79,5 millió dollár lesz a fizetési plafon az NHL-ben

 

Szezon közben 81 millióról is lehetett hallani, de így is jelentős az emelkedés az előző évi 75 millióhoz képest.

Az NHL-ben a kollektív szerződés határozza meg az elkölthető bérkeret nagyságát, aminek van egy küszöbe és egy plafonja. Általában az utóbbinak nagyobb a jelentősége, ennek értéke évről évre változik, hiszen az érvényben lévő szabályok szerint egy adott évad bérkerete az előző szezonban a liga hokihoz köthető bevételeinek csa az 50%-át érheti el. Hogy pontosan mi minden tartozik ebbe bele, arról itt olvashatnak bővebben. A csapatok minden évben beadják a pénzügyi beszámolóikat a szakszervezetnek, akik áttanulmányozzák ezt a kb. 75 ezer oldalnyi dokumentumhalmazt, és ennek alapján fogadják vagy utasítják el a végő pontos összeget. Az egésznek az az értelme, hogy növelje a liga kiegyenlítettségét, illetve hogy a tulajdonosok számára pénzügyi kiszámíthatóságot teremtsen.

A tavalyi 75 millió dollárról a következő szezonra 79,5 millió dollárra nő a játékosok fizetésére fordítható összeg, ami mindenképpen jó hír, ekkora mértékű emelkedés utoljára 2014-ben történt, akkor 64,3 millióról ugrottak 69 millióra. Nem nehéz kitalálni, hogy a Vegas Golden Nights csatlakozása és példátlan sikere áll az idei növekedés hátterében. A szezon vége előtt a becslések ennél nagyobb összeget is elképzelhetőnek tartottak, 80-82 millió dollár közé várták az új plafont, de végül a könyvelők másképpen számoltak. Két-három éven belül további jelentős emelkedés várható, ha a Seattle 32. csapatként valóban csatlakozik a ligához.

NHL Commissioner Gary Bettman attends a press conference before Game 1 of the NHL Stanley Cup Final hockey playoff in Vancouver

Érdekesség, hogy a kollektív szerződésben nem csak azt határozzák meg, hogy a csapatok mennyit költhetnek a keretük fizetésére összességében, de az egy játékosra elkölthető fizetést is maximalizálták. A jelenleg érvényes szabályok szerint senki sem kereshet többet, mint a teljes évi bérkeret 20%-a, ami idén 15,9 millió dollárt tesz ki. Ennek kisebb a jelentősége, hiszen a liga történetében csak egyszer fordult elő, hogy valaki elérte volna ezt a szintet. 2006-ban a Tampa Bay Lightning öt évre szóló, évi 7,8 milliós szerződést írt alá Brad Richardsszal, és mivel akkor még csak 39 millió volt a maximális bérkeret, többet semmiképpen sem fizethettek volna neki. Más kérdés, hogy két év múlva el is került a csapattól. Jelenleg Connor McDavid áll legközelebb a plafonhoz, de ő is messze van, hiszen 2026-ig szóló szerződése 12,5 millió dollárt ér neki évente.

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT INFO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum