Szeretném a feladatot ügyvezető elnökként ellátni

   

Jövő héten tisztújító küldöttgyűlést tart az MJSZ. A két elnökjelölt közül elsőként a kihívó Szuper Leventének tettük fel a kérdéseinket.

? Miért szeretne MJSZ-elnök lenni?

? Napi szinten szeretnék dolgozni a sportág fejlesztésén, eladhatóságán, népszerűségén, lehetőségein, és az a véleményem, hogy ez a legmagasabb szinten, azaz az elnöki pozícióban tudna a legfajsúlyosabb lenni.

? Tudjuk, hogy az elmúlt hetekben ? érthető módon ? számos sportszervezetnél kampányolt. Megítélése szerint mekkora a támogatottsága?

? A programommal egyetértett mindenki, akivel csak találkoztam vagy beszéltem. Politikai támogatottság tekintetében kaptam kérdéseket. Már a kandidálásom előtt utánakérdeztem a megfelelő szinteken, hogy kapok-e támogatást. Azt a választ kaptam, hogy mindkét jelölttel együtt fog dolgozni a kormányzat, mint kiemelt sportág elnökével, a döntés a jégkorongsportra van bízva.

? Az MJSZ elnöke tradicionálisan társadalmi munkában dolgozik. Változtatna ezen?

? Igen, szeretném a feladatot ügyvezető elnökként ellátni.

? Minden idők legjobb magyar jégkorongozói közé soroljuk. Sportvezetőként mennyire tartja magát sikeresnek?

? Nyolc év alatt elvégeztem a feladatot, amivel a Vasas felső vezetése megbízott. 260 gyermek jégkorongozik a Vasasban, Vasas SC-vagyonkezelésbe került a Jégcentrum, megalakult a felnőttcsapat a Vasas utánpótlására építve.

? Több helyütt nyilatkozta, hogy nem önön és segítőin múlott, hogy a felnőtt Vasasnak nem lett komoly szurkolótábora. Min és kin múlott ez?

? Komolyan gondoltam, hogy a pár százas U20-as döntők után a nézőink velünk maradnak. Nem így lett. Közös felelősségünk ez a liga csapataival, hogy nézőszámban és értékteremtésben kissé alulmúltuk a vágyott eredményt.

? Az idei Erste Liga-jelentkezésük során eltűnt a csapat nevéből a Vasas. Ennek mi az oka?

? Folyamatban van a felnőttcsapatnál a tulajdonosváltás. Az SC kérése az volt, hogy amíg a folyamat végére pont kerül, addig a Vasas név ne szerepeljen a nevezésben.

? Biztosan el fog indulni a csapat a következő Erste Liga-szezonban?

? Benevezett a gárda a bajnokságba, a többi csapattal együtt.

? A két évvel ezelőtti hazai vb-t megelőzően napok alatt elfogytak a jegyek minden magyar mérkőzésre. Miért nyilatkozta több helyütt, hogy eltűnt a közönség?

? Pontosítani szeretnék. Azt nyilatkoztam, hogy a sportág veszített a népszerűségéből. És nehezményeztem, hogy hazai válogatott meccsek ? akár felkészülési meccsek, akár tornák ? nem töltik meg a Tüskecsarnokot vagy a Jégcentrumot. Nagy cégek tulajdonosaival, ügyvezetőivel való tárgyalásaim során 90 százalékban hangzott el a kérdés, hogy milyen formában vagyok épp. Köszönöm, remek formában, de a teniszpályán maximum, mivel az aktív jégkorongtól visszavonultam nyolc éve. Valamint ennél nagyobb százalékban nem kaptam választ arra a kérdésre, hogy ?ki a magyar bajnok?? Úgy, hogy a rekordbajnok Ferencváros az. Ezek nagyon zavarnak.

? A programjában szóvá tette, hogy közel két évtizede nem draftoltak magyar jégkorongozót az NHL-be, ugyanakkor mind felnőttben, mind juniorban sokkal több hokisunk játszik magas szinten, illetve kap most lehetőséget, mint valaha: Sebők, Galló, Bartalis, Papp Kristóf, Keresztes, Vértes és még sorolhatnánk. Biztos, hogy a húsz év alatt nemzetközi szinten rengeteget fejlődött jégkorongsport tükrében ez vissza- és nem előrelépés?

? Rendben, sorolják tovább. Csak az NHL-draft, majd azután a szerződéskötés NHL-csapattal kicsit más szint, mint bármi a világon ebben a sportágban.

? MJSZ-elnökként milyen léptékű változásokat tervezne a szövetségben akár a struktúrát, akár a személyi állományt tekintve? Kikből állna a csapata? Ki lenne a főtitkár, a szakmai alelnök, az általános menedzser?

