A Kunlun építkezése a pekingi olimpiáról is szól

 

A KHL-csapat sorra szerződteti a kínai származású játékosokat. A VHL-ben már három kínai csapat indul, ez is bővíti a lehetőségeket.

Valaha jóval komolyabb jégkorongot tudott felmutatni a távol-keleti ország ? egy időben lényegében egy szinten voltunk, legendás 1983-as mérkőzésünkre, amely a B csoportba jutásról döntött, minden magyar hokirajongó emlékszik ?, az utóbbi néhány évtizedben azonban messzire kerültek az említésre érdemes szintektől. A férfi válogatott jelenleg a 32. helyen áll a világranglistán, Spanyolország mögött és Izland előtt, és miként idén, úgy jövőre is a divízió 2/A csoportban fog szerepelni. Összesen egy mérkőzésen múlott, hogy nem a 2/B-ben, hiszen csupán Belgiumot győzték le a kínaiak 2019 tavaszán. Mindez elviekben nem sok jót ígér a 2022-es pekingi olimpiára nézvést, azaz Kína hasonló helyzetben van, mint Dél-Korea a pjongcsangi játékokat megelőzően. Némi különbséggel persze, hiszen a koreai hoki azért jóval színvonalasabbnak volt mondható.

A kínaiak részben hasonló utat választottak jégkorongjuk versenyképessé tétele érdekében. Igaz ugyan, hogy a hatalmas országban a hírek szerint egyre-másra épülnek a jégpályák, ez azonban a közelgő olimpia vonatkozásában nem sokat segíthet, akik most kezdenek hokizni, azokból nem lesz kész játékos két és fél éven belül. Így pedig egyelőre marad a honosítás. Sok idő az IIHF érvényben lévő szabályai szerint arra sincs, akit nem húznak be idén Kínában regisztrált csapatba, annak már hiába is adnák meg az állampolgárságot.

A 2016-ban alapított kínai KHL-gárda, a Kunlun ? a fentiekkel is összhangban ? eddigi két nyarához hasonlóan ismét kicseréli játékosai zömét: 2017-ben 3, 2018-ban 5, most 6 jégkorongozóval hosszabbítottak szerződést. Ezúttal négy kanadai-kínai játékossal ? Zachary YuenLuke LockhartBrayden Jaw és Brandon Yip ? állapodtak meg újra. Rajtuk kívül az amerikai-kínai Cory Kane már 2018-ban kétéves hosszabbítást írt alá, így ők öten képezik a csapat hazai magját.

Az igazolásokat tekintve jelentős változások figyelhetők meg: sokkal több kínai felmenőkkel rendelkező jégkorongozót gyűjtöttek be, mint korábban. Mindez ugyanakkor minőségi romlással is járt, hiszen többségük nem az AHL-ből jött: csak Trevor Murphy, Spencer Foo és Tyler Wong érkezett a második számú észak-amerikai sorozatból. Alex Riche az amerikai egyetemi ligából, az NCAA-ből, Jason FramBrandon Magee a kanadai egyetemi bajnokságból ment a Kunlunhoz, míg Garet Hunt ECHL-es rosszfiúként tündökölt az elmúlt szezonban, Mike Chen pedig ott is alig kapott lehetőséget.

Kapusposzton biztosan nem a Kunlun adja majd a megoldást a kínai olimpiai csapatnak, ugyanis Jeremy Smith már védett tétmeccsen az USA U20-as válogatottjában, míg Simon Hrubec ott volt Csehország kapujában a pozsonyi világbajnokságon. Kína a 2019-es divízió 2/A-s vb-re Szun Ze Haót és Han Peng Fejt vitte el, ám előbbi csak 3 klubmeccsen védett, míg utóbbi neve mellé egy találkozót sem jegyeztek fel a szezonban.

A kínaiak ugyanakkor a KHL-csapatuk újoncai mellett az orosz másodosztályból, a VHL-ből is honosíthatnak játékosokat. Az ázsiaiak merítési lehetősége nő, ugyanis a KRS-ORG és a Ceng Tou mellett újabb kínai csapat indul a második számú orosz bázisú bajnokságban: a Sougang Peking. A három együttesnek egyelőre azonban alig vannak megnevezett játékosaik: ebben a pillanatban a Sougangnak 3, a Ceng Tounak 2 hokisa van, KRS-ORG-nek viszont egy sincs.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum