6 játékost cserélt a Pittsburgh és a Toronto

 

Az üzlet legértékesebb játékosa Kasperi Kapanen volt, aki visszakerült az őt 2014-ben az első körben draftoló Penguinshez.

A hat jégkorongozót megmozgató csere után a mindkét oldalon bevethető finn szélső mellett a csatár Pontus Aberg és a hátvéd Jesper Lindgren öltözhet sárga-feketébe. A Toronto ellenértékként megkapta az Evan Rodrigues, Filip Hallander csatárpárost, a hátvéd David Warsofskyt, továbbá a Pittsburgh idei első körös választási jogát.

A csere különlegességét az adja, hogy Kapanent a Penguins draftolta 2014-ben az 1/22-es helyen. A finn azonban egy percet sem játszott Crosbyék mellett, mert a következő nyáron egy hasonlóan óriási ügylet keretében Torontóba küldték. Az öt évvel ezelőtti mozgás legfontosabb láncszeme Phil Kessel volt, aki utána alapember lett a 2016-ban és 2017-ben is Stanley Kupát nyerő egyesületnek. A rendkívül tehetséges Kapanen viszont nem tudott kibontakozni a kanadai nagyvárosban: a legjobb évében is csak 44 pontra volt képes Matthews, Marner, Tavares, Nylander és Hyman árnyékában. A szélső gyakorlatilag kiegészítő embernek számított a Leafs bombaerős csatársorában, ezért elcserélése teljesen reális.

Több okból kifolyólag is a Toronto tűnik az ügylet nagy győztesének. A Leafs megszabadult Kapanen több mint 3 milliós fizetésétől, amit a hátsó alakzat megerősítésére fordíthat. Emellett Lindgren személyében kapott egy roppant tehetséges prospectet, akinek a bére csak ötöde Kapanenének. Végezetül bezsebeltek egy 1/15-ös választási jogot a drafton, amivel egy igen értékes fiatalra pickelhetnek. A Pittsburgh szurkolói viszont két dolog miatt is értetlenül állnak. Kapanen technikailag két első körös választásba (2014, 2020) került, ekkora potenciál azonban nemigen van benne. A cserével ráadásul az is eldőlt, hogy a Pittsburghnek idén és 2021-ben sem lesz lehetősége az első körben választani, mert a jövői évi jogot februárban elpasszolta Jason Zuckerért.

Ha mindkét oldalról rózsaszín szemüvegen keresztül vizsgáljuk a cserét, akkor is a Toronto a nyertes, de a különbség kisebb. A két klub stratégiája ugyanis merőben eltér. Torontóban a védelmet kell megerősíteni, amihez a harmadik és a negyedik sort muszáj átalakítani. Egy klubban, ahol a négy topcsatárra elköltenek 40 millió dollárt, nem megengedhető, hogy a harmadik sorban is 3 milliónál drágább támadók játsszanak. Ráadásul visszaszerezték a Patrick Marleau elcseréléséért odaadott első körös draftjogukat, mindössze két helyet csúszva: a Toronto eredetileg a 13. helyen választhatott volna, a Pittsburgh jogával a 15.-ről fog, mégpedig egy ígéretesnek tűnő évfolyamban.

Pittsburghben ezenközben kettős a cél: egyrészt fel kell kavarni az állóvizet, másrészt új embereket kell találni Sidney Crosby és Jevgenyij Malkin mellé. Lehet, hogy Kapanen Torontóban nem tudta magát beverekedni az első két sorba, de Crosby mellett erre minden esélye meglesz. A háromszoros Stanley Kupa-győztes csatár az egyik legjobb pedagógus a ligában, elképesztő intelligenciával hozza ki társaiból a legjobbat. A Penguinsnél tehát most feláldozzák a jövő egy részét a jelenért, de ez teljesen érthető: Crosby és Malkin személyében még mindig két olyan centerük van, amilyen nem biztos, hogy egyhamar lehet megint.

kapanen trade

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum