Fodor Szabolcs: Ez a torna sokat gyorsított rajtunk

 

Kitűnő teljesítményt nyújtott az FTC-Telekom csapata Dániában, így volt mit kérdeznünk Fodor Szabolcs vezetőedzőtől.

Derekasan helytállt az FTC-Telekom a Kontinentális Kupa harmadik körében, ahol a dán házigazdán kívül angol és francia ellenfelekkel szemben vívtak szoros és kemény csatákat. De nemcsak helytálltak, kivívtak egy bravúrgyőzelmet a két évvel ezelőtti KK-győztes Notthingham Panthers ellen, és az utolsó meccsig meg volt az esélyük a továbbjutásra. Beharangozónkban Fodor Szabolcs vezetőedző úgy fogalmazott: biztos benne, hogy hétfőn már sokkal jobb csapat lesznek, mint pénteken voltak. ?Ezt most már tényként is kijelenthetem ? kezdte elemzését blogunknak a 40 éves szakember. ? Olyan tapasztalatokat szereztünk, amelyeket mesterségesen nem lehet generálni, csak ilyen szintű meccseken tudunk megélni. Közelebb léptünk Európa élvonalához, ám azt is el kell ismerni őszintén, hogy még nem tartunk ott. Úgy gondolom, hogy egy magyar csapat számára ez egy erőn felüli teljesítmény volt, olyan csapatok ellen, ahol 12-15 légiós szerepel. Ezek az eredmények azért különösen értékesek, mert az utolsó meccsen már csak 5 légiósunk léphetett jégre, a keretünk háromnegyed része magyar játékosból állt.?

Az első mérkőzésen a házigazda dán SönderjyskE Vojens csak egy üres kapus góllal tudta 3-1-re alakítani az eredményt, amelyet 3 másodperccel a lefújás előtt ütöttek. ?Azon a találkozón olyan sebességgel találkoztunk, amilyet mi klubszinten még nem láttunk, kellett egy-másfél harmad, mire fel tudtuk venni ezt a tempót. Óriási szó volt, hogy ezen idő alatt csak egy gólt kaptunk, sőt a második harmad elején egyenlítettünk is. Ahogy felvettük a szükséges fordulatszámot, onnantól már ki-ki meccset játszottunk, ahol tényleg minimális különbség volt a két csapat között.?

A második mérkőzés biztosan bekerül a Fradi-legendáriumba, hiszen rendes játékidőben győzték le a korábbi Kontinentális Kupa-győztes angol Nottingham Pantherst. ?Az angolok hihetetlen sebességgel mentek, az első öt percben elképesztő nyomás alá helyeztek bennünket. Itt jött ki a modern hoki egyik legfontosabb tézise: védekezni is hat emberrel kell. Fontos volt, hogy a mezőnyjátékosok nagyon fegyelmezetten végezték a védőmunkájukat, Arany Gergely pedig parádésan védett. Ez így együtt kellett ahhoz, hogy kihúzzuk ezt a nehéz időszakot, utána pedig kitűnően sáfárkodtunk a lehetőségeinkkel, a helyzetkihasználásunk példaértékű volt. Ennél a meccsnél még két dolgot kell kiemelnem: helyén volt a szívünk, és fantasztikus küzdeni akarást mutattunk. Én szeretek nosztalgiázni, és az jutott eszembe, hogy amikor az elmúlt évtizedekben a magyar válogatott vagy klubcsapatok nagy sikert értek el náluk erősebb ellenféllel szemben, mindig ez a két tényező volt a döntő. Most nálunk hozott nagy sikert, és az angol srácok a meccs után a mi játékosainkkal beszélgetve elismerték, hogy megérdemeltük a győzelmet. A győzelem titka az volt, hogy a hokisaink pontosan betartották a taktikát: a masszív védekezésből vezettünk gyors kontrákat, amint lehetett lőttünk, támadtuk a kaput, figyeltünk a kipattanókra.?

ftc-fodor-kk

fotó: fradi.hu

A harmadik mérkőzésen, a francia Amiens Gothiques ellen a kívülállóknak úgy tűnt, éppen a helyzetkihasználás volt halványabb, mint előző nap, hiszen a lehetőségek meg voltak, csak nem sikerült belőni azokat. ?Ezt így láttam én is. Hozzá kell tenni, hogy a francia kapus fantasztikus napot fogott ki, mi pedig az előző napi óriási csata után egy fokkal kevésbé voltunk élesek, és létszámban is gyengültünk. Hiába játszottunk már a harmadik harmadban nagy fölényben, a kapuralövést ekkor 19-11-re nyertük meg, lőttünk két kapuvasat, ám az a pici plusz ekkor hiányzott belőlünk, hogy ezek a helyzetek bemenjenek.?

A Fradi tehát immár ismét a hazai bajnokságra koncentrál, de nem lényegtelen kérdés, hogy ez a teljesítmény, a kint szerzett tapasztalatok miben tehetik jobbá a csapatot? ?A sebesség a legfontosabb tényező, ez a három meccs sokat gyorsított rajtunk, és ezt mindenképpen meg akarjuk tartani az Erste Ligában és a Magyar Kupában is. A másik összetevő az önbizalom, hiszen egy korábbi KK-győztes két vállra fektetni azért nem akármilyen teljesítmény. Vannak még egyéb apró részletek is, de ez a kettő a leglényegesebb.? Közben a Csíkszereda alaposan ellépett a tabellán, vajon hogyan tudja a Fradi behozni őket? ?Nem szeretek ennyire előre nézni, nem is szoktam. Most a legfontosabb feladatunk, hogy minél hamarabb regenerálódjunk, hiszen ez a torna sokat kivett játékosokból. Ezt gyorsan meg kell tennünk, hiszen szerdán már az Újpest elleni Magyar Kupa-meccs vár ránk, és utána pedig folytatódik a bajnokság. De a kérdésre azt tudom mondani, hogy a jégkorongban mindig a rájátszás az igazi lényeg, ott nyolc csapat indul egyforma eséllyel a bajnoki címért, ott kell a legélesebbnek lenni. Nekünk most a Dániában felvett jó szokásokat kell megtartanunk, hogy meccsről meccsre jobbak legyünk, minden mást meglátunk a végén.?

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum