Korlátozhatják a honosítottak számát az ICEHL-ben

   

Az osztrák bázisú bajnokság résztvevői közül többeknek nem tetszik, amit a Bolzano művel ezen a téren.

Az ICEHL-ben újra felmerült a kérdés, hogy hogyan kezeljék a kettős állampolgárokat, azaz a honosított játékosokat. A mindig jól értesült szakíró, Bernd Freimüller a Laola hasábjain írt egy terjedelmes esszét a témában. Ebből kiderül, hogy miközben a csapatok a következő idényre készülnének, és tervezik az igazolásokat, a pontrendszer és a légióskorlát ügyében még nem született döntés, sőt a liga vezetői jelezték: valamit tenni kell a kettős állampolgárok ügyében is.

A bili természetesen az idén is döntős Bolzano miatt látszik kiborulni. Több csapatot zavar a déltiroliak két útlevéllel rendelkező játékosainak hosszú sora. Természetesen elsősorban azért, mert a klub ezzel a játékospolitikával döntőig jutott ? 2014-ben és 2018-ban EBEL-bajnok volt ?, nyilván mások kárára. Összesen tíz olyan játékosa volt most a Bolzanónak Justin Fazio, Dylan DiPerna, Matteo Pietroniero, Nick Plastino, Domenic Alberga, Anthony Bardaro, Daniel Catenacci, Dustin Gazley, Stefano Giliati és Angelo Miceli személyében, aki Kanadában vagy az USA-ban nőtt fel, és jutott esetenként magas szintre a jégkorongban. Pietroniero, akinek két bátyja hosszú ideje játszik az Alpesi Ligában, egyenesen három állampolgársággal rendelkezik: Kanadáéval, Olaszországéval és születési joga alapján az Egyesült Államokéval. Tízük közül ugyanakkor nem mindegyiküket honosíttatta a liga miatt a Bolzano. Bardaro eleve olasz klubból érkezett, Giliati már tíz éve is játszott itt, Plastino a 2009/2010-es idényben volt olasz válogatott először.

Freimüller megjegyzi, mindez nemcsak a bolzanóiakat érinti, korábban a Medvescak és a Fehérvár AV19 is rendszeresen honosított észak-amerikai játékosokat, ám ezek a klubok nem jutottak a döntőig. A Bolzano nyolc éve szerepel a ligában, impresszív eredményekkel, és minden szezonban voltak kettős állampolgárságú játékosai szép számmal, arról nem is beszélve, hogy az olasz hoki évtizedek óta az észak-amerikai születésű olaszok inváziójáról szól, ami a válogatott kapcsán is többször forró témának bizonyult.

A jelenség kezelése érdekében már az előző nyáron is hoztak egy szabályt, eszerint egy játékos pontértéke idény közben nem változhat, azaz ha légiósként kezdett, akkor hiába honosítják szezon közben, mindvégig 4 pontot fog érni. Ez az előírás hasonlít az Erste Ligában hosszú évek óta alkalmazotthoz, ahol minden játékos azzal az állampolgárságával szerepel a teljes idényben, amellyel először regisztrálták.

“Az amerikai olasz játékosok a Bolzanónak ? és ősztől a ligaújonc Val Pusteriának ? természetesen jelentős előnyt jelentenek, de egy nemzetközi ligában mindig lesznek körülmények, amelyek egyik vagy másik ország csapatai számára kedvezőek, és ezekkel együtt kell élniük a résztvevőknek” ? véli Freimüller. A kettős állampolgárok problémájának megoldásával kapcsolatban ezzel együtt több ötlet is kering. Elképzelhető például, hogy korlátoznák a számukat csapatonként egy főre. Másrészt definiálnák a hazai játékos fogalmát. Csak azok számítanának annak, akik jogosultak az adott ország válogatottjában játszani, tehát legalább 480 nap óta megszakítás nélkül az adott állam szövetségénél vannak regisztrálva.

Annyi biztos, hogy a ligának olyan javaslattal kell előrukkolnia, amelyet aztán a csapatok is jóváhagynak. Konszenzusos döntést ez ügyben aligha lehet majd hozni.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 20., hétfő
VB 16:20 GBRNOR 2-5VÉGE
VB 16:20 SWEFRA 3-1VÉGE
VB 20:20 FINDEN 3-1VÉGE
  • SPORT 1
VB 20:20 KAZPOL 3-1VÉGE
május 21., kedd
VB 12:20 AUTGBR 2-4VÉGE
  • SPORT 1
VB 12:20 FRAGER 3-6VÉGE
VB 16:20 CANCZE 4-3 HVÉGE
  • SPORT 1
VB 16:20 LATUSA 3-6VÉGE
VB 20:20 FINSUI 1-3VÉGE
VB 20:20 SWESVK 6-1VÉGE
  • SPORT 1
május 23., csütörtök
VB 16:20 CANSVK 6-3VÉGE
  • SPORT 1
VB 16:20 SUIGER 3-1VÉGE
  • SPORT 2
VB 20:20 SWEFIN 2-1 HVÉGE
  • AMC MIKRO
VB 20:20 USACZE 0-1VÉGE
  • SPORT 2
május 25., szombat
VB 14:20 SWECZE 3-7VÉGE
  • SPORT 2
VB 18:20 CANSUI 2-3 BVÉGE
  • SPORT 2
május 26., vasárnap
VB 15:20 SWECAN 4-2VÉGE
  • SPORT 2
VB 20:20 SUICZE 0-2VÉGE
  • SPORT 2