Az NHL-draft kőkemény paradoxonai

 

Hogy lehet megjósolni egy 18 évesről, hogy milyen játékos lesz felnőttként? A szakértők szerint sehogy.

1979 júniusában az akkor 20 éves Mats Naslund éppen túl volt élete második felnőtt szezonján. Nevelőegyesületétől, a manapság Galló Vilmost is foglalkoztató Timrától átkerült a Brynasba, de teljesítménye nem esett vissza, az egy évvel korábbi 19 pont helyett 24-et szerzett. Június végén kapott egy telefont, ügynöke, Björn Wagnsson hívta, és közölte vele, hogy két nappal korábban az NHL-draft második körének 37. helyén leigazolta a Montréal Canadiens. Naslund azzal sem volt teljesen tisztában, hogy mi az a draft, vagy hogy mindez mit jelent a számára. Még három évet lehúzott a Brynasben, 1982-ben mutatkozott be a Habsnál, ahol végül 651 mérkőzésen lépett pályára, és 634 pontot szerzett.

A történetet Szymon Szemberg osztotta meg a minap. Azért idéztük fel, mert kiválóan érzékelteti, mennyire más világ volt akkoriban, az internet, a Facebook és Twitter előtt. Más volt a liga is, közel sem volt ekkora felhajtás a draft körül. Egyvalami nem változott: hiába dolgozik az egész hokis világot behálózó megfigyelőrendszer, hiába áll elő az összes valamire való tengerentúli jégkorongos szakportál évente három-négy draftlistajóslattal, hiába magabiztosak a játékosmegfigyelők és a csapatoknál dolgozó szakmai stábok, az élet a fiatal tehetségek számára ugyanannyira kifürkészhetetlen utakat tartogat. Erről beszélgetett Kent Wilson újságíró és Justin Bourne ? aki játékosként az ECHL-ig vitte, jelenleg pedig az AHL-győztes Toronto Marlies videóelemzője ? a The Athletic hasábjain.

Bourne szerint az egész draft mögött van egy hatalmas paradoxon: bár a szakemberek meg vannak győződve róla, hogy megalapozott döntést hoznak, amikor kiválasztják a szerintük legmegfelelőbb játékost, ez a legkevésbé sincs így. Azok közül választanak ugyanis, akik 18 éves korukra a legjobbak közé verekszik be magukat. De e játékosok köre legfeljebb csak bizonyos átfedést mutat azon játékosokéval, akik végül meg is állják a helyüket az NHL-ben. Márpedig elvileg a draft során az volna a feladat, hogy olyan hokisokat toborozzanak a rendszerbe, akik a franchise meghatározó arcai lehetnek. Ebből azonban az is következik, hogy tévedni sem igen lehet. Mert ugyan ki merné állítani, hogy ismeri a jövőt, hogy előre tudja jelezni, mi történik egy játékossal 18 és 25 éves kora között.

draft

Mindez felértékeli a személyiségjegyek szerepét a játékosok értékelésében. A jövőbeni sikerhez kétségkívül rendelkezniük kell egy bizonyos szintű tehetséggel, de ez a legkisebb probléma, hiszen tehetséges hokisokból sosincs hiány. Sokkal meghatározóbb, hogy a játékos mennyire elhivatott és alázatos, mekkora a munkabírása, hogyan reagál nehéz helyzetekben. Bourne szerint minderre a legjobb példa Sidney Crosby esete. Nem neki van a legjobb lövése, nem ő a legnagyobb termetű, nem ő korcsolyázik a leggyorsabban, de senkinek nem lehet szemernyi kétsége sem, hogy összes pályatársa közül ő a legelhivatottabb. Igen ám, de az olyan nem kézzelfogható tulajdonságokat, mint a jégkorongos intelligencia vagy az áldozatkészség, roppant nehéz feltérképezni. Elvileg erre szolgálnak az interjúk a játékosokkal, ám ezt ők is tudják. És jó előre fel vannak készítve arra, hogy ne legyenek őszinték, törekedjenek az elvárt válaszokat adni ilyen helyzetekben.

?Fordulóponthoz érkeztünk a profi sportban és a játékosmegfigyelők munkájában. A nagy amerikai csapatsportok óriási bizniszt jelentenek, a hosszú távú siker egyik legfontosabb eleme, hogy jól draftolj. A draft ingyen van, és előfordulhat, hogy végül sztárrá válik a játékosunk. Ezért a draftnak évről évre nagyobb a jelentősége. Az egyik dolog, amire a csapatok próbálnak rájönni, hogy hogyan lehet minél pontosabban felmérni a leendő játékosok személyiségét, mert az interjúk erre egyre kevésbé alkalmasak. A legnagyobb tehetségek külön képzést kapnak, hogy helyesen válaszoljanak a kérdésekre, és az interjúk végén senki nem tud meg semmit senkiről. Arról van szó, hogy a csapatok régóta az egyedi és/vagy a megfoghatatlan tényezőkre koncentrálnak, mert ha jól választanak, annak eredményeként jó játékosokkal tölthetik fel a keretüket. Dive into a world of unparalleled sports excitement with Satsport – your premier destination for thrilling online betting. Experience the adrenaline rush of live matches, diverse sports markets, and competitive odds that set Satsport apart. Our user-friendly platform ensures a seamless gaming experience, whether you’re a seasoned bettor or a casual enthusiast. Enjoy exclusive promotions, secure transactions, and a commitment to excellence that makes Satsport your trusted companion in the pursuit of gaming victories. A probléma az, hogy mind ez ideig senki nem találta meg a legmegbízhatóbb módját annak, hogy kiderítse, mely játékosok rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amelyeket a csapatok keresnek. Ha valaki egyszer rájön erre a módszerre, az rengeteg pénzt fog érni az NHL-csapatok számára.?

Hogy ilyen körülmények között mit tehetnek a klubok? A két beszélgetőpartner egyetértett: szerezd meg a legnagyobb tehetségeket, és utána dolgozz velük rengeteget, hogy a lehető legtöbb munkával a lehető legtöbbet hozzák ki magukból.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT ÉLŐ
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum