Ősztől bevezetik a trapézszabályt az Erste Ligában

   

A változtatást a csapatok már elfogadták a magyar bázisú nemzetközi bajnokság csütörtöki ligaülésén.

Az NHL-ben és a KHL-ben már alkalmazott szabály lényege, hogy a kapusok a pálya alapvonal mögötti részén nem mindenütt játszhatják meg a korongot. A kapu mögötti trapéz alakú részen igen, de a sarkokban például már nem. A cél a játék gyorsítása, a támadóhoki segítése, a hibrid tilos praktikusabb alkalmazhatósága. Gebei Péter játékvezető-mentor eljuttatta blogunkhoz a pontos tudnivalókat.

A szabály a 2020/21-es szezonban életbe lép, de mivel újdonság lesz a kapusok számára, a beidegződésekre tekintettel november 1-jéig türelmi időt alkalmaznak. Ezalatt az első hiba estén a játékvezető megállítja a játékot és figyelmezteti a kapust, melynek magyarázatát a vétkes csapat edzőjével is közli. Ezt követően bedobásra kerül sor a hibát vétő kapus harmadában, a hibához közelebbi bedobóponton. A második hiba esetén már kétperces kisbüntetést kell alkalmazni. A kiállítást a jégen lévő játékosok egyike tölti le, akit az edző kijelöl.

A részletek:

1. A kapus nem játszhatja meg a korongot az alapvonal mögött, ha a kijelölt területen kívül van. Ezt a területet olyan vonallal kell meghatározni, amely mindkét kapuvastól 244 centiméter távolságban kezdődik, és átlósan húzódik a palánkig, egymástól 853 centiméterre. (A megadott paraméterek 60×30 méteres pályához tartoznak. Minden pályán, melynek méretei mások, a paraméterek arányosan torzulnak.)

2. Ha kapus a kijelölt területen kívül játssza meg a korongot, kisbüntetést kell kiszabni a játék késleltetésért. A megítéléskor a döntő tényező a korong helyzete. A kisbüntetés nem szabható ki, ha a kapus a korong megjátszása közben legalább az egyik korcsolyájával érinti a kapuelőteret.

3. Amennyiben a kapus a trapézzónában van, megjátszhatja vagy elkaphatja a korongot, de azonnal le kell tennie a jégre. A korongot a kezében vagy a kesztyűjében nem szabad hosszabb ideig tartani, mint amennyi szükséges ahhoz, hogy a jégre tegye azt. Ebben az esetben az irányadó IIHF-szabály: a kapust, aki három másodpernél tovább fogja a korongot, holott nem támadja őt ellenfél, kisbüntetéssel kell sújtani.

4. Ha a kapus az úgynevezett trapézzónában tartja a korongot a kezében vagy a kesztyűjében, vagy jégzúzalékkal takarja-akadályozza a korong szabad mozgását, a kapuhálóhoz szorítja azt ütővel, bármely testrészével vagy védőfelszerelésével, akkor kisbüntetést kell kiszabni a játék késleltetéséért.

5. Ha a kapus az alapvonalon túl és a trapézzónán kívül bármilyen módon hozzáér a koronghoz, akkor a játék késleltetéséért kisbüntetést kell kiszabni, függetlenül attól, hogy az ellenfél nyomást gyakorolt-e rá.

trapez

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum