Korlátozhatják a honosítottak számát az ICEHL-ben

   

Az osztrák bázisú bajnokság résztvevői közül többeknek nem tetszik, amit a Bolzano művel ezen a téren.

Az ICEHL-ben újra felmerült a kérdés, hogy hogyan kezeljék a kettős állampolgárokat, azaz a honosított játékosokat. A mindig jól értesült szakíró, Bernd Freimüller a Laola hasábjain írt egy terjedelmes esszét a témában. Ebből kiderül, hogy miközben a csapatok a következő idényre készülnének, és tervezik az igazolásokat, a pontrendszer és a légióskorlát ügyében még nem született döntés, sőt a liga vezetői jelezték: valamit tenni kell a kettős állampolgárok ügyében is.

A bili természetesen az idén is döntős Bolzano miatt látszik kiborulni. Több csapatot zavar a déltiroliak két útlevéllel rendelkező játékosainak hosszú sora. Természetesen elsősorban azért, mert a klub ezzel a játékospolitikával döntőig jutott ? 2014-ben és 2018-ban EBEL-bajnok volt ?, nyilván mások kárára. Összesen tíz olyan játékosa volt most a Bolzanónak Justin Fazio, Dylan DiPerna, Matteo Pietroniero, Nick Plastino, Domenic Alberga, Anthony Bardaro, Daniel Catenacci, Dustin Gazley, Stefano Giliati és Angelo Miceli személyében, aki Kanadában vagy az USA-ban nőtt fel, és jutott esetenként magas szintre a jégkorongban. Pietroniero, akinek két bátyja hosszú ideje játszik az Alpesi Ligában, egyenesen három állampolgársággal rendelkezik: Kanadáéval, Olaszországéval és születési joga alapján az Egyesült Államokéval. Tízük közül ugyanakkor nem mindegyiküket honosíttatta a liga miatt a Bolzano. Bardaro eleve olasz klubból érkezett, Giliati már tíz éve is játszott itt, Plastino a 2009/2010-es idényben volt olasz válogatott először.

Freimüller megjegyzi, mindez nemcsak a bolzanóiakat érinti, korábban a Medvescak és a Fehérvár AV19 is rendszeresen honosított észak-amerikai játékosokat, ám ezek a klubok nem jutottak a döntőig. A Bolzano nyolc éve szerepel a ligában, impresszív eredményekkel, és minden szezonban voltak kettős állampolgárságú játékosai szép számmal, arról nem is beszélve, hogy az olasz hoki évtizedek óta az észak-amerikai születésű olaszok inváziójáról szól, ami a válogatott kapcsán is többször forró témának bizonyult.

A jelenség kezelése érdekében már az előző nyáron is hoztak egy szabályt, eszerint egy játékos pontértéke idény közben nem változhat, azaz ha légiósként kezdett, akkor hiába honosítják szezon közben, mindvégig 4 pontot fog érni. Ez az előírás hasonlít az Erste Ligában hosszú évek óta alkalmazotthoz, ahol minden játékos azzal az állampolgárságával szerepel a teljes idényben, amellyel először regisztrálták.

“Az amerikai olasz játékosok a Bolzanónak ? és ősztől a ligaújonc Val Pusteriának ? természetesen jelentős előnyt jelentenek, de egy nemzetközi ligában mindig lesznek körülmények, amelyek egyik vagy másik ország csapatai számára kedvezőek, és ezekkel együtt kell élniük a résztvevőknek” ? véli Freimüller. A kettős állampolgárok problémájának megoldásával kapcsolatban ezzel együtt több ötlet is kering. Elképzelhető például, hogy korlátoznák a számukat csapatonként egy főre. Másrészt definiálnák a hazai játékos fogalmát. Csak azok számítanának annak, akik jogosultak az adott ország válogatottjában játszani, tehát legalább 480 nap óta megszakítás nélkül az adott állam szövetségénél vannak regisztrálva.

Annyi biztos, hogy a ligának olyan javaslattal kell előrukkolnia, amelyet aztán a csapatok is jóváhagynak. Konszenzusos döntést ez ügyben aligha lehet majd hozni.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum