Egymás után mennek el a kapusok Minnesotából

   

Steve Michalek az EBEL-ben, a Salzburgban folytatja, Niklas Svedberg Galló Vilmos csapattársa lesz, Vay Ádám már korábban Kazahsztánba igazolt.

A 191 centis, 25 éves Michalek évekig állt sorban a Minnesota Wild franchise-rendszerében, várva, hogy lehetőséget kapjon az NHL-ben. Két szezonon át Vay Ádám előtt is volt, de az álom nem vált valóra. A helyzet tavaly nyáron vált számára kilátástalanná, amikor Devan Dubnyk és Alex Stalock mögé a Wild leigazolta a KHL-es Niklas Svedberget. Innentől Michaleknek csak az AHL-es Iowa Wild második számú kapusposztja vált elérhetővé, 25 meccsen védett, 90,6%-os hatékonysággal, átlagosan 3,13 gólt kapott. Hat mérkőzés erejéig az ECHL-es Rapid Cityben is próbálkozott, ám ott még rosszabb statisztikát produkált, védési hatékonysága 90% alá ment. Ezekért a szolgálataiért a Wild 715 ezer dollárt fizetett neki tavaly, ami 12 hónapra lebontva havi 60 ezret jelent.

Az amerikai hálóőr ezek után most elfogadta a Red Bull Salzburg ajánlatát, így ősztől az EBEL-ben védhet. Michalekre nagy feladat vár az egyik legerősebb osztrák csapatnál: miután a salzburgiak lecserélték mindkét kapusukat, váltótársa a Villachban közel egy évtizeden át második számúként alkalmazott Lukas Herzog lesz.

NHL: Preseason-Minnesota Wild at Colorado Avalanche
Fotó: Ron Chenoy/USA TODAY Sports

Niklas Svedberg eredetileg azzal a szándékkal érkezett, hogy versenyt támasszon Dubnyk mögött a második számú kapus posztján, ám neki sem sikerült a szezonja. A 2016/17-es idényt a KHL-es Szalavat Julajevben védte végig, és bár az alapszakasz nem sikerült neki (89,7%, közel három gól meccsenként), a rájátszásra összekapta magát. Igaz, a csapat már az első körben elvérzett, de Svedberg a csapata legjobbja volt, 1,76 gólt kapott, hatékonysága 93,3% volt. Ehhez képest már a felkészülés során látszott, hogy a helyi születésű és saját nevelésű Stalock jobb lesz nála. Lent is ragadt Svedberg az AHL-ben, ahol 44 meccsen védett, és 90,5%-os hatékonysága mellett nem csodálkozhatott, hogy nem kellett a nagycsapatba. Ezek után döntött úgy, hogy hazaköltözik, és mivel Timrában látta meg a napvilágot, ezért ez azt is jelenti, hogy Galló Vilmos csapattársa lesz a svéd élvonalba öt év után felkerült klubnál.

svedberg
Fotó: nhl.com

Mint arról korábban már hírt adtunk, Vay Ádám mindenkit megelőzve döntött a távozás mellett, ő a világbajnokság után igazolt a kazah illetőségű ? de az orosz másodosztályban szereplő ? Szariarka Karagandához. Döntésében lényeges szerepet játszott, hogy így kaphat esélyt arra is, hogy beverekedje magát a Barisz Asztana KHL-es keretébe. Neki sem volt kiugró szezonja, igaz, talán az ő helyzete volt a legnehezebb, hiszen az ECHL-es Rapid City Rush a liga legrosszabb csapatainak egyike volt, így kapusként gyakran került kiszolgáltatott helyzetbe.

VAy Wild 2017 09

Ilyen szezon után tehát három kapus is úgy döntött, máshol próbál új erőre kapni. Ebben feltehetően szerepet játszott az is, hogy a menedzsmentben jelentős változások történtek. Leváltották Chuck Feltcher általános igazgatót, a helyére Paul Fenton érkezett, aki ezt megelőzően a Nashville Predators felépítéséből vette ki a részét. Fenton a minap igazolt a New Jersey Devilshez, ahol vezető tanácsadó lesz. Az új minnesotai szakvezetésnek a kapusposztra is megvannak a saját elképzelései, bár az AHL-es csapatba még a régiek igazolták le Kaapo Kahkönent. A 22 éves finn tehetség két évre írt alá, tavaly a Lukkóban védett, 92,2%-kal. A hírek szerint itt nincs vége a kapustoborzásnak, hiszen bár Stalock a szezon első felében jól tehermentesítette Dubnykot, teljesítménye az alapszakasz második felére visszaesett, hosszú távon ő sem jelent bombabiztos megoldást. A probléma az, hogy a Wildnak nincs sok pénze vásárolni, miközben a megszerezhető NHL-képes kapusok száma erősen korlátozott.

Meglátjuk, mindebből mi sül ki, és hogy a minnesotai kapushíreknek a továbbiakban lehet-e még magyar vonatkozásuk.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 17., péntek
EL 17:30 GYEBRA 2-1 HVÉGE
EL 20:00 BJAFTC 0-3VÉGE
    • DUNA WORLD
március 18., szombat
AL 18:00 ETOASP 8-4VÉGE
AL 21:00 IKOWRM 5-4 HVÉGE
március 20., hétfő
EL 17:30 GYEFTC 2-3VÉGE
március 21., kedd
EL 17:30 GYEFTC 1-2 HVÉGE
NL 20:00 LUGGSE 
    • SPORT 2
március 22., szerda
AL 21:15 WRMIKO 2-3VÉGE
március 24., péntek
EL 19:30 FTCGYE 3-4ÉLŐ
    • M4 SPORT
március 25., szombat
EL 19:15 FTCGYE 
    • M4 SPORT+
AL 21:00 IKOWRM 
március 27., hétfő
EL   GYEFTC 
Partnerünk
Archívum