelegítő liga azoknak a csapatoknak, akik el kívánnak indulni az Erste Ligában, ne lehessen csak egy-két évre oda beköszönni. Kiváló hátországgá válhat az Andersen Liga, miközben a tovább fejlesztendő utánpótlás-bajnokságoknak is megvan a helyük, a kettő ideig-óráig segítheti egymást, de fontos, hogy elváljon egymástól a két versenyrendszer. Örömteli, hogy sokkal nagyobb érdeklődésre tart számot az Andersen Liga, mint ahogy előzetesen bárki, így magunk is vártuk. A legpozitívabb a szurkolói érdeklődés, elkezdtek beszélni a bajnokságról, világossá vált, hogy egy komoly, kompakt, kiszámítható, téttel bíró mérkőzéseket felvonultató ligáról van szó, nem pedig egy – úgymond – sörligáról. Nagy megerősítés ez számunkra, ahogyan Turbucz Martin látványos példája is, elvégre nekünk is az a célunk, hogy minél többen maradjanak a sportág mellett. Tele van Erste Liga-játékosokkal a liga, köztük olyanokkal, akiknek már erős az élvonal, de szeretnének jégkorongozni, és akiknek a szakmai tapasztalataira építhet az adott csapat. Jó példa Azari Zsolt személye is, aki csapatkapitányként ponterős játékkal vállal szerepet a DAB-ASP szezonjában. Várjuk a következő idényt, de előbb a rájátszást, ami még inkább fellendíti az érdeklődést az Andersen Liga iránt. Jövőre még több csapat részvétele várható, így a színvonal további emelkedésére is lehet számítani.”

 

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 21., vasárnap
VB 15:20 GERHUN 7-2VÉGE
  • SPORT 1
VB 15:20 SLOSVK 0-1VÉGE
VB 19:20 CZESUI 2-4VÉGE
VB 19:20 USAFRA 9-0VÉGE
  • SPORT 2
május 22., hétfő
VB 15:20 CANNOR 2-3 BVÉGE
VB 15:20 DENSWE 1-4VÉGE
  • SPORT 1
VB 19:20 AUTHUN 4-3 BVÉGE
  • SPORT 1
VB 19:20 KAZSLO 4-3VÉGE
május 23., kedd
VB 11:20 GERFRA 5-0VÉGE
  • SPORT 2
VB 11:20 SVKNOR 4-1VÉGE
VB 15:20 CANCZE 3-1VÉGE
VB 15:20 SWEUSA 3-4 HVÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 FINDEN 7-1VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 SUILAT 3-4 HVÉGE
május 25., csütörtök
VB 15:20 SUIGER 1-3VÉGE
  • SPORT 2
VB 15:20 USACZE 3-0VÉGE
  • SPORT 1
VB 19:20 CANFIN 4-1VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 SWELAT 1-3VÉGE
május 27., szombat
VB 13:20 CANLAT 4-2VÉGE
  • SPORT 2
VB 17:20 USAGER 3-4 HVÉGE
  • SPORT 2
május 28., vasárnap
VB 14:20 USALAT 3-4 HVÉGE
VB 19:20 CANGER 5-2VÉGE
  • SPORT 2
Partnerünk
Archívum