? Strukturális téren és a személyi állomány kérdésében is tervezek változtatásokat. Jelenleg van GM-je a szövetségnek, nemrégiben nevezték ki Vas Márton személyében. A főtitkárjelöltem Pehl Bernadett, a többi kérdésben nem ez az alkalmas időpont és fórum.

? Melyek az alapvető stratégiai célkitűzései?

? Szakemberképzés, hatékonyabb szövetségi működés, a vidék?Budapest egyensúly megteremtése, a szakmai szempontok előtérbe helyezése, a sportág népszerűsítése, értékesítése a piacon.

? Mikor lesz ismét A csoportos a magyar válogatott? Lesz valaha stabilan az? Fontos, hogy stabilan az legyen?

? Fontos lenne, hogy stabilan az legyen. Miért ne lehetne ez egy elérendő cél? Ebben a struktúrában akkor lesz ismét A csoportos, amikor a divízió 1 első két hely valamelyikét megszerzi. A sűrű mezőny miatt ez jó formaidőzítés és megfelelő lelkiállapot mellett bármikor összejöhet.

? A magyar jégkorong mely eredményeit tartja a legimpresszívebbeknek az utóbbi évekből?

? Az FTC két bajnoki címét és Magyar Kupa-győzelmét mindössze hat légióssal, a lányok feljutását és a nottinghami selejtező sikerét.

? Hogyan értékeli a külföldön szereplő klubjaink teljesítményét? Nem lenne-e értelmesebb hazahozni mindegyiket ? a Fehérvárt is beleértve ?, és egy erősebb Erste Ligát szervezni?

? Nemzetben gondolkozunk, cél az erős hazai bajnokság kialakítása. Ez rengeteg munkát fog igényelni mindenkitől. Nem fog egyik pillanatról a másikra menni, idő kell ehhez. Azt látom, hogy a külföldi bajnokságokban való szereplés már nem azt a célt szolgálja, amit az EBEL-projekt indulásakor.

? Milyennek látta az Erste Liga színvonalát az utóbbi években belülről is?

? Lassan halad előre, viszont a sportág színvonalát és népszerűségét elsősorban az határozza meg, hogy mennyien kíváncsiak rá, mennyien követik, mennyien hajlandóak pénzt áldozni arra, hogy péntek este egy jégkorongmeccset válasszanak szórakozásnak. Ebben nagy hiányérzetem van. Ez nem szabadidősport. Ez a nézőről szól.

? Jövőre is Erste Liga lesz az Erste Liga? El tud indulni a bajnokság szeptember közepén?

? Az Erste Bank a tisztújító közgyűlés után nyilatkozik a folytatásról. Bízzunk a legjobbakban. Az indulásról balgaság lenne május végén bármit előrejelezni.

? Az elmúlt években rengeteg pénz áramlott a magyar jégkorongba, amiben gazdasági és politikai kapcsolatai révén a jelenlegi elnöknek is nagy szerepe volt. Ön milyen módon látna hozzá a finanszírozottsági szint fenntartásához?

? Napi szinten fogok megszólítani társadalmi, gazdasági és politikai szereplőket annak érdekében, hogy még ennél is több pénz áramoljon a hokiba. Az egyik legfontosabb üzenete az anyagomnak, hogy a sportágat csúnya szóval élve ?árulni kell?. Folynak megbeszélések, egyeztetések a gazdasági élet szereplőivel, olyanokkal is, akik egykoron a sportág megbecsült támogatói voltak. Ilyen példának okáért a MOL.

? A koronavírus-járvány miatt biztos, hogy akkor is kevesebb forrás marad, ha a tao-t nem “bántja” a kormányzat. Ez milyen átrendeződéseket hozhat?

? Mit értünk azon, hogy ?nem bántja?? Tisztázzuk: már tény, hogy minden sportágat érint a sajnálatos koronavírussal kapcsolatos intézkedések sora. Tessék utánajárni a Magyar Közlönyben, mielőtt bárki is azt állítaná, ha én leszek a megválasztott elnök, akkor miattam lesz kevesebb a támogatás az állam részéről. A kieső forrásokat pótolni kell más forrásokkal, csak meg kell találni őket. Aki keres, az talál. Én minden nap keresni fogom.

? Mi lenne a magyar jégkoronggal, ha a tao megszűnne? Talpon tudna maradni?

? Sajnos nem készült fel a sportág erre a forgatókönyvre, pedig 10 év kánaán elég kellett volna legyen rá. Túl fogja élni. A jelenlegi edzők háromnegyede nem lesz edző, a játékosok fele abba fogja hagyni a játékot, a jégidő, a szerelés, az utazás, az étkezés nem lesz olcsóbb.

? Van B-terve arra az esetre, ha nem nyerne a tisztújításon?  

? Nincs.

szuper

fotó: vasasjegkorong.hu

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum