Megtenné az első lépést a döntő felé a címvédő

   

Az Erste Liga-címvédő Sportklub és a Magyar Kupa-győztes DEAC elődöntője péntek este csíkszeredai pályaelőnnyel veszi kezdetét.

Pénteken magyarországi idő szerint 17.30-tól az elődöntő másik ágán is elrajtol a párharc: a bajnok Csíkszereda a Magyar Kupa-címét megvédő DEAC-cal méri össze erejét. A liga legerősebb keretével bíró erdélyiek a rájátszás első körében sokszor döcögős játékkal ugyan, de összességében gond nélkül húzták be 4-1-re a MAC HKB Újbuda elleni szériát, míg a playoffkvalifikációból érkező debreceniek hiányzókkal tizedelten is meggyőző teljesítménnyel búcsúztatták az alapszakaszban harmadikként végző Újpestet. A két együttes idei egymás elleni mérlege három magabiztos szeredai siker mellett egy szétlövéses DEAC-győzelem, a playoffban legutóbb a 2019-2020-as idényben találkoztak egymással, akkor az első körből 4-1-gyes összesítéssel ment tovább a Sportklub. A papírforma ezúttal is csíki továbbjutást jósol: noha a szeredaiak a negyeddöntőben nem brillíroztak, az ő szintjükhöz képest visszafogottabb teljesítmény is bőven elég volt az elődöntőbe jutáshoz, és olyan klasszisokkal vannak tele, akik egy-egy villanással bármikor képesek rutinból eldönteni egy meccset vagy szériát. Avagy Kangyal Balázs örökbecsűjét erre a párosításra átültetve: 1800 KHL-meccs tapasztalata itt sem a DEAC mellett szól, azzal együtt, hogy a hajdúságiak az edzőváltás óta valósággal szárnyalnak, a Magyar Kupa-címvédés a Fehérvár otthonában önmagáért beszél, miként az alapszakasz-3. UTE egyértelmű kiejtése is. A debrecenieknél továbbra is van három komoly hiányzó Hári Norbert, Dalecky és Turcotte személyében, ugyanakkor ezúttal is nagyon bíznak egyik legerősebb bástyájukban, a kapuban remeklő Hetényi Zoltánban, aki úgy zárta 93% fölötti hatékonysággal a negyeddöntőt, hogy magasan ő kapta a legtöbb lövést a hálóőrök közül, szám szerint 249-et (ez meccsenként rengeteg, 41.5 lövést jelent átlagban). A másik oldalon Adorján Attila nem sziporkázott, 89.4%-os mutatójánál csak a brassói Tőkéé volt gyengébb, más kérdés, hogy a csíki támadógépezet ezt is simán ellensúlyozni tudta.

debscc-DEAC-Csíkszereda-7

SC Csíkszereda–DEAC 7-4

   

Nem a védelmekről szólt a párharc első meccse: a 11 gólos oda-vissza rohanásból végül a szinte végig vezető hazaiak kerültek ki jobban.

A szeredaiaknál az utolsó MAC elleni mérkőzéshez képest ismét ott volt a jégen Láday, méghozzá Farkas helyett, a Sportklub egyebekben szokásosnak mondható sorösszeállításában korcsolyázott ki. A DEAC az előzetesen jelzetteknek megfelelően a sérüléssel küzdő Hári, Dalecky, Turcotte-trió nélkül volt kénytelen felállni. Ennek ellenére nagy Adorján-védéssel indult az összecsapás Novotny közeli helyzeténél, ez ébresztőt fújt a hazaiaknak. A Sportklub rögtön első emberelőnyét kihasználta a 3. perc végén: Stach keresztpassza után Szkacskov szokásos helyéről, a jobb bulikörből tüzelt védhetetlenül. Három perccel később Stach második tökéletes asszisztját adta: parádés egész pályás indítása megtalálta a kékről kiugró Sofront, aki nem is hibázta el a ziccert. A nyitó harmad felénél sem jártunk, amikor Hetényi már harmadszor kapitulált, nem gyakran esik meg vele ilyesmi (főleg nem a rájátszásban). Papp Szabolcs távoli lapos lövése látszólag akadálytalanul kötött ki a hosszúban mindenki lába mellett elzúgva, de a gólt végül Rokaly Norbertnek adták. Érezte György József, hogy ki kell kérnie az idejét, ha nem akar nagyobb bajt, s bár ekkor egyáltalán nem az volt benne a meccsben, hogy a DEAC alig egy perc alatt visszajöjjön a játékba, a remek ütemű időkérés hatására mégis ez történt. Előbb Novotny szlalomozott be a támadóharmadba, kitette Kloznak, ő meg vissza középre, az akciót indító cseh csatár húzta végül be a kipattanót az üres kapura. Szinte egyből ezután Vokla remek alakítását követően Molnár Dávid használta ki centerből a csíki védelem elmélázását, sima háromgólos vezetés helyett így minimális hazai előnyről kezdődhetett a második harmad.

