Nem varázsütésre ment végbe a pozitív változás

 

A 21 éves Szita Donát egyre többet tesz hozzá a Hydro Fehérvár AV19 sikereihez. Megkerestük kérdéseinkkel a fiatal csatárt.

A magyar EBEL-csapat a legutóbbi négy meccsén fantasztikus sorozatot produkált, egymás után verte a bajnokság topklubjait. Vasárnap a tavalyi bajnok Klagenfurtot fektették két vállra, és a sikerből Szita Donát egy-egy góllal és assziszttal vette ki a részét. A fiatal támadó már most több pontnál jár, mint az előző teljes szezonjában, és 4 találatával ő a gárda legjobb magyar gólszerzője. ?Most valóban jól jött ki a lépés, aminek az első és legfontosabb oka, hogy a korábbinál sokkal több önbizalommal lépek jégre ? kezdte blogunknak a játékos. ? Jóval több jégidőt is kapok, mint tavaly, érzem, hogy az edzők bíznak bennem, és ezzel eddig élni is tudtam. Pedig a szezon elején még negyedik sorosként vettek számításba, de a felkészülési meccseken és a bajnokság elején tudtam bizonyítani, hogy több van bennem, és ezt meglátta a stáb is.?

szita1

A bajnoki idény jól is indult a Fehérvárnak, egy vereség mellé három győzelem társult, ám utána mély gödörben találták magukat. A következő hat mérkőzésen pontot sem sikerült szerezni, és feltűnő volt, hogy mennyire nem ment a góllövés. ?Nagyon kemény időszak volt az a csapat számára. Kívülről valószínűleg csak az látszott, hogy hatszor vereséget szenvedtünk, de belül mi láttuk, hogy egy-egy meccs kimenetele apróságokon múlott. Sok volt az egyéni hiba, úgy tűnhetett, hogy fegyelmezetlenek vagyunk. A góllövéssel is hadilábon álltunk, pedig a helyzeteink megvoltak, csak nem használtuk ki azokat. Most már tudjuk, mi volt a probléma, hiszen mióta a szakmai stáb kicsit módosított a taktikán, azóta helyükre kerültek a fogaskerekek. Egyszerűsíteni kellett a játékunkon, mert mindig a legjobb passzt kerestük, túl sokat forgattuk a korongot az ellenfél harmadában, nem támadtuk eléggé a kaput. Most is törekszünk arra, hogy birtokoljuk a korongot, de már nem mindenáron: ha a helyzet úgy hozza, inkább kidobjuk a pakkot. Az a picit túlbonyolított játék lelassított bennünket, kicsit elcsúsztunk menet közben, és ezt az ellenfelek kihasználták.?

Aztán mintha varázsütés érte volna a csapatot, egy igazán kemény sorozat közben, a Salzburg és a Vienna Capitals ellen fordult át szinten minden a pozitív tartományba. ?A kedvező változás nem varázsütésre történt. Nagyon fontos volt, hogy a vezetőedzőnk, Hannu Järvenpää hihetetlenül pozitív személyiség, a legnehezebb időszakban is tartotta bennünk a lelket. Megmondom őszintén, például a Linzben elszenvedett 4-0s mérkőzésen is jól játszottunk, csak néhány apróság hiányzott, és a korrekciók éppen a listavezető Salzburg ellen értek be. Hat meccset lehozni pont nélkül, az fejben nagyon nehéz, de a Salzburg ellen bizonyítottuk, hogy sokkal több van bennünk. Azzal a győzelemmel visszatért a kellő önbizalom a játékosokba, és ez már látszott a következő meccseken. Salzburgban nyerni óriási dolog a mindenkori Fehérvár számára, az óriási lökést adott.?

szita2

Szita Donát tehát kitűnő szezont fut eddig: 6 pont, 4 gól, 2 assziszt, a góljai számát megduplázta a tavalyi évhez képest. A csapatban jelenleg ő második legponterősebb magyar játékos, a teljes keretben pedig a harmadik legjobb góllövő. ?Jó ezt így hallani, de bevallom, a mindennapi munka során nem foglalkozom ezzel. Attól, hogy egy másik csapattársam kevesebb gólt lőtt, vagy nincs annyi pontja, mint nekem, még nagyon fontos láncszeme a keretnek, és játszhat kitűnően. A Fehérvárnak abban rejlik az ereje, hogy csapatként tud jól működni, az eredmények is leginkább akkor jönnek. Nekem most az a legfontosabb, hogy meccsről meccsre kihozzam magamból a legtöbbet, és szezon közben is tudjak fejlődni.?

A fiatal játékos nyert már ifi- és junior világbajnokságot az éppen aktuális divíziókban, volt gólkirály is, tavaly pedig bemutatkozhatott a felnőtt válogatottban. Vajon elérhetőnek tartja, hogy valamelyik következő vb-n is magára húzhassa a címeres mezt? ?Ez a legnagyobb álmom, de szerintem minden játékos így van vele. Természetesen szeretnék felnőtt világbajnokságon is szerepelni, de ezzel így szezon közben nem foglalkozom. Egyébként is: ezt csak akkor érhetem el, ha a klubomban jól szerepelek, tehát most erre kell fókuszálnom. Ha azon agyalnék, hogy kinek a helyére kerülhetnék be, kit kellene kiszorítanom, az egészen biztosan rossz hatással lenne a teljesítményemre. Mindenesetre mindent elkövetek azért, hogy a játékommal felhívjam magamra a válogatott stábjának figyelmét, és majd ők eldöntik, hogy alkalmas vagyok-e a feladatra.?

szita3

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
február 20., kedd
EL 18:30 DEBFTC 4-6VÉGE
EL 18:30 FHAMIS 3-12VÉGE
EL 18:40 BJABRA 1-4VÉGE
február 21., szerda
ICEHL 19:15 OLLAVS 3-6VÉGE
február 22., csütörtök
EL 17:30 GYESCC 5-3VÉGE
február 23., péntek
EL 17:30 BRABJA 0-1 HVÉGE
EL 18:00 UTEMIS 3-4 BVÉGE
ICEHL 19:15 G99AVS 1-9VÉGE
február 24., szombat
EL 17:30 GYEDEB 6-2VÉGE
EL 17:30 SCCDAB 8-1VÉGE
AL 18:15 FTCSPC 8-1VÉGE
AL 19:00 ETOWRM 5-1VÉGE
AL 20:30 ÓHALHL 3-10VÉGE
AL 21:00 IKOSZG 9-6VÉGE
február 25., vasárnap
EL 14:05 MISUTE 3-4VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAFHA 3-0VÉGE
EL 17:30 GYEDAB 6-1VÉGE
EL 17:30 SCCDEB 1-0VÉGE
február 27., kedd
EL 17:30 SCCGYE 
AL 20:30 DBFASP 
február 28., szerda
EL 18:30 FHAUTE 
EL 18:30 FTCDEB 
február 29., csütörtök
EL 18:00 UTEBJA 
Partnerünk
Archívum