Eeli Tolvanent leküldték az AHL-be

 

A fiatal finn csatár, aki megdöntötte Jevgenyij Kuznyecov KHL-rekordját, négy NHL-előszezonmeccsen egyetlen pontot sem szerzett.

Nem egy út vezet a sikerhez az NHL-ben sem. Eeli Tolvanen például az egyik legnagyobb finn tehetség. Kortársai közül a legtöbben a finn élvonalban pallérozódnak, és a felnőttek között annyira meg is erősödnek, hogy többnyire gond nélkül sikerül átállniuk az NHL kisebb pályán, nagyobb fizikai intenzitással vívott küzdelmeire. Tolvanen nem ezt az utat járta, 16 évesen a tengerentúlra igazolt, ahol a USHL-es Sioux City Musketeers csapatában húzott le két esztendőt. Az elsőben még nem érte el a pont/meccses átlagot, 49 meccsen 38-at szerzett, ám 17 évesen már összejött neki: 52 meccs és 54 pont került a neve mellé. Közben ifjúsági világbajnok lett Finnországgal, hét meccsen 7 gólt, 9 pontot gyűjtött, ő lett a torna gólkirálya. A Nashville óriásit húzott, a 2017-es draft első körének 30. helyén vitte el a játékost. Akinek ekkor az egyetemi bajnokságban (NCAA) szereplő Boston College-ban folytatódott volna a pályafutása, ha nem gondolt volna egy merészet. 18 évesen a világ második legerősebb bajnokságában szereplő Jokeritbe igazolt.

tolvanen

Nem kellett sok idő, hogy beleszokjon a tempóba, rögtön mesterhármassal indított, majd kisvártatva szerzett még egyet, az első 11 meccse után 7 gólja és 5 gólpassza volt, végül 49 meccsen 36 pontot szerzett. Nem akármilyen teljesítmény ez, hiszen előtte ilyenre csak Jevgenyij Kuznyecov volt képes, aki 32 pontot ért el 18 évesen, 44 meccsből. Tolvanen közben az olimpián bemutatkozott a finn válogatottban, a csapat ugyan elmaradt a várakozásoktól, de ő öt meccsen három gólt lőtt és hat asszisztot adott, be is került az All Star-válogatottba. A szezon végén még átruccant a tengerentúlra, hogy beleszagoljon az NHL-es hokiba, ekkor három meccsen lépett pályára.

Minden adott volt tehát ahhoz, hogy szeptemberben újult erővel vesse bele az edzőtáborba, ami minden bizonnyal így is volt. Azonban az NHL éppen azért a világ legerősebb bajnoksága, mert néha a legjobb szándékok mellett sem alakul minden úgy, ahogyan azt a legkiválóbb játékosok is elképzelik. A Predators négyszer lépett jégre az előszezonban, Tolvanen mindannyiszor lehetőséget kapott, pontot azonban nem szerzett. A csapat ezért úgy döntött, hogy fejlődését az szolgálja legjobban, ha a továbbiakban az AHL-es Milwaukee Admirals csapatában próbálkozik. El lehet képzelni, mennyire keserű fordulat ez a játékos számára, de mást nem igen tehet, mint hogy ebből a helyzetből próbálja most már kihozni a legtöbbet.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

Eseménynaptár
augusztus 13., kedd
FELK 17:00 MHKAVS 
augusztus 14., szerda
FELK 17:00 KOLAVS 
augusztus 16., péntek
FELK   JESGYE 
FELK 17:40 BJAKOS 
FELK 18:00 FHASWL 
augusztus 17., szombat
FELK   OLLGYE 
augusztus 18., vasárnap
FELK 17:30 DEBMIS