A meccs felénél őrült adok-kapok kezdődött, kevesebb mint 4 perc leforgása alatt 4 góllal. Némi szerencsével állította vissza a kétgólos különbséget a Sportklub a 29. percben, a pakk előbb a plexiről vágódott le, ezután pedig Lapenkov elé pattogott, aki kíméletlenül bevágta. Rá két és fél percre megint visszalopta magát mínusz egyre a vendégcsapat: ha Sofron gólja előtt Stachot dicsértük, ugyanezt meg kell tennünk Voklával is, aki szinte lekopírozta a cseh bekk tért ölelő indítását, Kulesov pedig hasonlóan magabiztosan értékesítette a ziccert. A 32. percben egy debreceni emberelőnyös figura után egyenlített a DEAC. A negyeddöntő legjobbja, Berta Ákos tette be középre Novotnynak, a cseh támadó duplázni tudott. Finoman szólva sem a védelmekről szólt a mérkőzés, a 33. perc elején már a 9. találat esett, ami playoffmeccsen legalábbis nem szokványos. Stach harmadik gólpasszát is kiosztotta, honfitársa, Kubát szép csel után fonákkal juttatta vezetéshez ismét a csíkiakat.

A záró játékrészre konszolidálódott némileg a helyzet. Az 50. percben gyors egymásutánban előbb Sági Martin, majd Stach mutatott be ragyogó, ám eredménytelen szólót, hat és féllel a vége előtt Szkacskov közelről fejenbombázta Hetényit, a kipattanót Taratuhin bepofozta ugyan, de a játékvezető közbesípolt, a gól érvénytelen. Az 55. percben Becze talált még be egy kapu előtti káoszt követően, a 7-4-es végeredményt pedig Rokaly Szilárd állította be üres kapura, a címvédő így összességében megérdemelten húzta be az elődöntős széria nyitó felvonását.

sccdeac

fotó: Pál Zoltán/SC Csíkszereda

Úgy tűnt, mintha soha nem tudnánk dűlőre vinni a dolgot

   

Így látták az edzők a Sportklub és a DEAC első elődöntőjét.

Rico Rossi vezetőedző, SC Csíkszereda: „Nagyon jól kezdtük az első harmadot, az első tíz percet, aztán bealudtunk kissé a kapusunk előtt és kaptunk pár gólt. Úgy tűnt, mintha soha nem tudnánk dűlőre vinni a dolgot, de a végén odatettük magunkat és behúztuk a találkozót. Ez a le-fel állapot bár része volt a meccsnek, de nem volt jó. Szombaton ismét nehéz meccsre számítok.”

György József vezetőedző, DEAC: „Érdekes kezdésben volt részünk, tudtuk, hogy a Csíkszereda ellen a három gól után nagyon nehéz dolgunk lesz sokáig nulla kapott gólon tartani őket. De a srácokat is megdicsértem, hogy időkérés után fel tudtunk állni, a végén pedig nyílt sisakos játékot értem tőlük, hogy tudjunk egyenlíteni. A váltásoknál javulnunk kell, továbbá a hosszú indításokra is oda kell figyelnünk, mert a Csíkszereda azonnal büntet belőlük, de több ütközésre van szükségünk.”

Erste Liga, 1100 néző. Játékvezetők: Gergely, Gergely, Andre, Filip.
Adorján: 84,6% (Szamankov)
K
Hetényi: 86,4% (Gönczi)
Milam, O'Connor, Becze, Lapenkov, Taratuhin
1
Gőz, Klimek, Spirko, Kulesov, Novotny
Kubát, Salló, Szkacskov, Stach, Sofron
2
Kloz, Jakabfy, Berta, Molnár, Sági
Láday, Gecse, Rokaly Sz., Péter B., Részegh
3
Sándor F., Vokla, Karmajev, Mazzag, Bartók
Kuljas, Papp, Reisz, Casaneanu, Rokaly N.
4
Sándor B., Bogesic, Kozma, Almási
Rossi Enrico, Hozó Levente
E
György József, Kecskeméti Áron
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 02:57 SCC PP Szkacskov Stach Kubát
2-0 05:50 SCC Sofron Stach
3-0 08:15 SCC Rokaly N. Papp Casaneanu
3-1 13:04 DEB Novotny Kloz
3-2 14:23 DEB Molnár Vokla
4-2 28:11 SCC Lapenkov Becze Taratuhin
4-3 30:49 DEB Kulesov Vokla Spirko
4-4 31:42 DEB PP Novotny Berta Kloz
5-4 32:08 SCC Kubát Stach Szkacskov
6-4 55:06 SCC Becze Lapenkov Taratuhin
7-4 59:13 SCC EN Rokaly Sz. Részegh Péter B.
44 Kapura lövések száma 26
6 Kiállításpercek 8

Vokla indítását Kulesov váltotta gólra

 

Az SC Csíkszereda–DEAC elődöntő első mérkőzésének videó-összefoglalója.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR ÉLŐ
VB18 16:30 JPNHUN INFO
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum